사상체질의학은 한의학의 고유한 형태로 사상체질이론에 따르면 인간의 체질은 장부의 강하고 약함에 따라 4개의 유형으로 나뉜다 (태양인, 태음인, 소양인, 소음인) 최근, 사상체질유형과 만성질병들과의 상관성이 밝혀지면서 활발한 연구가 진행되고 있다. 식사는 만성질병에 큰 영향을 미치는 요인 중 하나로 사상체질의학에서 체질식이는 질병을 예방하고 건강을 유지하는 효과적인 방법으로 알려져 있다. 그러나 체질별 식이 습관이나 식욕, 식사량 및 영양섭취 등에 관해 살펴본 연구는 보고되어 왔지만 체질유형에 따른 식사패턴을 밝히고자 한 연구는 부족한 실정이다. 따라서 본 연구에서는 성인여성에서 체질유형과 식사패턴과의 연관성을 확인하고자 한다. 본 연구는 102명의 건강한 성인여성으로 대상으로 신체계측, 혈압 및 혈액검사, 영양섭취조사를 실시하였다. 22개의 항목으로 이루어진 농촌진흥청 식품구성표를 바탕으로 식품군을 19개분류로 재분류하였다. 3일치 식사기록법을 이용하여 영양섭취상태를 분석하고 ...
사상체질의학은 한의학의 고유한 형태로 사상체질이론에 따르면 인간의 체질은 장부의 강하고 약함에 따라 4개의 유형으로 나뉜다 (태양인, 태음인, 소양인, 소음인) 최근, 사상체질유형과 만성질병들과의 상관성이 밝혀지면서 활발한 연구가 진행되고 있다. 식사는 만성질병에 큰 영향을 미치는 요인 중 하나로 사상체질의학에서 체질식이는 질병을 예방하고 건강을 유지하는 효과적인 방법으로 알려져 있다. 그러나 체질별 식이 습관이나 식욕, 식사량 및 영양섭취 등에 관해 살펴본 연구는 보고되어 왔지만 체질유형에 따른 식사패턴을 밝히고자 한 연구는 부족한 실정이다. 따라서 본 연구에서는 성인여성에서 체질유형과 식사패턴과의 연관성을 확인하고자 한다. 본 연구는 102명의 건강한 성인여성으로 대상으로 신체계측, 혈압 및 혈액검사, 영양섭취조사를 실시하였다. 22개의 항목으로 이루어진 농촌진흥청 식품구성표를 바탕으로 식품군을 19개분류로 재분류하였다. 3일치 식사기록법을 이용하여 영양섭취상태를 분석하고 요인분석을 통해 식사패턴을 추출하였다. 모든 분석은 SAS 9.4프로그램을 이용하여 교차비와 95% 신뢰구간을 산출하였다. 조사에 참여한 성인여성의 체질분포는 태음인18%, 소양인47%, 소음인 34%를 보였다. 성인 여성에서 발견될 수 있는, 전통식, 변형된 서구식, 가공식품 위주의 세가지 식사패턴을 확인할 수 있었다. 본 연구에서는 조사에 참여한 대상자에서 가장 많이 섭취하는 것으로 확인된 한식패턴을 위주로 심층적인 분석을 실시하였다. 그 결과, 태음인 그룹은 소음인 그룹에 비하여 한식패턴을 섭취할 경향이 0.15배 감소하는 것을 확인할 수 있었다. 본 연구를 통하여 성인여성에서 사상체질유형 중 태음인유형과 한식패턴사이의 부적 상관성을 확인할 수 있었다. 태음인 유형은 전통식 식사패턴의 건강상 유익이 강조된다. 이러한 결과는 체질별 식사패턴의 특징을 활용한 맞춤형 식사전략 및 영양교육의 기초자료로 활용될 수 있으리라 사료된다.
