최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
DataON 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
Edison 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
Kafe 바로가기주관연구기관 | 한국보건산업진흥원 Korea Health Industry Development Institute |
---|---|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2007-11 |
주관부처 | 식품의약품안전청 Korea Food & Drug Administration |
등록번호 | TRKO201600013529 |
DB 구축일자 | 2016-12-17 |
키워드 | 국내 건강기능식품.시장전망 분석.발전방향.Korea Health Food Industry.Market Trend Analysis.Strategy for Industry Development. |
● 본 연구의 목표는 국내 건강기능식품 시장의 소비환경을 조사·분석하였고, 건강기능식품 제조·수입·유통 분야의 연구·개발 동향에 대하여 조사·분석하였다. 또한 건강기능식품 유통전문판매업소의 실태조사와 최근 3년간 건강기능식품의 생산실적과 실제 소비시장과의 가격동향 분석을 통하여 건강기능식품 산업 진흥에 필요한 기초자료를 생성하였으며, 최종적으로 건강기능식품 산업의 발전방안을 제시하였다.
● 연구수행 방법으로는 인터넷·이메일·방문 조사를 통하여 본 사업과 관련된 선행 및 신규 연구자료를 수집하였고, 설문조사 대행기
● 본 연구의 목표는 국내 건강기능식품 시장의 소비환경을 조사·분석하였고, 건강기능식품 제조·수입·유통 분야의 연구·개발 동향에 대하여 조사·분석하였다. 또한 건강기능식품 유통전문판매업소의 실태조사와 최근 3년간 건강기능식품의 생산실적과 실제 소비시장과의 가격동향 분석을 통하여 건강기능식품 산업 진흥에 필요한 기초자료를 생성하였으며, 최종적으로 건강기능식품 산업의 발전방안을 제시하였다.
● 연구수행 방법으로는 인터넷·이메일·방문 조사를 통하여 본 사업과 관련된 선행 및 신규 연구자료를 수집하였고, 설문조사 대행기관을 이용하여 국내 건강기능식품 시장의 소비환경, 연구·개발 동향 분석 및 건강기능식품 유통전문판매업소의 판매실태를 조사하였다. 건강기능식품 발전방안은 산·학·연을 중심으로 한 전문가 자문회의를 통하여 도출되었다. 또한, 최근 3년간 건강기능식품 주요 유통형태별 매출동향 분석과 주요품목의 매출동향을 직접 면접 방식으로 조사하고, 식품의약품안전청에서 보고된 생산실적과 수입실적을 분석하여 실제 소비시장에서의 유통 동향을 분석하였다. 아울러 건강기능식품 제조업, 수입업, 판매업 신규영업자의 인식구조는 설문조사를 통하여 분석하였다.
● 세부과제별 연구결과는 다음과 같다.
- 1세부과제 : 건강과 웰빙산업 분야에서 건강기능식품 관련 트랜드를 조사·분석하였고, 국내 건강기능식품 시장의 소비환경, 제조·수입·유통 분야의 연구․개발 동향, 유통전문판매업소의 판매실태 등의 분석을 통하여 국내 건강기능식품의 시장을 전망하였으며, 향후 5개년 건강기능식품 산업의 발전에 필요한 추진 전략 및 과제를 제시하였다.
- 2세부과제 : 유통형태별 매출액 상위 업체를 기준으로 최근 3년간 국내에서 유통된 건강기능식품의 유통형태별 출하액 동향과 시장구조를 파악하고, 생산실적과 수입실적을 기준으로 실제 소비시장에서의 유통 동향을 분석하였으며, 신규 영업자의 인식구조를 파악하여 건강기능식품 산업체의 마케팅 전략수립에 필요한 기초자료 생산 및 발전적인 방안을 제시하였다.
● 결론적으로, 국내 건강기능식품 산업 및 소비·판매 동향 파악을 통하여 국내 건강기능식품 산업체의 마케팅 전략 수립과 국가차원 건강기능식품 산업의 종합발전계획 수립을 위한 기초자료로 활용될 수 있을 것으로 기대된다.
● This study examined and analyzed the consumption environment of health functional food markets, and the R&D trends in the manufacture, importation, and distribution fields of the foods concerned in South Korea. In addition, the study created the basic data necessary for the industrial promotion of
● This study examined and analyzed the consumption environment of health functional food markets, and the R&D trends in the manufacture, importation, and distribution fields of the foods concerned in South Korea. In addition, the study created the basic data necessary for the industrial promotion of health functional foods, by investigating the realities faced by their distributors, their production accomplishments during the period of the recent three years, and their price trends in actual consumption markets. Lastly, we proposed relevant developmental strategies for the health functional food industry.
● In terms of study performance, this study collected relevant preceding and new study data concerned, using Internet, email, and in-home interviews, and examined the consumption environment of health functional food markets, the R&D trends of the foods concerned, and their sales realities as faced by distributors in South Korea. The study drew out developmental strategies for health functional foods through meetings of experts from industry, education, and research fields. In addition, the study investigated the sales trends of each major distribution form and item during the period of the most recent three years, and the distribution trends in actual consumption markets, by analyzing production and import accomplishments reported to the Korea Food and Drug Administration (KFDA). At the same time, the study analyzed the consciousness structures of the manufacturers, importers, and new distributors concerned, using questionnaires.
● The following are the findings of each detailed project:
- Sub-project 1: The study examined and analyzed the trends related to health functional foods in health and wellness fields, predicted the prospects for health functional food markets by analyzing the consumption environment of the markets concerned, evaluated the R&D trends in the manufacture, importation, and distribution fields concerned, examined the sales realities of the distributors concerned, etc., and proposed strategies and tasks necessary to be undertaken for the development of the health functional food industry over the next five years.
- Sub-project 2: The study examined the shipment values of health functional foods by distribution forms, during the period of the most recent three years, based on data provided in sales amounts of the leading companies, by distribution form, analyzed the distribution trends in actual consumption markets, based on production and import accomplishments, and proposed the basic data and developmental strategies necessary for developing an understanding of consciousness structures of new distributors, and establishing appropriate marketing strategies.
● In conclusion, it is anticipated that the findings of this study will be utilized as basic data to establish the marketing strategies of health functional food companies, and comprehensive national developmental plans for health functional foods, by helping understand the industrial, consumption, and sales realties facing health functional foods in South Korea.
과제명(ProjectTitle) : | - |
---|---|
연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
총연구비 (DetailSeriesProject) : | - |
키워드(keyword) : | - |
과제수행기간(LeadAgency) : | - |
연구목표(Goal) : | - |
연구내용(Abstract) : | - |
기대효과(Effect) : | - |
Copyright KISTI. All Rights Reserved.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.