최근 국민소득의 향상과 경제발전에 의한 생활환경의 변화로 평균수명과 노인인구의 비율이 증가되고 있으며, 노인들을 위한 보호대책 또한 사회의 시설보호로 점차 확산되어 가고 있는 경향이다. 그에 따라 노인복지시설의 필요성과 중요성은 점차 그 의미를 더 해가고 있으며 정책적인 요구를 증대시키고 있다. 노인복지시설에서의 급식은 거주노인들의 건강유지, 질환의 예방을 목적으로 1일 3식을 제공하여 그들의 건장유지와 정신적으로 삶의 즐거움을 갖게 하며, 식생활에 중요한 영향을 미치고 있다. 그러나, 복지시설의 급식시설은 타 단체급식시설에 비해서 가장 열악한 형편이며, 현채 국내에서 운영되고 있는 노인복지시설 내의 급식시설은 전근대적이고, 급식전반에 걸친 제반업무를 관리, 감독, 통제할 수 있는 전문 인력의 배치율이 극히 저조하므로 양질의 급식이 제공되지 못하고 있는 실정이다. 이에 효율적이고 위생적인 노인복지시설 급식을 위한 다각적인 연구가 시급히 요청되고 있다. 따라서 본 연구는 부산지역에 위치한 노인복지시설 중 무료 노민복지시설 5개소를 대상으로 급식운영 실태를 파악하기 위하여 급식 운영 전반에 관한 사항은 원장, 총무 및 사무원을 대상으로 설문조사와 면담 형식으로 실시하였고, 급식관련 기기 및 시설의 점검 등은 조사원이 직접 평가하였다. 또한 무료 노인복지시설 거주노인과 재가노인의 영양상태 및 건강상태를 조사하기 위하여 비교적 건강하고 면담이 가능한 시설원 입소노인 100명과 경로당을 이용하는 재가노인 50명을 대상으로 설문조사, 영양 섭취량 조사 및 생화학적 분석을 하였다. 연구 ·조사한 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 노인복지지설의 급식운영 실태는 조사 대상 시설원 모두 영양사가 배치되어 있지 않았고, 재정지원이 부족하여 식단작성, 식품구매 및 저장관리가 비전문인에 의해 실시되고 있었으며, 전통적인 급식제도로 이루어지고 있었다. 시설원의 과학적인 기록체계도 매우 저조하였고, 특히, 물품 구매 명세서, 음식조리, 작업, 위생관리 등의 장표 사용은 전혀 없었다. 각 생산 단계별 기기 및 설비 보유 현황은 특히, ...
최근 국민소득의 향상과 경제발전에 의한 생활환경의 변화로 평균수명과 노인인구의 비율이 증가되고 있으며, 노인들을 위한 보호대책 또한 사회의 시설보호로 점차 확산되어 가고 있는 경향이다. 그에 따라 노인복지시설의 필요성과 중요성은 점차 그 의미를 더 해가고 있으며 정책적인 요구를 증대시키고 있다. 노인복지시설에서의 급식은 거주노인들의 건강유지, 질환의 예방을 목적으로 1일 3식을 제공하여 그들의 건장유지와 정신적으로 삶의 즐거움을 갖게 하며, 식생활에 중요한 영향을 미치고 있다. 그러나, 복지시설의 급식시설은 타 단체급식시설에 비해서 가장 열악한 형편이며, 현채 국내에서 운영되고 있는 노인복지시설 내의 급식시설은 전근대적이고, 급식전반에 걸친 제반업무를 관리, 감독, 통제할 수 있는 전문 인력의 배치율이 극히 저조하므로 양질의 급식이 제공되지 못하고 있는 실정이다. 이에 효율적이고 위생적인 노인복지시설 급식을 위한 다각적인 연구가 시급히 요청되고 있다. 따라서 본 연구는 부산지역에 위치한 노인복지시설 중 무료 노민복지시설 5개소를 대상으로 급식운영 실태를 파악하기 위하여 급식 운영 전반에 관한 사항은 원장, 총무 및 사무원을 대상으로 설문조사와 면담 형식으로 실시하였고, 급식관련 기기 및 시설의 점검 등은 조사원이 직접 평가하였다. 또한 무료 노인복지시설 거주노인과 재가노인의 영양상태 및 건강상태를 조사하기 위하여 비교적 건강하고 면담이 가능한 시설원 입소노인 100명과 경로당을 이용하는 재가노인 50명을 대상으로 설문조사, 영양 섭취량 조사 및 생화학적 분석을 하였다. 