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Kafe 바로가기주관연구기관 | 고려대학교 Korea University |
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연구책임자 | 서용원 |
참여연구자 | 이라파눌라칸 , 이용진 , 김상헌 , 윤진석 , 정우주 , 고찬섭 , 김재호 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2021-02 |
과제시작연도 | 2020 |
주관부처 | 농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 | TRKO202100009771 |
과제고유번호 | 1395063110 |
사업명 | 차세대바이오그린21(R&D) |
DB 구축일자 | 2021-09-18 |
키워드 | 밀.경질밀.불량환경 저항성.품질.분자육종.wheat.hard wheat.abiotic stress tolerance.end-use quality.molecular breeding. |
‘국내환경 적응 초경질밀 육성 및 불량환경 저항성 메커니즘 규명’을 연구 목적으로 하여 품질평가 및 제빵 적성 평가 성적이 기존 강력분보다 우수한 경질밀 소재를 개발하였음. 2개의 특허를 출원 및 등록하였으며[안토시아닌 고함유 신품종 밀 ‘건강’ 및 이의 육종방법(특허 제 10-1973759호)과 초단간 밀신품종 ‘미니’ 및 이의 육종방법(특허 제 10-1960068호)], 3개의 품종[도복 저항성 및 고수량성 밀 ‘고맥 5’(품종보호 출원번호 2019-434), 고안토시아닌 함유밀 ‘고맥7’(품종보호 출원번호 2019-435),
‘국내환경 적응 초경질밀 육성 및 불량환경 저항성 메커니즘 규명’을 연구 목적으로 하여 품질평가 및 제빵 적성 평가 성적이 기존 강력분보다 우수한 경질밀 소재를 개발하였음. 2개의 특허를 출원 및 등록하였으며[안토시아닌 고함유 신품종 밀 ‘건강’ 및 이의 육종방법(특허 제 10-1973759호)과 초단간 밀신품종 ‘미니’ 및 이의 육종방법(특허 제 10-1960068호)], 3개의 품종[도복 저항성 및 고수량성 밀 ‘고맥 5’(품종보호 출원번호 2019-434), 고안토시아닌 함유밀 ‘고맥7’(품종보호 출원번호 2019-435), 우수 제빵적성보유 밀 ‘고맥9’ (품종보호 출원번호 2019-436)]을 품종보호출원하였음.
(출처 : 요약서 3p)
□ Purpose&Contents
The purpose of this research is ‘Development of extra-hard wheat breeding system and molecular breeding for stress tolerance’ and covers ‘development of hard wheat via gluten gene analysis’, ‘molecular breeding of abiotic stress tolerant wheat’, and ‘Development of Korea climat
□ Purpose&Contents
The purpose of this research is ‘Development of extra-hard wheat breeding system and molecular breeding for stress tolerance’ and covers ‘development of hard wheat via gluten gene analysis’, ‘molecular breeding of abiotic stress tolerant wheat’, and ‘Development of Korea climate adaptable hard wheat via agronomic performance test’.
□ Results
Flour quality test and bread-making test were conducted and consequently extra-hard wheat lines with superior agronomic traits compared to commercial hard wheat were developed. Two patents ‘Development of high anthocyanin wheat cultivar “Geongang” and its breeding methodology (patent no. 10-1973759)’ and ‘Development of extra-short wheat cultivar MINIMILL and its breeding methodology (patent no. 10-1960068)’ were registered. Three wheat cultivars “KOMAC5” (2019-434), “KOMAC7”(2019-435), and “KOMAC9”(2019-436) were newly applied to ‘Korea Seed & Variety Service’.
□ Expected Contribution
It is expected that the development and supply of high-quality wheat varieties for bread will improve farmers' income, contributing to the improvement of domestic wheat self-sufficiency. In addition, the increased production stabilityis expected to be useful in domestic wheat breeding programs.
(출처 : SUMMARY 6p)
과제명(ProjectTitle) : | - |
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연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
총연구비 (DetailSeriesProject) : | - |
키워드(keyword) : | - |
과제수행기간(LeadAgency) : | - |
연구목표(Goal) : | - |
연구내용(Abstract) : | - |
기대효과(Effect) : | - |
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