본 연구에서는 정상적인 식이와 함께 섭취하는 알코올이 혈청지질 성분 변화에 미치는 영향을 고찰 하고자 흥성군에 거주하는 공무원 50명 (알코올 섭취군 25명, 비섭취군 25명)을 대상으로 식이섭취 실태와 혈액조사를 실시하였으며 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 조사대상자의 신체적 특성은 연령의 범위가 30-49세 사이였고, 체중, 신장, BMI (Body mass index)가 두군 모두 정상범위에 속하였으며 유의적인 차이가 없었다. 혈압만 알코올 섭취군이 비섭취군에 비해 이완기 ·수축기 모두 l0mmHg씩 높았으며, 신체적 특성간의 상관관계를 보면 체중과 BMI가 증가할 수록 혈압이 높은 것으로 나타났다. 2. 대상자의 영양소 섭취 수준을 보면 두군 모두 권장량과 비교해 양호한 편이었으며, 유의적인 차이는 없었으나, 알코올 섭취군에서는 열량, 단백질, 지방, 비타민 B_(1) 등을 상대적으로 많이 섭취하는 것으로 나타났고 비섭취군 에서는 탄수화물, 칼슘, 철, 비타민 A, ...
본 연구에서는 정상적인 식이와 함께 섭취하는 알코올이 혈청지질 성분 변화에 미치는 영향을 고찰 하고자 흥성군에 거주하는 공무원 50명 (알코올 섭취군 25명, 비섭취군 25명)을 대상으로 식이섭취 실태와 혈액조사를 실시하였으며 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 조사대상자의 신체적 특성은 연령의 범위가 30-49세 사이였고, 체중, 신장, BMI (Body mass index)가 두군 모두 정상범위에 속하였으며 유의적인 차이가 없었다. 혈압만 알코올 섭취군이 비섭취군에 비해 이완기 ·수축기 모두 l0mmHg씩 높았으며, 신체적 특성간의 상관관계를 보면 체중과 BMI가 증가할 수록 혈압이 높은 것으로 나타났다. 2. 대상자의 영양소 섭취 수준을 보면 두군 모두 권장량과 비교해 양호한 편이었으며, 유의적인 차이는 없었으나, 알코올 섭취군에서는 열량, 단백질, 지방, 비타민 B_(1) 등을 상대적으로 많이 섭취하는 것으로 나타났고 비섭취군 에서는 탄수화물, 칼슘, 철, 비타민 A, 나이아신, 비타민 C 등을 상대적으로 많이 섭취하는 것으로 나타났는데 이것은 알코올 섭취자의 알코올로 인한 열량 증가와 안주를 주로 육류로 섭취하는데서 기인하는 것으로 보인다. 3. 식습관에서는 우선 알코올 섭취군에서만 1일 식사횟수가 2회인 사람이 3명이 있었고, 나머지는 모두 3회 였으며 식사시간, 속도, 과식여부, 자극적인 음식섭취등의 항목에서 알코올 비섭취군이 바람직한 경향을 나타내었다. 4. 대상자의 알코올 섭취현황을 보면 5-10년이 14명으로 가장 많았고, 알코올 섭취횟수는 주 2-3회 섭취하는 것으로 나타났으며 1회 알코올 섭취량은 대부분 소주 두 병 이하였고, 안주로는 육류 섭취가 72%를 차지해 영양섭취 수준에서 열량, 단백질, 지방 섭취율을 높이는 요인으로 생각된다. 5. 조사 대상자의 혈청 지질성분 수준을 보면 두군 모두 정상범위에 속해 있으나 알코올 섭취군에서 총 콜레스테롤, 중성지방, 총 지방량이 비섭취군에 비해 유의적으로 높게 나타나 정상적인 식이와 함께 섭취한 알코올도 혈중 콜레스테롤과 중성지방의 함량을 높이는 것으로 나타났다. 6. 알코올 섭취현황과 혈청 지질 성분간의 상관관계를 보면 중성지방이 1회 알코올 섭취량과 0.57의 유의적인 정의 상관관계(p <0.01)를 보였는데 이결과로 알코올 섭취횟수 보다는 1회 알코올 섭취량이 중성지방의 수치에 영향을 미치는 것으로 사료된다.
