홍삼을 제조하는 원료로써 수삼 대신 백삼을 이용하여 홍삼을 제조하여 crude saponin 및 ginsenoides 함량 변화를 분석하였다. 실험에는 직접 6년근 수삼을 그대로 자연 건조하여 백삼으로 제조하여 원료로 사용하였으며, 증숙처리 조건에 의한 조사포닌 함량 및 ginseno...
홍삼을 제조하는 원료로써 수삼 대신 백삼을 이용하여 홍삼을 제조하여 crude saponin 및 ginsenoides 함량 변화를 분석하였다. 실험에는 직접 6년근 수삼을 그대로 자연 건조하여 백삼으로 제조하여 원료로 사용하였으며, 증숙처리 조건에 의한 조사포닌 함량 및 ginsenosides 함량을 HPLC를 이용하여 분석하였다.
가공조건에 있어서 증숙온도는 90 ∼ 98℃가 蔘 전분조직의 팽창이 최고점인 시점이라 가장 적합하였고, 증숙시간은 홍삼 제조수율 및 조사포닌 함량이 가장 높은 3시간이 홍삼제조 효과가 최적 조건이였으며, 홍삼고유 성분인 G-Rh도 증숙시간 3∼4시간에서 함량이 증가된 것으로 확인되었다.
증숙시간이 오래될수록 백삼 고유 성분이 가수분해되어 ginsenosides의 변환이 일어나고, PD계(panaxadiol係)보다 PT계(panaxatriol係) ginsenoside가 증가되지만 홍삼의 제조수율 및 crude saponin 측정 결과로 볼때 증숙시간은 3시간이 가장 적합하였다.
홍삼을 제조하는 원료로써 수삼 대신 백삼을 이용하여 홍삼을 제조하여 crude saponin 및 ginsenoides 함량 변화를 분석하였다. 실험에는 직접 6년근 수삼을 그대로 자연 건조하여 백삼으로 제조하여 원료로 사용하였으며, 증숙처리 조건에 의한 조사포닌 함량 및 ginsenosides 함량을 HPLC를 이용하여 분석하였다.
가공조건에 있어서 증숙온도는 90 ∼ 98℃가 蔘 전분조직의 팽창이 최고점인 시점이라 가장 적합하였고, 증숙시간은 홍삼 제조수율 및 조사포닌 함량이 가장 높은 3시간이 홍삼제조 효과가 최적 조건이였으며, 홍삼고유 성분인 G-Rh도 증숙시간 3∼4시간에서 함량이 증가된 것으로 확인되었다.
증숙시간이 오래될수록 백삼 고유 성분이 가수분해되어 ginsenosides의 변환이 일어나고, PD계(panaxadiol係)보다 PT계(panaxatriol係) ginsenoside가 증가되지만 홍삼의 제조수율 및 crude saponin 측정 결과로 볼때 증숙시간은 3시간이 가장 적합하였다.
Red ginsengs were made from white ginsengs, and changes in the content of crude saponins and ginsenosides were analyzed.
For these tests, 6-year-old fresh ginsengs were dried in a shade to produce the white ginsengs, which were then steamed and matured to be processed into red ginsengs. HPLC was use...
Red ginsengs were made from white ginsengs, and changes in the content of crude saponins and ginsenosides were analyzed.
For these tests, 6-year-old fresh ginsengs were dried in a shade to produce the white ginsengs, which were then steamed and matured to be processed into red ginsengs. HPLC was used to determine the contents of crude saponins and ginsenosides treated with various steaming and maturing conditions. The optimum steaming and maturing temperatures were determined to be 90∼98℃ at which maximum expansion of starch organisms was accomplished. Three hours of steaming led to the highest contents of crude saponins and ginsenosides.
The content of G-Rh, a unique element of red ginseng, reached a maximum at 3 to 4 hours after steaming.
As the steaming and maturing time was extended, the unique elements of white ginsengs were severely hydrolyzed. And the increases in ginsenoside content were more striking in PT-family than in PD-family. The optimal steaming and maturing time was three hours in the view of moisture and crude saponin contents.
Red ginsengs were made from white ginsengs, and changes in the content of crude saponins and ginsenosides were analyzed.
For these tests, 6-year-old fresh ginsengs were dried in a shade to produce the white ginsengs, which were then steamed and matured to be processed into red ginsengs. HPLC was used to determine the contents of crude saponins and ginsenosides treated with various steaming and maturing conditions. The optimum steaming and maturing temperatures were determined to be 90∼98℃ at which maximum expansion of starch organisms was accomplished. Three hours of steaming led to the highest contents of crude saponins and ginsenosides.
The content of G-Rh, a unique element of red ginseng, reached a maximum at 3 to 4 hours after steaming.
As the steaming and maturing time was extended, the unique elements of white ginsengs were severely hydrolyzed. And the increases in ginsenoside content were more striking in PT-family than in PD-family. The optimal steaming and maturing time was three hours in the view of moisture and crude saponin contents.
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