주관연구기관 |
국립축산과학원 National Institute of Animal Science |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2016-02 |
과제시작연도 |
2015 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 |
TRKO201600003188 |
과제고유번호 |
1395040016 |
사업명 |
국책기술개발 |
DB 구축일자 |
2016-06-25
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201600003188 |
초록
▼
Ⅳ. 연구개발결과
< 세부1과제 >
- 시험1 -
말은 농후사료도 한 번에 많은 양을 공급하게 되면 체 소화되지 않는 전분이 대장까지 이르러 장내의 전분분해 미생물이 활성화되어 결국은 pH의 변화를 가져와 산통을 일으키기쉽다. 그래서 육용마를 비육시키기 위해서는 농후사료의 급여기간과 양이 중요하다. 본 연구는 제주산마의 비육월령과 생산성 및 육량·육질과의 관계를 구명하기 위하여 제주산마에게 농후사료 급여기간을 4개월, 8개월, 13.5개월로 달리하여 급여한 후 비육마의 생산성과 도축하여 육질 및 육량 등급을 평가하였
Ⅳ. 연구개발결과
< 세부1과제 >
- 시험1 -
말은 농후사료도 한 번에 많은 양을 공급하게 되면 체 소화되지 않는 전분이 대장까지 이르러 장내의 전분분해 미생물이 활성화되어 결국은 pH의 변화를 가져와 산통을 일으키기쉽다. 그래서 육용마를 비육시키기 위해서는 농후사료의 급여기간과 양이 중요하다. 본 연구는 제주산마의 비육월령과 생산성 및 육량·육질과의 관계를 구명하기 위하여 제주산마에게 농후사료 급여기간을 4개월, 8개월, 13.5개월로 달리하여 급여한 후 비육마의 생산성과 도축하여 육질 및 육량 등급을 평가하였다. 비육마가 비육개시(24개월령)부터 13.5개월을 비육시킨 37.5개월까지 꾸준히 성장하는 경향을 나타내었고 특히 비육초기(4개령까지) 체중 증가율이 가장 높았다. 일당 증체량은 비육 4개월 처리구가 일일 두당 0.46 ㎏를 나타내었으며, 비육 8개월 처리구는 0.39 ㎏, 비육 13.5개월 처리구는 0.34 ㎏으로 비육 월령이 증가할수록 감소하는 경향을 나타내었다. 일일 두당 사료섭취량은 비육 4개월 처리구가 4.42 ㎏, 비육 8개월 처리구가 5.00 ㎏, 비육 13.5개월 처리구는 5.26 ㎏을 나타내어 비육기간이 증가할수록 증가하는 경향을 나타내었다. 일당 사료요구율은 비육 4개월 처리구는 일일 두당 11.71%로 나타내었고 비육 8개월 처리구는 17.69%, 비육 13.5개월 처리구는 18.53%로 사육기간이 증가할수록 사료요구율도 증가하는 것으로 나타났다. 비육마 사육 종료 후 도축하여 말고기의 도체 등급 판정결과 육질 등급은 전부 2등급이었으며, 등지방두께는 비육 4개월 처리구가 3.50 mm, 비육 8개월 처리구가 4.20 mm으로 비육 월령이 증가할수록 증가하는 경향을 나타내었으나 유의적인 차이는 없었다(p>0.05). 배최장근단면적도 비육 4개월 처리구가 83.50㎠, 비육 8개월 처리구가 94.00 ㎠으로 비육월령이 증가할수록 증가하는 경향을 나타내었으나 비육 13.5개월 처리구에서는 약간씩 감소하여 전체적으로 유의적인 차이는 없었다(p>0.05). 