보고서 정보
주관연구기관 |
가천대학교 Gachon University |
연구책임자 |
이해정
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참여연구자 |
이유숙
,
유정현
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2019-02 |
과제시작연도 |
2018 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 |
TRKO201900015993 |
과제고유번호 |
1395053670 |
사업명 |
농업첨단핵심기술개발사업(R&D) |
DB 구축일자 |
2019-10-19
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키워드 |
댕댕이나무 열매.항산화.비만억제.기전연구.건강기능 식품.Blue honeysuckle.Antioxidant.Antiobesity.Mechanism study.Health functional food.
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201900015993 |
초록
▼
- 댕댕이나무 열매 추출을 위한 용매 선정 및 4가지 추출 조건 확립,항산화 물질 및 항산화 활성 확인
- 댕댕이나무 열매 추출 조건에 따른 지표성분 분석
- 국내산과 중국산 댕댕이나무 열매 항산화 물질 및 활성 비교 평가를 통해 국내산의 우수성 확인
- In vitro 연구 결과 댕댕이나무 추출물 처리에 따른 세포 생존률 확인 및 지방 축적 억제 효과 확인
- 고지방식이 유도 in vivo 실험을 통한 댕댕이나무 열매 추출물의 혈중 지질 함량 감소, 간 기능 개선, 체지방 억제 효과 확인
- In vit
- 댕댕이나무 열매 추출을 위한 용매 선정 및 4가지 추출 조건 확립,항산화 물질 및 항산화 활성 확인
- 댕댕이나무 열매 추출 조건에 따른 지표성분 분석
- 국내산과 중국산 댕댕이나무 열매 항산화 물질 및 활성 비교 평가를 통해 국내산의 우수성 확인
- In vitro 연구 결과 댕댕이나무 추출물 처리에 따른 세포 생존률 확인 및 지방 축적 억제 효과 확인
- 고지방식이 유도 in vivo 실험을 통한 댕댕이나무 열매 추출물의 혈중 지질 함량 감소, 간 기능 개선, 체지방 억제 효과 확인
- In vitro/ in vivo 실험을 통한 항산화 활성 및 체지방 생성 억제는 AMPK/mTOR 관련 기전을 보였음
- 정량적 연구성과 : 특허출원 1건, 논문SCI(E)급 이상 4편, KCI 2편, 국제학술발표 3건 완료
(출처: 요약서 3p)
Abstract
▼
□ Purpose &Contents
< Purpose >
- Oxidative stress damages cellular components such as protein, nucleic acid, sugar, and DNA, and causes various diseases such as diabetes, cardiovascular disease, cancer, and liver failure. Therefore, the need for food materials with antioxidant activity are in
□ Purpose &Contents
< Purpose >
- Oxidative stress damages cellular components such as protein, nucleic acid, sugar, and DNA, and causes various diseases such as diabetes, cardiovascular disease, cancer, and liver failure. Therefore, the need for food materials with antioxidant activity are increasing
- The increase of obesity population and the incidence of chronic diseases related to obesity is leading to an increase in socio-economiccosts. In order to solve these problems, there is a growing need todevelop natural products against obesity
- The aim of this study is to provide basic data for the development of functional food material by clarifying the anti-oxidant and anti-obesityactivities of blue honeysuckle extract
< Contents >
1. Preparation of blue honeysuckle extract, and its antioxidant activity and in vitro antiobesity effect
- Solvent: water/mixture of water and alcohol
- Temperature: high/low
- Antioxidant biomarker: DPPH radical scavenging activity, ABTS radical scavenging activity, reducing power, total polyphenol content, etc.
- Antiobesity biomarker: Lipid accumulation suppressing effect of 3T3-L1 preadipocyte
2. Identification of obesity suppressing effect of blue honeysuckle extracts in high-fat diet fed obese mice by various biomarkers
- Body weight, food intake, serum lipid profile (triglyceride, free fatty acid, etc.)
- Antioxidant biomarker of liver tissue: Superoxide dismutase (SOD), Glutathione peroxidase (GPx), Catalase, etc.
- Lipid accumulation of liver tissue, fat weight, size and number of adipocyte
- Lipid synthesis enzyme (ACC, FAS) activity
- Lipolysis enzyme (CPT, ACL) activity
- Energy metabolism regulation hormone (leptin, adiponectin)
- Biomarker of hepatic function (GOT, GPT)
3. Mechanism study of antiobesity
- Antioxidant biomarker: Superoxide dismutase (SOD), Glutathione peroxidase(GPx), Catalase, MDA, etc.
- Adipogenesis, lipogenesis and energy metabolism biomaker: C/EBPα, PPARγ, SREBP1,HSL,PLIN1, FABP4, LPL, SIRT1, AMPK
- Brown · white adipocyte biomaker: CIDEA, PGC1, CPT1, PRDM16, DPT, IGF
- Protein level of energy and lipid metabolism biomaker: AMPK, mTOR
□ Results
- Confirm antioxidative effectiveness of blue honeysuckle extracts on four different conditions of solvent and temperature
- Analysis of compound of blue honeysuckle extracts with different extraction conditions
- Confirm domestic product excellence through a comparative evaluation of antioxidant substance and activity
- Evaluation of cell viability and lipid accumulation suppressing effect in in vitro study
- Confirm decrease of serum lipid contents, improvement of hepatic function biomarker, decrease of body fat synthesis and increase lipolysis of blue honeysuckle extracts in high-fat diet fed obese mice
- AMPK and mTOR were involved in anti-oxidant and anti-obesity activities of blue honeysuckle extract
- Intellectual property: 1 patent application, Research publication : 4SCI-grade papers, 2 KCI papers, 3 presentations at academic conferences
□ Expected Contribution
- Presenting effective solvent and temperature for developing functional food using blue honeysuckle extract
- Based on the results of this study, we can promote human application studies of antioxidant and anti-obesity effects of blue honeysuckle extract
- Upon proving antioxidant and obesity suppression effects through animal and cell experiments, it will be used as a basis for registration of health functional food material of blue honeysuckle extract
- Increasing farmers’ income
- Expansion of research and investment of domestic agricultural products through the functional advantage of domestic natural products
- Improvement of the quality of life and reduction of medical expenses for prevention of diseases using functional natural products
(출처 : SUMMARY 6p)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제 출 문 ... 2
- 보고서 요약서 ... 3
- 국 문 요 약 문 ... 4
- Summary ... 6
- 목차 ... 8
- 제 1 장 연구 개발 과제의 개요 ... 9
- 제1절 연구 개발 목적 ... 9
- 제2절 연구 개발의 필요성 ... 10
- 제3절 연구 개발 범위 ... 12
- 제 2 장 연구 수행 내용 및 결과 ... 14
- 제 3 장 목표달성도 및 관련분야 기여도 ... 48
- 제1절 : 목표대비 달성도 ... 48
- 제2절 : 정량적 성과(논문게재, 특허출원, 기타)를 기술 ... 48
- 제 4 장 연구 결과의 활용 계획 ... 49
- 제 5 장 연구 개발 결과의 보안 등급 ... 49
- 제 6 장 국가과학기술지식정보서비스에 등록한 연구시설·장비 현황 ... 49
- 제 7 장 연구개발과제의 대표적 연구실적 ... 50
- 제 8 장 기타사항 ... 51
- 제 9 장 참고문헌 ... 52
- 끝페이지 ... 55
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