보고서 정보
주관연구기관 |
한국과학기술연구원 Korea Institute Of Science and Technology |
연구책임자 |
박경수
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참여연구자 |
양지연
,
최훈
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2017-06 |
과제시작연도 |
2016 |
주관부처 |
식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
과제관리전문기관 |
식품의약품안전평가원 National Institute of Food and Drug Safety Evaluation |
등록번호 |
TRKO201700017632 |
과제고유번호 |
1475009526 |
사업명 |
축수산안전관리 |
DB 구축일자 |
2017-11-25
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키워드 |
중금속.농축수산물.가공식품.모니터링.위해성평가.heavy metals.agricultura l. marine livestock.processed food.monitoring.risk assessment.
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201700017632 |
초록
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본 연구는 식품 중 중금속의 노출량 데이터베이스를 구축하고 이를 바탕으로 성별, 연령별, 극단소비층 등 한국인의 식이 특성 및 체질을 반영한 위해성 평가를 실시하고, 일일 권고 식이량 제안 등의 식품 섭취 정보 제공을 목표로 하고 있다.
국민건강영양조사 자료 기반의 특정계층별 식이섭취량 분석, 특정계층별 다소비 및 다빈도식품목록(안) 도출, 특정계층별 다소비·다빈도 식품 모니터링 대상 품목 선정(안)을 마련하였다.
특정계층의 소비형태를 고려한 농‧축‧수산물 및 그 가공품의 중금속 실태조사를 위해 국내・외 문헌조사를 실시하
본 연구는 식품 중 중금속의 노출량 데이터베이스를 구축하고 이를 바탕으로 성별, 연령별, 극단소비층 등 한국인의 식이 특성 및 체질을 반영한 위해성 평가를 실시하고, 일일 권고 식이량 제안 등의 식품 섭취 정보 제공을 목표로 하고 있다.
국민건강영양조사 자료 기반의 특정계층별 식이섭취량 분석, 특정계층별 다소비 및 다빈도식품목록(안) 도출, 특정계층별 다소비·다빈도 식품 모니터링 대상 품목 선정(안)을 마련하였다.
특정계층의 소비형태를 고려한 농‧축‧수산물 및 그 가공품의 중금속 실태조사를 위해 국내・외 문헌조사를 실시하였고, 시료채취, 분석법, DB관리 표준화 등 모니터링 시스템 표준화, 인증표준물질(CRM) 등을 통한 분석법 검증을 실시하였다.
농・수・축산물 및 그 가공식품 등에 대하여 중금속 5종(납, 카드뮴, 비소, 주석, 수은) 및 일부시료에 대하여 메틸수은을 분석하였다. 납, 카드뮴, 비소, 주석 함량 분석을 위해 microwave장치를 이용해 전처리한 후 ICP-MS 또는 ICP-OES로 측정하는 시험법을 확립하였으며, 수은은 수은자동분석기, 메틸수은은 GC-ECD를 이용하여 분석하였다.
모든 중금속의 검량선은 R2값이 0.999 이상이며, 중금속의 검출한계는 대상식품의 매질별로 확인한 결과, 농산물, 축산물, 가공식품 중 납은 0.0020 mg/kg, 카드뮴은 0.0033 mg/kg, 비소는 0.0023 mg/kg, 주석은 0.0013 mg/kg, 수은은 0.00001 mg/kg 이었다. 수산물 중 어류의 납은 0.0041 mg/kg, 카드뮴은 0.0040 mg/kg, 비소는 0.0121 mg/kg, 주석은 0.0010 mg/kg, 수은은 0.00001 mg/kg 이었으며, 수산물 중 해조류의 납은 0.0124 mg/kg, 카드뮴은 0.0082 mg/kg, 비소는 0.2484 mg/kg, 주석은 0.0733 mg/kg, 수은은 0.00001 mg/kg 이었다.
