보고서 정보
주관연구기관 |
국립농업과학원 National Institute of Agricultural Sciences |
연구책임자 |
박종률
|
참여연구자 |
박희만
,
이정현
,
박혜린
,
양계훈
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2020-02 |
과제시작연도 |
2019 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
과제관리전문기관 |
농촌진흥청 Rural Development Administration |
등록번호 |
TRKO202000030390 |
과제고유번호 |
1395061378 |
사업명 |
농업과학기반기술연구(R&D) |
DB 구축일자 |
2020-11-07
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키워드 |
매실.씨 제거.과육절단.매실가공.plum(maesil).seed removal.fruit cutting.plum(maesil) processing.
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초록
▼
목적: 다양한 가공제품 개발을 위한 매실 씨제거 및 과육절단 시스템 개발
○ 매실과 매실씨의 물성 구명
- 매실은 거의 구형, 매실씨는 길쭉하고 넓적함
- 매실씨 무게 1.24~3.38g, 과육비율 89~90%
- 매실의 최대압축강도 4.86~8.81kgf, 상온에서 3일간 수확당시 경도 유지
○ 매실 씨제거 및 과육절단 요인 구명
- 요인시험결과 씨제거율 88.7~94.7, 과육수율 39.5~46.3
- 밀어내기식, 칼날 분리·조립형 씨제거 및 과육절단 칼 개발
○ 매실 씨 제거장치 개발
목적: 다양한 가공제품 개발을 위한 매실 씨제거 및 과육절단 시스템 개발
○ 매실과 매실씨의 물성 구명
- 매실은 거의 구형, 매실씨는 길쭉하고 넓적함
- 매실씨 무게 1.24~3.38g, 과육비율 89~90%
- 매실의 최대압축강도 4.86~8.81kgf, 상온에서 3일간 수확당시 경도 유지
○ 매실 씨제거 및 과육절단 요인 구명
- 요인시험결과 씨제거율 88.7~94.7, 과육수율 39.5~46.3
- 밀어내기식, 칼날 분리·조립형 씨제거 및 과육절단 칼 개발
○ 매실 씨 제거장치 개발
- (공장용) 작업성능 216kg/시간, 노력 56.6%↓, 비용 15.2%↓, 과육수율 62.1~79.2%
- (농가용) 작업성능 36kg/시간, 노력 33.3%↓, 비용 31.4%↓, 과육수율 50.5~54.3%
○ 매실농가 및 가공업체 대상 현장연시회 개최
- (공장용, %) 작업성능 우수 83, 취급편리 90, 보급필요 90
- 과일씨 제거용 트레이 개발 : 매실, 왕대추 등 적용 과일 다양
(출처 : 요약서 3p)
Abstract
▼
Purpose&Contents
○ Purpose
Development of a system on mechanical technology of Plum(Maesil) seed removal and fruit cutting for improving value-added products
○ Research content
- Measurement of texture for plum processing
- Fabrication and testing of factor test equipment for plums se
Purpose&Contents
○ Purpose
Development of a system on mechanical technology of Plum(Maesil) seed removal and fruit cutting for improving value-added products
○ Research content
- Measurement of texture for plum processing
- Fabrication and testing of factor test equipment for plums seed removal and fruit cutting
- Development of prototype for an automatized processing system of plums seed removal and fruit cutting
- Performance test and field exposition of an automatized processing system for plums seed removal and fruit cutting
Results
○ Investigation of factor for processing mechanization of seed removal and fruit cutting of plum
- The geometric and physical characteristics of plum and seed, change of hardness according to storage time of plum after harvest, etc.
- Seed removal rate by a factor test equipment : 88.7~94.7%, Pulp yield rate: 39.5~46.3%
- Development of knife for seed removal and fruit cutting ofshehd plum: press type and blade separable type
○ Development of full automatic system and semi automatic machine for plum seed removal
- (full automatic) performance: 216kg/h, manpower: 56.6%↓, cost: 15.2%↓, Seed removal rate: 100%, pulp yield rate: 62.1~79.2%
- (semi automatic) performance: 36kg/h, manpower: 33.3%↓, cost: 31.4%↓, seed removal rate: 100%, pulp yield rate: 50.5~54.3%
○ Field exposition for the plum farmers and the plum processing companies
- (evaluation of full automatic) good working performance: 83%, handling convenient: 90%, distribution needs: 90%
- Development of a applicable tray for seed removal of various fruits such as plum and jujube, etc.
Expected Contribution
○ Agricultural Technology Information 1, Policy Data 1, Application of industrial property rights 3, Transfer of paid technology 2, Academic presentation 3, Media publicity 35 cases
○ Expanding market for plum and increasing farmers' income by production of various plum products
- 32 fold increase in value added, when processing plum into pickled vegetables
* fruit 1,552 ₩/kg('19 Garak Market) → Plum pickled vegetables 49,500 ₩/kg(Average of 9 companies)
(출처 : Summary 5p)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제 출 문 ... 2
- 보고서 요약서 ... 3
- 국 문 요 약 문 ... 4
- Summary ... 5
- 목차 ... 6
- 제 1 장 연구 개발 과제의 개요 ... 7
- 제1절 연구 개발의 필요성 ... 7
- 제2절 연구 개발 목적 ... 8
- 제3절 연구 개발 범위 ... 9
- 제 2 장 연구 수행 내용 및 결과 ... 10
- 제 3 장 목표달성도 및 관련분야 기여도 ... 36
- 제1절 목표대비 달성도 ... 36
- 제2절 정량적 성과 ... 36
- 제 4 장 연구 결과의 활용 계획 ... 37
- 제 5 장 연구 개발 결과의 보안 등급 ... 37
- 제 6 장 연구시설·장비종합정보시스템에 등록한 연구시설·장비 현황 ... 37
- 제 7 장 연구개발과제의 대표적 연구실적 ... 38
- 제 8 장 기타사항 ... 39
- 제 9 장 참고문헌 ... 42
- 끝페이지 ... 44
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