동양의학에서는 음식을 약물과 같이 중요한 것으로 간주하였다. 특히 사상의학에서 건강증진과 질병예방의 차원에서 체질에 따라 음식을 섭취하는 것을 중요한 것으로 여기므로 식이를 강조하였다.
본 연구에서 저자는 설문조사를 통해 각 사상체질에 적합한 음식과 선호하는 음식과의 상관관계에 대해 알아보았다. 그 결과는 다음과 같다.
1. 조사대상자 203명(남자 : 118명, 여자 : 85명)의 체질분포는 소양인이 58명으로 28.6%, 태음인이 61명으로 30%, 소음인이 84명으로 41.1%를 나타내었다. 각 체질군 사이에 있어 남녀 모두 각 체질에 따른 신장의 유의적인 차이는 나타내지 않았다. 체중과 ...
동양의학에서는 음식을 약물과 같이 중요한 것으로 간주하였다. 특히 사상의학에서 건강증진과 질병예방의 차원에서 체질에 따라 음식을 섭취하는 것을 중요한 것으로 여기므로 식이를 강조하였다.
본 연구에서 저자는 설문조사를 통해 각 사상체질에 적합한 음식과 선호하는 음식과의 상관관계에 대해 알아보았다. 그 결과는 다음과 같다.
1. 조사대상자 203명(남자 : 118명, 여자 : 85명)의 체질분포는 소양인이 58명으로 28.6%, 태음인이 61명으로 30%, 소음인이 84명으로 41.1%를 나타내었다. 각 체질군 사이에 있어 남녀 모두 각 체질에 따른 신장의 유의적인 차이는 나타내지 않았다. 체중과 체질량지수(BMI)의 비교에서, 다른 체질군에 비해 태음체질군은 남녀 모두에 있어서 유의적으로 높은 수치를 나타내었다.
2. 태음체질군은 다른 체질군에 비해 유의적으로 높은 흡연률을 나타내었다. 그러나 음주에 있어서는 각 체질군에 따른 유의적인 차이를 나타내지 않았다.
3. 체질에 따른 음식 기호도 조사에서 쌀, 소주, 수박은 각 해당 체질군에 적합한 음식일 경우 높은 선호도를 나타내었다. 그러나 들깨, 커피, 생강차는 각 해당 체질군에 적합한 음식일지라도 선호도가 높지 않았다.
4. 체질과 성별에 따른 음식 기호도 조사에서 파, 배, 게장, 맥주는 각 해당 체질군에 적합한 음식일 경우 유의적으로 높은 선호도를 나타내었다. 그러나 찹쌀, 보리밥, 미나리무침, 상추, 개고기, 계란, 조기, 커피, 생강차, 소주는 각 해당 체질군에 적합한 음식일지라도 선호도가 높지 않았다.
5. 체질과 연령에 따른 음식 기호도 조사에서 쌀밥, 수박, 양파, 마늘, 소금, 소주는 각 해당 체질군에 적합한 음식일 경우 유의적으로 높은 선호도를 나타내었다. 그러나 설탕과 들깨는 각 해당 체질군에 적합한 음식일지라도 선호도가 높지 않았다.
6. 체질, 성별과 연령에 따른 음식 기호도 조사에서 찹쌀, 두유, 바나나, 게장, 해삼, 미역, 소주, 맥주, 양파, 마늘, 소금은 각 해당 체질군에 적합한 음식일 경우 유의적으로 높은 선호도를 나타내었다. 그러나 보리밥, 설탕, 미나리무침, 개고기, 복어국, 들깨는 각 해당 체질군에 적합한 음식일지라도 선호도가 높지 않았다.
동양의학에서는 음식을 약물과 같이 중요한 것으로 간주하였다. 특히 사상의학에서 건강증진과 질병예방의 차원에서 체질에 따라 음식을 섭취하는 것을 중요한 것으로 여기므로 식이를 강조하였다.
본 연구에서 저자는 설문조사를 통해 각 사상체질에 적합한 음식과 선호하는 음식과의 상관관계에 대해 알아보았다. 그 결과는 다음과 같다.
1. 조사대상자 203명(남자 : 118명, 여자 : 85명)의 체질분포는 소양인이 58명으로 28.6%, 태음인이 61명으로 30%, 소음인이 84명으로 41.1%를 나타내었다. 각 체질군 사이에 있어 남녀 모두 각 체질에 따른 신장의 유의적인 차이는 나타내지 않았다. 체중과 체질량지수(BMI)의 비교에서, 다른 체질군에 비해 태음체질군은 남녀 모두에 있어서 유의적으로 높은 수치를 나타내었다.
2. 태음체질군은 다른 체질군에 비해 유의적으로 높은 흡연률을 나타내었다. 그러나 음주에 있어서는 각 체질군에 따른 유의적인 차이를 나타내지 않았다.
3. 체질에 따른 음식 기호도 조사에서 쌀, 소주, 수박은 각 해당 체질군에 적합한 음식일 경우 높은 선호도를 나타내었다. 그러나 들깨, 커피, 생강차는 각 해당 체질군에 적합한 음식일지라도 선호도가 높지 않았다.
