보고서 정보
주관연구기관 |
전남대학교 Chonnam National University |
연구책임자 |
정선희
|
참여연구자 |
조희근
,
이지우
,
이성수
,
김은경
,
김태연
,
김상우
,
김관우
,
조창연
,
최은주
,
당옥교
,
황정연
,
최영진
,
임강현
,
김혜경
,
권민서
,
윤정원
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2017-02 |
과제시작연도 |
2016 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 |
TRKO201700006383 |
과제고유번호 |
1395045061 |
사업명 |
농축산물부가가치향상기술개발 |
DB 구축일자 |
2017-09-20
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키워드 |
녹용.품질기준.제품화.가공기술.기능성.Velvet antler.Quality standardization.Commerciali zation.Processing technology.Functionality.
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201700006383 |
초록
▼
1. 연구목적 : 본 기술개발사업에서는 ① 녹용의 식품 소재화를 위한 최적 수확시기 및 품질기준 설정 ② 최적의 녹용 원료 생산을 위한 녹용 수확 후 관리기술 확립, ③ 녹용 제품화를 위한 가공 기술의 개발, ④ 원료 녹용 및 녹용제품에 대한 효능 구명을 통해 녹용의 소비를 활성화할 수 있는 방안을 마련하고자 함.
2. 연구내용 및 주요 결과
(1) 1협동과제 : 녹용의 식품 소재화를 위한 최적 수확시기 및 품질기준 설정
• 엘크 및 꽃사슴의 절각시기에 따른 녹용생산량은 녹용의 성장일수가 증가 할수록 녹용의
1. 연구목적 : 본 기술개발사업에서는 ① 녹용의 식품 소재화를 위한 최적 수확시기 및 품질기준 설정 ② 최적의 녹용 원료 생산을 위한 녹용 수확 후 관리기술 확립, ③ 녹용 제품화를 위한 가공 기술의 개발, ④ 원료 녹용 및 녹용제품에 대한 효능 구명을 통해 녹용의 소비를 활성화할 수 있는 방안을 마련하고자 함.
2. 연구내용 및 주요 결과
(1) 1협동과제 : 녹용의 식품 소재화를 위한 최적 수확시기 및 품질기준 설정
• 엘크 및 꽃사슴의 절각시기에 따른 녹용생산량은 녹용의 성장일수가 증가 할수록 녹용의 생산량은 증가하였으며 절각시기 경과에 따라 녹용 내 단백질 및 지방의 함량은 감소하는 반면 조회분 함량은 증가하였음.
• 생녹용 보관 및 녹용의 익음을 방지하기 위해 녹용과의 이격거리는 15-20cm로 스팀세척기를 이용하여 세척 및 살균하며,진공 비닐팩을 이용하여 포장, 저장하는 것이 효과적임.
(2) 2협동과제 : 녹용의 수확 후 관리기술 개발
• 비닐랩과 고무줄을 이용하여 절단된 면을 봉한 후 상부와 약15°의 각도로 절단면이 자연스럽게 상부를 향하게 하여 0°C에서 8시간 숙성한 후 방향을 180° 상하 전환한 후 같은 온도에서 8시간 숙성하여 녹혈 확장을 고르게 하여 4°C에서 4시간 더 숙성한 후 –20°C로 온도를 낮춰 하루 더 숙성하면 녹혈이 고르게 확장되었음.
• 동결건조를 실시한 녹용이 열풍건조를 실시한 녹용에 비해 유효성분함량이 높았으며 추출시간이 증가할수록 유효성분함량이 증가함을 보였고 상대로 갈수록 유효성분함량이 증가하였음.
• 동결건조 후 냉장에서 보관하는 것이 저장성과 상품성이 가장 높은 것으로 판명되었음.
(3) 1세부과제 : 녹용 제품화를 위한 가공기술 개발
• 녹용 효소 가수분해 추출물의 항산화 활성은 상대가 가장 높고 중대, 및 하대로 갈수록 낮아지는 결과를 보였으며, 특히 protamex와 flavourzyme 가수분해물의 항산화 활성이 우수하였음.
• 녹용의 protamex 효소가수분해 추출물과 식물 혼합가수분해물을 이용하여 유산균 드링크제, 녹용 타정 및 녹용 양갱을 개발한 결과 유산균 음료의 경우 녹용 효소가수분해물 1%, 녹용양갱의 경우 녹용 효소가수분해물을 2% 첨가한 군에서 기호도가 가장 높았음.
