천연 향신료, 김치, 고추장 등에 널리 이용되고 있는 고추는 10 ∼ 12%의 고추씨를 함유하고 있으나 이의 대부분은 이용되지 못하고 폐기되고 있는 실정이다. 본 연구에서는 식용유자원으로서 고추씨 기름에 관한 연구의 일환으로 고추씨 기름의 triglyceride조성을 분석 검토하였다. 즉 청송산 및 영양산 고추씨 기름의 triglyceride조성을 밝히기 위하여 시료를 TLC로서 triglyceride를 분리하고, HPLC로서 PN별로 분획하였고, 각 획분을 분취하여 GLC로서 acyl carbon number별로 분획하였다. 그...
천연 향신료, 김치, 고추장 등에 널리 이용되고 있는 고추는 10 ∼ 12%의 고추씨를 함유하고 있으나 이의 대부분은 이용되지 못하고 폐기되고 있는 실정이다. 본 연구에서는 식용유자원으로서 고추씨 기름에 관한 연구의 일환으로 고추씨 기름의 triglyceride조성을 분석 검토하였다. 즉 청송산 및 영양산 고추씨 기름의 triglyceride조성을 밝히기 위하여 시료를 TLC로서 triglyceride를 분리하고, HPLC로서 PN별로 분획하였고, 각 획분을 분취하여 GLC로서 acyl carbon number별로 분획하였다. 그리고 PN별 획분을 GLC로서 지방산 조성을 분석하였다. 이들 분석된 결과로부터 시료유의 지방산 조성을 계산하였던 바, 청송산은 14종류이고 영양산의 경우는 18종류의 triglyceride로 구성되어 있음이 밝혀졌다. 주요 triglyceride는 청송산 고추씨 기름이 (3×C_(18:2))가 39.6%,(C_(16:0)2 × C_(18:2))가 37.1%이었고, 영양산의 경우는 (3×C_(18:2))가 41.0%(C_(16:0) 2×C_(18:2))가 36.3% 및 (2×C_(16:0) C_(18:2)_가 8.4%이었다.
천연 향신료, 김치, 고추장 등에 널리 이용되고 있는 고추는 10 ∼ 12%의 고추씨를 함유하고 있으나 이의 대부분은 이용되지 못하고 폐기되고 있는 실정이다. 본 연구에서는 식용유자원으로서 고추씨 기름에 관한 연구의 일환으로 고추씨 기름의 triglyceride조성을 분석 검토하였다. 즉 청송산 및 영양산 고추씨 기름의 triglyceride조성을 밝히기 위하여 시료를 TLC로서 triglyceride를 분리하고, HPLC로서 PN별로 분획하였고, 각 획분을 분취하여 GLC로서 acyl carbon number별로 분획하였다. 그리고 PN별 획분을 GLC로서 지방산 조성을 분석하였다. 이들 분석된 결과로부터 시료유의 지방산 조성을 계산하였던 바, 청송산은 14종류이고 영양산의 경우는 18종류의 triglyceride로 구성되어 있음이 밝혀졌다. 주요 triglyceride는 청송산 고추씨 기름이 (3×C_(18:2))가 39.6%,(C_(16:0)2 × C_(18:2))가 37.1%이었고, 영양산의 경우는 (3×C_(18:2))가 41.0%(C_(16:0) 2×C_(18:2))가 36.3% 및 (2×C_(16:0) C_(18:2)_가 8.4%이었다.
Red pepper produced in large quantities is mainly utilized as a natural spice and a material of traditional foods including Kimchi, Kochujang (red pepper paste) in our country. It is known to contain about 10-12% seed in the fruit, but most of the seed are either consumed with red pepper or discarde...
Red pepper produced in large quantities is mainly utilized as a natural spice and a material of traditional foods including Kimchi, Kochujang (red pepper paste) in our country. It is known to contain about 10-12% seed in the fruit, but most of the seed are either consumed with red pepper or discarded. Therefore some researches have been attempted to use it efficiently as an edible oil resource. This paper was carried out to elucidate the composition of triglyceride of red pepper seed oils in 'chungsong' and 'youngyang' area. Each oil was extracted from red pepper seed with n-hexane, Each triglyceride of the oil was separated by TLC and fractionated by reverse phase HPLC on the basis of partition numbers by using mobile phase such as acetonitrile: methanol: chloroform (3:3:3:1). Therefore, each triglyceride was fractionated on the basis of acyL carbon numbers by GLC and fatty acids of triglyceride for each partition number group were analyzed by GLC. The results were detected that red pepper seed oil in 'Chungsong' and 'Youngyang' consisted of 14 and 17 kinds of triglycerides, respectively. The red pepper seed oil of 'Chungsong' area consisted of (18:2,18:2,18:2,39.6%) and (16:0,18:2,18:2,37.1%) as the major triglycerides, and in case of the 'Youngyang' area consisted of (18:2, 18:2, 18:2, 41.0%), (16:0, 18:2, 18:2, 36.3%) and (16:0, 16:0, 18:2, 8,4%), From this data, it was clear that distribution patterns of triglycerides in the red pepper seed oils were slightly different in both the areas.
Red pepper produced in large quantities is mainly utilized as a natural spice and a material of traditional foods including Kimchi, Kochujang (red pepper paste) in our country. It is known to contain about 10-12% seed in the fruit, but most of the seed are either consumed with red pepper or discarded. Therefore some researches have been attempted to use it efficiently as an edible oil resource. This paper was carried out to elucidate the composition of triglyceride of red pepper seed oils in 'chungsong' and 'youngyang' area. Each oil was extracted from red pepper seed with n-hexane, Each triglyceride of the oil was separated by TLC and fractionated by reverse phase HPLC on the basis of partition numbers by using mobile phase such as acetonitrile: methanol: chloroform (3:3:3:1). Therefore, each triglyceride was fractionated on the basis of acyL carbon numbers by GLC and fatty acids of triglyceride for each partition number group were analyzed by GLC. The results were detected that red pepper seed oil in 'Chungsong' and 'Youngyang' consisted of 14 and 17 kinds of triglycerides, respectively. The red pepper seed oil of 'Chungsong' area consisted of (18:2,18:2,18:2,39.6%) and (16:0,18:2,18:2,37.1%) as the major triglycerides, and in case of the 'Youngyang' area consisted of (18:2, 18:2, 18:2, 41.0%), (16:0, 18:2, 18:2, 36.3%) and (16:0, 16:0, 18:2, 8,4%), From this data, it was clear that distribution patterns of triglycerides in the red pepper seed oils were slightly different in both the areas.
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#청송산 영양산 고추씨 기름
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