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Kafe 바로가기주관연구기관 | 한국식품위생안전성학회 |
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연구책임자 | 강경선 |
참여연구자 | 이준봉 , 오세욱 , 김진수 , 최창순 , 이상현 , 윤장원 , 박순철 , 이은우 , 오훈 , 박신연 , 천창수 , 신혜윤 , 안민아 , 송윤정 , 김현동 , 강현경 , 배휘경 , 박미정 , 김태멘 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2018-11 |
과제시작연도 | 2018 |
주관부처 | 식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 | TRKO201900003475 |
과제고유번호 | 1475010451 |
사업명 | 식품등안전관리(R&D) |
DB 구축일자 | 2019-07-13 |
키워드 | 식품.안전.연구개발.기획.Food.Safety.R&D.Planning. |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201900003475 |
□ 연구목표
◦ 식품 등 안전관리 및 축수산 안전관리 사업의 신규 연구과제 발굴 및 중장기계획 수립
□ 연구사업 내용(결과)
◦ 식품 및 축수산 안전관리 R&D 현황 및 동향 분석
- 국내·외 정책, 산업 동향 및 메가트렌드 분석
- 국내 식품산업시장은 2012년 138.95조원에서 연평균 1.71% 성장하여 2016년에 148.67조원 규모로 성장
- 최근 국내식품업계에서 가장 주목받는 시장은 ‘가정간편식(HMR)'으로, 2016년 2조 3,000억원이며, 최근 6년간 연평균 23%의 높은
□ 연구목표
◦ 식품 등 안전관리 및 축수산 안전관리 사업의 신규 연구과제 발굴 및 중장기계획 수립
□ 연구사업 내용(결과)
◦ 식품 및 축수산 안전관리 R&D 현황 및 동향 분석
- 국내·외 정책, 산업 동향 및 메가트렌드 분석
- 국내 식품산업시장은 2012년 138.95조원에서 연평균 1.71% 성장하여 2016년에 148.67조원 규모로 성장
- 최근 국내식품업계에서 가장 주목받는 시장은 ‘가정간편식(HMR)'으로, 2016년 2조 3,000억원이며, 최근 6년간 연평균 23%의 높은 성장세를 보이고 있음
- 2017년 국내 어업 생산량은 374만 3천톤으로 전년(326만 9천톤)대비 14.5%(47만 4천톤) 증가
- 해외 식품산업 현황 조사에서 미국의 2018년 식품시장 주요 키워드는 채식, 유럽은 기후변화, 생물다양성, 동물복지 등 사회적 책임을 강조하고 있음
- 독일은 육식을 대체하는 식품 소비가 증가하고 고혈압 등 건강 및 웰빙 식품산업이 인기를 끌고, 일본은 고령화로 인한 개호식품, 유기농 제품에 대한 관심 증가
- 식품안전관리 주요 메가트렌드는 고령화저출산 지속, 1인 가구 증가에 따른 식생활 패턴 변화, 4차 산업혁명과 기술․산업간 융복합 도래 등임
- 논문 및 특허 등 기술수준 분석
- 내역사업별로 주요 키워드로 특허분석한 결과, 식품위생안전관리 분야는 일본이 가장 활발하게 기술개발 추진, 특허출원 활동은 2005년 104건으로 가장 활발하였으며, 우리나라는 2015년에 특허출원 활동이 가장 활발하였음. 우리나라 기술수명 주기는 성숙기 단계에 있는 것으로 분석됨
- 미래식품 사전안전관리 분야는 일본이 가장 활발하게 기술개발을 추진, 특허출원 활동은 2011년 126건으로 가장 활발하였음, 우리나라 기술수명 주기는 발전기 단계에 있는 것으로 분석됨
- 식생활 안전관리 분야는 일본이 가장 활발하게 기술개발을 추진, 2002년 52건으로 가장 활발하게 특허출원활동을 함. 우리나라 기술수명 주기는 성숙기 단계에 있는 것으로 분석됨
- 위해평가 기반연구 분야는 미국이 가장 활발하게 기술개발을 추진, 2012년 122건으로 가장 활발하게 특허출원됨. 우리나라 기술수명 주기는 성숙기 단계에 있는 것으로 분석됨
- 축산물 안전관리 분야는 일본이 가장 활발하게 기술개발을 추진, 2000년 183건으로 가장 활발하게 특허출원 됨. 우리나라 기술수명 주기는 성숙기 단계에 있는 것으로 분석됨
- 수산물 안전관리 분야는 우리나라가 가장 활발하게 기술개발을 추진, 2012년에 가장 활발하게 특허출원 됨. 우리나라 기술수명 주기는 성숙기 단계에 있는 것으로 분석됨
◦ 해당분야 중장기 계획에 기반한 핵심추진 전략 수립
- 국내 실정에 맞는 R&D 사업의 연구범위 설정
- 종합적인 분석결과(SWOT, GAP 분석 등)에 따른 중점 추진전략 도출
- 식품 및 축수산 안전관리 SWOT 분석을 통한 추진전략은 사각지대 식품위생 안전 리 강화 및 신기술 접목으로 인한 식품안전 핵심전략 사업강화, 국민 식생활 밀착형 안전관리를 기반으로 실시간 및 미래 식품안전 플랫폼 구축, 4차 산업혁명 시대 기술을 접목하여 선제적 식품 및 축수산 안전관리 기반확충 및 급변하는 기후변화로 인한 미래식품 안전관리 강화 등이 도출됨
- 국내외 연구개발 사례분석을 통해 도출한 식품 및 축수산 안전관리의 미래 연구개발 전략 방향은 식품 위해요소 모니터링을 통한 위해요소 DB구축, 국민 밀착형 식품관련 위해요소 검출 및 수입제품 위해요소 검출 연구개발 강화, 신기술을 접목하여 체계적인 안전성 강화 등임
◦ 산학연 전문가 자문단 구성 및 신규 과제 발굴
- 신규과제 수요조사를 위한 전문가 자문회의 및 포럼 운영
- 전문가자문위원회를 내역사업별 6개 분과로 구성, 국내외 정책 및 R&D 동향, 메가트렌드 분석 등 사전조사를 기반으로 분과별 전문가 자문위원회의 및 포럼 운영
- 식약처 정책 및 연구부서 직원을 대상으로 대면 인터뷰를 진행하여 기술수요 및 신규과제 발굴의 추진방향 의견 수렴
- 중장기 계획 로드맵 작성
- 중점 추진전략에 따른 세부사업 기본계획 및 식품 의약품 등의 안전기술 진흥 기본계획(ʼ16~ʼ20) 수정(안) 마련
- ‘19, ‘20년 신규과제 도출 및 연구개발과제 제안서 (RFP) 작성
- 신규 사업방향 부합성, 국가 R&D 정책의 정합성, 지원범위 및 대상의 중복성, 사업 구성의 효율성 등을 검토하여 ‘19년 신규과제(식품 91개 과제, 축수산 21개 과제) 및 ’20년 신규과제(식품 72개 과제, 축수산 8개 과제)도출 및 RFP 작성
□ 기대성과
◦ 식품 및 축수산 안전관리 사업 추진 타당성 확보 및 신규과제 도출
(출처 : 요약문 7p)
□ Research purpose
◦ Developing new projects and Establishment of long-term plans in food, livestock and fisheries safety management projects
□ Research contents(Result)
◦ Analysis of R&D status and trends of food, livestock and fisheries safety management
- Domestic and internationa
□ Research purpose
◦ Developing new projects and Establishment of long-term plans in food, livestock and fisheries safety management projects
□ Research contents(Result)
◦ Analysis of R&D status and trends of food, livestock and fisheries safety management
- Domestic and international policy, industry and Mega trend analysis
- The domestic food industry market size inreased from 138.95 trillion won in 2012 to 148.67 trillion won in 2016 with 1.71% average annual growth rate.
