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Kafe 바로가기주관연구기관 | 서울여자대학교 Seoul Womans University |
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연구책임자 | 최수진 |
참여연구자 | 김영록 , 최승준 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2020-10 |
과제시작연도 | 2020 |
주관부처 | 식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 | TRKO202100007734 |
과제고유번호 | 1475011834 |
사업명 | 식품등안전관리(R&D) |
DB 구축일자 | 2021-07-31 |
키워드 | 나노기술.나노식품.나노소재.시험법.Nanotechnology.Nanofood.Nanomaterials.Analytical method. |
연구목표
나노기술 이용식품의 제형별, 원료성분별 유기 나노소재 검출 시험법 개발
- 나노기술 이용식품에 대한 제외국 연구 및 관리 동향 등 문헌조사
- 나노기술 이용식품에 대한 유통 현황 조사
- 나노기술 이용식품 중 나노소재 입자 검출방법 확립
- 나노기술 이용식품에 대한 실태조사
연구내용
○ 나노기술 이용식품에 대한 제외국 연구 및 관리 동향 등 문헌조사
- 제외국의 나노기술 이용식품에 대한 안전성 평가 등 제외국 관리 동향 조사
ㆍ문헌조사를 바탕으로 나노식품 관련 안전성
연구목표
나노기술 이용식품의 제형별, 원료성분별 유기 나노소재 검출 시험법 개발
- 나노기술 이용식품에 대한 제외국 연구 및 관리 동향 등 문헌조사
- 나노기술 이용식품에 대한 유통 현황 조사
- 나노기술 이용식품 중 나노소재 입자 검출방법 확립
- 나노기술 이용식품에 대한 실태조사
연구내용
○ 나노기술 이용식품에 대한 제외국 연구 및 관리 동향 등 문헌조사
- 제외국의 나노기술 이용식품에 대한 안전성 평가 등 제외국 관리 동향 조사
ㆍ문헌조사를 바탕으로 나노식품 관련 안전성 평가 자료집 제작
- 나노기술을 이용한 유기 나노소재 식품원료의 독성자료 및 안전성 정보 자료수집
○ 나노기술 이용식품에 대한 유통 현황 조사
- 유기 나노소재 식품의 유통ㆍ생산에 대한 현황 조사 및 데이터 구축
- 제형별(분말, 액상, 젤리 등)로 나노기술 이용식품 분류
○ 나노기술 이용식품 중 나노소재 입자 검출 방법 확립
- 유기 나노소재 식품 선정
ㆍ제1세부: 복합 분말 및 기타 음료수
ㆍ제2세부: 단백질 및 단류 함유 분말, 액상 및 젤리
ㆍ제3세부: 지방류 또는 지용성 기능성분 함유 액상 및 시럽성분
- 제형별(액상, 분말, 젤리) 모사식품 선정 및 전처리법ㆍ검출시험법 확립
- 식품 제형 및 원료성분에 따른 유기 나노소재 분리(전처리) 및 기기분석 조건확립
- 식품 제형 및 원료성분에 따른 식품 중 유기 나노소재의 물리화학적 특성평가방법 확립
- 확립된 분석방법을 유통현황 자료 기반으로 확대된 제품에 이용하여 나노기술 이용식품 중 나노소재 검출 적용성 평가 및 최적화
○ 나노기술 이용식품에 대한 실태조사
- 확립한 나노소재 입자 검출 방법 및 나노기술 이용식품에 대한 국내 유통현황 조사 결과를 바탕으로, 제품대상을 제형별로 확대하여 유기 나노소재 함유여부 분석
기대성과
○ 나노기술 이용식품에 대한 안전관리 기반 마련
○ 나노기술 이용식품의 안전관리 정책수립 시 기초자료로 활용
○ 나노기술 이용식품의 제형별 유기 나노소재 검출 시험법 구축
(출처 : 국문 요약문 7p)
◯ Literature research on research and management trends on food using nanotechnology in foreign countries
- Investigation of management trends on safety evaluation of foods using nanotechnology in foreign countries
ㆍDatabook making for safety evaluation related to foods using nanotechnology ba
◯ Literature research on research and management trends on food using nanotechnology in foreign countries
- Investigation of management trends on safety evaluation of foods using nanotechnology in foreign countries
ㆍDatabook making for safety evaluation related to foods using nanotechnology based on literature research
- Collection of toxicity and safety information data of organic nanomaterial food ingredients using nanotechnology
◯ Research on the distribution status of food using nanotechnology
- Data construction on the distribution and production of organic nanomaterials-based foods
- Classification of foods using nanotechnology by formulation (powder, liquid, jelly)
◯ Establishment of detection method of nanoparticles in nanotechnology-applied foods
- Selection of organic nanomaterial foods
ㆍPart 1.: complex powder and other beverages (such as bubble water)
ㆍPart 2: powders, liquids, and jelly containing proteins and sweets
ㆍPart 3: Liquids and syrups containing fats or fat-soluble functional ingredients
- Selection of simulated foods by formulation (liquid, powder, and jelly) and establishment of pretreatment and detection methods
- Separation (pretreatment) of organic nanomaterials according to food formulation and raw material ingredients and establishment of equipment analysis conditions
- Establishment of evaluation method on physicochemical property of organic nanomaterials in foods according to food formulation and raw material ingredients
- Evaluation and optimization of the applicability of detection method for organic nanomaterials in commercial foods
◯ Investigation on foods using nanotechnology in commercial foods
- Investigation on domestic distribution status of nanotechnology-based foods
(출처 : Summary 9p)
과제명(ProjectTitle) : | - |
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연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
총연구비 (DetailSeriesProject) : | - |
키워드(keyword) : | - |
과제수행기간(LeadAgency) : | - |
연구목표(Goal) : | - |
연구내용(Abstract) : | - |
기대효과(Effect) : | - |
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