최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
DataON 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
Edison 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
Kafe 바로가기주관연구기관 | 한국식품연구원 Korea Food Research Institute |
---|---|
연구책임자 | 홍상필 |
참여연구자 | 이민아 , 정라나 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2017-01 |
주관부처 | 농림축산식품부 Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs(MAFRA) |
등록번호 | TRKO201800009793 |
DB 구축일자 | 2018-05-26 |
키워드 | 어린이메뉴.상품화.시장조사.한식.마케팅.Kids menu.Commercialization.Market research.Korean food.Marketing. |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201800009793 |
○ 특허출원 2건, 논문게재 3건, 제품화 6건, 포스터 발표 12건, 교육지도 3건, 인력양성 4건, 정책활용 2건, 홍보 1건, 보고서 4건, 기타 연구활용 2건 등을 실시하였고 표준레시피 개발 22종 및 레시피북(콘텐츠) 1건, 소스류 제품 개발 3건, 비빔밥 등 한식 HMR 6건을 개발하였으며 개발 제품 중 한식간장소스 상품화 1건을 실시하였다.
○ 중국 및 베트남 어린이용 한식메뉴 시장 확보를 위해 아동용 한식메뉴의 상품화 기술 개발 연구, 현지 정보수집 및 마케팅 전략 연구 및 어린이 식생활 실태 분석 및 레
○ 특허출원 2건, 논문게재 3건, 제품화 6건, 포스터 발표 12건, 교육지도 3건, 인력양성 4건, 정책활용 2건, 홍보 1건, 보고서 4건, 기타 연구활용 2건 등을 실시하였고 표준레시피 개발 22종 및 레시피북(콘텐츠) 1건, 소스류 제품 개발 3건, 비빔밥 등 한식 HMR 6건을 개발하였으며 개발 제품 중 한식간장소스 상품화 1건을 실시하였다.
○ 중국 및 베트남 어린이용 한식메뉴 시장 확보를 위해 아동용 한식메뉴의 상품화 기술 개발 연구, 현지 정보수집 및 마케팅 전략 연구 및 어린이 식생활 실태 분석 및 레스토랑용 어린이 한식 메뉴(kids menu) 개발 연구를 수행하여, 한국, 중국 및 베트남 어린이들의 기호도가 우수한 한식간장 및 고추장 모체소스 제조기술을 개발하였고 이들 모체소스를 이용한 한식메뉴 6종을 선발하여 상품화 기술을 확보하였다. 마케팅 전략으로써 중국 및 베트남 현지 소비자들의 식품 소비패턴을 분석하여 어린이용 한식 메뉴 Marketing Mix 4P를 개발하였고 STP전략 수립을 통하여 개발 한식제품의 해외시장 진입 전략을 수립하였다. 또한 중국 및 베트남 어린이들의 한식에 대한 시식 설문조사를 통해 외식분야에서 활용이 가능하도록 한식 레스토랑의 어린이 선호 주식 및 부식 메뉴 표준레시피 22종을 완성하고 이를 레시피북 (콘텐츠)으로 개발하였다.
(출처 : 요약서 5p)
Purpose&Contents
○ This study was conducted for development of kids menu and its collection of information for the enlargement of overseas consumers. Contents are mainly consist of development of technology for commercialization of Korean style menu for kids, collection of information and establi
Purpose&Contents
○ This study was conducted for development of kids menu and its collection of information for the enlargement of overseas consumers. Contents are mainly consist of development of technology for commercialization of Korean style menu for kids, collection of information and establishment of marketing strategy and analysis of actual condition of children's eating habits and development of Korean kids menu
Results
○ Two patents application, three paper publication, 12 poster presentation, 3 education guides, 4 human resources training, 2 policy application, 1 publicity report, 4 reports, 2 other research application were performed, and a standard recipe, 22 kinds of recipe book (contents), 3 kinds of sauces and 6 Korean HMRs such as Bibimbap were developed, and Korean soy sauce was commercialized among developed products.
Expected Contribution
○ Through research on children and parents in China and Vietnam, we will transfer commercialization technology of Korean food products with high preference to participating companies for commercialization.
○ Recipes, recipe book (contents) and Korean menu items with excellent
Korean flavor and health functionalities can be used for eating out for domestic and Chinese and Vietnamese children. It is expected to be used as a way to expand export of Korean food HMR products.
○ We will transfer the flavor enhancement technology of Korean soy sauce, the rehydration power of dried vegetables, and the flavor enhancement technology of kimchi fried rice to related companies and induce practical use. Also, menu items preferred by Chinese and Vietnamese children will be displayed at international exhibitions for exploring possibility of export commercialization.
○ Soy sauce and kochujang sauce for children can be exported to China and Vietnam market, and sales are expected to increase by more than 20 billion won.
It is expected that the market for children's Korean food will be expanded greatly by commercializing various kinds of Korean food which is suitable for children's taste and health.
(출처 : SUMMARY 8p)
과제명(ProjectTitle) : | - |
---|---|
연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
총연구비 (DetailSeriesProject) : | - |
키워드(keyword) : | - |
과제수행기간(LeadAgency) : | - |
연구목표(Goal) : | - |
연구내용(Abstract) : | - |
기대효과(Effect) : | - |
Copyright KISTI. All Rights Reserved.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.