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Kafe 바로가기주관연구기관 | 대일 |
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연구책임자 | 문춘근 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2018-08 |
과제시작연도 | 2017 |
주관부처 | 해양수산부 Ministry of Oceans and Fisheries |
등록번호 | TRKO201900000118 |
과제고유번호 | 1525007044 |
사업명 | 수산식품산업기술개발 |
DB 구축일자 | 2019-06-01 |
키워드 | 제빙장치.샤베트.미세입자.염분 농도.해수.Ice maker.Sherbet.Fine particles.Salinity.Sea water. |
수산물의 선도를 최상으로 유지를 위하여 수산물이 냉동되지 않고 상품의 가치가 떨어지지 않는 최저의 온도로 최단기간에 온도를 떨어트리고 최상의 선도가 유지 되는 온도로 장기간 보관 할 수 있는 방법으로 샤베트형 해수 얼음을 이용한 수산물 저장이 제안되고 있다.
해수를 이용한 샤베트형 얼음을 제조하는 제빙장치의 핵심 요소를 설계하고, 육해상용에서 사용가능한 해수 샤베트형 제빙기 시제품을 제작하여 성능 시험을 수행하였다. 해수 샤베트 얼음 농도(IPF) 30%에서 제빙기의 냉동 COP 2.0이상을 달성하였고, 해수 샤베트 얼
수산물의 선도를 최상으로 유지를 위하여 수산물이 냉동되지 않고 상품의 가치가 떨어지지 않는 최저의 온도로 최단기간에 온도를 떨어트리고 최상의 선도가 유지 되는 온도로 장기간 보관 할 수 있는 방법으로 샤베트형 해수 얼음을 이용한 수산물 저장이 제안되고 있다.
해수를 이용한 샤베트형 얼음을 제조하는 제빙장치의 핵심 요소를 설계하고, 육해상용에서 사용가능한 해수 샤베트형 제빙기 시제품을 제작하여 성능 시험을 수행하였다. 해수 샤베트 얼음 농도(IPF) 30%에서 제빙기의 냉동 COP 2.0이상을 달성하였고, 해수 샤베트 얼음 입자크기는 1mm이하(평균 0.2mm), 해수 샤베트 얼음 생성량 5ton/day 의 성능을 확보하였다.
해수 샤베트 얼음의 온도를 조절하기 위해서 해수의 염분농도 조절기를 개발하여 제빙기에 장착하여 해수의 염분농도에 따른 샤베트 얼음의 온도를 조절 할 수 있게 하였다. 해수 염분 농도은 3%미만으로 공급하여 샤베트 얼음 온도는 최저 –2.5℃를 생산할 수 있다.
해수 샤베트 얼음과 각얼음을 이용하여 수산물을 보관하였을 때의 수산물의 냉각속도, 도달 온도, 보관시의 선도 변화를 분석하여 제시하였다.
육해상용 해수 샤베트 제빙기의 경제성을 분석 하여 제시하였으며 얼음을 사용할 경우에 비해 경제성이 확보되는 것을 확인하였다.
(출처 : 요약서 3p)
Purpose & Contents
1. Research Purpose
This project is to develop the technology of seawater sherbet type ice maker and its components to maintain freshness of aquatic products.
2. Research contents
· Development of salinity control system
- Design and making of core elements for
Purpose & Contents
1. Research Purpose
This project is to develop the technology of seawater sherbet type ice maker and its components to maintain freshness of aquatic products.
2. Research contents
· Development of salinity control system
- Design and making of core elements for a seawater salinity control system
- Basic performance experiment for the seawater salinity control system and core element devices
- Make a prototype seawater salinity control system
- Performance test of the prototype seawater salinity control system
· Development of the seawater sherbet type ice maker for land and marine
- Design and making of core elements and the seawater sherbet type ice maker
- Basic performance experiment for the seawater sherbet type ice maker and core elements
- Make the prototype seawater sherbet ice maker
- Performance test of the prototype seawater sherbet ice maker
- Design and develope the seawater sherbet ice maker facilities
· Verification of maintenance of freshness for fishery products using seawater sherbet ice
- Verification of cooling effects of seawater sherbet ice and freshwater crushed ice for fishery products
- Verification of maintenance effect of freshness for fishery products using seawater sherbet ice and freshwater crushed ice
· Analysis ship safety with seawater sherbet ice maker
· Economic analysis of seawater sherbet ice machine
· Field test of seawater sherbet ice maker on land and onboard vessel
Results
· To take the basic performance test after designing and making the core equipments of sherbet type ice making device using sea water on the land and sea.
· To take the basic performance test after designing and making the core equipments of salt concentration control device on the land and sea.
· To take the performance test after designing and making the experimental products of sherbet type ice making device using sea water on the land and sea.
· To take the basic performance test after designing and making the experimental products of salt concentration control device on the land and sea.
· To take the commercialization verification test of sherbet type ice making device using sea water on the land and the ice making device on the sea on board vessel.
Expected Contribution
· To take design technology and technique infrastructure of sherbet type ice making device using sea water and the core equipments on the land ad sea.
· To contribute to the food culture improvement of the entire nation such as income increase for fishermen and enhancement in the field of distribution and processing of fishery products by developing the sherbet type ice making device using sea water on the land and sea.
(출처 : SUMMARY 5p)
과제명(ProjectTitle) : | - |
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연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
총연구비 (DetailSeriesProject) : | - |
키워드(keyword) : | - |
과제수행기간(LeadAgency) : | - |
연구목표(Goal) : | - |
연구내용(Abstract) : | - |
기대효과(Effect) : | - |
Copyright KISTI. All Rights Reserved.
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