• 녹용 첨가량 및 가열 시간별 십전대보탕, 사물탕, 총명탕의 생리활성성분 및 항산화활성을 분석해 본 결과, 녹용의 첨가량은 1첩 (3.75g)이 가장 적절하며, 녹용 내 생리활성 성분의 손실최소화 및 항산화활성의 극대화시키기 위해서는 녹용 전 부위 혹은 상대를 첨가 시 6~8시간, 중대 및 하대 첨가 시 8~12시간 가열하는 적합하였음.
(4) 3협동과제 : 원료 녹용 및 녹용제품에 대한 효능 구명
• 녹용 가공 시료는 대식 세포 증식, NO 발현 억제 조골 세포증식 효능 및 피부 관련 인자인 Elastase 분비에 대한 효능을 보였음.
• 골다공증 동물 모델에서 녹용 섭취에 의해 Bone alkaline phosphatase (BALP), C-terminal telopeptide (CTX),Tartrate-resistant acid phosphatase-5b (TRACP 5b) 발현에 대한 유의적인 억제 효과 및 대식세포에서 녹용 시료의 투여에 따라 농도 의존적으로 식균작용이 증가하였음.
• 수영법을 이용한 동물 실험 결과 녹용의 지구력 증진에 대한 효능을 확인하였음.
( 출처 : 요약서 3p )
Abstract
▼
Results
(1) Cooperative-project 1
• When the cutting time of elk’s antlers was 50, 57, 64, 71,78, 85, 92 and 99 day, antler production was 3,838, 4,413,5,363, 5,788, 7,713, 10,013, 12,275 and 15,100g each. It shows that as elk’s growing days increase, antler production increases, too.
• Whe
Results
(1) Cooperative-project 1
• When the cutting time of elk’s antlers was 50, 57, 64, 71,78, 85, 92 and 99 day, antler production was 3,838, 4,413,5,363, 5,788, 7,713, 10,013, 12,275 and 15,100g each. It shows that as elk’s growing days increase, antler production increases, too.
• When the cutting time of deer’s antlers was 50, 55, 60,65, 70, 75, and 80 day, antler yields was 685, 910, 1,206,1,364, 1,619, 1,780 and 2,142g.
• If the cutting time of antlers is delayed, the antlers become low in protein and fat and high in crude ash.
• As cutting time is delayed, the content of upper part and the third branch of an antler increases.
• Antlers are cleaned using a high pressure cleaning machine and sterilized apart from 60cm to prevent antlers from ripening.
• Antlers are cleaned using a steam cleaning machine and sterilized apart from 15-20cm to prevent antlers from ripening.
• Antlers are vacuum-packed in plastic bags.
(2) Cooperative-project 2
- The 1st year
• Antler blood was expanded evenly using plastic wrap and rubber band.
• When the cut face was directed upward at an angle of about 15°, antler blood was expanded evenly.
• After ripening at 0°C for 8 hours, switch direction up and down, then aged at the same temperature for 8 hours to equalize the antler blood expansion, aged at 4°C for 4 hours more, then aged at –20°C for 24 hours.
• After washing using an epilator, iron brush, detergent, so that detergent will not remain, the deer mattress exposed the nude skin and marked a much brighter color than before washing.
- The 2nd year
• The color values were different according to the drying method. The lightness value (L) was lower in the freeze drying than in the hot - air drying, and the a value in red was higher than that in the hot - air drying in the freeze drying. The b value of yellow was higher than that of freeze drying.
• Freeze-drying and hot-air drying showed the difference in approximate components. Frozen–dried antler had higher protein content and hot-air dried antler possessed higher ash content.
• Total sugar content of freeze-dried antler was higher than that of hot-air dried antler, and total sugar content was increased with increasing extraction time and upper site.
• The biological active ingredient content of the freeze-dried antler was higher than that of the hot-air dried antler, and the biological active ingredient content was increased with increasing extraction time and upper site.
- The 3rd year
• Regardless of the drying method, the biological active ingredient content was higher with upper site. In case of storage at room temperature, the content of biological active ingredient decreased with longer storage period.
• In addition, L, a, and b values were not significantly influenced by storage period of refrigerated storage after frozen–dried antler.
• Regardless of the drying method, antler stored in the refrigerator had no microorganisms detected after 4 months. Therefore, it was found that storage in refrigeration after lyophilization was the highest in storage and commerciality.
(3) Sub-project 1
- The 1st year
• Crude protein, ether extract, glycosaminoglycan, uronic acid, and sialic acid contents were the highest in the top section, whereas ash and collagen contents were the highest in the bottom section of antler, and increased downward from the top to the bottom section
• The flavourzyme extract of the upper section and the pepsin extract of the middle section showed the highest sialic acid and glycosaminoglycan contents.
• The protamex and flavourzyme extracts from velvet antler showed the strong radical scavenging activities including DPPH, hydroxyl and alkyl radical scavenging activities in a dose dependent manner.
