생체가 외부로부터 방사선 혹은 자외선을 받거나 약물, 중금속 또는 과도한 물리적 혹은 정신적인 스트레스를 받게 되면, 반응성이 매우 큰 free radical이 생성된다. 이러한 free radical로는 superoxide anion radical, hydroxyl radical, singlet oxigen 및 H2O2 등의 활성산소와 지질과산화물이 있다. 이들 free radical들은 세포막의 파괴, 단백질의 변형, 조직손상, 효소들의 기능저하, DNA·RNA의 돌연변이 등을 일으켜 생체기능을 저하시키고 동시에 노화 및 성인병 질환을 유발시킬 수 있다. 최근 이러한 free radical을 효과적으로 차단시켜줄 수 있는 물질로서 채소류의 ...
생체가 외부로부터 방사선 혹은 자외선을 받거나 약물, 중금속 또는 과도한 물리적 혹은 정신적인 스트레스를 받게 되면, 반응성이 매우 큰 free radical이 생성된다. 이러한 free radical로는 superoxide anion radical, hydroxyl radical, singlet oxigen 및 H2O2 등의 활성산소와 지질과산화물이 있다. 이들 free radical들은 세포막의 파괴, 단백질의 변형, 조직손상, 효소들의 기능저하, DNA·RNA의 돌연변이 등을 일으켜 생체기능을 저하시키고 동시에 노화 및 성인병 질환을 유발시킬 수 있다. 최근 이러한 free radical을 효과적으로 차단시켜줄 수 있는 물질로서 채소류의 flavonoid 성분, phenol 성분 등이 많이 보고되고 있다. 따라서, 본 실험에서는 채소류 15종을 대상으로 MDA에 대한 단백질의 보호효과, lipid peroxidation 저해효과와 DPPH radical 소거효과를 측정하여 단백질의 산화 및 유지류의 자동산화에 대한 항산화효과를 측정하고, Ames test를 통한 돌연변이유발 억제능을 탐색하였다. 실험결과에서 15종의 채소류 물 추출물의 MDA에 대한 단백질의 보호효과에서는 깻잎, 돌미나리, 풋고추의 물 추출물이 MDA의 교차결합을 가장 효과적으로 차단할 수 있었고, 근대, 돈나물, 마늘, 부추, 생강, 시금치, 쑥, 쑥갓, 우엉의 물 추출물들도 MDA의 교차결합을 차단하는데 효과적이었다. 채소류 에탄올 추출물의 linoleate를 이용한 지질과산화억제, DPPH radical 소거활성을 측정한 결과, 생강, 깻잎, 돌미나리, 쑥, 쑥갓, 우엉, 취나물이 비교적 높은 항산화효과를 보였다. Ames test를 통한 채소류 에탄올 추출물의 돌연변이유발 억제능을 실험한 결과, 돌연변이유발물질에 따라 약간의 차이가 있었으나 대체적으로 깻잎, 돈나물, 생강, 시금치, 쑥, 돌미나리, 부추, 마늘, 파슬리 등이 효과가 있었다.
생체가 외부로부터 방사선 혹은 자외선을 받거나 약물, 중금속 또는 과도한 물리적 혹은 정신적인 스트레스를 받게 되면, 반응성이 매우 큰 free radical이 생성된다. 이러한 free radical로는 superoxide anion radical, hydroxyl radical, singlet oxigen 및 H2O2 등의 활성산소와 지질과산화물이 있다. 이들 free radical들은 세포막의 파괴, 단백질의 변형, 조직손상, 효소들의 기능저하, DNA·RNA의 돌연변이 등을 일으켜 생체기능을 저하시키고 동시에 노화 및 성인병 질환을 유발시킬 수 있다. 최근 이러한 free radical을 효과적으로 차단시켜줄 수 있는 물질로서 채소류의 flavonoid 성분, phenol 성분 등이 많이 보고되고 있다. 따라서, 본 실험에서는 채소류 15종을 대상으로 MDA에 대한 단백질의 보호효과, lipid peroxidation 저해효과와 DPPH radical 소거효과를 측정하여 단백질의 산화 및 유지류의 자동산화에 대한 항산화효과를 측정하고, Ames test를 통한 돌연변이유발 억제능을 탐색하였다. 실험결과에서 15종의 채소류 물 추출물의 MDA에 대한 단백질의 보호효과에서는 깻잎, 돌미나리, 풋고추의 물 추출물이 MDA의 교차결합을 가장 효과적으로 차단할 수 있었고, 근대, 돈나물, 마늘, 부추, 생강, 시금치, 쑥, 쑥갓, 우엉의 물 추출물들도 MDA의 교차결합을 차단하는데 효과적이었다. 채소류 에탄올 추출물의 linoleate를 이용한 지질과산화억제, DPPH radical 소거활성을 측정한 결과, 생강, 깻잎, 돌미나리, 쑥, 쑥갓, 우엉, 취나물이 비교적 높은 항산화효과를 보였다. Ames test를 통한 채소류 에탄올 추출물의 돌연변이유발 억제능을 실험한 결과, 돌연변이유발물질에 따라 약간의 차이가 있었으나 대체적으로 깻잎, 돈나물, 생강, 시금치, 쑥, 돌미나리, 부추, 마늘, 파슬리 등이 효과가 있었다.
