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Kafe 바로가기주관연구기관 | 고려대학교 Korea University |
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연구책임자 | 최달웅 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2020-11 |
과제시작연도 | 2020 |
주관부처 | 식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
연구관리전문기관 | 식품의약품안전평가원 National Institute of Food and Drug Safety Evaluation |
등록번호 | TRKO202100007665 |
과제고유번호 | 1475011669 |
사업명 | 식품등안전관리(R&D) |
DB 구축일자 | 2021-07-31 |
키워드 | 위생용품.살균·보존제.착색제.허용물질목록.hygiene products.sterilizers/preser vatives.colorants.positive list. |
위생용품 품목별 살균·보존제 및 착색료에 대한 시험법을 마련하고 자료 조사와 모니터링을 통한 사용 실태 조사 결과를 바탕으로 살균·보존제 및 착색제 관리방안(안)을 제출하였음. 1차년도 연구에서는 살균·보존제에 대한 관리현황 및 사용실태, 연구동향, 분석법 및 안전성 평가 결과 등을 조사하여 관련 정보 파악을 수행함. 살균·보존제 사용 가능성이 있는 세척제, 헹굼보조제, 식품접객업소용 물티슈를 대상 품목으로 선정하여 품목별 전처리법 검토를 수행함. 기존 허용 목록 내 물질, 이소치아졸리논류, 파라벤류 및 문헌 조사를 통해 파악한 허
위생용품 품목별 살균·보존제 및 착색료에 대한 시험법을 마련하고 자료 조사와 모니터링을 통한 사용 실태 조사 결과를 바탕으로 살균·보존제 및 착색제 관리방안(안)을 제출하였음. 1차년도 연구에서는 살균·보존제에 대한 관리현황 및 사용실태, 연구동향, 분석법 및 안전성 평가 결과 등을 조사하여 관련 정보 파악을 수행함. 살균·보존제 사용 가능성이 있는 세척제, 헹굼보조제, 식품접객업소용 물티슈를 대상 품목으로 선정하여 품목별 전처리법 검토를 수행함. 기존 허용 목록 내 물질, 이소치아졸리논류, 파라벤류 및 문헌 조사를 통해 파악한 허용 외 대체 사용 가능 물질 중 41종을 대상물질로 선정하고, 대표물질 10종에 대한 HPLC-MS/MS 분석법에서 표준용액의 직선성, 검출한계 및 정량한계, 회수율, 재현성 평가 결과, 식약처 분석법 검증 기준에 충족한 것으로 나타났으며, 29종 물질에 대한 정성시험법을 검토함. 페녹시에탄올 및 카프릴릴글리콜은 GC-MS 분석법 검증을 실시하였음. 분석 불확도 추정 및 실험실간 교차 검증도 진행함. 검토한 시험법을 바탕으로 국내 유통 중인 위생용품 210건에 대한 품목별 3회 반복 모니터링 분석을 진행함.
