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Kafe 바로가기주관연구기관 | 중앙대학교 Chung Ang University |
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연구책임자 | 이찬 |
참여연구자 | 서희재 , 이지현 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2020-11 |
과제시작연도 | 2020 |
주관부처 | 식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
과제관리전문기관 | 식품의약품안전평가원 National Institute of Food and Drug Safety Evaluation |
등록번호 | TRKO202100007628 |
과제고유번호 | 1475011772 |
사업명 | 식품등안전관리(R&D) |
DB 구축일자 | 2021-07-31 |
키워드 | 식품첨가물.시험법.피막제.산도조절제.착색료.Food additives.Analytical method.Glazing agent.Acidity regulator.Coloring agent. |
○ 제외국 피막제, 산도조절제, 착색료, 유화제 및 소포제의 지정현황, 기준 규격, 식품 중 시험법 등 자료조사
- 피막제 5종 (Polyethylene glycol, Polyvinyl alcohol, Polyvinyl acetate, Fatty acids of morpholine, Castor oil), 산도조절제 5종 (Calcium phosphate dibasic, Calcium phosphate tribasic, Sodium diacetate, Calcium gluconate, Ferrous gluconate), 착색료
○ 제외국 피막제, 산도조절제, 착색료, 유화제 및 소포제의 지정현황, 기준 규격, 식품 중 시험법 등 자료조사
- 피막제 5종 (Polyethylene glycol, Polyvinyl alcohol, Polyvinyl acetate, Fatty acids of morpholine, Castor oil), 산도조절제 5종 (Calcium phosphate dibasic, Calcium phosphate tribasic, Sodium diacetate, Calcium gluconate, Ferrous gluconate), 착색료 4종 (Water-soluble annatto, Monascus Yellow, β-Carotene, β-apo-8’-Carotenal), 유화제 2종 (Methylcellulose, Sodium lauryl sulfate), 소포제 1종 (Silicone resin)의 지정현황, 기준규격, 식품 중 시험법 등을 조사.
- 미국, 유럽연합, 일본, CODEX 등 여러 공인기관의 홈페이지나 문헌조사를 통한 자료를 수집함.
○ 식품 중 피막제, 산도조절제, 착색료, 유화제 및 소포제의 기기분석조건 확립
- 수집한 자료를 바탕으로 대상 피막제 5종, 산도조절제 5종, 착색료 4종, 유화제 2종, 소포 제 1종에 대한 기기분석조건을 비교함. 각 분석법들의 장․단점을 파악하여 국내에서 활용할 수 있는 분석법(UPLC/Q-TOF, UPLC/QQQ, GC-SPME-MS, Pyrolysis-GC-MS
, ICP-OES, HPLC-RID, HPLC-ELSD, HPLC-DAD, IC)을 선정하고 최적화함.
○ 식품 중 피막제, 산도조절제, 착색료, 유화제 및 소포제의 시료 전처리 조건 확립
- 선정된 분석법 자료를 바탕으로 각 대상물질(피막제, 산도조절제, 착색료, 유화제 및 소포제)의 전처리 조건을 확립.
○ 식품 중 피막제, 산도조절제, 착색료, 유화제 및 소포제 시험법 검증
- 직선성, 검출 및 정량한계, 회수율, 실험실간 교차검증을 이용하여 확립된 분석법 검증.
- 식품첨가물공전의 사용기준 및 국외의 사용기준에 따라 분석법 적용 대상 식품을 선정하여 각 30종을 구입한 후 대상식품 중 분석 대상 피막제, 산도조절제, 착색료, 유화제, 소포제의 함량을 분석하여 분석법 검증 및 각 유화제의 사용현황 파악.
○ 분석법 지침서 마련
(출처 : 요약문 8p)
○ Research for designated status, standards criteria & specifications and analytical methods of glazing agents, acidity regulators, coloring agents, emulsifiers and anti-foaming agent
- Research for designated status, standard criteria & specifications and analytical methods of five glazing agent
○ Research for designated status, standards criteria & specifications and analytical methods of glazing agents, acidity regulators, coloring agents, emulsifiers and anti-foaming agent
- Research for designated status, standard criteria & specifications and analytical methods of five glazing agents (Polyethylene glycol, Polyvinyl alcohol, Polyvinyl acetate, Fatty acids of morpholine, Castor oil) and five acidity regulators (Calcium phosphate dibasic, Calcium phosphate tribasic, Sodium diacetate, Calcium gluconate, Ferrous gluconate), four coloring agents (water-soluble annatto, Monascus Yellow, β-Carotene, β-apo-8’-Carotenal), two emulsifiers (Methylcellulose, Sodium lauryl sulfate) and one anti-foaming agent (Silicone resin)
- Collecing data through website of foreign institutes(USA, European Union, Japan, Codex, etc.) and literature investigations
○ Establishment of analytical methods for glazing agents, acidity regulators, coloring agents, emulsifiers and anti-foaming agent in food
- Comparing analytical methods of glazing agents, acidity regulators, coloring agents, emulsifiers and anti-foaming agent based on collected research materials
- Grasping pros and cons of analytical methods, and selecting an analytical method (UPLC/Q-TOF, UPLC/QQQ, GC-SPME-MS, Pyrolysis-GC-MS, ICP-OES, HPLC-RID, HPLC-ELSD, HPLC-DAD, IC) available in domestic and optimizing that method
○ Establishment of pretreatment methods for glazing agents, acidity regulators, coloring agents, emulsifiers and anti-foaming agent in food
- Establishment of pretreatment methods based on materials from selected analytical methods
○ Validation for analytical method for glazing agents, acidity regulators, coloring agents, emulsifiers and anti-foaming agent in food
- Linearity, limit of detection, limit of quantification, accuracy, precision, inter-laboratory test
- According to standard criteria of both Korean Food Additives Codex and foreign countries, food samples were collected and analyzed to check contents of glazing agents, acidity regulators, coloring agents, emulsifiers and anti-foaming agent
○ Offered optimized methods for preparation of guidelines
(출처 : Summary 10p)
과제명(ProjectTitle) : | - |
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연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
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과제수행기간(LeadAgency) : | - |
연구목표(Goal) : | - |
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