- The 2nd year
• Based on the results of the 1st year, we developed the functional foods including yogurt, tablets and Yanggaeng using velvet antler protamex hydrolysate and then investigated the quality characteristics.
• In this study, 1% in the yogurt and 2% in the Yanggaeng should be recommended as a optimum level of velvet antler protamex hydrolysate for improvement of the quality.
- The 3rd year
• The contents of uronic acid, sialic acid and total carbohydrate were the highest in the termamyl, ultroflo and protamex hydrolysates of the upper section. And the highest in the upper, middle of chongmyung-tang, middle of sipjeondaebo-tang, glycosaminoglycan content of the viscozyme hydrolysate was significantly higher in the upper section than in the base section.
• DPPH radical scavenging activity of flavourzyme hydrolysate, middle section of samul-tang at the concentration inhibiting 50% of free radical generation(IC50) were 0.58 mL/L, 0.12 mL/L. The IC50 value against alkyl radical scavenging activities of ultroflo, flavourzyme hydrolysates were 0.80mL/L, 0.96mL/L, respectively.
• These results suggested that the quality of velvet antler may be influenced by several enzymatic hydrolysates and three parts of velvet antler.
(4) Cooperative-project 3
- The 1st year
• Korean velvet antler(upper, medium, bottom) and New Zealand velvet antler(upper) showed cell proliferating ability in human osteosarcoma cell, MG-63. In addition, Korean velvet antler(upper, medium) and New Zealand velvet antler(upper) increased deposition of Calcium. Korean velvet antler(upper) increased gene expression of collagen and ALP.
• Not only the length of iliac bone and physeal plate but also the expression of BMP-2 increased in all velvet antler intake rats on the growing state.
• Korean valvet antler(upper) and New Zealand velvet antler(upper) decreased elastase activity which is a skin related factor.
• Several velvet antler processed samples including ethanol treatment extracts showed not only efficacy on NO inhibition but also proliferative effect on macrophages and osteoblasts.
- The 2nd year
• Velvet antler showed the expression inhibtory effect of bone alkaline phosphatase (BALP), C-terminal telopeptide(CTX) and tartrate-resistant acid phosphatase-5b (TRACP 5b) in ovariectomy rats which were velvet antler intake.
• Velvet antler showed proliferative effect on splenocytes, macrophages and osteoblasts.
• The phagocytosis of macrophages increased depending on concentration of velvet antler treatment.
- The 3rd year
• Evaluation of endurance using swimming method showed that endurance enhancement effect was significantly higher in all velvet antler intake groups compared to control group.
• Compared with the control group, there was no significant difference in the lactic acid content of the velvet antler intake group, even though the forced swimming time was longer than 3 times.
• All velvet antler treatment groups showed 5 ~ 10% free radical scavenging ability.
• The expressions of COX2 and iNOS were significantly decreased in Korean velvet antler(tip, upper, middle) groups.
• Korean valvet antler(upper) and New Zealand velvet antler(upper) decreased secretion of IL-1 beta and IL-6.
( 출처 : SUMMARY 11p )
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제출문 ... 2
- 보고서 요약서 ... 3
- 국문요약문 ... 6
- Summary ... 11
- 목차 ... 17
- 제 1 장 연구 개발 과제의 개요 ... 18
- 제1절 연구 개발 목적 ... 18
- 제2절 연구 개발의 필요성 ... 18
- 제3절 연구 개발 범위 ... 22
- 제 2 장 국내외 기술개발 현황 ... 24
- 제1절 국내 연구 현황 ... 24
- 제2절 국외 연구 현황 ... 25
- 제3절 국내외 연구현황 비교 및 필요 연구 분야 ... 27
- 제 3 장 연구 수행 내용 및 결과 ... 34
- 제1절 연구개발수행 내용 ... 34
- 제2절 연구개발수행 결과 ... 59
- 제 4 장 목표달성도 및 관련분야 기여도 ... 189
- 제1절 : 목표대비 달성도 ... 189
- 제2절 : 정량적 성과(논문게재, 특허출원, 기타)를 기술 ... 193
- 제 5 장 연구 결과의 활용 계획 ... 200
- 제 6 장 연구 과정에서 수집한 해외 과학 기술 정보 ... 200
- 제 7 장 연구 개발 결과의 보안 등급 ... 201
- 제 8 장 국가과학기술종합정보시스템에 등록한 연구시설·장비 현황 ... 201
- 제 9 장 연구개발과제 수행에 따른 연구실 등의 안전조치 이행실적 ... 201
- 제 10 장 연구개발과제의 대표적 연구실적 ... 202
- 제 11 장 기타사항 ... 205
- 제 12 장 참고문헌 ... 208
- 끝페이지 ... 212
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