연구 ·조사한 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 노인복지지설의 급식운영 실태는 조사 대상 시설원 모두 영양사가 배치되어 있지 않았고, 재정지원이 부족하여 식단작성, 식품구매 및 저장관리가 비전문인에 의해 실시되고 있었으며, 전통적인 급식제도로 이루어지고 있었다. 시설원의 과학적인 기록체계도 매우 저조하였고, 특히, 물품 구매 명세서, 음식조리, 작업, 위생관리 등의 장표 사용은 전혀 없었다. 각 생산 단계별 기기 및 설비 보유 현황은 특히, 전처리, 조리, 배식, 세척 및 소독단계의 설비 보유율이저조하여 전체척인 설비 보유율은 51.2%로 낮았다. 2. 일반척 사항으로 연령분포는 입소노인과 재가노인이 70-79세의 고령자가 대부분이며, 교육정도는 주로 무학 또는 초등학교 즐업이 많았다. 용돈 정도는 입소노인의 대부분이 30,000윈 미만으로 재가노인의 30,000~50,000 원 보다 적은 것으로 나타났다. 결혼상태는 두 집단 노인 대부분(입소노인 80.0%, 재가노인 74.0%이 배우자와 사별한 상태였다. 입소노인의 입소기간은 대부분 평균 5년 이상이었고, 재가노인의 가족 형태는 아들과 같이 거주하는 형태가 대부분이었다. 3. 평균 영양소 섭취량은 한국인 영양권장량과 바교할 때 시설원 입소노인은 에너지, 단백질, 비타민 A, 비타민 B₂, 칼슘의 섭취는 부족하였고, 철분, 비타민B₁, 비타민 C, 나이아신의 섭취는 양호한 것으로 나타났다. 재가노인은 에너지, 단백질, 비타민 A, 칼슘의 섭취는 부족하였고, 철분, 비타민 B₁, 비타민 B₂, 비타민 C, 나이아신의 섭취는 비교적 양호하였다. 특히 단백질(p<.05)과 칼슘(p<.01은 시설원 입소노인과 재가노인간에 유의적인 차이를 나타내었다. 영양소 섭취와 용돈정도와의 관계에서는 재가노인의 경우 칼슘, 철분, 나이아신의 섭취량과 정의 상관성을 나타내어(p<.05), 용돈이 많을수록 칼슘, 철분, 나이아신의 섭취량이 많음을 알 수 있다. 교육정도와는 두 집단 노인 모두 주로 비타민, 무기질의 섭취가 정의 상관성을 나타내었다(p<.05), 지방의 섭취와는 부의 상관성을 나타내어(p<.05), 교육정도가 높을수록 지방 섭취가 낮은 것으로 나타났다. 식품에 대한 기호도와 에너지, 당질, 단백질, 지방의 섭취와도 유의적인 상관성을 나타내어(p<.05), 식품에 대한 기호도가 높을수록 3대 영양소의 섭취량이 많음을 알 수 있다. 4. 식품에 대한 기호도는 주식으로는 잡곡밥, 부식은 생선류를 가장 선호 하였으며, 조리법으로는 육류와 생선류에 있어서 구이를 가장 선호하였다. 채소류는 무첨에 대한 기호도가 가장 높았고, 간식류로는 과일류를 가장 좋아하는 것으로 나타났다. 입소노인의 급식에 대한 만족도와 여러 요인간의 상관성을 살펴보면 연령이 증가할수록, 건강자각 의식정도가 좋을수록, 입소기간이 길수록 그리고 남자노인이 여자노인에 비해계 음식의 양(p<.05), 외관(p<.001), 제공속도(p<.01), 식당시설(p<.001), 식단의 다양성(p<.05), 위생상태(p<.01) 등의 만족도에서 유의적인 차이를 나타내었다. 5. 시설원 입소노인과 재가노인의 신장과 체중은 두 집단 모두 한국인 표준치에 가깝게 나타났고, BMI와 체지방율이 특히 입소노인 중 여자노인에게서 높게 나타나 유의적인 차이를 보였다(p<.05). 음주 몇 흡연은 두 집단 노인 대부분이 하지 않는다고 응답했고, 영양제 복용은 주로 무기질제와 치료제의 복용이 많았다. 질환 종류는 입소노인은 혈관장애성 질환, 신경통, 소화기계 질환의 순이었으며, 재가노인은 신정통이 가장 많았다. 6. 전반적인 생활 활동 수행능력은 신체기능에 있어 입소노인은 소화기능장애, 치아기능 장애, 운동기능 장애, 시각장애, 청각장애의 순으로 나타났고, 재가노인은 운동기능 장애, 치아기능 장애, 소화장애의 순이었다. 정신기능은 입소노인과 재가노인의 대부분의 언어장애와 기억력 장애를 호소하였고, 입소노인이 재가노인에 비해 정신기능 장애가 더 많은 것으로 나타났다. 7. 