사람이 섭취하는 식물체, 특히 coffee, tea, 과실에 많이 존재하는 nonvitamin phenolic compounds인 phenolic acids는 섭취를 통해 체내 plasma에 존재하며, phenolic acids의 체내 대사경로나 생리활성에 대해서는 명확히 밝혀진 바 없으나 가수분해되어 simple phenolic acids의 형태로 존재할 것으로 여겨진다. 활성산소종에 의해 반응이 시작되는 lipid peroxidation에 대한 phenolic acids의 억제효과와, 활성산소종에 의한 세포내 물질들의 손상 억제 효과를 측정하였다. Hydrogen peroxide와 ...
사람이 섭취하는 식물체, 특히 coffee, tea, 과실에 많이 존재하는 nonvitamin phenolic compounds인 phenolic acids는 섭취를 통해 체내 plasma에 존재하며, phenolic acids의 체내 대사경로나 생리활성에 대해서는 명확히 밝혀진 바 없으나 가수분해되어 simple phenolic acids의 형태로 존재할 것으로 여겨진다. 활성산소종에 의해 반응이 시작되는 lipid peroxidation에 대한 phenolic acids의 억제효과와, 활성산소종에 의한 세포내 물질들의 손상 억제 효과를 측정하였다. Hydrogen peroxide와 hydroxyl radical 등의 활성산소종 제거 능력은 caffeic acid가 가장 효과가 좋았고 lipid peroxidation과 metal chelating 효과는 phenolic acids 모두 효과가 좋았다. 또한 phenolic acids는 활성산소종에 노출된 세포에 대한 뛰어난 세포 보호효과를 나타내었다. 활성산소종에 의한 세포내 구성성분인 단백질과 DNA 손상을 억제하는 능력 측정에서는 단백질 보호 효과는 coumaric acid와 ferulic acid가 효과적이었고 DNA damage억제에서는 caffeic acid와 chlorogenic acid가 특이적 보호효과를 보였다. Phenolic acids는 섭취를 통해 체내에 존재하므로 이들은 in vivo에서 산화과정을 조절하는 항산화제로 작용할 수 있으며 활성산소종이 관여한다고 보이는 암, 동맥경화, 심장병 등의 퇴행성 질병에 대한 치료제로서의 가능성도 시사한다.
사람이 섭취하는 식물체, 특히 coffee, tea, 과실에 많이 존재하는 nonvitamin phenolic compounds인 phenolic acids는 섭취를 통해 체내 plasma에 존재하며, phenolic acids의 체내 대사경로나 생리활성에 대해서는 명확히 밝혀진 바 없으나 가수분해되어 simple phenolic acids의 형태로 존재할 것으로 여겨진다. 활성산소종에 의해 반응이 시작되는 lipid peroxidation에 대한 phenolic acids의 억제효과와, 활성산소종에 의한 세포내 물질들의 손상 억제 효과를 측정하였다. Hydrogen peroxide와 hydroxyl radical 등의 활성산소종 제거 능력은 caffeic acid가 가장 효과가 좋았고 lipid peroxidation과 metal chelating 효과는 phenolic acids 모두 효과가 좋았다. 또한 phenolic acids는 활성산소종에 노출된 세포에 대한 뛰어난 세포 보호효과를 나타내었다. 활성산소종에 의한 세포내 구성성분인 단백질과 DNA 손상을 억제하는 능력 측정에서는 단백질 보호 효과는 coumaric acid와 ferulic acid가 효과적이었고 DNA damage억제에서는 caffeic acid와 chlorogenic acid가 특이적 보호효과를 보였다. Phenolic acids는 섭취를 통해 체내에 존재하므로 이들은 in vivo에서 산화과정을 조절하는 항산화제로 작용할 수 있으며 활성산소종이 관여한다고 보이는 암, 동맥경화, 심장병 등의 퇴행성 질병에 대한 치료제로서의 가능성도 시사한다.
Nonvitamin phenolic acids are ubiquitous in food plants and therefore potentially present in human plasma in a diet dependent concentration. Phenolic acids are widely distributed in higher plants and form part of the human diet. Recent interest in food phenolics has increased greatly, owing to their...
Nonvitamin phenolic acids are ubiquitous in food plants and therefore potentially present in human plasma in a diet dependent concentration. Phenolic acids are widely distributed in higher plants and form part of the human diet. Recent interest in food phenolics has increased greatly, owing to their antioxidant capacity(free radical scavenging and metal chelating activities) and their possible beneficial implications in human health, such as in the treatment and prevention of cancer, cardiovascular, disease, and other pathologies. The aim of this study was to evaluate the ability of phenolic acids with antioxidant activity. Caffeic acid-treated cells showed an increased resistance to oxidative challenge, as revealed by an higher percent of survival and the maintenance of an higher proliferative capacity in respect to control cells. This effect seems to inhibit lipid peroxidation during hydrogen peroxide treatment. It can be concluded that caffeic acid exerts an antioxidant action, responsible for the observed modulation of the cellular response to oxidative challenge. Due to its presence in the diet, therefore, caffeic acid may play a role in the modulation of oxidative processes in vivo.
Nonvitamin phenolic acids are ubiquitous in food plants and therefore potentially present in human plasma in a diet dependent concentration. Phenolic acids are widely distributed in higher plants and form part of the human diet. Recent interest in food phenolics has increased greatly, owing to their antioxidant capacity(free radical scavenging and metal chelating activities) and their possible beneficial implications in human health, such as in the treatment and prevention of cancer, cardiovascular, disease, and other pathologies. The aim of this study was to evaluate the ability of phenolic acids with antioxidant activity. Caffeic acid-treated cells showed an increased resistance to oxidative challenge, as revealed by an higher percent of survival and the maintenance of an higher proliferative capacity in respect to control cells. This effect seems to inhibit lipid peroxidation during hydrogen peroxide treatment. It can be concluded that caffeic acid exerts an antioxidant action, responsible for the observed modulation of the cellular response to oxidative challenge. Due to its presence in the diet, therefore, caffeic acid may play a role in the modulation of oxidative processes in vivo.
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