보고서 정보
주관연구기관 |
세종대학교 Sejone university |
연구책임자 |
이수용
|
참여연구자 |
김용기
,
이은하
,
임정택
,
정성민
,
최경옥
,
장인석
,
김재민
,
구부금
,
홍성희
,
윤미라
,
박보람
,
이병규
,
방상은
,
강서정
,
연현아
,
이하얀
,
이종규
,
배진현
,
김다영
,
곽지은
,
이춘기
,
이점식
,
이유영
,
이병원
,
박지영
,
김현주
,
이지혜
,
김나정
,
김하윤
,
김희선
,
한귀정
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2018-02 |
과제시작연도 |
2017 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 |
TRKO201800043577 |
과제고유번호 |
1395050802 |
사업명 |
FTA대응경쟁력향상기술개발 |
DB 구축일자 |
2019-05-18
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키워드 |
통일벼.고아밀로스.제면.가공적성.쌀가루가공 제품.Tongil rice cultivar.High amylose.Noodle making.Processability.Rice flour product.
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201800043577 |
초록
▼
제1세부) 쌀 압출·압연면 제조기술 및 품질 지표를 확립하고, 쌀면의 조리용출도를 기존대비 최대 84% 저감화함. 압연면에서의 쌀 배합량을 50%이상 증대하였고, In-vitro 소화 모방 시스템을 확립함.
쌀 및 밥류 가공식품 원료쌀 산업계 선호도 및 유통현황 기초자료를 제공함.
제1협동) 통일형 품종의 평균수량은 일반계 보람찬보다 23∼35% 증수된 것으로 나타났고, 통일형 품종은 쌀가루, 쌀국수(쌀가루 50%), 쌀식빵(글루텐 17%) 제조 시 가공적성이 좋게 평가됨.
제2협동) 다수성 통일형 품종의 쌀 면 종
제1세부) 쌀 압출·압연면 제조기술 및 품질 지표를 확립하고, 쌀면의 조리용출도를 기존대비 최대 84% 저감화함. 압연면에서의 쌀 배합량을 50%이상 증대하였고, In-vitro 소화 모방 시스템을 확립함.
쌀 및 밥류 가공식품 원료쌀 산업계 선호도 및 유통현황 기초자료를 제공함.
제1협동) 통일형 품종의 평균수량은 일반계 보람찬보다 23∼35% 증수된 것으로 나타났고, 통일형 품종은 쌀가루, 쌀국수(쌀가루 50%), 쌀식빵(글루텐 17%) 제조 시 가공적성이 좋게 평가됨.
제2협동) 다수성 통일형 품종의 쌀 면 종류별 건식 쌀가루 품질특성 평가 결과 건식 제분 쌀가루의 입자크기가 작아질수록 손상전분 함량은 높아졌고, 건식쌀가루의 입자크기 및 손상전분 함량에 따라 수분용해지수 및 수분흡수지수와의 유의적인 상관성을 나타냄.
제3협동) 고아밀로스 통일형 품종의 입도 및 쌀면 제조방법 (압출 및 압연)에 따른 영양성분/칼로리를 평가하였고, 유통방법(냉장/냉동)에 따른 칼로리, 저항전분, 소화율을 평가 비교함.
제4협동) 산업적 활용을 위한 관점에서 쌀 면류 적합 장류 소스 개발을 위해 원료 선정, 배합비, 및 제조공정 확립을 통하여 쌀면 적합 양념장 레시피를 4종 (간장, 고추장, 된장, 새우젓) 개발함.
(출처 : 보고서 요약서 4p)
Abstract
▼
Purpose & Contents
< Research purpose >
The purposes of this study are to develop various rice noodle products and to improve their quality characteristics for industrial utilization by analyzing the noodle-making performance of domestic high-yielding Tongil rice variety. Consequently, they c
Purpose & Contents
< Research purpose >
The purposes of this study are to develop various rice noodle products and to improve their quality characteristics for industrial utilization by analyzing the noodle-making performance of domestic high-yielding Tongil rice variety. Consequently, they contribute to the increasing consumption of rice and the income of related farm households by utilizing the domestic high-yielding Tongil rice as food materials.
< Research contents >
· Characterization and quality improvement of different types of noodles with high amylose Tongil rice cultivars.