두 집단의 헤모글로빈 함량은 정상이었고, 혈당은 입소노인이 재가노인에 비하에 132.4mg/dL로 높게 나타나 두 집단간에 유의적인 차이가 있었다(p<.01). HDL콜레스테롤은 두 집단 모두 정상범위에 속했고 재가노인이 입소노인에 비해 다소 높았다. 총 콜레스테롤, 중성지방은 두 집단 모두 정상범위에 속했으나, 입소노인이 재가노인에 비해 높게 나타났으며, 특히, 중성지방은 두 집단간에 유의적인 차이를 보였다(p<.05). 총 단백질은 입소노인이 정상범위보다 낮았으나, 재가노인은 정상범위에 속했으며, 두 집단 간에 유의적인 차이를 나타내었다(p<.05). 혈청 총 칼슘은 두 집단 모두 정상범위보다 낮았고, 혈청 총 마그네슘은 입소노인이 정상범위보다 낮았지만 재가노인은 정상범위였다. 혈청 총 인은 두 집단 모두 정상범위였다. 일상 생활 활동능력과 생화학적 성분과의 상관성은 일상 생활 활동능력이 좋을수록 헤모글로빈(p<.05), 총 단백질(p<.05)이 유의적인 증가를 보였고, 혈당(p<.01), 총 콜레스테롤과 중성지방은 감소하는 경향을 나타내었다.
최근 국민소득의 향상과 경제발전에 의한 생활환경의 변화로 평균수명과 노인인구의 비율이 증가되고 있으며, 노인들을 위한 보호대책 또한 사회의 시설보호로 점차 확산되어 가고 있는 경향이다. 그에 따라 노인복지시설의 필요성과 중요성은 점차 그 의미를 더 해가고 있으며 정책적인 요구를 증대시키고 있다. 노인복지시설에서의 급식은 거주노인들의 건강유지, 질환의 예방을 목적으로 1일 3식을 제공하여 그들의 건장유지와 정신적으로 삶의 즐거움을 갖게 하며, 식생활에 중요한 영향을 미치고 있다. 그러나, 복지시설의 급식시설은 타 단체급식시설에 비해서 가장 열악한 형편이며, 현채 국내에서 운영되고 있는 노인복지시설 내의 급식시설은 전근대적이고, 급식전반에 걸친 제반업무를 관리, 감독, 통제할 수 있는 전문 인력의 배치율이 극히 저조하므로 양질의 급식이 제공되지 못하고 있는 실정이다. 이에 효율적이고 위생적인 노인복지시설 급식을 위한 다각적인 연구가 시급히 요청되고 있다. 따라서 본 연구는 부산지역에 위치한 노인복지시설 중 무료 노민복지시설 5개소를 대상으로 급식운영 실태를 파악하기 위하여 급식 운영 전반에 관한 사항은 원장, 총무 및 사무원을 대상으로 설문조사와 면담 형식으로 실시하였고, 급식관련 기기 및 시설의 점검 등은 조사원이 직접 평가하였다. 또한 무료 노인복지시설 거주노인과 재가노인의 영양상태 및 건강상태를 조사하기 위하여 비교적 건강하고 면담이 가능한 시설원 입소노인 100명과 경로당을 이용하는 재가노인 50명을 대상으로 설문조사, 영양 섭취량 조사 및 생화학적 분석을 하였다. 연구 ·조사한 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 노인복지지설의 급식운영 실태는 조사 대상 시설원 모두 영양사가 배치되어 있지 않았고, 재정지원이 부족하여 식단작성, 식품구매 및 저장관리가 비전문인에 의해 실시되고 있었으며, 전통적인 급식제도로 이루어지고 있었다. 시설원의 과학적인 기록체계도 매우 저조하였고, 특히, 물품 구매 명세서, 음식조리, 작업, 위생관리 등의 장표 사용은 전혀 없었다. 각 생산 단계별 기기 및 설비 보유 현황은 특히, 전처리, 조리, 배식, 세척 및 소독단계의 설비 보유율이저조하여 전체척인 설비 보유율은 51.2%로 낮았다. 2. 일반척 사항으로 연령분포는 입소노인과 재가노인이 70-79세의 고령자가 대부분이며, 교육정도는 주로 무학 또는 초등학교 즐업이 많았다. 용돈 정도는 입소노인의 대부분이 30,000윈 미만으로 재가노인의 30,000~50,000 원 보다 적은 것으로 나타났다. 결혼상태는 두 집단 노인 대부분(입소노인 80.0%, 재가노인 74.0%이 배우자와 사별한 상태였다. 입소노인의 입소기간은 대부분 평균 5년 이상이었고, 재가노인의 가족 형태는 아들과 같이 거주하는 형태가 대부분이었다. 