HPLC-QTOF를 이용한 비표적 스크리닝을 통해 미지 살균·보존제 검출 여부를 확인하고, 페녹시 에탄올 및 카프릴릴글리콜은 GC-MS 모니터링 분석을 수행함. 모니터링 결과, 품목별로 사용되는 살균·보존제에 대한 경향성과 검출된 살균·보존제에 대한 제품 표시 여부를 파악하였음. < 위생용품 표시기준 > 적용 유예 기간인 2020년 4월 18일 이후 제조·수입된 제품부터는 사용 성분 표시를 확인할 수 있을 것으로 예상됨. 2차년도 연구에서는 위생용품 중 착색료 사용 가능성이 높은 12종(세척제, 헹굼보조제, 일회용 컵, 일회용 숟가락, 일회용 젓가락, 일회용 포크, 일회용 나이프, 일회용 빨대, 일회용 이쑤시개, 일회용 종이냅킨, 일회용 행주, 일회용 타월)을 세척제 및 헹굼보조제, 일회용품, 기타 위생용품으로 구분하여 그룹별 착색료 분석법을 설계함. 페이턴트 블루 V 등 허용목록 내 착색료 및 허용 목록 외 대체 사용 가능 물질 등 47종을 분석 대상 물질로 선정하고, HPLC-MS/MS 분석법에서 식약처 및 JRC 분석법 검증기준에 따라 직선성, 검출한계, 회수율, 재현성을 검토함. 불확도 추정 및 실험실간 교차 검증도 진행하였음. 또한, 검토한 시험법을 바탕으로 국내 유통 중인 12개 품목의 위생용품 총합 200건에 대하여 품목별 3회 반복 모니터링 분석을 실시한 결과, 품목별로 사용되는 착색료에 대한 경향성을 파악하였음. 최종적으로 세척제·헹굼보조제의 살균·보존제 및 착색제 함유량 시험법과 식품접객업소용 물티슈 살균·보존제 이행량·잔류량시험법, 식품유사용매별 일회용 기구·용기 착색제 이행량 시험법, 티슈류 착색제 이행량·함유량 시험법을 제출하였으며, 검출된 허용 외 첨가제의 기준·규격과 독성 자료를 종합적으로 검토하여 허용 외 첨가제에 대한 관리방안(안)을 마련함.
(출처 : 요약문 6p)
Test methods for sterilizers/preservatives and colorants by item of hygiene products were prepared, and a management plan(draft) was submitted based on the results of surveys of the actual state of use through data survey and monitoring. In the study in the first year, the present situation of manag
Test methods for sterilizers/preservatives and colorants by item of hygiene products were prepared, and a management plan(draft) was submitted based on the results of surveys of the actual state of use through data survey and monitoring. In the study in the first year, the present situation of management of and the actual state of use of sterilizers and preservatives, research trends, analysis methods, and safety evaluation results were surveyed to identify relevant information. Cleaning agents, rinse aids, and wet tissues for food service businesses in which sterilizers or preservatives might have been used were selected as target items and the pretreatment methods by item were reviewed. From among the substances in the existing positive list, isothiazolinones, parabens, and other substances that can be used as alternatives other than permitted substances identified through literature review, forty one substances were selected as target substances, and ten representative substances were analyzed through the HPLC-MS/MS analysis method to evaluate the linearity, detection limit, quantitation limit, recovery rate, and reproducibility of the standard solution. The results indicated that the analysis method satisfied the analysis method verification criteria of the Ministry of Food and Drug Safety, and the qualitative test methods for twenty nine substances were reviewed. Two ingredients, which are phenoxyethanol and caprylyl glycol, were verified by GC-MS analysis. Uncertainty estimation and interlaboratory cross-validation were also conducted. Based on the reviewed test methods, three repeated monitoring and analyses by item of two hundred ten hygiene products being distributed in South Korea were carried out. Through non-target screening using HPLC-QTOF, whethger any unknown sterilizers and preservatives were detected or not was checked, and GC-MS monitoring analysis was caried out for phenoxyethanol and caprylyl glycol. As a result of the monitoring, the tendencies of the sterilizers and preservatives used by item and whether the detected sterilizers and preservatives were indicated on the products or not were identified. It is expected that whether the ingredients used are indicated or not can be checked from products manufactured and imported after April 18, 2020, which is the end of the grace period for applying the
Finally, test methods for the contents of sterilizers/preservatives in colorants/rinse aids, test methods for the migration and residual amounts of sterilizers/preservatives in wet tissues for food service businesses, test methods for the migration of colorants in disposable utensils and containers by food simulant, and test methods for the migration and contents of colorants in tissues were submitted, and a management plan (draft) for additives not permitted was prepared by comprehensively reviewing the standards and specifications of, and toxicity data for the detected additives not permitted. In addition, a plan to apply the test methods designed after the implementation of the labeling system for all ingredients of hygiene products were presented.
(출처 : Summary 8p)
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