육색은 비육 월령 간에 유의적인 차이는 없었으나(p>0.05), 비육 13.5개월 처리구에서 5.0으로 가장 진한 붉은색을 나타내었다. 지방색도 육색과 비슷하게 유의적인 차이는 없었으나(p>0.05), 13.5개월구에서 3.80으로 가장 진한 노란색을 나타내었다. 조직감은 비육 월령에 따라 유의적인 차이가 없었으며(p>0.05), 성숙도도 3.8∼4.5사이로 전체적으로 중간정도를 나타내었다. 육량 등급은 비육기간이 증가할수록 육량등급도 증가하여 비육 13.5개월 처리구는 전 두수가 A등급을 나타내었다. 결과적으로 제주산마는 24개월령부터 비육을 시작해서 37.5개월령까지 비육을 할 경우 육량은 계속 증가하였으나 육질은 최하 등급(2등급)을 유지하였다. 말고기의 일반성분에서 수분함량은 4개월 비육구에 13.5개월 비육구로 증가할수록 점차 감소하는 경향을 나타내었다. 지방도 4개월 비육구에서 3.78%를 나타내었는데 8개월,13.5개월 비육구는 오히려 70∼76% 감소하였다. 반면에 단백질은 비육 월령이 증가할수록 증가하는 경향을 나타내었다. 육색 중 명도는 비육 기간이 증가할수록 약간씩 증가하였으나 유의적인 차이가 없었다(p>0.05). 이러한 경향은 적색도와 황색도에서도 비슷하게 나타내었다. 물리적 특성에서 가열감량은 4개월 비육구가 33.41%로 가장 높았으며 비육 8개월 이후에는 감소하였으나 유의적 차이는 없었다(p>0.05). 그러나 전단력은 4개월 비육구가 가장 낮았고 비육 기간이 경과할수록 증가하는 경향을 나타내었다. 보수력은 4개월 비육구가 53.99%로 8, 13.5개월 비육구보다 유의적으로 낮았다(p>0.05). 무기물에서 Ca, Cu, K은 비육 월령별로 유의적인 차이(p>0.05)가 없었으나, Fe, Na, Zn은 4개월 비육구가 8, 13.5개월 비육구보다 유의적으로 높았다(p>0.05). 반면에 Mg은 반대의 경향을 나타내었다. 아미노산에서 cystein은 4개월 비육구가 0.221%를 나타내었고 비육 기간이 증가할수록 유의적으로 증가하였다(p<0.05). 이러한 경향은 methionine, thrednine, serine, glutamic acid, alanine,valine, lysine, histidine, arginine도 비슷한 경향을 나타내었다. 반면에 Tyrosine은 4개월 비육구가 가장 높았고 13.5개월 비육구가 유의적으로 낮았다. 지방산에서 대표적인 포화지방산인 palmiticacid(C16:0)은 4개월 비육구가 가장 높았고 비육 기간이 증가할수록 유의적으로 감소하였다(p<0.05). Oleicacid(C18:ln9)는 8개월 비육구가 가장 높았고 13.5개월비육구가 유의적으로 낮았다(p<0.05). 필수지방산 중 linoleicacid(C18:2n6)의 함량은 4개월 비육구가 가장 낮았고 비육 기간이 증가할수록 증가하는 경향을 나타내었다. 전체적인 불포화지방산 함량은 4개월 비육구 보다 13.5개월 비육구에서 유의적으로 높았다(p<0.05). 전체적으로 제주산마를 활용하여 비육을 하였을 때 비육 기간이 증가할 때 지방성분은 낮아지고 단백질과 보수력, Fe, Mg 함량은 증가하였다. 아미노산은 비육 월령이 증가할수록 몇몇 성분을 제외하고 전체적으로 증가하는 것으로 나타났다. 지방산 중 불포화지방산도 비육 월령이 높을수록 증가하였으나 8개월 이상에서는 유의적인 차이가 없었다(p<0.05).