4. 체질과 성별에 따른 음식 기호도 조사에서 파, 배, 게장, 맥주는 각 해당 체질군에 적합한 음식일 경우 유의적으로 높은 선호도를 나타내었다. 그러나 찹쌀, 보리밥, 미나리무침, 상추, 개고기, 계란, 조기, 커피, 생강차, 소주는 각 해당 체질군에 적합한 음식일지라도 선호도가 높지 않았다.
5. 체질과 연령에 따른 음식 기호도 조사에서 쌀밥, 수박, 양파, 마늘, 소금, 소주는 각 해당 체질군에 적합한 음식일 경우 유의적으로 높은 선호도를 나타내었다. 그러나 설탕과 들깨는 각 해당 체질군에 적합한 음식일지라도 선호도가 높지 않았다.
6. 체질, 성별과 연령에 따른 음식 기호도 조사에서 찹쌀, 두유, 바나나, 게장, 해삼, 미역, 소주, 맥주, 양파, 마늘, 소금은 각 해당 체질군에 적합한 음식일 경우 유의적으로 높은 선호도를 나타내었다. 그러나 보리밥, 설탕, 미나리무침, 개고기, 복어국, 들깨는 각 해당 체질군에 적합한 음식일지라도 선호도가 높지 않았다.
In oriental medicine, food are regarded as important one like medicine. Especially Sasang medicine put emphasis on diet, it regarded food as a important one by taking food according to their own constitution in the point of improving health condition and preventing diseases.
In this report, the aut...
In oriental medicine, food are regarded as important one like medicine. Especially Sasang medicine put emphasis on diet, it regarded food as a important one by taking food according to their own constitution in the point of improving health condition and preventing diseases.
In this report, the author try to find out the relationship between food preference and each suitable food according to Sasang constitution by using survey data. The results are like this.
1. In constitutional distribution patterns among 203 person( male : 118 person, female : 85 person) reveal Soyang Group 58person(28.6%), Taeum Group 61(30%) and Soeum Group 84(41.4%). And their were no significant difference in their height in all group according to gender. Compared with the other groups, When compared with the other groups on body weight and BMI, Taeum Group indicate significantly high body weight and BMI(Body Mass Index) in both gender.
2. Taeum Group show significantly high smoking rate. But alcohol drinking rates reveal no significant difference in all groups.
3. In the Survey about food preference according to the constitution, rice, Soju, watermelon show significantly high preference in case of suitable food to each group. But perilla seeds, coffee, ginger tea show insignificant results.
4. In the survey about food preference according to the constitution and sex, welsh onion, crab preserved with soysauce, beer show significantly high preference in case of suitable food to each group. But glutinous rice, cooked barley, water dropwort muchim, lettuce, dog meat, egg, yellow croaker, coffee, ginger tea, and Soju show insignificant results.
5. In the survey about food preference according to the constitution and age, rice, watermelon, onion, garlic, salt and Soju show significantly high preference in case of suitable food to each group. But sugar and perilla seeds show insignificant results.
6. In the survey about food preference according to constitution, sex and age, glutinous rice, soybean milk, banana, crab preserved with soysauce, sea cucumber, sea mustard, Soju, beer, onion, garlic, salt show high preference in case of suitable food to each group. But cooked barley, sugar, water dropwort muchim, dog meat, puffer soup and perilla seeds show insignificant results.
In oriental medicine, food are regarded as important one like medicine. Especially Sasang medicine put emphasis on diet, it regarded food as a important one by taking food according to their own constitution in the point of improving health condition and preventing diseases.
In this report, the author try to find out the relationship between food preference and each suitable food according to Sasang constitution by using survey data. The results are like this.
1. In constitutional distribution patterns among 203 person( male : 118 person, female : 85 person) reveal Soyang Group 58person(28.6%), Taeum Group 61(30%) and Soeum Group 84(41.4%). And their were no significant difference in their height in all group according to gender. Compared with the other groups, When compared with the other groups on body weight and BMI, Taeum Group indicate significantly high body weight and BMI(Body Mass Index) in both gender.
2. Taeum Group show significantly high smoking rate. But alcohol drinking rates reveal no significant difference in all groups.
3. In the Survey about food preference according to the constitution, rice, Soju, watermelon show significantly high preference in case of suitable food to each group. But perilla seeds, coffee, ginger tea show insignificant results.
4. In the survey about food preference according to the constitution and sex, welsh onion, crab preserved with soysauce, beer show significantly high preference in case of suitable food to each group. But glutinous rice, cooked barley, water dropwort muchim, lettuce, dog meat, egg, yellow croaker, coffee, ginger tea, and Soju show insignificant results.
5. In the survey about food preference according to the constitution and age, rice, watermelon, onion, garlic, salt and Soju show significantly high preference in case of suitable food to each group. But sugar and perilla seeds show insignificant results.
6. In the survey about food preference according to constitution, sex and age, glutinous rice, soybean milk, banana, crab preserved with soysauce, sea cucumber, sea mustard, Soju, beer, onion, garlic, salt show high preference in case of suitable food to each group. But cooked barley, sugar, water dropwort muchim, dog meat, puffer soup and perilla seeds show insignificant results.
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