특정계층의 소비형태를 고려한 식품 중 중금속 함량 실태조사 분석을 위하여 납, 카드뮴, 비소, 주석, 수은은 총 79품목(농산물 40품목, 축산물 1품목, 수산물 13품목, 곤충류 2품목, 가공식품 23품목), 총시료수 743건(농산물 352건, 축산물 7건, 수산물 117건, 곤충류 21건, 가공식품 246건)을 분석하였으며, 메틸수은은 31건(수산물 30건, 가공식품 1건), 무기비소는 14건(수산물 14건)을 분석하였다.
특정계층의 소비형태를 고려한 특이 식품 79개 품목에 대한 섭취자의 식이량을 조사하기 위해 국내 거주 성인 1,214명 (임산부 58명 포함)을 대상으로 섭취빈도조사 설문(FFQ)을 수행하였으며, 각 식품별 섭취자의 평균 식이량은 0.073 ∼ 95.9 g/day로 조사되었다.
조사 대상 식품의 검출 농도와 섭취자의 식이량을 고려하여 일일노출량을 산출하고, 식품의약품안전처의 인체노출안전기준(tolerable daily intake)과 비교하여 위해도를 평가하였다. 조사 대상 79개 품목별 납의 일일노출량은 0.001 ∼ 0.360 ug/kg-day 이며, 선행연구의 국내 유통 식품 섭취로 인한 납의 일일노출량(525개 농축수산물 및 가공식품)을 고려한 총일일노출량은 품목별로 0.226 ∼ 0.586 ug/kg-day 수준으로 산출되었다.
품목별 카드뮴의 일일노출량은 0.001 ∼ 0.213 ug/kg-day 이며, 선행연구의 국내 유통 식품 섭취로 인한 카드뮴의 일일노출량(525개 농축수산물 및 가공식품)을 고려한 총 일일노출량은 품목별로 0.316 ∼ 0.529 ug/kg-day 수준으로 산출되었다.
품목별 총 비소의 일일노출량은 <0.001 ∼ 2.562 ug/kg-day 이며, 선행연구의 국내 유통식품 섭취로 인한 총 비소의 일일노출량(525개 농축수산물 및 가공식품)을 고려한 총 일일 노출량은 품목별로 2.859 ∼ 5.421 ug/kg-day 수준으로 산출되었다.
품목별 주석의 일일노출량은 <0.001 ∼ 0.055 ug/kg-day 이며, 선행연구의 국내 유통 식품 섭취로 인한 주석의 일일노출량(25개 가공식품)을 고려한 총 일일노출량은 품목별로 0.111 ∼ 0.166 ug/kg-day 수준으로 산출되었다.
품목별 총 수은의 일일노출량은 <0.001 ∼ 0.033 ug/kg-day 이며, 선행연구의 국내 유통식품 섭취로 인한 총 수은의 일일노출량(525개 농축수산물 및 가공식품)을 고려한 총 일일 노출량은 품목별로 0.085 ∼ 0.118 ug/kg-day 수준으로 산출되었다. 조사 대상 식품 중 일부 수산물에 대해서는 메틸수은을 측정하였으며, 품목별 메틸수은의 일일노출량은 <0.001 ∼ 0.017 ug/kg-day 이며, 선행연구의 국내 유통 식품 섭취로 인한 메틸수은의 일일노출량(42개 수산물 및 가공식품)을 고려한 총 일일노출량은 품목별로 0.021 ∼ 0.037 ug/kg-day 수준으로 산출되었다.
조사 대상 식품의 개별 섭취로 인한 일일노출량 또는 선행 연구의 식품 중 중금속 노출을 고려한 추가 섭취로 인한 총 일일노출량 모두 평가 대상 중금속의 인체노출안전기준을 초과하는 물질 및 품목은 없었다. 평가 대상 식품별 중금속 검출 농도범위를 고려하여 각 중금속별 인체노출안전 기준을 초과하지 않도록 일일 최대 식이량을 추정하였으며, 일부 식품에 대해서는 일일 권고 식이량을 제안하였다.
본 연구는 한국인의 특정계층별 식이 습관 등을 고려한 식품 안전 확보 및 국민건강 보호, 과학적 검증을 통한 식품 중 중금속 등 유해물질 안전 관리 방안 마련 및 중금속 오염우려가 높은 특정 식품 극단소비층의 안전 방안 수립 및 홍보 활동을 통한 국민 건강 증진 활동에 기여할 것으로 판단한다.
