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Kafe 바로가기주관연구기관 | 한국표준과학연구원 Korea Research Institute of Standards and Science |
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연구책임자 | 김병주 |
참여연구자 | 백송이 , 이선영 , 안성희 , 이준희 , 이홍희 , 임동규 , 최기환 , 최종오 , 한지수 , 형석원 , 임용현 , 김명수 , 김숙현 , 민형식 , 서정기 , 이경석 , 이종해 , 이종화 , 임명철 , 임영란 , 조경민 , 조하나 , 한명섭 , 허성우 , 황의진 , 강덕진 , 권하정 , 양인철 , 이화심 , 정지선 , 심희정 , 이혜영 , 성민경 , 주현정 , 주자연 , 손선웅 , 요시 아리스티아완 , 모하메드 , 권현정 , 김보미 , 강혜영 , 고청아 , 김은화 , 김휘진 , 다사리 , 오지선 , 윤정노 , 이상준 , 이예지 , 이지수 , 이현석 , 이형준 , 최성 , 최지하 , 홍상 , 김영은 , 이선영 , 김주옥 , 트란 흐엉 , 노르디아나 로즐리 , 박수정 , 김권성 |
보고서유형 | 1단계보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2018-10 |
과제시작연도 | 2018 |
주관부처 | 과학기술정보통신부 Ministry of Science and ICT |
등록번호 | TRKO201900003009 |
과제고유번호 | 1711079136 |
사업명 | 한국표준과학연구원연구운영비지원(주요사업비) |
DB 구축일자 | 2019-07-06 |
키워드 | 영양성분.측정표준.식품분석.임상분석.인증표준물질.Nutrients.Measurement standards.Food analysis.Clinical analysis.Certified reference materials (CRM). |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201900003009 |
1. 영양성분 측정표준 확립 : 주요 식품군별 및 임상시료별 주요 영양성분에 대한 측정표준을 확립하였다. 최종적으로 표준연에서는 조제분유 중 비타민 14종, 지방산 6종, 무기여양원소 9종의 측정표준을 확립하였으며, 종합영양제 중 영양성분 측정표준 확립, 곡류 (쌀 및 밀가루) 중 비타민 4종 지방산 1종, 채소류(배추, 시금치) 중 비타민 9종 지방산 1 종, 육류 및 어류 중 콜레스테롤 1 종의 측정표준을 확립하였다. 혈청 및 혈장 시료 중 질환 진단 대상 아미노산 5종, 비타민 5종에 대한 측정표준을 확립하였다. 이를 위하여
1. 영양성분 측정표준 확립 : 주요 식품군별 및 임상시료별 주요 영양성분에 대한 측정표준을 확립하였다. 최종적으로 표준연에서는 조제분유 중 비타민 14종, 지방산 6종, 무기여양원소 9종의 측정표준을 확립하였으며, 종합영양제 중 영양성분 측정표준 확립, 곡류 (쌀 및 밀가루) 중 비타민 4종 지방산 1종, 채소류(배추, 시금치) 중 비타민 9종 지방산 1 종, 육류 및 어류 중 콜레스테롤 1 종의 측정표준을 확립하였다. 혈청 및 혈장 시료 중 질환 진단 대상 아미노산 5종, 비타민 5종에 대한 측정표준을 확립하였다. 이를 위하여 각 식품별 각 영양성분에 대한 최상위분석법으로 LC/MS, GC/MS, 또는 ICP/MS기반의 동위원소희석질량분석법 또는 exact matrix matching calibration법을 개발 완료하였다.
