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Kafe 바로가기주관연구기관 | 중앙대학교 Chung Ang University |
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연구책임자 | 정명섭 |
참여연구자 | 조승용 , 문보경 , 이헌주 , 이광원 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2019-11 |
과제시작연도 | 2019 |
주관부처 | 식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 | TRKO202000029859 |
과제고유번호 | 1475011223 |
사업명 | 식품등안전관리(R&D) |
DB 구축일자 | 2020-09-26 |
키워드 | 현장 연구.성과 지표.오염물질 저감화 조리법.오염물질 모니터링.Field Study.Performance & Evaluation Indicators.Cookery for Contaminants Reduction.DB-Platform.Contaminants Monitoring. |
「유해물질 저감화 협의체」의 결정에 따라 쌀 중 무기비소 저감화를 위한 다부처 공동참여 Field Study를(농과원, 환과원, 평가원) 추진하여 60%까지 저감시킬 수 있는 시너지 효과를 얻었다. 멍게, 진주담치의 과불화화합물 저감화를 위한 Field Study를 수과원과 평가원이 참여하여 추진하였다. 「유해물질 저감화 협의체」10회 개최하였고, 2020년도 2단계 다부처 사업을 기획하였다. 다부처 공동연구 성과지표 및 평가지표를 설정하였고 개발된 평가표에 따라 모의평가를 실시하였다. 또한 이해관계자 의견 수렴을 위한 세미나 운영
「유해물질 저감화 협의체」의 결정에 따라 쌀 중 무기비소 저감화를 위한 다부처 공동참여 Field Study를(농과원, 환과원, 평가원) 추진하여 60%까지 저감시킬 수 있는 시너지 효과를 얻었다. 멍게, 진주담치의 과불화화합물 저감화를 위한 Field Study를 수과원과 평가원이 참여하여 추진하였다. 「유해물질 저감화 협의체」10회 개최하였고, 2020년도 2단계 다부처 사업을 기획하였다. 다부처 공동연구 성과지표 및 평가지표를 설정하였고 개발된 평가표에 따라 모의평가를 실시하였다. 또한 이해관계자 의견 수렴을 위한 세미나 운영하였다. 쌀, 톳의 무기비소와 어묵, 고등어, 꽃게, 붕장어, 멍게 등의 조리 전후에 유해물질의 함량변화와 식품의 관능적 특성을 비교 평가하여 유해물질의 저감효과는 크면서 동시에 조리에 의한 식품의 관능적 특징은 잘 유지할 수 있는 최적의 저감화 조리법을 선정하였다. 이러한 연구결과에 따라 대국민 홍보를 위한 leaflet 등 홍보자료를 마련하였다. 식약처를 비롯한 환경부, 해수부, 농진청 소관 분야별로 산재되어 있는 환경유래 식품오염물질 모니터링 DB를 통합하였으며, 근원적인 오염원인 환경 분야 및 농작물의 이행 분야와 식품 중 유해물질 저감화 조리법의 연구 협업을 통해 범부처 환경유래 오염물질의 통합 저감화 성과를 도출할 수 있는 플랫폼인 ECO-Food.Net (Environmental COntaminant database platform for FOOD by interagency collaboration Network)을 구축하였다. ECO-Food.Net을 통하여 현 오염수준을 분석하고 향후 부처별 오염물질의 저감화 수단, 저감화 데이터, 저감화율(%) 등을 통해 미래에 저감화 수준을 예측할 수 있고 궁극적으로 위해평가 체계를 구축하였다. 5개 기관(농과원, 고려대, 을지대, 수과원, 환과원)을 통해 교차검증 시료들을 선정하여 교차검증을 수행하였으며, 그 결과를 반영하여 제작한 표준시험법(SOP) 및 표준시험법(SOP) 해설서에 반영했다. 국내 유통중인 수입수산물(306건), 수산가공품(306건), 쌀(355건), 꽃게(156건), 수산물(377건), 갑각류(178건), 담수어(323건), 다소 비식품 및 다섭취식품(136건)에 대하여 과불화화합물을 LC-MS/MS를 통해 분석하여 모니터링을 실시하였고 국내 유통중인 쌀(500건), 곡류(149건), 해조류(149건), 쌀가공품(250건)에 대하여 총비소 및 무기비소 분석을 ICP-MS를 통해 실시하여 모니터링을 하고 데이터베이스를 제공하였다.
(출처 : 요약문 7p)
According to decision of 「Committee of Reduction of Contaminants Derived from Environment」, National Institute of Agricultural Sciences, National Institute of Environmental Research, and National Institute of Food and Drug Safety Evaluation (NIFDSE) was participated in field study which was executed
According to decision of 「Committee of Reduction of Contaminants Derived from Environment」, National Institute of Agricultural Sciences, National Institute of Environmental Research, and National Institute of Food and Drug Safety Evaluation (NIFDSE) was participated in field study which was executed to reduce inorganic arsenic in rice. Synergy effects showed up to 60% reduction of inorganic arsenic in rice by cooperation of multi-governmental organization. NIFDSE and National Institute of Fisheries Science also participated in field study which was executed to reduce Perfluorinated Compounds (PFCs) in sea squirt and mussel. The Committee meetings were held 10 times in 5 years.
The second project planning of multi-governmental cooperation for reduction of contaminants derived from Environment was prepared which will be started from 2020.
Performance & evaluation indicators for multi-governmental cooperation research were developed and copy performance evaluation was executed by using the indicators.
Inorganic arsenic in rice and algue brune and perfluorinated compounds in fish cake, mackerel, blue crab, conger eel, and sea squirt were analyzed and compared before and after cooking. The changes in the amount of harmful substances and sensory characteristics of foods were evaluated. We have selected the optimal conditions for the reduction of harmful substances with maintaining sensory qualities of foods. Based on the result of this study, promotional materials such as leaflets were prepared for public relations.
Food contaminants monitoring DB was integrated by collecting monitoring data of 4 multigovernmental organization. The integrated platform was ECO-Food.Net (Environmental COntaminant database platform for FOOD by interagency collaboration Network) which includes environmental contamination, transition to agricultural product, cookery for contaminants Reduction. Present level of contamination, reduction rate(%), reduction methods and data can be obtained through ECO-Food.Net. Five institutions (National Institute of Agricultural Sciences, Korea University, Eulji University, National Institute of Fisheries Science, and National Institute of Envrionment Research) selected cross-checking samples and cross-validated. The results were reflected in the standard operation procedure and standard operation procedure guide books. Perfluorinated compounds were analyzed by LC-MS/MS for imported seafood(306 samples), processed seafood(306 samples), rice(355 samples), blue crab(156 samples), aquatic products(377 samples), crustaceans(178 samples), freshwater fish(323 smaples), most-consumed food and most-eaten food(136 samples). And total arsenic and inorganic arsenic were analyzed by ICP-MS for rice(500 samples), cereals(149 samples), seaweed(149 samples), most-consumed food and most-eaten food(136 samples). After the monitoring, results were updated database.
(출처 : Summary 9p)
과제명(ProjectTitle) : | - |
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연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
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