(출처 : 국문요약문 8P)
Abstract
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The purpose of this study is to construct a database of heavy metal content in foods and to propose an effective risk management plan such as reviewing the validity of current standards by conducting a risk assessment reflecting the dietary characteristics and physical constitution of Koreans includ
The purpose of this study is to construct a database of heavy metal content in foods and to propose an effective risk management plan such as reviewing the validity of current standards by conducting a risk assessment reflecting the dietary characteristics and physical constitution of Koreans including the factors of gender, age and extreme consumer etc. based on this database.
The analysis of dietary intake by specific categories of people based on the National Health and Nutrition Survey data, deriving the list of commonly and frequently consumed foods by specific categories of people, and the selection of items to be monitored for commonly and frequently consumed foods by specific categories of people are prepared.
To investigate the actual status of heavy metal content in agricultural, livestock, and fishery products and their processed goods considering the consumption pattern of specific categories of people, national and international review of related literature were conducted. Also, the standardization of monitoring system such as sampling, analysis methods, and DB management standardization and the verification of analytical methods through the certified reference materials (CRM) etc. were performed.
Methylmercury was analyzed for five heavy metals (lead, cadmium, arsenic, tin, mercury) and some samples in agricultural, fishery, and livestock products and their processed goods. For the analysis of lead, cadmium, arsenic and tin content, pre-treatment with microwave apparatus was performed and the test methods by using ICP-MS or ICP-OES were established. Mercury was analyzed by using mercury auto analyzer, and methylmercury was analyzed by using GC-ECD. Methylmercury was analyzed for five heavy metals (lead, cadmium, arsenic, tin, mercury) and som samples in agricultural, fishery, and livestock products and their processed goods. For the analysis of lead, cadmium, arsenic and tin content, pre-treatment with microwave apparatus was performed and the test methods by using ICP-MS or ICP-OES were established. Mercury was analyzed by using mercury auto analyzer, and methylmercury was analyzed by using GC-ECD.
The calibration curve of all heavy metals has a R2 value of 0.999 or more. As a result of checking the detection limits of heavy metals by materials, they were 0.0020 mg/kg for lead, 0.0033 mg/kg for cadmium, 0.0023 mg/kg for arsenic, 0.0013 mg/kg for tin and 0.0013 mg/kg for mercury in agricultural and livestock products and their processed goods. Among the fishery products, in case of fish, they were 0.0041 mg/kg for lead, 0.0040 mg/kg for cadmium, 0.0121 mg/kg for arsenic, 0.0010 mg/kg for tin, and 0.00001 mg/kg for mercury. In case of seaweed, they were 0.0124 mg/kg for lead, 0.0082 mg/kg for cadmium, 0.2484 mg/kg for arsenic, 0.0733 mg/kg for tin, and 0.00001 mg/kg for mercury.
In order to analyze the actual status of heavy metals in food considering the consumption patterns of specific categories of people, in case of lead, cadmium, arsenic, tin, and mercury, 79 items (40 items of agricultural products, 1 item of livestock products, 13 items of fishery products, 2 items of insects, 23 items of processed goods) and 743 samples in total (352 agricultural products, 7 livestock products, 117 fishery products, 21 insects, 246 processed goods) were analyzed. In case of methylmercury, 31 samples (30 fishery products, 1 processed goods) were analyzed. In inorganic arsenic, 14 samples (14 fishery products) were analyzed.
The daily intake and risk distribution of the target food were calculated by calculating heavy metal exposure and risk assessment in agricultural, livestock, aquatic products(including processed products) of a certain class.
We conducted a survey(FFQ) of 1,214 Korean adults (including 58 pregnant woman) using food frequency questionnaire and the average intake rate of each food were estimated from 0.073 ∼ 95.9 g/day for consumer.
The risk is assessed by comparing TDI(tolerable daily intake) from Ministry of Food and Drug Safety, South Korea with the average daily exposure evaluated by considering both the detected concentration of surveyed products and the dietary intake of consumers.