3. 평균 영양소 섭취량은 한국인 영양권장량과 바교할 때 시설원 입소노인은 에너지, 단백질, 비타민 A, 비타민 B₂, 칼슘의 섭취는 부족하였고, 철분, 비타민B₁, 비타민 C, 나이아신의 섭취는 양호한 것으로 나타났다. 재가노인은 에너지, 단백질, 비타민 A, 칼슘의 섭취는 부족하였고, 철분, 비타민 B₁, 비타민 B₂, 비타민 C, 나이아신의 섭취는 비교적 양호하였다. 특히 단백질(p<.05)과 칼슘(p<.01은 시설원 입소노인과 재가노인간에 유의적인 차이를 나타내었다. 영양소 섭취와 용돈정도와의 관계에서는 재가노인의 경우 칼슘, 철분, 나이아신의 섭취량과 정의 상관성을 나타내어(p<.05), 용돈이 많을수록 칼슘, 철분, 나이아신의 섭취량이 많음을 알 수 있다. 교육정도와는 두 집단 노인 모두 주로 비타민, 무기질의 섭취가 정의 상관성을 나타내었다(p<.05), 지방의 섭취와는 부의 상관성을 나타내어(p<.05), 교육정도가 높을수록 지방 섭취가 낮은 것으로 나타났다. 식품에 대한 기호도와 에너지, 당질, 단백질, 지방의 섭취와도 유의적인 상관성을 나타내어(p<.05), 식품에 대한 기호도가 높을수록 3대 영양소의 섭취량이 많음을 알 수 있다. 4. 식품에 대한 기호도는 주식으로는 잡곡밥, 부식은 생선류를 가장 선호 하였으며, 조리법으로는 육류와 생선류에 있어서 구이를 가장 선호하였다. 채소류는 무첨에 대한 기호도가 가장 높았고, 간식류로는 과일류를 가장 좋아하는 것으로 나타났다. 입소노인의 급식에 대한 만족도와 여러 요인간의 상관성을 살펴보면 연령이 증가할수록, 건강자각 의식정도가 좋을수록, 입소기간이 길수록 그리고 남자노인이 여자노인에 비해계 음식의 양(p<.05), 외관(p<.001), 제공속도(p<.01), 식당시설(p<.001), 식단의 다양성(p<.05), 위생상태(p<.01) 등의 만족도에서 유의적인 차이를 나타내었다. 5. 시설원 입소노인과 재가노인의 신장과 체중은 두 집단 모두 한국인 표준치에 가깝게 나타났고, BMI와 체지방율이 특히 입소노인 중 여자노인에게서 높게 나타나 유의적인 차이를 보였다(p<.05). 음주 몇 흡연은 두 집단 노인 대부분이 하지 않는다고 응답했고, 영양제 복용은 주로 무기질제와 치료제의 복용이 많았다. 질환 종류는 입소노인은 혈관장애성 질환, 신경통, 소화기계 질환의 순이었으며, 재가노인은 신정통이 가장 많았다. 6. 전반적인 생활 활동 수행능력은 신체기능에 있어 입소노인은 소화기능장애, 치아기능 장애, 운동기능 장애, 시각장애, 청각장애의 순으로 나타났고, 재가노인은 운동기능 장애, 치아기능 장애, 소화장애의 순이었다. 정신기능은 입소노인과 재가노인의 대부분의 언어장애와 기억력 장애를 호소하였고, 입소노인이 재가노인에 비해 정신기능 장애가 더 많은 것으로 나타났다. 7. 두 집단의 헤모글로빈 함량은 정상이었고, 혈당은 입소노인이 재가노인에 비하에 132.4mg/dL로 높게 나타나 두 집단간에 유의적인 차이가 있었다(p<.01). HDL콜레스테롤은 두 집단 모두 정상범위에 속했고 재가노인이 입소노인에 비해 다소 높았다. 총 콜레스테롤, 중성지방은 두 집단 모두 정상범위에 속했으나, 입소노인이 재가노인에 비해 높게 나타났으며, 특히, 중성지방은 두 집단간에 유의적인 차이를 보였다(p<.05). 총 단백질은 입소노인이 정상범위보다 낮았으나, 재가노인은 정상범위에 속했으며, 두 집단 간에 유의적인 차이를 나타내었다(p<.05). 혈청 총 칼슘은 두 집단 모두 정상범위보다 낮았고, 혈청 총 마그네슘은 입소노인이 정상범위보다 낮았지만 재가노인은 정상범위였다. 혈청 총 인은 두 집단 모두 정상범위였다. 일상 생활 활동능력과 생화학적 성분과의 상관성은 일상 생활 활동능력이 좋을수록 헤모글로빈(p<.05), 총 단백질(p<.05)이 유의적인 증가를 보였고, 혈당(p<.01), 총 콜레스테롤과 중성지방은 감소하는 경향을 나타내었다.