- 시험 2 -
본 시험은 제주산마(Jejusanma)의 적정 성장 및 고급육 생산을 위한 에너지 사료의 급여수준 및 급여기간을 구명하기위하여 수행하였다. 제주산마에게 시험사료 급여기간을 3개월과 5개월로 구분하여 실시하였다. 3개월 급여구는 공시축으로 24개월령 전후의 제주산마 11두를 공시하였고, 5개월 급여구는 공시축으로 24개월령 전후의 제주산마 15두를 공시하였다. 사육은 난지축산연구소 비육마사에서 3∼5개월간 관리하였다. 시험구 배치에서 처리 1은 농후사료(체중의 1.4%)에 추가적으로 옥수수유 3% + Vit.E 250mg/㎏를 급여하였고, 처리 2는 농후사료에 옥수수유 5% + Vit.E 250mg/㎏를 급여하였다. 3개월 급여구에서 일일 증체량은 대조구가 0.29㎏, 처리1구가 0.34㎏, 처리2구가 0.37㎏으로 옥수수유 급여 수준이 가장 높은 처리2구에서 가장 높은 일일 증체량을 나타내었다. 말고기의 육질 등급은 처리와 관계없이 전부 2등급으로 나타났으며, 육량 등급도 대조구와 옥수수유 처리구와 차별화가 되지 않았고 옥수수유 수준에 따라서도 일정한 경향을 나타내지 않았다. 말고기의 일반성분 중에서 지방 함량과 칼로리는 옥수수유 급여수준이 증가할수록 증가하는 경향을 나타내었고 단백질은 반대의 경향을 나타내었다. 말고기의 육색에서 적색도(a*)는 옥수수유 급여수준이 증가할수록 증가하는 경향을 나타내었다. 말고기의 물리적 특성, 무기물 함량 및 아미노산 조성에서도 처리별로 일정한 경향을 나타내지 않았다. 지방산 변화에서는 사람 피부의 구성 성분인 palmitoleic acid의 함량은 대조구가 5.42%, 처리1구 5.90%, 처리2구가 6.51%로 옥수수유 급여수준이 증가할수록 증가하는 경향을 나타내었다. 불포화지방산 함량은 대조구가 63.19%, 처리1구 64.36%, 처리2구가 65.66%로 옥수수유 급여수준이 증가할수록 증가하는 경향을 나타내었다. 비타민E 함량은 대조구가 0.008㎎/100g,처리1구가 0.03㎎/100g, 처리2구가 0.083㎎/100g을 나타내어 옥수수유 급여수준이 증가할수록 증가하는 경향을 나타내었다.
5개월 급여구에서 일일 증체량은 대조구가 0.51㎏, 처리1구가 0.47㎏, 처리2구가 0.59㎏으로 옥수수유 급여 수준이 가장 높은 처리2구에서 가장 높은 일일 증체량을 나타내었다. 육질등급은 처리와 관계없이 대부분 2등급으로 나타났으며, 육량등급에서도 대조구와 옥수수유 처리구와 차별화가 되지 않았고 옥수수유 수준에 따라서도 일정한 경향이 없었다. 말고기의 육색에서 적색도(a*)는 옥수수유 급여수준이 증가할수록 증가하는 경향을 나타내었다. 말고기의 물리적 특성에서 가열감량 및 전단력은 옥수수유 급여수준이 증가할수록 증가하는 경향을 나타내었고 보수력은 반대의 경향을 나타내었다. 무기물 함량 및 아미노산 조성에서도 처리별로 일정한 경향을 나타내지 않았다. 지방산 변화에서는 palmitoleic acid의 함량은 대조구가 7.65%, 처리1구 5.85%, 처리2구가 5.80%로 대조구에 비해서 옥수수유 급여한 처리구에서 감소하는 경향을 나타내었고, 옥수수유 급여수준과는 차이가 없었다. 불포화지방산 함량은 옥수수유 급여수준이 증가할수록 증가하는 경향을 나타내었다.
< 세부2과제 >
전국에서 말고기 취급 식당과 인터넷 말고기 판매사이트를 대상으로 말고기 유통현황을 조사한 결과, 식당의 경우 취급하고 있는 말고기의 품종이 정확치 않았으며, 요리에 사용하고 있는 말고기 부위도 확인하기 어려웠다. 또한 동일 요리에 대해 가격차이가 컸고, 적정 말고기 취급 방법 개발 보급이 필요한 것으로 판단되었다. 인터넷 판매사이트의 경우 부위 정형방법을 명시하지 않았으며, 동일 부위 간에 판매가격 차이가 컸으며, 요리명으로 고기를 판매하고 있어 말고기 부위설정 및 표시 판매가 시급한 것으로 판단되었다.
말고기 유통 현황 조사 결과를 바탕으로 말 도체의 부분육을 안심, 등심, 채끝, 목심,앞다리, 우둔, 설도, 앞양지, 배받이살, 사태, 갈비 등 11개 부위로 설정하고, 각 부위에 대한 분할정형 기준을 설정하였다. 부위명은 유통현황을 반영하였다.
말 도체의 사후대사를 조사한 결과 뒷다리 부위가 앞다리와 등심 부위보다 냉각속도는 더 느렸으나 pH 저하율은 더 빠른 결과를 나타내었다.
말고기 부위별 영양특성 조사에서 부위별 함량에는 차이가 있었지만 배받이살 부위를 제외한 모든 부위의 열량은 낮은 수준인 반면 철, 구리 등 무기물 함량이 높고, 필수아미노산을 함유하고 있으며, 비타민 B군 함량이 높아 식육자원으로 충분한 자격을 갖추고 있다.