2. 영양성분 정밀 분석법 개발 : 최상위분석법이 부재하여 표준연에서 인증값 제공이 불가능한 영양 성분에 대한 신뢰성 있는 참고값 제공을 위하여 한국식품연구원 및 남양유업 분석센터와 융합연구를 통하여 영양성분 정밀분석법을 개발하고 그 신뢰성 향상을 위한 비교분석을 각 식품군별로 2 ∼ 3회 실시한 후 인증표준물질의 참고값 산출을 위한 시스템을 구축하였다. 한국과학기술연구원과 대사질환의 주요 측정대상인 혈청/혈장 중 단당류 및 아미노산류 프로파일링과 성분별 정밀 측정법을 개발하였다. 방법의존형 측정항목으로 습식분석에 의존하는 일반성분(조단백, 조지방, 탄수화물, 수분, 회분)의 안정적인 측정과 인증표준물질의 안정도 및 균질도 조사에 활용하기 위하여 라만분광법 기반의 일반성분 정밀측정법을 개발하였다.
3. 인증표준물질 개발: 조제분유 인증표준물질 2종을 개발하였다 (유기영양성분 20종 인증 및 참고값 27종 제공, 무기영양성분 8종 인증 및 참고값 6종 제공). 또한 종합영양제 인증표준물질 2종 을 개발하였다(유기영양성분 5종 및 무기영양성분 4 종 인증). 그 외 각 식품군별로 1 ∼ 3종의 인증 표준물질 (곡류 – 쌀 및 밀가루, 채소류 – 배추 및 시금치, 과일류 – 사과, 어류 – 참치, 육류 – 소고기) 을 개발하고 각 식품별 주요 영양성분에 대하여 인증값( 2 ∼ 5종) 또는 시험소간 비교분석에 기반한 참고값 (10여종)을 제공하였다. 1종의 혈장 인증표준물질을 개발하고 질환 진단대상 아미노산 5종, 비타민 5종에 대한 인증을 완료하였다 (아미노산 20종 참고값 제공). 또한 혈청/혈장 중 단당류 및 아미노산류 프로파일링과 성분별 참고값을 제공하는 인증표준물질 2종을 개발하였다.
4. 국제비교 수행을 통하여 확립된 영양성분 측정표준의 국제적 동등성을 입증하였다. 수행된 국제비교: CCQM-K55c Folic acid 순도, CCQM-K132 혈청 중 비타민 D, CCQM-K139 혈청 중 영양원소, CCQM-K78.a 아미노산 표준용액, CCQM-K125 조제분유 중 영양원소, CCQM-K147 조제분유 RM 중 나이아신 인증값.
(출처 : 요약서 5p)
Ⅳ. Results
[Establishment and improvement of measurement standards in nutrient analysis]
o Establishment of measurement standards for organic nutrient analysis
· Establishment of primary method for thiamine analysis
· Establishment of primary method for niacin analysis
· Establishment
Ⅳ. Results
[Establishment and improvement of measurement standards in nutrient analysis]
o Establishment of measurement standards for organic nutrient analysis
· Establishment of primary method for thiamine analysis
· Establishment of primary method for niacin analysis
· Establishment of primary method for pantothenic acid and pyridoxine analysis
· Establishment of primary method for biotin analysis
· Establishment of primary method for vitamin B12 analysis
· Establishment of primary method for vitamin D analysis
· Establishment of primary method for vitamin K analysis
· Establishment of primary method for vitamin E analysis
· Establishment of primary method for fatty acid analysis
· Establishment of primary method for cholesterol analysis
o Establishment of measurement standards for inorganic nutrient analysis
· Development of exact matrix matching ICP-OES method
· Establishment of primary method for iodine (I)
· Establishment of primary method or chlorine (Cl)
· Validation of primary method for Mg
· Validation of primary method for Mo
o Establishment of measurement standards for clinical nutrient analysis
· Establishment of primary method for vitamin D metabolite analysis in human plasma
· Establishment of primary method for folates analysis in human plasma
· Establishment of primary method for free amino acids analysis in human plasma
· Establishment of primary method for monosaccharides analysis in human plasma
o Establishment of amino acid profiling method for monosaccharides and amino acids in clinical sample
· Establishment of profiling method for amino acids
· Establishment of profiling method for monosaccharides
o Establishment of spectroscopic method for proximate analysis
· Establishment of spectroscopic method for proximate analysis in infant formula
· Establishment of spectroscopic method for proximate analysis in rice
· Establishment of spectroscopic method for proximate analysis in vegetables
· Establishment of spectroscopic method for proximate analysis in beef
· Comparison of spectroscopic method and chemical method
o Establishment of measurement standards for organic analysis in foods and environments
