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Kafe 바로가기주관연구기관 | 건국대학교 KonKuk University |
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연구책임자 | 서건호 |
참여연구자 | 조성범 , 윤기선 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2021-11 |
과제시작연도 | 2021 |
주관부처 | 식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 | TRKO202200005072 |
과제고유번호 | 1475012387 |
사업명 | 식품등안전관리(R&D) |
DB 구축일자 | 2022-07-23 |
키워드 | 리스테리아.병원성대장균.캠필로박터균.위해평가.예측모델.Listeria monocytogenes.Pathogenic E. coli.Campylobacter.Risk assessment.Prediction model. |
리스테리아 모노사이토제네스, 병원성대장균, 캠필로박터균은 심각한 질병을 유발하는 인수공통감염증의 원인균으로 국내·외에서 이로 인한 식중독 사고가 꾸준히 발생하고 있다. 따라서 본 연구에서는 5종 이상의 위험 유가공품을 선정하고, 생산·가공·유통단계에서 3가지 병원균의 오염원 분석과 위해평가를 통한 효율적인 저감화 방안을 도출하고자 한다.
이를 위하여 본 연구에서는 식품특성, 오염도, 섭취패턴 등을 조사하여 우유류, 치즈류, 발효유류, 버터류, 분유류를 위험 식품 유형으로 선정하였다. 선정된 식품군의 가공단계 및 위해 요
리스테리아 모노사이토제네스, 병원성대장균, 캠필로박터균은 심각한 질병을 유발하는 인수공통감염증의 원인균으로 국내·외에서 이로 인한 식중독 사고가 꾸준히 발생하고 있다. 따라서 본 연구에서는 5종 이상의 위험 유가공품을 선정하고, 생산·가공·유통단계에서 3가지 병원균의 오염원 분석과 위해평가를 통한 효율적인 저감화 방안을 도출하고자 한다.
이를 위하여 본 연구에서는 식품특성, 오염도, 섭취패턴 등을 조사하여 우유류, 치즈류, 발효유류, 버터류, 분유류를 위험 식품 유형으로 선정하였다. 선정된 식품군의 가공단계 및 위해 요소에 근거하여 대형 및 중소규모 목장형 유가공장의 샘플링 단계 확인 후 원재료, 가공단계, 완제품에서 총 2,000건 이상의 오염도를 조사하였다. 분리된 병원성 미생물의 경우 특성 조사를 하였으며, 모든 조사 샘플은 식품의약품안전처 DB(MIMS/MAP)에 등록하였다. 또한, 선정된 유가공품의 각 식품 유형에 따른 3가지 병원균의 생장사멸예측모델 개발, 제조공정·가공규모별 노출평가 및 위해평가를 수행하였으며 위해평가 보고서를 마련했다. 도출된 자료를 근거로 유가공품에서 리스테리아 모노사이토제네스, 병원성대장균, 캠필로박터균 저감화를 위한 식품 안전관리 방안 마련 및 HACCP 상의 중점관리요소가 개선된 위생관리 매뉴얼을 개발하였다.
본 연구성과를 통하여 국내 유가공품의 위해평가 및 안전관리 효율성 증대, 안전한 생산 및 섭취를 위한 가이드라인 구축에 기여할 것으로 기대한다.
(출처 : 요약문 7p)
Listeria monocytogenes, Escherichia coli, and Campylobacter spp. are the causative bacteria of zoonotic infections that cause serious diseases. Therefore, in this study, five types of risky dairy products are selected, and an efficient reduction plan is derived through analysis of the contamination
Listeria monocytogenes, Escherichia coli, and Campylobacter spp. are the causative bacteria of zoonotic infections that cause serious diseases. Therefore, in this study, five types of risky dairy products are selected, and an efficient reduction plan is derived through analysis of the contamination sources of pathogens in the production, processing, and market stages and risk assessment. In this study, milk, cheese, fermented milk, butter, and powdered milk were selected as dangerous food types by examining food characteristics, contamination levels, and intake patterns. Based on the processing and hazardous factors of the selected food group, a total of more than 2,000 contamination cases were investigated in raw materials, processing stages, and fianl products after checking the sampling stages of large and farmstead dairy plant. Characteristics of the isolated pathogens were investigated, and all samples were registered in the Ministry of Food and Drug Safety DB (MIMS/MAP). In addition, the prediction model of the pathogens according to each dairy type was developed, exposure evaluation and risk evaluation by manufacturing process and processing scale were performed, and a risk evaluation report was prepared. Based on the derived data, a food safety management plan was prepared to reduce Listeria monocytogenes, pathogenic E. coli, and Campylobacter in dairy products, and a hygiene manual with improved critical control point in HACCP was developed.
Through the results of this research, it is expected that it will contribute to the establishment of guidelines for risk assessment and safety management efficiency of dairy products, and for safe production and consumption in Korea.
(source : Summary 9p)
과제명(ProjectTitle) : | - |
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연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
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