· Evaluation of industrial processing usability of high-yield Tongil type rice varieties
· Evaluation of quality characteristics of different Tongil rice flours and noodles
· Technical development for reduced calories of noodles with high amylose Tongil type rice varieties
· Development of processing technique for suitable sauce of rice noodles
Results
· Reduced cooking loss of rice noodles with emulsifier mixtures by 84%.
· Increased proportion of rice flour in sheeted noodle production (50 and 95% by maltodextrin and zein, respectively)
· Establishment of in-vitro simulated digestion system for monitoring rheological changes during digestion.
· Provision of fundamental information about distribution status and industrial preference for rice-based processed foods.
· Increased 3 year average crop yield of Tongil type rice varieties(Hanareum2 and Andabyeo) compared to normal type rice variety (Boramchan)
· Evaluation of Tongil rice varieties in terms of processability in different rice processing industries (bar rice cakes, rice noodles, frozen fried rice, rice flours, rice snacks, frozen glutinous rice cakes, rice cakes, white bread)
· Verification of significant relationship among particle size, amount of damaged starch, water solubility, and water absorption of rice flours.
· Assessment of calories, resistant starch, digestibility of rice noodles depending on production method(extrusion/sheeting/deep-frying), Tongli rice varieties(Hanareum2, Palbangmi, Saemimyeon), distribution method of sheeted noodle(refrigeration/frozen)
· Selection of rice noodle sauce, recipe development, and development of manufacturing process of rice noodle sauce for industrial utilization.
· Achievements of 6 scientific publications (3 SCI and 3 non SCI), three technical patents, and 17 presentations in domestic and international conferences, one technical guidance for farmers, 54.4 promotion scores.
Expected Contribution
This research will contribute to the establishment of standardized quality database of domestic high-yielding Tongil rice variety, consequently leading to technology transfer and improvement of commercial noodle products. In addition, the established database will increase the reliability of domestic rice variety for industrial uses and also activate the rice processing industries through the development of new rice noodle products.
(출처 : Summary 6p)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제 출 문 ... 2
- 보고서 요약서 ... 4
- 국 문 요 약 문 ... 5
- Summary ... 6
- 목차 ... 7
- 제 1 장 연구 개발 과제의 개요 ... 8
- 제1절 연구 개발 목적 ... 8
- 제2절 연구 개발의 필요성 ... 8
- 제3절 연구 개발 범위 ... 12
- 제 2 장 국내외 기술개발 현황 ... 15
- 제1절 국내 기술 수준 및 시장 현황 ... 15
- 제2절 국외 기술 수준 및 시장 현황 ... 21
- 제 3 장 연구 수행 내용 및 결과 ... 24
- 제1절 고아밀로스 통일형 품종 쌀 면의 종류별 제면특성 평가 및 품질개선 연구 (제1세부) ... 24
- 제2절 다수성 통일형 벼 품종의 산업체 현장 가공이용성 평가(제1협동) ... 174
- 제3절 통일형 품종의 원료 쌀 및 면 종류별 쌀가루 품질특성 평가(제2협동) ... 220
- 제4절 고아밀로스 통일형 품종의 쌀 면 종류별 칼로리 저감 기술개발(제3협동) ... 227
- 제5절 쌀 면류 적합 소스 편이가공기술 개발 (제4협동) ... 242
- 제 4 장 목표달성도 및 관련분야 기여도 ... 304
- 제1절 : 목표대비 달성도 ... 304
- 제2절 : 정량적 성과(논문게재, 특허출원, 기타)를 기술 ... 310
- 제 5 장 연구 결과의 활용 계획 ... 311
- 제 6 장 연구 과정에서 수집한 해외 과학 기술 정보 ... 313
- 제 7 장 연구 개발 결과의 보안 등급 ... 314
- 제 8 장 국가과학기술지식정보서비스에 등록한 연구시설·장비 현황 ... 315
- 제 9 장 연구개발과제 수행에 따른 연구실 등의 안전조치 이행실적 ... 316
- 제 10 장 연구개발과제의 대표적 연구실적 ... 319
- 제 11 장 기타사항 ... 321
- 제 12 장 참고문헌 ... 322
- 끝페이지 ... 324
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