The purpose of this study was to assess the foodservice management systems of five elderly welfare facilities and to investigate of the dietary life, nutritional and healthy status of 100 nursing home residents and 50 the free-living elderly in Pusan area. For this purpose, food service management, ...
The purpose of this study was to assess the foodservice management systems of five elderly welfare facilities and to investigate of the dietary life, nutritional and healthy status of 100 nursing home residents and 50 the free-living elderly in Pusan area. For this purpose, food service management, systems at elderly welfare facilities was evaluated by the questionnaire and the nutritional and healthy status of subjects were estimated by the dietary questionnaire and biochemical analysis. The results of this study can be summarized as follows: 1. All nursing homes surveyed didn't have dietitians due to lack of financial support. All activities including menu planning, food purchasing and food storaging were performed by nonspecialists and all of surveyed operations could be classified as conventional foodservice system. The elderly welfare facilities, therefore, showed lower rate of using scientific data and records, especially about food production and sanitary control. Kitchen facilities were equipped as low as 51.2% and renewal or expansion of them was required for preparation of food materials, cooking, cleaning and sterilization. 2. Most subjects surveyed were aged over 70 years-old and poor-educated. Monthly allowance, in nursing home residents were less than 30,000 won and the free-living elderly spent 30,000 to below 50,000 won. The two groups were mostly separated, 54% of the nursing home residents stayed there 6 or more years, while 68% of the free-living elderly lived with their sons. 3. In both groups, low nutrient intake was seen in energy, protein, vitamin A, vitamin B_(2) and Ca. But the intake of Fe, vitamin C, vitamin B_(1) and niacin generally approached the RDA. In particular, significant correlations between the groups were noticed in intake of Ca(p<.0l) and protein(p<.05). In the case of the free-living elderly, monthly allowance bad a positive correlation(p<.05) with intake of Fe, Ca and niacin. Education level on both groups held a positive effect on intake of vitamins and minerals(p<.05) and a negative one on that of fat (p<.05). Also food preference revealed a significant correlation with intake of energy, carbohydrates, protein and fat (p<.05). 4. The subjects preferred boiled rice and cereals as staple food and fish as a side dish. They also favored pan-broiled meat and fish(p<.05), seasoned vegetables and fruit, In addition, nursing home residents appeared some significance in the level of satisfaction with quantity of meal(p<.05), appearance(p<.001), service speed (p<.0l), facilities of dinning room (p<.001), the varitey of menu(p<.05) and sanitation(p<.01). 5. The mean height and weight of the subjects approached the Korean standard, BMI(Body Mass Index) and body fat of female nursing home residents were significantly high(p<.05). Most subjects surveyed were no drinking and smoking and all of them have taken nutritional supplements, mainly minerals. Prevalence of diseases in nursing home residents were in the following order : cardiovascular, neuralgia, stomach. In the free-living elderly, the frequency of neuralgia was highest. 6. In general activities of daily living, nursing home residents had health problems in the following order : digestion, chewing, motion, sight and hearing. The free-living elderly mainly complained of motion and chewing problem. In mental aspects, most subjects complained speech and memory problem. 7 . In the serum component analysis, HDL-cholesterol, total cholesterol, triglyceride, total protein, albumin, gloulin, Ca and Mg were either closer to or lower than normal ranges, except for glucose. Especially, blood glucose(p<.0l), total protein(p<.05) and triglyceride(p<.05) were found to have positive significance between the two groups. In other words, the better daily living activities, the more hemoglobin and total protein and the less blood glucose, total cholesterol and triglyceride. In conclusion, the following suggestions are made: 1. Severe is the matter of nutritional deficiency of the residents in the elderly welfare facilities. Some more extensive studies should be made, covering in-depth to create standard menus. 2. The primary task of nursing homes is to secure adequate specialists, especially dietitians who can fully and efficiently take care of the whole foodservice management systems. For this purpose, proper financial support from the government and local autonomous bodies is a must. 3. The nationwide research is urgently required along the lines of making policies benefiting the aged, focused on the improvement of overall medical service and welfare facilities of the increasing population of senior citizens.
