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Kafe 바로가기주관연구기관 | 한국식품산업협회 |
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연구책임자 | 신재욱 |
참여연구자 | 심지원 , 정다운 , 이동석 , 신현섭 , 이정숙 , 남혜경 , 정상희 , 박형섭 , 격근타나 , 신희현 , 백민현 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2019-11 |
과제시작연도 | 2019 |
주관부처 | 식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 | TRKO202000029957 |
과제고유번호 | 1475011219 |
사업명 | 식품등안전관리(R&D) |
DB 구축일자 | 2020-10-10 |
키워드 | 식품첨가물.유화제.모니터링.안전성평가.Food additives.Emulsifier.Monitoring.Safety evaluation. |
본 연구는 유화제 등 16종의 식품첨가물에 대해 식품 중 함량 조사 또는 통계자료를 적용하여 식품 섭취를 통한 우리나라 섭취 수준을 평가하였다.
식품 중 함량 조사를 위해 분석법이 마련되어 있거나 개선이 필요한 품목들에 대해 유효성 검증 후 적용되었다.
식품 중 스테아릴젖산염류 분석법은 기존의 연구사업을 통해 마련되어 있어 유효성 검증 후 국내유통 식품 중 함량조사를 수행하였다. 또한, 식품 중 폴리소르베이트류 분석법은 정확성 향상을 위해 비색 정량법과 액체크로마토그래프-질량분석기를 이용한 정성법을 확립한 후 유효
본 연구는 유화제 등 16종의 식품첨가물에 대해 식품 중 함량 조사 또는 통계자료를 적용하여 식품 섭취를 통한 우리나라 섭취 수준을 평가하였다.
식품 중 함량 조사를 위해 분석법이 마련되어 있거나 개선이 필요한 품목들에 대해 유효성 검증 후 적용되었다.
식품 중 스테아릴젖산염류 분석법은 기존의 연구사업을 통해 마련되어 있어 유효성 검증 후 국내유통 식품 중 함량조사를 수행하였다. 또한, 식품 중 폴리소르베이트류 분석법은 정확성 향상을 위해 비색 정량법과 액체크로마토그래프-질량분석기를 이용한 정성법을 확립한 후 유효성 검증을 수행하였다. 함량 조사를 위해 식품첨가물공전상의 스테아릴 젖산염류 및 폴리소르베이트류의 사용기준을 검토하여 분석대상 식품유형을 선정하고, 품목제조보고대장, 수입신고대장 등을 기반으로 시료 구입 계획을 수립하였다. 스테아릴젖산염류 대상 시료(639건) 분석 결과, 48건에서 스테아릴젖산 염류가 검출되어 7.5%의 검출률을 보였으며, 식물성 크림에서 28.79%의 검출률을 보여 가장 높은 검출률을 보였다.
폴리소르베이트류의 경우 546건의 시료 중 59건에서 검출되어 10.8%의 검출률을 보였으며, 식육 및 식육가공품(햄 등)에서 35.08%의 검출률을 보여 가장 높은 검출률을 보였다.
스테아릴젖산염류와 폴리소르베이트류는 함량 조사자료 및 국민건강영양조사 자료(2015~2017)의 식품섭취량을 적용하여 일일추정섭취량을 산출한 후 위해도를 평가하였다. 그 결과 스테아릴젖산염류의 경우 전체 인구집단의 평균은 0.054 mg/kg bw/day, 섭취자 집단의 평균은 0.072 mg/kg bw/day로 산출되어 각각 일일섭취허용량(ADI) 대비 0.27%, 0.36%로 매우 안전한 수준이었다. 폴리소르베이트류의 경우 전체 인구집단의 평균은 0.0477 mg/kg bw/day,섭취자 집단의 평균은 0.0724 mg/kg bw/day로 산출되어 각각 ADI 대비 0.19%, 0.29%로 매우 안전한 수준이었다.
식품 중 분석법이 마련되어 있지 않은 품목에 대해서는 생산량, 수입량 등 통계자료를 적용하여 일일추정섭취량을 산출하고 위해도를 평가하였다. 산도조절제 2종(아디프산, L-주석산), 유화제 5종(글리세린지방산에스테르, 소르비단 지방산에스테르, 자당지방산에스테르, 프로필렌글리콜에스테르 및 퀼라야추출물), 영양강화제 2종(비타민 B2, 비타민 E(d-α-토코페롤 포함))의 일일추정섭취량은 ADI 대비 18.1% 미만의 안전한 수준이었다.
본 연구결과는 식품첨가물의 기준규격 제개정 및 안전성에 대한 과학적 근거자료로 활용될 것으로 기대된다.
(출처 : 국문 요약문 7p)
This study evaluated the food intake level of Korea through food intake by applying content survey or statistical data to 16 food additives including emulsifiers.
Analytical methods were used to investigate the content of foods and were applied after validation for those items requiring improveme
This study evaluated the food intake level of Korea through food intake by applying content survey or statistical data to 16 food additives including emulsifiers.
Analytical methods were used to investigate the content of foods and were applied after validation for those items requiring improvement. Stearoyl lactylate analysis method in food was prepared through the existing research project, and then the content of domestic distribution food was examined after validation. In addition, polysorbate analysis in food was validatedafter establishing a colorimetric method and a qualitative method using a liquid chromatograph-mass spectrometer toimprove accuracy. In order to investigate the contents, the standard of use of stearyl lactates and polysorbates in food additives was reviewed to select the food type to be analyzed, and a sample purchase plan was established based on the item manufacturing report book and the import report book. Stearoyl lactylate samples (639 cases) were analyzed. In 48 cases, stearyl lactates were detected with 7.5% detection rate and 28.79% detection rate with vegetable cream, showing the highest detection rate. Polysorbates were detected in 59 of 546 samples and showed a detection rate of 10.8%, and the highest detection rate was found in 35.08% in meat and processed products (ham, etc.). Stearoyl lactylate and polysorbates were evaluated by applying the food intake of the content survey data and the National Health and Nutrition Survey(2015-2017) to calculate the daily intake and then assess the risk. As a result, for the stearoyl lactylate, the average of the total population was 0.054 mg / kg bw / day and the average of the intake group was 0.072 mg / kg bw / day, 0.27% and 0.36% of the daily intake allowance (ADI), respectively. It was a very safe level. In the case of polysorbates, the average of the total population was 0.0477 mg / kg bw / day, and the average of the intake group was 0.0724 mg / kg bw / day, which was 0.19% and 0.29%, respectively. For foods without analytical methods, daily estimated intake was calculated and the risk was assessed using statistical data such as production and imports. 2 types of acidity regulators (adipic acid, L-tartaric acid), 5 types of emulsifiers (glycerin esters of fatty acids, sorbitan esters of fatty acids, sucrose esters of fattyacids, propylene glycol esters of fatty acids and quilla extracts), 2 nutrient enhancing agents (vitamin B2, vitamin E) dailyintake (including d-α-tocopherol) was less than 18.1% safe compared to ADI. The results of this study are expected to be used as scientific evidence for the revision and safety of the standards of food additives.
(출처 : SUMMARY 9p)
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