The daily exposure of lead in 79 foods is for 0.001∼0.360 ug/kg-day, and the total daily exposure of lead considering the daily exposure of lead (525 items from agriculture-livestock-marine products and processed foods) from the intake of domestically distributed foods in the precedent research is for 0.226 ∼ 0.586 ug/kg-day per category.
The daily exposure of cadmium in measured foods is for 0.001 ∼ 0.213 ug/kg-day, and the total daily exposure of lead considering the daily exposure of cadmium (525 items foods) from the intake of domestically distributed foods in the precedent research is for 0.316 ∼ 0.529 ug/kg-day per category.
The daily exposure of total arsenic in measured foods is for <0.001 ∼ 2.562 ug/kg-day, and the total daily exposure of lead considering the daily exposure of total arsenic (525 items foods) from the intake of domestically distributed foods in the precedent research is for 2.859 ∼ 5.421 ug/kg-day per category.
The daily exposure of Tin in measured foods is for <0.001 ∼ 0.055 ug/kg-day, and the total daily exposure of lead considering the daily exposure of Tin (25 items foods) from the intake of domestically distributed foods in the precedent research is for 0.111 ∼ 0.166 ug/kg-day per category.
The daily exposure of total mercury in measured foods is for <0.001 ∼ 0.033ug/kg-day, and the total daily exposure of lead considering the daily exposure of total mercury (525 items foods) from the intake of domestically distributed foods in the precedent research is for 0.085 ∼ 0.118 ug/kg-day per category.
The daily exposure of methyl mercury in 4 seafoods is for <0.001 ∼ 0.017ug/kg-day, and the total daily exposure of lead considering the daily exposure of methyl mercury (42 items foods) from the intake of domestically distributed foods in the precedent research is for 0.021 ∼ 0.037 ug/kg-day per category.
The daily exposure of heavy metals from the additional intakes of investigated food products does not exceed the TDIs in every category. Considering the detected concentration range for heavy metals by the type of evaluated target foods, the daily maximum intake is estimated not to be exceeded safety criteria of human exposure, and some portion of foods are suggested about daily recommendable intake.
This study is to establish safety measures for harmful substances such as heavy metals in food through safety assurance of food safety, national health protection and scientific verification considering specific dietary habits of Koreans, It will contribute to public health promotion activities through public relations activities.
(출처 : Summary 12P)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 용역연구개발과제 최종보고서 ... 2
- 제 출 문 ... 3
- 목차 ... 4
- Ⅰ. 총괄연구개발과제 요약문 ... 8
- 국문 요약문 ... 8
- Summary ... 12
- Ⅱ. 총괄연구개발과제 연구결과 ... 17
- 제1장 총괄연구개발과제의 연구목적 및 필요성 ... 17
- 1. 총괄연구개발과제의 연구목적 ... 18
- 2. 총괄연구개발과제의 필요성 ... 25
- 3. 총괄연구개발과제의 목표달성도 ... 28
- 4. 총괄 국내·외 기술개발 현황 ... 29
- 5. 총괄연구개발과정에서 수집한 국외과학기술정보 ... 55
- 제2장 총괄연구개발과제의 연구내용 및 방법 ... 56
- 1. 연구개발과제의 추진체계 ... 56
- 2. 총괄연구과제의 연구방법 ... 57
- 제3장 총괄연구개발과제의 최종결과 및 고찰 ... 91
- 1. 특정 선호식품의 식이량 조사 ... 91
- 2. 중금속 오염도 결과보고서 ... 137
- 3. 중금속 위해 평가 결과 ... 271
- 4. 조사 대상 식품 중 권고 식이량 제안 ... 293
- 5. 총괄연구개발과제의 고찰 및 결론 ... 295
- 제4장 총괄연구개발과제의 연구성과 ... 298
- 1 총괄활용성과 ... 298
- 제5장 총괄주요연구 참여연구원 및 변경사항 ... 300
- 제6장 총괄참고문헌 ... 301
- 제7장 총괄첨부서류 ... 304
- 끝페이지 ... 311
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