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Kafe 바로가기주관연구기관 | 연세대학교 Yonsei University |
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연구책임자 | 임영욱 |
참여연구자 | 김정선 , 신영철 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2021-12 |
과제시작연도 | 2021 |
주관부처 | 식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 | TRKO202200005229 |
과제고유번호 | 1475012514 |
사업명 | 식품등안전관리(R&D) |
DB 구축일자 | 2022-07-16 |
키워드 | 위해편익.유해물질.식품.가이드라인.경제성평가.Risk-benefit.Hazardous pollutant.Food.Guideline.Economic evaluation. |
본 연구의 주 목적은 식품 섭취에 대한 위해편익분석법 개발 및 가이드라인 구축으로 식품 중 유해오염물질 노출로 인한 위해(Risk)와 영양소 노출로 인한 편익(Benefit) 정량적 비교를 수행하였다. 첫째, 국외 다양한 식품 섭취 위해편익분석 중 EFSA 가이드라인, BRAFO 분석 방법론, QALIBRA 분석 도구, WHO/FAO 적용·활용법에 대해 고찰 및 적용점을 도출하였다. 둘째, 정량적 위해편익분석을 위해 건강격차의 대표 지표인 DALYs 및 QALYs를 선택하였다. 셋째, 위해편익 사례 분석을 위해 다소비 다빈도 식품인
본 연구의 주 목적은 식품 섭취에 대한 위해편익분석법 개발 및 가이드라인 구축으로 식품 중 유해오염물질 노출로 인한 위해(Risk)와 영양소 노출로 인한 편익(Benefit) 정량적 비교를 수행하였다. 첫째, 국외 다양한 식품 섭취 위해편익분석 중 EFSA 가이드라인, BRAFO 분석 방법론, QALIBRA 분석 도구, WHO/FAO 적용·활용법에 대해 고찰 및 적용점을 도출하였다. 둘째, 정량적 위해편익분석을 위해 건강격차의 대표 지표인 DALYs 및 QALYs를 선택하였다. 셋째, 위해편익 사례 분석을 위해 다소비 다빈도 식품인 고등어와 우유 2개 식품을 선택하였 다. 넷째, 고등어와 우유에 함유되어 있는 유해오염물질 중 식약처에서 5년 주기로 관리하고 있는 다이옥신 및 중금속 3종(납, 무기수은, 카드뮴)의 식품별 함량 및 용량-반응 자료를 확인 하였다. 다섯째, 식약처에서 제공하고 있는 영양소 158개 정보를 바탕으로 국내/외 영양소 30종의 용량-반응 자료를 고찰 및 구축하였다. 여섯째, 유해오염물질인 다이옥신과 중금속 3종 및 다양한 영양소의 endpoint(질환)에 대해 확인하였다. 일곱째, WHO에서 제공하고 있는 국내 질환별 DALY값에서 용량-반응으로부터 도출된 PAF(Population attributable fraction)을 적용해 위해 및 편익에 대한 attributable DALYs를 산출하였다. 여덟 번째, 국민건강영양조사를 토대로 질환별 QALY 값을 도출하였고 동일한 방법으로 Attributable QALY를 계산하였다. 아홉째, 위해와 편익을 비교하기 위해 3개의 시나리오를 가정하여 비교 분석을 수행하였다. 열 번째, 5,600명(일반군 3,600명/환자군 2,000명) EQ_5D(3L 및 5L) 설문조사 결과를 토대로 1DALY 및 1QALY에 대한 화폐가치화 분석을 수행하였고, 일반인 및 질환자의 지불의사금액을 확인하였다. 열한번째, DALY와 QALY 위해편익분석 결과를 토대로 최종 DALY를 기반으로한 위해편익분석기법을 개발하였다. 마지막으로 국외 위해편익분석기법 및 본 연구에서 개발한 분석법과 경제성평가 결과를 토대로 식품 섭취로 인한 위해편익분석 가이드라인을 구성하였다.
(출처 : 국문 요약문 7p)
The main purpose of this study is to develop a risk-benefit analysis method for food intake and establish guidelines by comparing the risks from hazardous pollutants in food and the benefits from nutrients quantitatively. First, EFSA guidelines, BRAFO analysis methodology, QALIBRA analysis tools, an
The main purpose of this study is to develop a risk-benefit analysis method for food intake and establish guidelines by comparing the risks from hazardous pollutants in food and the benefits from nutrients quantitatively. First, EFSA guidelines, BRAFO analysis methodology, QALIBRA analysis tools, and WHO/FAO application/utilization methods were reviewed and application points were evaluated. Second, DALYs and QALYs, which are representative indicators of health disparity, were selected for quantitative risk-benefit analysis. Third, two foods, mackerel and milk, which are high-consumption and frequent foods, were selected for risk-benefit analysis. Fourth, the contents and dose-response data of dioxin and three heavy metals (lead, inorganic mercury, and cadmium) managed by the Ministry of Food and Drug Safety were reviewd. Fifth, 30 dose-response data was established among 158 nutrients provided by the Ministry of Food and Drug Safety by reviewing domestic and foreign research papers. Sixth, the endpoints (health effects) related to dioxins, three types of heavy metals, and various nutrients were identified. Seventh, the attributable DALYs for risk and benefit were calculated by applying the PAF (Population attributable fraction) derived from the dose-response to the DALY values for each disease. Eighth, QALY values for each disease were derived based on the National Health and Nutrition Examination Survey, and attributable QALYs were calculated in the same way. Ninth, a comparative analysis was performed assuming three scenarios to compare risk and benefit. Tenth, based on the results of the survey of 5,600 people (3,600 in the general group/2,000 in the patient group) EQ-5D (3L and 5L), economic evaluation was performed for 1DALY and 1QALY, and for the amount of willingness to pay for the general population and the patients. Eleventh, based on the DALY and QALY risk-benefit analysis results, a risk-benefit analysis method was developed based on the DALYs. Finally, based on the international risk-benefit analysis technique, the analysis method developed in this study, and the results of economic evaluation, the guidelines for risk-benefit analysis due to food intake were established.
(source : Summary 9p)
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