본 연구에서는 정상적인 식이와 함께 섭취하는 알코올이 혈청지질 성분 변화에 미치는 영향을 고찰 하고자 흥성군에 거주하는 공무원 50명 (알코올 섭취군 25명, 비섭취군 25명)을 대상으로 식이섭취 실태와 혈액조사를 실시하였으며 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 조사대상자의 신체적 특성은 연령의 범위가 30-49세 사이였고, 체중, 신장, BMI (Body mass index)가 두군 모두 정상범위에 속하였으며 유의적인 차이가 없었다. 혈압만 알코올 섭취군이 비섭취군에 비해 이완기 ·수축기 모두 l0mmHg씩 높았으며, 신체적 특성간의 상관관계를 보면 체중과 BMI가 증가할 수록 혈압이 높은 것으로 나타났다. 2. 대상자의 영양소 섭취 수준을 보면 두군 모두 권장량과 비교해 양호한 편이었으며, 유의적인 차이는 없었으나, 알코올 섭취군에서는 열량, 단백질, 지방, 비타민 B_(1) 등을 상대적으로 많이 섭취하는 것으로 나타났고 비섭취군 에서는 탄수화물, 칼슘, 철, 비타민 A, 나이아신, 비타민 C 등을 상대적으로 많이 섭취하는 것으로 나타났는데 이것은 알코올 섭취자의 알코올로 인한 열량 증가와 안주를 주로 육류로 섭취하는데서 기인하는 것으로 보인다. 3. 식습관에서는 우선 알코올 섭취군에서만 1일 식사횟수가 2회인 사람이 3명이 있었고, 나머지는 모두 3회 였으며 식사시간, 속도, 과식여부, 자극적인 음식섭취등의 항목에서 알코올 비섭취군이 바람직한 경향을 나타내었다. 4. 대상자의 알코올 섭취현황을 보면 5-10년이 14명으로 가장 많았고, 알코올 섭취횟수는 주 2-3회 섭취하는 것으로 나타났으며 1회 알코올 섭취량은 대부분 소주 두 병 이하였고, 안주로는 육류 섭취가 72%를 차지해 영양섭취 수준에서 열량, 단백질, 지방 섭취율을 높이는 요인으로 생각된다. 5. 조사 대상자의 혈청 지질성분 수준을 보면 두군 모두 정상범위에 속해 있으나 알코올 섭취군에서 총 콜레스테롤, 중성지방, 총 지방량이 비섭취군에 비해 유의적으로 높게 나타나 정상적인 식이와 함께 섭취한 알코올도 혈중 콜레스테롤과 중성지방의 함량을 높이는 것으로 나타났다. 6. 알코올 섭취현황과 혈청 지질 성분간의 상관관계를 보면 중성지방이 1회 알코올 섭취량과 0.57의 유의적인 정의 상관관계(p <0.01)를 보였는데 이결과로 알코올 섭취횟수 보다는 1회 알코올 섭취량이 중성지방의 수치에 영향을 미치는 것으로 사료된다.
This study was carried out to examine the effect of alcohol on the component change of serum lipid. The subject of study was 50 officers who lives in Hongsung, Chungnam and was undergone the food intake condition and the blood test. They constituted of 25 drinkers and 25 non-drinkers. The results is...