말고기 부위별 육질특성 조사에서는 부위별로 큰 차이를 나타내었으며, 특히, 등심,안심, 채끝 부위가 육질이 좋아 활용도가 높을 것으로 판단된다. 말고기 전체 부위가 전단력이 낮은 수준으로 다른 처리 없이 연하게 섭취할 수 있는 것으로 평가되었다.
말고기 부위별 냉장저장 중 품질변화를 조사한 결과, pH, 포장감량, 가열감량은 저장기간 간 차이가 있었으며, 저장기간이 길어질수록 증가하는 경향을 나타내었다. 전단력은 등심과 설도 부위에서만 저장기간 동안 감소하였다. 관능특성 중 연도와 풍미는 채끝,등심, 앞다리 부위에서 저장기간 증가에 따라 증가하는 경향을 보였다. 이상의 결과에서 말고기 부위별 냉장저장에 따른 품질변화는 부위별로 서로 다른 경향을 나타내며,결국 관능적 특성에 영향을 주는 것을 알 수 있다. 이러한 결과는 말고기 유통 시 품질을 관리할 수 있는 기초자료로 활용할 수 있을 것이다.
말고기 부위별 냉동저장 중 품질변화를 조사한 결과, 전체적인 품질변화는 냉장저장 30일 보다 냉동저장 12개월이 더 적은 것으로 나타났다. 또한 냉동저장 시 12개월 동안 특별한 품질적 결함은 발견되지 않았으나 육색특성이 변하고, 산화와 산패가 진행되는 것으로 조사되어 냉동저장 시 되도록 빨리 섭취하는 것이 바람직할 것으로 판단된다.
제주산마의 평균 체중은 351.10kg이었으며, 도체율은 59.69% 정도였다. 설도 부위가 생산량이 가장 많았고, 다음으로 갈비, 앞다리, 등심 순으로 생산량이 높았다. 생체중대비 정육 생산율은 평균 44.19%였다. 부산물 중 머리, 가죽, 발, 혈액의 생산량은 각각15.37kg, 15.22kg, 8.48kg, 18.42kg 수준이었으며, 내장총량은 60.13kg이었다. 내장의 생산율은 맹장, 대장, 소장 순으로 높았으며, 생체중 대비 내장 전체 생산율은 16.99%였다.
< 협동1과제 >
말은 식육 뿐만 아니라 뼈와 기름, 가죽과 같은 부산물을 제공하는 소중한 자원이다. 본 연구에서는 특히 말의 부산물인 뼈와 기름을 활용하여 건강식품 및 화장품을 개발하고 그 가능성을 알아보고자 실시하였다. 주제를 크게 3부분으로 나누어 진행하였으며 첫째는 제주산마 부산물 내 유용단백질과 지방의 탐색 및 특성 구명,두 번째는 제주산마 유용물질의 인간섬유아세포를 이용한 피부노화억제효과 구명 및 피부 미용식품개발, 세 번째는 유용물질을 활용한 크림용 화장품 개발 및 동물실험을 통한 노화억제활성을 구명하였다. 24개월령 제주산마를(암컷) 4, 8, 13.5개월 비육한 후 다리사골 추출물의 콜라겐 함량은 비육 8개월 이후 크게 증가하였으며P, K, Mn, Zn, S, Fe과 같은미네랄 함량도 13.5개월 비육시 유의적으로 증가하였다.사골 내 팔미톨레익산과 같은 유용 지방산의 함량도 13.5개월 비육 시 유의적으로 증가함을 나타내었다(p<0.05). 제주산마 사골추출물에 판크립신을 0.2% 처리하여 얻은 분해물은 저분자일수록 DPPH와 ABTS소거능이 높고 ORAC와 FRAP활성이 높아 항산화활성이 높은 것으로 나타났다. 제주산마 사골 추출물 중 3kDa이하의 저분자 분획을 200mg/ml의 농도로 처리시 엘라스테이스 억제활성이 양성대조군인 우르솔릭산 100ug/ml의 농도와 유사하였으며 콜라겐 분해효소도 유의적으로 억제함을 나타내었다. 인간섬유아세포에 UVB를 100mJ/cm2의 강도로 처리하여 스트레스를 가하고 사골 추출물을 500ug/ml로 처리하였을 때 유의적인 세포회복을 나타내었다. 28, 32, 38개월령의 말에서 얻은 사골 추출물의 콜라겐 분해효소 억제활성이 높은 분획을 젤크로마토그래피를 이용하여 분리하고 LC/MS/MS를 이용하여 분자량을 측정한 결과 세분획에서 동일한 펩타이드 서열인 GPAGPTGPVGKDGR (Mw1265.7)이 존재함을 확인하였다. 이 펩타이들 첨가하여 젤리와 환제품을 제조하였다.사골 펩타이드와 말의 기름(마유)를 이용하여 크림용 화장품을 개발하여 소재로서의 활용가능성을 살펴본 결과 제조 후 3개월 후에도 품질의 변함이 없었다. 주름이 없는 실험동물인 hairless mouse를 이용하여 피부에 도포한 후 UVB를 조사한 결과마유를 도포한 후 피부 수분함량이 높았으며 경피수분 손실양이 유의적으로 감소함을 나타내어 주름의 감소를 나타내어 제주산마 사골 추출물을 경구로 섭취하고 마유를 피부에 도포하였을 때 주름개선효과가 있어 추후 임상시험을 통한 검증이 필요할 것이다.