· Purity assay for organic substances
· Establishment of primary method for pesticide residues (Neonicotinoids)
· Establishment of primary method for mycotoxin (Fumonicin)
· Establishment of primary method for PAHs in oil
· Establishment of primary method for antibiotics (sulfadiazine) in meats
· Establishment of primary method for HBCDs in plastics
· Establishment of primary method for PAHs in plastics
· Development of multi-column array LC systerm
· Development of CE-MS system
[Development of CRMs for nutrients analysis]
o Development of CRMs for organic nutrients
· Infant formula CRM for the analysis of organic nutrients
· Multivitamin CRM for the analysis of organic nutrients
· Rice powder CRM for the analysis of organic nutrients
· Wheat flour CRM for the analysis of organic nutrients
· Spinach CRM for the analysis of organic nutrients
· Kimchi cabbage CRM for the analysis of organic nutrients
· Apple CRM for the analysis of organic nutrients
· Bovine muscle (Beef) CRM for the analysis of organic nutrients
· Tuna fish CRM for the analysis of organic nutrients
o Development of CRMs for inorganic nutrients
· Infant formula CRM for the analysis of inorganic nutrients
· Multivitamin CRM for the analysis of inorganic nutrients
· Wheat flour CRM for the analysis of inorganic nutrients
· Rice CRM for the analysis of inorganic nutrients
· Garlic CRM for the analysis of inorganic nutrients
· Kimchi cabbage CRM for the analysis of inorganic nutrients
o Development of CRMs for clinical nutrients
· Frozen human plasma CRM for the analysis of nutrients
· Frozen human plasma CRM for the analysis of amino acids
· Frozen human serum CRM for the analysis of monosaccharides
o Development of CRMs for organic analysis in foods and environments
· Kimchi cabbage powder CRM and PTM for the analysis of pesticide residues
· Blended tea beverage CRM for the analysis of food additives
· Fermented soybean paste CRM for the analysis of ochratoxin A
· Apple juice CRM for the analysis of patulin
· Milk powder CRM for the analysis of chloramphenicol
· Chicken meat CRM for the analysis of fluoroquinolones
· Oilive oil CRM for the analysis fo PAHs
· Plastic CRM for the analysis fo PAHs
[Establishment of international equivalency]
o International comparison
· Completion in CCQM-K55d (Folic acid Purity Assessment)
· Completion in CCQM-K102 (PBDEs in sediments)
· Completion in CCQM-K131 (PAH standard solution)
· Completion in CCQM-K132 (Vitamin D analysis in human plasma)
· Completion in CCQM-K109 (urea/uric acid analysis in human serum)
· Completion in CCQM-K142 (Human serum CRM for urea/uric acid)
· Completion in CCQM-K141 (sulfadiazine, enrofloxacin analysis in beef)
· Completion of CCQM-P150.b (Purity determination of pyributicarb by qNMR method with internal standard method)
· Completion in CCQM-K139/P173 (Elements in human serum)
· Completion in CCQM-K78.a (Amino acid standard solution)
· Completion in CCQM-K125 (Elements in infant formula) 국제비교 수행
· Completion in CCQM-K147 (Values-assigned CRMs for Niacin in Milk Powder and Infant Formula Matrices)
· Completion in APMP.QM-S8 (Determination of Mass Fraction of Benzoic Acid, Methyl Paraben and n-Butyl Paraben in Soy Sauce)
o International proficiency test
· Coordination of APLAC PT T094 (Pesticide residues in cabbage)
(출처 : SUMMARY 18p)
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연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
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