This study was carried out to examine the effect of alcohol on the component change of serum lipid. The subject of study was 50 officers who lives in Hongsung, Chungnam and was undergone the food intake condition and the blood test. They constituted of 25 drinkers and 25 non-drinkers. The results is summarized as follows ; 1.The physical characters of testee : The age of testee was 30-49 years old, weight, height and BMI of testee were not significant with all normal. However, the blood pressure of drinker group in comparison with non-drinker group's was lOmmHg higher in the expansion organ and contraction organ, it was showed that the more the weight of their bodies and BMI increased, the higher the blood pressure was in the correlation of the physical characters. 2.nutrients intake level of testee : The levels of both groups were good in comparison with recommendation amount, it was not significant difference, drinker group relatively more ingested calorie, Protein, fat and vitamine Bi than non-drinker group while non-drinker group more ingested carbohydrate, calcium, iron, vitamine A, niacin and ascorbic acid. It was supposed to be caused by increasing calorie for alcohol and intake of meat served -with drinks 3.A eating habit of testee : It was three people who ate two times a day of the drinker group, the rest of them ate three times a day, it was generally tended to be desirable for eating times, eating speed, overeating and intake of stimulant foods in non-drinker group 4.The present condition of alcohol intake : It was fourteen people who have drunk for 5~10years of the drinker group, that was the most of the drinker group, In the frequency of alcohol intake, most of the drinker group drank 2-3 times at week, alcohol intake at a time was under two bottles based of distilled liquor(Sojoo), meat of foods served with alcohol was 72%, it was supposed to be resulted in raising intake rate of calore protein and fat in nutrient intake level. 5.Serum lipid level of testee ; The level of both groups were classified in normal but the components of total cholestrol, neutral fat and total fat were significantly higher in drinker group than in non-drinker group, it was showed that alcohol intake with normal diet resulted in increasing the numerical value of cholestrol in blood and neutral fat. 6.Correlation between alcohol intake and serum lipid level : It showed significant1y(p<0.01) positive 0.57 in a neutral fat with alcohol intake at a time, so it was supposed that the numerical value of neutral fat was more raised in much intake of alcohol at a time than in steady, a little intake of alcohol. As this results, it is supposed that alcohol intake at a time than the frequency of alcohol intake more affect the numerical value of neutral fat.
This study was carried out to examine the effect of alcohol on the component change of serum lipid. The subject of study was 50 officers who lives in Hongsung, Chungnam and was undergone the food intake condition and the blood test. They constituted of 25 drinkers and 25 non-drinkers. The results is summarized as follows ; 1.The physical characters of testee : The age of testee was 30-49 years old, weight, height and BMI of testee were not significant with all normal. However, the blood pressure of drinker group in comparison with non-drinker group's was lOmmHg higher in the expansion organ and contraction organ, it was showed that the more the weight of their bodies and BMI increased, the higher the blood pressure was in the correlation of the physical characters. 2.nutrients intake level of testee : The levels of both groups were good in comparison with recommendation amount, it was not significant difference, drinker group relatively more ingested calorie, Protein, fat and vitamine Bi than non-drinker group while non-drinker group more ingested carbohydrate, calcium, iron, vitamine A, niacin and ascorbic acid. It was supposed to be caused by increasing calorie for alcohol and intake of meat served -with drinks 3.A eating habit of testee : It was three people who ate two times a day of the drinker group, the rest of them ate three times a day, it was generally tended to be desirable for eating times, eating speed, overeating and intake of stimulant foods in non-drinker group 4.The present condition of alcohol intake : It was fourteen people who have drunk for 5~10years of the drinker group, that was the most of the drinker group, In the frequency of alcohol intake, most of the drinker group drank 2-3 times at week, alcohol intake at a time was under two bottles based of distilled liquor(Sojoo), meat of foods served with alcohol was 72%, it was supposed to be resulted in raising intake rate of calore protein and fat in nutrient intake level. 5.Serum lipid level of testee ; The level of both groups were classified in normal but the components of total cholestrol, neutral fat and total fat were significantly higher in drinker group than in non-drinker group, it was showed that alcohol intake with normal diet resulted in increasing the numerical value of cholestrol in blood and neutral fat. 6.Correlation between alcohol intake and serum lipid level : It showed significant1y(p<0.01) positive 0.57 in a neutral fat with alcohol intake at a time, so it was supposed that the numerical value of neutral fat was more raised in much intake of alcohol at a time than in steady, a little intake of alcohol. As this results, it is supposed that alcohol intake at a time than the frequency of alcohol intake more affect the numerical value of neutral fat.
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