Abstract
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< 세부1 과제 >
- Experiment 1
Horses are non-ruminant and monogastric animal. If concentrates are fed plentifully at a time, undigested starch reaches large intestine and it activates amyloytic bacteria. Finally, it lowers a pH level and causes colic. Therefore, standard feed of concentrates and p
< 세부1 과제 >
- Experiment 1
Horses are non-ruminant and monogastric animal. If concentrates are fed plentifully at a time, undigested starch reaches large intestine and it activates amyloytic bacteria. Finally, it lowers a pH level and causes colic. Therefore, standard feed of concentrates and period of feed are important factors to fat up horses. This study was conducted to evaluate the productivity and carcass quality, quantity grade for Jeju horse (24 month old) with different fattening periods (4-, 8- and 13.5-month). The body weights were increased as the fattening periods increased and the increase rate was highest at 4-month group. The daily weight gain was decreased as the fattening periods increased such as 0.46 kg for 4-month group, 0.39 kg for 8-month group and 0.34 kg for 13.5-month groups. The daily intake was increased as the fattening periods increased such as 4.42 kg for 4-month group, 5.00 kg for 8-month group and 5.26 kg for 13.5-month groups. The daily feed conversion was increased as the fattening periods increased such as 11.71% for 4-month group, 17.69% for 8-month group and 18.53% for 13.5-month group. The backfat thicknesses and loin-eye areas were 3.50 mm, 83.50 ㎠ and increased to 4.20 mm, 94.00 ㎠ until they were fattening up for 8-month then they were decreased to 4.00 mm, 89.40 ㎠ when they were fattening up to 13.5-month. There was no significant difference in the meat color among 3 fattening groups, however, the a-values(redness) of meat color and b-values of fat color were highest (5.0 and 3.80, respectively) for 13.5-month group. The texture was not significantly different among 3 fattening groups. The maturity levels were in the 3.8∼4.5. All horses used in the experiment had the quality grade 2 and the horses for 13.5-month group had the quantity grade A, whereas the horses for 4-month group had the quantity grade B or C. Jeju horse had the low quality grade (quality grade 2) although the carcass yield increased when they were fattened from 24 month to 37.5month.