The purpose of this study was to assess the foodservice management systems of five elderly welfare facilities and to investigate of the dietary life, nutritional and healthy status of 100 nursing home residents and 50 the free-living elderly in Pusan area. For this purpose, food service management, systems at elderly welfare facilities was evaluated by the questionnaire and the nutritional and healthy status of subjects were estimated by the dietary questionnaire and biochemical analysis. The results of this study can be summarized as follows: 1. All nursing homes surveyed didn't have dietitians due to lack of financial support. All activities including menu planning, food purchasing and food storaging were performed by nonspecialists and all of surveyed operations could be classified as conventional foodservice system. The elderly welfare facilities, therefore, showed lower rate of using scientific data and records, especially about food production and sanitary control. Kitchen facilities were equipped as low as 51.2% and renewal or expansion of them was required for preparation of food materials, cooking, cleaning and sterilization. 2. Most subjects surveyed were aged over 70 years-old and poor-educated. Monthly allowance, in nursing home residents were less than 30,000 won and the free-living elderly spent 30,000 to below 50,000 won. The two groups were mostly separated, 54% of the nursing home residents stayed there 6 or more years, while 68% of the free-living elderly lived with their sons. 3. In both groups, low nutrient intake was seen in energy, protein, vitamin A, vitamin B_(2) and Ca. But the intake of Fe, vitamin C, vitamin B_(1) and niacin generally approached the RDA. In particular, significant correlations between the groups were noticed in intake of Ca(p<.0l) and protein(p<.05). In the case of the free-living elderly, monthly allowance bad a positive correlation(p<.05) with intake of Fe, Ca and niacin. Education level on both groups held a positive effect on intake of vitamins and minerals(p<.05) and a negative one on that of fat (p<.05). Also food preference revealed a significant correlation with intake of energy, carbohydrates, protein and fat (p<.05). 4. The subjects preferred boiled rice and cereals as staple food and fish as a side dish. They also favored pan-broiled meat and fish(p<.05), seasoned vegetables and fruit, In addition, nursing home residents appeared some significance in the level of satisfaction with quantity of meal(p<.05), appearance(p<.001), service speed (p<.0l), facilities of dinning room (p<.001), the varitey of menu(p<.05) and sanitation(p<.01). 5. The mean height and weight of the subjects approached the Korean standard, BMI(Body Mass Index) and body fat of female nursing home residents were significantly high(p<.05). Most subjects surveyed were no drinking and smoking and all of them have taken nutritional supplements, mainly minerals. Prevalence of diseases in nursing home residents were in the following order : cardiovascular, neuralgia, stomach. In the free-living elderly, the frequency of neuralgia was highest. 6. In general activities of daily living, nursing home residents had health problems in the following order : digestion, chewing, motion, sight and hearing. The free-living elderly mainly complained of motion and chewing problem. In mental aspects, most subjects complained speech and memory problem. 7 . In the serum component analysis, HDL-cholesterol, total cholesterol, triglyceride, total protein, albumin, gloulin, Ca and Mg were either closer to or lower than normal ranges, except for glucose. Especially, blood glucose(p<.0l), total protein(p<.05) and triglyceride(p<.05) were found to have positive significance between the two groups. In other words, the better daily living activities, the more hemoglobin and total protein and the less blood glucose, total cholesterol and triglyceride. In conclusion, the following suggestions are made: 1. Severe is the matter of nutritional deficiency of the residents in the elderly welfare facilities. Some more extensive studies should be made, covering in-depth to create standard menus. 2. The primary task of nursing homes is to secure adequate specialists, especially dietitians who can fully and efficiently take care of the whole foodservice management systems. For this purpose, proper financial support from the government and local autonomous bodies is a must. 3. The nationwide research is urgently required along the lines of making policies benefiting the aged, focused on the improvement of overall medical service and welfare facilities of the increasing population of senior citizens.
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