보고서 정보
주관연구기관 |
전라북도농업기술원 |
연구책임자 |
최소라
|
참여연구자 |
김은주
,
김동원
,
조종현
,
허병수
,
최창학
,
김정만
,
김종엽
,
안민실
,
송은주
,
송영은
,
최민경
,
한현아
,
소순영
,
이기권
,
이인석
,
신소희
,
이송이
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2018-02 |
과제시작연도 |
2017 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 |
TRKO201800043257 |
과제고유번호 |
1395050721 |
사업명 |
지역농업연구기반및전략작목육성(보조/경제) |
DB 구축일자 |
2018-12-15
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키워드 |
블랙베리.품종특성.유인 및 전정.가공제품.안토시아닌.Blackberry.Cultivar characteristics.Training and pruning.Processed goods.Anthocyanin.
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201800043257 |
초록
▼
o 국내 육성 블랙베리 15종에 대한 특성검정 결과 전엽기는 ‘4월 상순,개화기는 5월 중순, 수확시는 7월 상순경이었다. 과중은 ‘흑진주’가 9.5g으로 가장 컸고 당도는 ‘슈퍼’ 등 12종이 평균 9.0 Brix 이상을 나타내어 생과로 이용 가능하였다. 수량은 과실이 크고 착과수가 많은‘흑진주’, ‘메이플’, ‘전원3’, ‘전원6’ 품종에서 한 주 당 5.3∼8.8kg이 생산되었다. 안토시아닌 성분은 ‘흑정’이 12.7mg·g-1 DW로 가장 높았고 폴리페놀은 ‘슈퍼’, ‘흑정’, ‘흑광’ 품종에서 10.0m
o 국내 육성 블랙베리 15종에 대한 특성검정 결과 전엽기는 ‘4월 상순,개화기는 5월 중순, 수확시는 7월 상순경이었다. 과중은 ‘흑진주’가 9.5g으로 가장 컸고 당도는 ‘슈퍼’ 등 12종이 평균 9.0 Brix 이상을 나타내어 생과로 이용 가능하였다. 수량은 과실이 크고 착과수가 많은‘흑진주’, ‘메이플’, ‘전원3’, ‘전원6’ 품종에서 한 주 당 5.3∼8.8kg이 생산되었다. 안토시아닌 성분은 ‘흑정’이 12.7mg·g-1 DW로 가장 높았고 폴리페놀은 ‘슈퍼’, ‘흑정’, ‘흑광’ 품종에서 10.0mg·g-1 DW 이상, 플라보노이드 성분은 ‘흑광’, ‘흑정’, ‘전원5’이 9.9∼11.7mg·g-1 DW, 활성산소 소거능(DPPH free radical)은 ‘흑광’, ‘Mu32’ 품종이 높았다. 블랙베리 수체관리기술은 V자형 덕을 설치하고 결과모지를 양쪽으로 2줄기씩 유인하는 방법과 6월에 하계전정 하였을 때 과실품질 및 수량이 높았다.
o 블랙베리 생과 건조는 동결건조에서 색도가 양호하고 안토시 아닌 함량이 높아 적합하였다. 생과 장기 보존을 위한 저장조건은 –1℃로 약 6.3일 저장이 가능했으며 일반세균수와 효모수를 현저히 감소시킬 수 있었다. 블랙베리 소비 촉진을 위해 가공제품 4종을 개발하였다. 블랙베리 저열량 잼 원료 혼합량은 착즙액 100g+프락토올리고당 100~110g+펙틴 0.3g으로 설탕잼보다 열량을 254.6∼530.2cal/g 낮출 수 있었다. 기호도 높은 블랙베리 샐러드소스, 만능소스, 케첩의 재료 혼합량을 설정하였으며 블랙베리 요구르트 제조시 유산균 배양 완료 후 잼 10%, 젤리 10~15% 첨가시 기호도가 높았다. 블랙베리 발효음료 제조를 위해 내산성이 높은 Lactobacillus sakei C-11와 당원으로 fructose를 사용하였다.
( 출처: 보고서 요약서 3p )
Abstract
▼
□ Purpose&Contents
This study’s objective is to 1) establish a pruning time, stem induction and supporter installation method to increase yield, 2) evaluate growth characteristics of interior blackberry cultivar for the development of specialized local plant. Also, a development of storage and dr
□ Purpose&Contents
This study’s objective is to 1) establish a pruning time, stem induction and supporter installation method to increase yield, 2) evaluate growth characteristics of interior blackberry cultivar for the development of specialized local plant. Also, a development of storage and dry techniques for stable production of blackberries, supplement of fruit drawback with high acid and seed, and manufacture of processed goods enhancing function were created to increase farmers’ income and contribute to national health.