In chemical composition, the moisture contents were decreased as the fattening periods increased. The fat contents were 3.78% at 4-months and they were decreased such as 70∼ 76% at 13.5-months whereas the protein contents increased as the fattening period increased. There were no significant differences in L*, a* and b* values among 3 fattening period groups (p>0.05). The cooking loss (%) was highest (33.41%) at 4-months group and decreased after that periods, however, there was no significant difference among 3 fattening period groups (p>0.05). The Warner-Bratzler shear force (WBS) values were lowest at 4-months group and tended to increase as the fattening period increased. The water holding capacity(WHC) was significantly lower for 4-month group (53.99%) than that for 8- and 13.5-month group (p>0.05). In mineral contents, there were no significant differences in the contents of Ca, Cu, K among 3 fattening groups (p>0.05). The contents of Fe, Na, Zn were significantly higher for 4-month group than 8- and 13.5- month group whereas the contents of Mg were significantly lower for 4-month group than 8- and 13.5-month group (p>0.05). The results of the amino acid composition analysis showed that cystein, methionine, threonine, serine, glutamic acid, alanine, valine, lysine, histidine, arginine contents were significantly increased and tyrosine contents were significantly decreased as the fattening period increased (p<0.05).The contents of palmitic acid (C16:0) were highest at 4-month group and they decreased as the fattening period increased (p<0.05). The contents of oleic acid (C18:ln9) were highest at 8-month group and they were lowest at 13.5-month group. The contents of linoleic acid (C18:2n6) were lowest at 4-month group and they increased as the fattening period increased. The total contents of unsaturated fatty acids were significantly higher for 13.5-month group than those for 4-month groups (p<0.05). In conclusions, the fat contents were decreased whereas the protein, Fe, Mg contents and WHC increased as the fattening periods increased. Overall contents of amino acids increased only except several amino acids. The total contents of unsaturated fatty acids were increased as the fattening period increased, however they were not significantly different when those were fattened more than 8-month (p<0.05).
- Experiment 2
The objectives of this study were to determine energy feeding level and feeding period for optimal growth and production of high quality meats in Jejusanma. Two experimental feeding periods (i.e., experiment 1 for 3 months; experiment 2 for 5 months) were applied in this study. In experiment 1, a total of 11 animals were assigned, while a total of 15 animals were assigned to experiment 2. The age of experimental animals was approximately 24-month-olds.During the experimental periods, rearing was done at fatting horse stables in the Subtropical Livestock Research Institute, National Institute of Animal Science, Jeju, Korea. As for the experimental configuration, animals assigned to the treatment group 1 were given concentrated feedstuff (1.4% of the body weight), corn oil (3%) and Vit.E (250mg/㎏). Animals assigned to the treatment group 2 were fed with concentrated feedstuff, corn oil (5%), Vit.E(250mg/㎏).
In the experiment 1 (i.e., the 3 months of experimental period), average daily weight gain was 0.29 kg for the control group, while 0.34kg for treatment group 1. The treatment group 2 showed highest average daily weight gain (i.e., 0.37kg). Grade of horse meat quality was the 2nd grade irrespective of the treatments. There was no significant different between control group and corn oil-treatment groups. In addition, there was no obvious trend by corn-oil treatment levels. Among the general compounds, crude fat contents and calories were increased as the feeding levels of corn oil were increased. However, crude protein showed opposite trend compared to the crude fat contents and calories. For meat color, the readness(a*) was increased as the feeding levels of corn oil was increased. For physical characteristics, inorganic compound contents, and amino acid composition, no specific trend was detected in each group. For fatty acid composition, the content of palmitoleic acid, which is a constituent of human skin, was 5.42%, for the control group, while 5.90% for treatment group 1 and 6.51% for treatment group 2, respectively. This indicated that the content of palmitoleic acid was increased as the corn oil feeding levels were increased. For unsaturated fatty acid, the content for the control group was 63.19%, while 64.36% for treatment group 1 and 65.66% for treatment group 2. A tendency was observed that the content of unsaturated fatty acid showed which increased as the corn oil feeding levels were increased. For vitamine E content, the content for the control group was 0.008 ㎎/100g, while 0.03㎎/100g for treatment group 1 and 0.083㎎/100g for treatment group 2. In the experiment 2 (the 5 months of experimental period), average daily weight gain was 0.51㎏ for the control group, while 0.47㎏ for treatment group 1. The treatment group 2, which was the highest corn oil feeding levels, showed highest average daily weight gain (i.e., 0.59kg). Grade of horse meat quality was mainly the 2nd grade irrespective of the treatments. In addition, there was no obvious trend in terms of corn-oil treatment levels. For meat color, a tendency, which the redness(a*) value was increased as the feeding levels of corn oil, was increased. For physical characteristics, cooking loss and shear force were increased as the feeding levels of corn oil were increased. However, water holding capacity showed oppoisite tendency compared to the cooking loss and shear force. For inorganic compound contents and amino acid composition, no specific trend was found in each group. For changes of fatty acids, the content of palmitoleic acid was 7.65%, for the control group, while 5.85% for treatment group 1 and 5.80% for treatment group 2, respectively. This indicated that the content of palmitoleic acid was decreased irrespective of the feeding levels of corn oil. The content of unsaturated fatty acid was increased as the feeding levels of corn-oil were increased.
