인삼(Panax ginseng C. A. Meyer) 사포닌인 ginsenoside는 항암효과, 면역 기능 향상, 심혈관 장애 개선작용 등 약리작용을 나타내는 인삼의 주요한 성분이라고 알려져 있다. 인삼사포닌은 major 사포닌의 당 가수분해에 의하여 만들어진 minor saponin이 major사포닌에 비하여 흡수나 약효 등 면에서 훨씬 뛰어난 효과를 나타낸다고 한다. 그러므로 본 연구에서는 초기 control 시료인 수삼을 건조하여 ...
인삼(Panax ginseng C. A. Meyer) 사포닌인 ginsenoside는 항암효과, 면역 기능 향상, 심혈관 장애 개선작용 등 약리작용을 나타내는 인삼의 주요한 성분이라고 알려져 있다. 인삼사포닌은 major 사포닌의 당 가수분해에 의하여 만들어진 minor saponin이 major사포닌에 비하여 흡수나 약효 등 면에서 훨씬 뛰어난 효과를 나타낸다고 한다. 그러므로 본 연구에서는 초기 control 시료인 수삼을 건조하여 백삼을 제조하였고 증숙하여 홍삼과 흑삼을 제조하였으며, 제조된 백삼, 홍삼, 흑삼을 팽화하여 ginsenoside profile 변화를 관찰하였다.
증숙은 추출수율과 조사포닌 함량에 영향을 미치지 않았지만, 팽화의 경우 추출 수율 측정 결과 대조군은 33.80~40.47%, 팽화구는 49.87~58.60%의 범위로 측정되어 추출수율이 증가됨을 확인하였다. 조사포닌 함량 또한 대조군은 34.15~37.55mg/g dried ginseng, 팽화구의 경우 59.40~63.87 mg/g dried ginseng의 조사포닌 함량을 나타내어 팽화에 의해 158~187% 까지 증가함을 확인할 수 있었다. 증숙과 팽화를 할 경우 모두 major ginsenosides(Rb1, Rb2, Rc, Rd, Re, Rg1)가 minor ginsenosides (Rg3, Rg5, Rk1, F2)로 변환되었지만, 팽화(30분 이하)가 증숙(4~36일)에 비해 시간과 ginsenoside 수득율 면에서 효율적이라는 결론을 얻을 수 있었다. 또한, 팽화 시 흑삼을 제조할 필요 없이 백삼을 제조하여 팽화하는 것이 비용과 에너지에 있어서 효율적이라는 결론도 얻을 수 있었다.
인삼(Panax ginseng C. A. Meyer) 사포닌인 ginsenoside는 항암효과, 면역 기능 향상, 심혈관 장애 개선작용 등 약리작용을 나타내는 인삼의 주요한 성분이라고 알려져 있다. 인삼사포닌은 major 사포닌의 당 가수분해에 의하여 만들어진 minor saponin이 major사포닌에 비하여 흡수나 약효 등 면에서 훨씬 뛰어난 효과를 나타낸다고 한다. 그러므로 본 연구에서는 초기 control 시료인 수삼을 건조하여 백삼을 제조하였고 증숙하여 홍삼과 흑삼을 제조하였으며, 제조된 백삼, 홍삼, 흑삼을 팽화하여 ginsenoside profile 변화를 관찰하였다.
증숙은 추출수율과 조사포닌 함량에 영향을 미치지 않았지만, 팽화의 경우 추출 수율 측정 결과 대조군은 33.80~40.47%, 팽화구는 49.87~58.60%의 범위로 측정되어 추출수율이 증가됨을 확인하였다. 조사포닌 함량 또한 대조군은 34.15~37.55mg/g dried ginseng, 팽화구의 경우 59.40~63.87 mg/g dried ginseng의 조사포닌 함량을 나타내어 팽화에 의해 158~187% 까지 증가함을 확인할 수 있었다. 증숙과 팽화를 할 경우 모두 major ginsenosides(Rb1, Rb2, Rc, Rd, Re, Rg1)가 minor ginsenosides (Rg3, Rg5, Rk1, F2)로 변환되었지만, 팽화(30분 이하)가 증숙(4~36일)에 비해 시간과 ginsenoside 수득율 면에서 효율적이라는 결론을 얻을 수 있었다. 또한, 팽화 시 흑삼을 제조할 필요 없이 백삼을 제조하여 팽화하는 것이 비용과 에너지에 있어서 효율적이라는 결론도 얻을 수 있었다.
Ginseng saponin, known as ginsenoside have been regarded as the main effective component responsible for the pharmacological and biological activities. The chemical structure and biological activity of ginsenosides would be changing during processing. Therefore, the present study was performed to e...
Ginseng saponin, known as ginsenoside have been regarded as the main effective component responsible for the pharmacological and biological activities. The chemical structure and biological activity of ginsenosides would be changing during processing. Therefore, the present study was performed to evaluate the effect of thermal extraction, steaming and puffing process on the changes of ginsenoside profile of ginseng (Panax ginseng C. A. Meyer). Main root of 4-year-old Korean ginseng (Panax ginseng C. A. Meyer) was dried to white ginseng and steamed using autoclave to red and black ginseng. Steamed ginsengs were puffed using a rotational puffing gun. Puffed ginsengs showed relatively higher extraction yield (49.87~58.60g/100g) and an amount of crude saponin (59.40~63.87 mg/g saponin) than no-puffed ginseng (33.80~40.47g/100g and 34.15~37.55mg/g saponin, respectively). However, steaming process didn’t show great difference in all samples indicating that steaming process did not greatly affect both extraction yield and crude saponin content.
HPLC chromatograms clearly showed that steaming and puffing process transformed major ginsenosides (Rb1, Rb2, Rc, Rd, Re, and Rg1) into minor ginsenosides (Rg3, Rg5, Rk1, and F2). This results suggest that chemical structure of some ginsenosides might be altered during puffing process.
Ginseng saponin, known as ginsenoside have been regarded as the main effective component responsible for the pharmacological and biological activities. The chemical structure and biological activity of ginsenosides would be changing during processing. Therefore, the present study was performed to evaluate the effect of thermal extraction, steaming and puffing process on the changes of ginsenoside profile of ginseng (Panax ginseng C. A. Meyer). Main root of 4-year-old Korean ginseng (Panax ginseng C. A. Meyer) was dried to white ginseng and steamed using autoclave to red and black ginseng. Steamed ginsengs were puffed using a rotational puffing gun. Puffed ginsengs showed relatively higher extraction yield (49.87~58.60g/100g) and an amount of crude saponin (59.40~63.87 mg/g saponin) than no-puffed ginseng (33.80~40.47g/100g and 34.15~37.55mg/g saponin, respectively). However, steaming process didn’t show great difference in all samples indicating that steaming process did not greatly affect both extraction yield and crude saponin content.
HPLC chromatograms clearly showed that steaming and puffing process transformed major ginsenosides (Rb1, Rb2, Rc, Rd, Re, and Rg1) into minor ginsenosides (Rg3, Rg5, Rk1, and F2). This results suggest that chemical structure of some ginsenosides might be altered during puffing process.
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