□ Results
Growing characteristics of the total 15 blackberry cultivars collected in Korea were investigated for growth among those tested cultivars ‘Heukjinju’, ‘Mu32’, ‘Jeonwon6’ cultivars showed strong growth of main cane, new side shoot diameter and leaves with leaf-length and width as well. On growth, first full leaf expansion was shown on April 3 on ‘Heukjung’ cultivar and flowering period of ‘V3’, ‘Super’, ‘Maple’, ‘Heukjung’, ‘Mu32’, ‘Jeonwon1’, and‘Jeonwon2’ cultivars was begun on May 15. Early ripening cultivars seem to be ‘V3’, ‘Heukjung’, and ‘Jeonwon7’. Harvest of those cultivars was started from July 3. ’Heukjinju’, ‘Jeonwon3’ cultivars were shown as late cultivars, their harvest was done between July 10 and July 12. ’Heukjinju’ produced biggest fruit with 9.5 g per fruit, and sweetness of ‘Super’ cultivar including other 12 cultivars showed 9.0 ˚Brix. From these findings, those cultivars seem to be acceptable to use as fresh blackberry fruit production. ‘Mu32’ cultivar showed highest fruit firmness as compared with others.
‘Heukjinju’, ‘Maple’, ‘Jeonwon3’, and ‘Jeonwon6’ produced larger fruits with higher fruit set numbers. These cultivars produced 5.3-8.8 kg fruits per plant. Highest amount of anthocyanin, 12.7mg·g-1DW, was found in ‘Heukjung’ cultivar. Polyphenol level was 10.0 mg.g-1DW or higher in ‘Super’, ‘Heukjung’, and ‘Heukgwang’cultivars. Flavonoid content was 9.9~11.7 mg.g-1DW or higher in‘Heukgwang’, ‘Heukjung’, and ‘Jeonwon5’. However, level of DPPH free radical was high in ‘Heukgwang’ and ‘Mu32’.
In regard to training of blackberry, V training system was the best on growth, yield, and fruit qualities as compared to T system. In blackberry pruning, summer pruning was carried out 2 year after planting, and 4 canes should be saved and used for fruiting every year in June. All other new canes and side shoots grown during the year are pruned off in June. Pruning done in June was able to increase from 15~21% on yield as compared to July and August pruning.
The optimum dry technique of fresh blackberry was a freeze drying method that has a good fruit color compared to the others. An anthocyanin content(8.5 mg/g) of fruit got from its method was superior to that of hot-air drying method(1.2~2.5 mg/g). The storage condition temperature for long-term conservation of fresh fruit was –1℃, maintaining freshness for 6.3 days and decreasing the number of bacteria and yeast.
Four kinds of processed goods were made for consumption promotion of blackberry. The mixing quantity for low calorie jam was blackberry extract of 100 g + fructooligosaccharide of 100~ 110 g + pectin of 0.3 g. This mixture decreased calorie of 254.6~ 530.2/g compared to sugar-jam and enhanced an ability to spread on materials such as bread. A grapefruit extract of 0.03% was selected for a long-term conservation of jam, decreasing anthocyanin content and suppressing mold development. The blackberry source with good palatability was created with a combination of salad source, all-round source and ketchup, increasing anthocyanin, total polyphenol content and totally preference. The blackberry yogurt was produced with a jam of 10% and jelly of 10~15%, enhancing a preference and abstaining from delamination of yogurt. Also, the fermented drink of blackberry was manufactured from using Lactobacillus sakei C-11 with acid resistance. This drink’s sugar source was a fructose, getting a good culture velocity and preference. By using Leuconostoc mesenteroides M-17, an addition of skin milk could be a possible material to make a fermented drink.
□ Expected Contribution
Through this study, establishment of specialized region for blackberry in Jeollabukdo-Province could be possible for its stable production. The property rights of blackberry for processing and techniques transfer for commercialization can be contributing to activate regional economy.
( 출처: SUMMARY 6p )
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제 출 문 ... 2
- 보고서 요약서 ... 3
- 국 문 요 약 문 ... 4
- Summary ... 6
- 목차 ... 8
- 제 1 장 연구 개발 과제의 개요 ... 9
- 제1절 연구 개발 목적 ... 9
- 제2절 연구 개발의 필요성 ... 9
- 제3절 연구 개발 범위 ... 10
- 제 2 장 국내외 기술개발 현황 ... 11
- 제 3 장 연구 수행 내용 및 결과 ... 15
- 제1세부과제명 : 블랙베리 품종별 특성검정 및 수체관리기술 개발 ... 15
- 제2세부과제명 : 블랙베리를 이용한 가공제품 개발 ... 31
- 제 4 장 목표달성도 및 관련분야 기여도 ... 71
- 제1절 : 목표대비 달성도 ... 71
- 제2절 : 정량적 성과(논문게재, 특허출원, 기타)를 기술 ... 72
- 제 5 장 연구 결과의 활용 계획 ... 72
- 제 6 장 연구 과정에서 수집한 해외 과학 기술 정보 ... 72
- 제 7 장 연구 개발 결과의 보안 등급 ... 72
- 제 8 장 국가과학기술지식정보서비스에 등록한 연구시설·장비 현황 ... 73
- 제 9 장 연구개발과제 수행에 따른 연구실 등의 안전조치 이행실적 ... 73
- 제 10 장 연구개발과제의 대표적 연구실적 ... 74
- 제 11 장 기타사항 ... 74
- 제 12 장 참고문헌 ... 75
- 끝페이지 ... 84
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