< 세부2 과제 >
This research project has been carried out aiming to improve the utilization, processing, distribution, and storage techniques development of Jeju horse meat.
Firstly, establishing criteria for horse meat market. 40 Jeju horses were used to investigate for the yields. The average body weight of Jeju horses were 351.10 kg and average carcass yield was 59.69%. The meat yield was the highest in Out-Side-Round, followed by Rib, Shoulder-Clod and Loin. The average meat yield was 44.19% in relation to the live weight. The average weights of by-products such as head, leather, foot and blood were 5.37kg, 15.22kg, 8.48kg, 18.42kg, respectively, and the total weight of internal organs was 60.13kg which accounts for 16.99% in which higher values found in small intestine followed by large intestine and cecum.
Secondly, investigating the postmortem metabolism in Jeju horse carcasses. The results showed that the rate of temperature decrease was generally slower compared to that of pH as observed in Shoulder-Clod, Round and Loin.
Thirdly, determining the meat quality and nutritional compositions of 11 cuts from each Jeju horse carcass. All the cuts examined generally had high levels of copper,mineral contents, essential amino acids and vitamin B, except for short-plate-brisket.It also showed a significant difference in meat quality among the cuts in which the Tenderloin, Loin and Sirloin seemed to be the most favorite cuts compared to the other cuts. All the cuts with low shear force values could be consumed without further treatment.
Fourthly, investigating the changes in quality characteristics of horse meat cuts during chilling ageing. The results showed that there were significant differences in pH, water holding capacity and cooking loss between the storage periods, in which the longer storage time resulted in increases in pH and cooking loss whereas decrease in water holding capacity. The chilling storage only reduced the shear force values in Loin and Out-Side-Round. The sensory evaluation showed that the chilling storage only improved the tenderness and flavor scores in Sirloin-butt, loin and Shoulder-Clod.
Fifthly, results on the changes in quality of horse meat cuts during freezing-storage showed that the 12 months frozen samples had lesser alterations in quality than the ones frozen for 30 days. Additionally, the 12 months freezing-storage period did not cause the quality and color defects of the horse meat cuts. It is also suggested that for the frozen horse meat cuts which should be consumed quickly to avoid the oxidation and rancidity developments.
< 협동1 과제 >
Horses have provided not only meat but also various kinds of by-products such as bone, oil, and hides for long time. In this study we tried to develope the functional food and cosmetics using horse by-products. There were three main themes of this study. Firstly, evaluation of bioactive proteins, peptides, and lipids from horse by products. Secondly, determination of effects of bioactive compound from Jeju crossbred horses on skin antiaging and development of fucntional food products for skin. Thirdly, development of cream lotion containing bioactive compounds and elucidation of antiaging effect using animal experiment (in vivo ). Collagen contents of leg bone extracts from Jeju crossbred female horses aged at 24 months after feeding concentrations for 4, 8, and 13.5 months were significantly increased after feeding concentration for 8 months. Also, minerals such as P, K, Mn, Zn, S, and Fe were increased after feeding concetraton for 13.5 months (p<0.05). Palmitoleic acid, one of bioactive fatty acids, in leg bone extracts was significantly increased after feeding concentration for 13.5 months (p<0.05).
Low molecular weight hydrolysates hydrolysed with 0.2^ pancripsin showed higher antioxidation effect determined by DPPH and ABTS scavenging effect, ORAC, and FRAP activity. Low molecular weight less than 3kDa with dose at 200 mg/ml showed elastase inhibition effect sa same as positive control ursolic acid at 100ug/ml. After irradiation UVB at 100mJ/cm2, the human dermal fibroblast cell was stressed, however, the small molecular weight horse bone extracts significantly recover the cells with dose at 500 ug/ml. Fractions showing higher collagenase inhibition activity were separated by gel chromatography and identified the peptides sequence likely GPAGPTGPVGKDGR (Mw 1265.7) using by LC/MS/MS. Jelly and tablets were produced with that peptides and flavor.
Creams for skin was developed using leg bone peptides and horse oil. The quality of cream was checked and showed no significant changes after 3 months storage. Also, when the cream was applied to dorsal skin of hairless mice before UVB irradiation, skin moisture content was increased and wrinkle was decreased significantly. In this result suggested that oral administration of small molecular weight peptides from horse leg bone and application of horse oil make a synergy for skin health. Further study should be need for human trial.
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