Highly reactive free radicals can be produced in the body from various radiations, U.V., toxic chemicals, heavy metals and extreme physical or mental stress. These free radicals are reactive oxygen species and lipid peroxide including superoxide anion radical, hydroxyl radical, singlet oxygen and hy...
Highly reactive free radicals can be produced in the body from various radiations, U.V., toxic chemicals, heavy metals and extreme physical or mental stress. These free radicals are reactive oxygen species and lipid peroxide including superoxide anion radical, hydroxyl radical, singlet oxygen and hydrogen peroxide. These radicals can induce destruction of cell membrane, alteration of protein structure, tissue destruction, decrease in enzyme activities and mutagenicity on DNA?RNA, and lead to degenerative diseases and aging. There have been numerous effort to prevent or delay the harmful effect of free radicals through the addition of materials possessing antioxidant properties, and flavonoids and phenols from vegetable origin draws much attention lately. This study was conducted to examine antioxidant and antimutagenic effect of 15 different kinds of vegetables by the inhibition of MDA and BSA conjugation reaction, the inhibition of lipid peroxidation, the scavenging effect on DPPH radical and the Ames test. The Water extracted fractions of perilla leaves, wild water dropwort and green pepper were very effective in the inhibition of MDA and BSA conjugation reaction showing over 50% of inhibition rate. The inhibition rate of the ethanol extracted fractions of sedum, perilla leaves, ginger and green pepper on lipid peroxidation were above 50%. The more than 50% inhibition rates were observed with the ethanol fractions of sedum, wild water dropwort, ginger, mugwort, crown daisy, burdock and wild plant on the DPPH radical scavenging effects. The antimutagenic effects of ethanol extract of various vegetables were examined by the Ames test using Salmonella typimurium TA98 and TA100. Inhibitory effects of perilla leaf, ginger, spinach, and mugwort were superior to the other vegetables on the Ames test.
Highly reactive free radicals can be produced in the body from various radiations, U.V., toxic chemicals, heavy metals and extreme physical or mental stress. These free radicals are reactive oxygen species and lipid peroxide including superoxide anion radical, hydroxyl radical, singlet oxygen and hydrogen peroxide. These radicals can induce destruction of cell membrane, alteration of protein structure, tissue destruction, decrease in enzyme activities and mutagenicity on DNA?RNA, and lead to degenerative diseases and aging. There have been numerous effort to prevent or delay the harmful effect of free radicals through the addition of materials possessing antioxidant properties, and flavonoids and phenols from vegetable origin draws much attention lately. This study was conducted to examine antioxidant and antimutagenic effect of 15 different kinds of vegetables by the inhibition of MDA and BSA conjugation reaction, the inhibition of lipid peroxidation, the scavenging effect on DPPH radical and the Ames test. The Water extracted fractions of perilla leaves, wild water dropwort and green pepper were very effective in the inhibition of MDA and BSA conjugation reaction showing over 50% of inhibition rate. The inhibition rate of the ethanol extracted fractions of sedum, perilla leaves, ginger and green pepper on lipid peroxidation were above 50%. The more than 50% inhibition rates were observed with the ethanol fractions of sedum, wild water dropwort, ginger, mugwort, crown daisy, burdock and wild plant on the DPPH radical scavenging effects. The antimutagenic effects of ethanol extract of various vegetables were examined by the Ames test using Salmonella typimurium TA98 and TA100. Inhibitory effects of perilla leaf, ginger, spinach, and mugwort were superior to the other vegetables on the Ames test.
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