- HMR(Home Simple Food) market is the most popualr in the domestic food industry, whose size was 2.3trillion won with 23% CAGR rate for the past six years.
- In 2017, the domestic fishery production amounted to 3,743,000 tons, up by 14.5% (474,000 tons) from the previous year (3.26 million tons)
- In the global food industry survey, the US represented ‘Vegetarin’ as the 2018 main keyword and Europe emphasized social responsibilities such as climate change, biodiversity and animal welfare.
- The food consumption trend in Germany is well-being and helthy food instead of meat products. In the same context, as Japanese society is getting older and older, care food and organic food are getting more popular.
- Mega trends in food safety are the following: aging society, low fertility rate, single-person household, change in eating habits, fourth industrial revolution and convergence of technology and industry.
- Analysis of technology level including papers and patents
- As a result of analyzing patents of each research area, In total, Japan issued the most 104 patents in the food safey in 2005 and in 2015, Korea had the most patents. The technological life cycle represented that Korea is at the stage of maturity.
- In the novel food area, Japan issued the most 126 patents and Korea was at the stage of generation in 2011
- In the eating habit safety, Japan issued the most 52 patents and Korea was at the stage of maturity.
- In the risk assessment, the US issued the most 122 patents and Korea was at the stage of maturity in 2012.
- In the animal product safety, Japan issued the most 183 patents and Korea was at the stage of maturity in 2000.
- In the fisheries safety, Korea issued the most patents and was at the stage of maturity in 2012.
◦ Establishing core strategy based on long-term plan in field of the Safety of Food, Livestock and Fisheries Product
- Establishing research scope of R&D business suitable for domestic situation
- Key strategies to follow based on comprehensive analysis (SWOT, GAP analysis, etc.)
- Based on the SWOT analysis, the strategies for food and animal product safety are the following: strengthening food hygiene safety management in blind spot, strengthening main food safety research projects with new technology, building real-time and future food safety platform based on food safety, strengtheing the foundation with applying the ICT technologies against rapid cliamate change.
- With analyzing international R&D casese, future R&D strategies include the following: Database for monitoring risk assessments, detection of hazard factors in popular food, systemic safety by applying new technologies.
◦ Formation of expert advisory team(industry, academia, research) and developing new projects
- Expert Advisory and Forum Management for Demand Survey
- 6 Expert Advisories and Forum Managements for Demand Survey based on mega trend anaylsis
- Domestic and international policy analysis
- Interviews with MFDS researchers in the policy team to share opinions and develop new research projects.
- Making long-term planning road-maps
- Revising ‘16-’20 developing food and drug technologies and strategies for research projects
- Developing new projects of ‘19, ’20 year and Request for Proposal(RFP)
- Based on the review of purpose of new reserch projects, R&D policy, effieciency in the project plans, developing new projects of '19(91 in the food safety, 21 animal product safety), '20 year(91 in the food area, 21 animal product safety) and Request For Proposal(RFP)
□ Expectational result
◦ Securing feasibility and developing new projects for safety management projects of food, livestock and Fisheries products
(출처 : Summary 10p)
과제명(ProjectTitle) : | - |
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연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
총연구비 (DetailSeriesProject) : | - |
키워드(keyword) : | - |
과제수행기간(LeadAgency) : | - |
연구목표(Goal) : | - |
연구내용(Abstract) : | - |
기대효과(Effect) : | - |
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