사상체질의학은 한의학의 고유한 형태로 사상체질이론에 따르면 인간의 체질은 장부의 강하고 약함에 따라 4개의 유형으로 나뉜다 (태양인, 태음인, 소양인, 소음인) 최근, 사상체질유형과 만성질병들과의 상관성이 밝혀지면서 활발한 연구가 진행되고 있다. 식사는 만성질병에 큰 영향을 미치는 요인 중 하나로 사상체질의학에서 체질식이는 질병을 예방하고 건강을 유지하는 효과적인 방법으로 알려져 있다. 그러나 체질별 식이 습관이나 식욕, 식사량 및 영양섭취 등에 관해 살펴본 연구는 보고되어 왔지만 체질유형에 따른 식사패턴을 밝히고자 한 연구는 부족한 실정이다. 따라서 본 연구에서는 성인여성에서 체질유형과 식사패턴과의 연관성을 확인하고자 한다. 본 연구는 102명의 건강한 성인여성으로 대상으로 신체계측, 혈압 및 혈액검사, 영양섭취조사를 실시하였다. 22개의 항목으로 이루어진 농촌진흥청 식품구성표를 바탕으로 식품군을 19개분류로 재분류하였다. 3일치 식사기록법을 이용하여 영양섭취상태를 분석하고 요인분석을 통해 식사패턴을 추출하였다. 모든 분석은 SAS 9.4프로그램을 이용하여 교차비와 95% 신뢰구간을 산출하였다. 조사에 참여한 성인여성의 체질분포는 태음인18%, 소양인47%, 소음인 34%를 보였다. 성인 여성에서 발견될 수 있는, 전통식, 변형된 서구식, 가공식품 위주의 세가지 식사패턴을 확인할 수 있었다. 본 연구에서는 조사에 참여한 대상자에서 가장 많이 섭취하는 것으로 확인된 한식패턴을 위주로 심층적인 분석을 실시하였다. 그 결과, 태음인 그룹은 소음인 그룹에 비하여 한식패턴을 섭취할 경향이 0.15배 감소하는 것을 확인할 수 있었다. 본 연구를 통하여 성인여성에서 사상체질유형 중 태음인유형과 한식패턴사이의 부적 상관성을 확인할 수 있었다. 태음인 유형은 전통식 식사패턴의 건강상 유익이 강조된다. 이러한 결과는 체질별 식사패턴의 특징을 활용한 맞춤형 식사전략 및 영양교육의 기초자료로 활용될 수 있으리라 사료된다.
Sasang Constitution Medicine, distinctive form of Korean medicine, classifies the constitution of human being into four types (Tae-yang, Tae-eum, So-yang and So-eum). Recently, numerous studies have been performed finding associations between each SC types and chronic disease. In SCM, diet by consti...
Sasang Constitution Medicine, distinctive form of Korean medicine, classifies the constitution of human being into four types (Tae-yang, Tae-eum, So-yang and So-eum). Recently, numerous studies have been performed finding associations between each SC types and chronic disease. In SCM, diet by constitution was known to be effective method to prevent disease and to stay healthy. However, previous studies reported eating habit, appetite, diet intake and nutrient intake by constitution rather than sought to invest eating pattern by SC types. Therefore, this study aims to find the relationship between SC types and dietary patterns in women. The present study were measured anthropometric value, blood pressure and blood parameters on 102 healthy women aged 19-65 years old. Dietary intake was evaluated by 3-day records method. Comparative analysis of food intake by eum-yang features according to constitution was conducted using subdivided 41 food groups. Multinomial logistic regression analysis was conducted to investigate the relationship between Sasang constitution and dietary patterns. The distribution SC types of the study subjects were indicated Tae-eum type 18%, So-yang type 47% and So-eum type 34%. Three patterns were extracted by factor analysis: traditional, modified Western, and processed food. The present study conducted analyses focused on the traditional dietary pattern identified the greatest intake in the study subjects. As a result, adjusted OR for the traditional pattern was significantly decreased (OR 0.15; 95% CI 0.02, 0.94) in the TE type females compared with women of the SE type. This study suggests that the TE type individuals are associated with intake of the decreased traditional dietary pattern. Further research is needed to identify the relationship between the SY type and dietary pattern.
Sasang Constitution Medicine, distinctive form of Korean medicine, classifies the constitution of human being into four types (Tae-yang, Tae-eum, So-yang and So-eum). Recently, numerous studies have been performed finding associations between each SC types and chronic disease. In SCM, diet by constitution was known to be effective method to prevent disease and to stay healthy. However, previous studies reported eating habit, appetite, diet intake and nutrient intake by constitution rather than sought to invest eating pattern by SC types. Therefore, this study aims to find the relationship between SC types and dietary patterns in women. The present study were measured anthropometric value, blood pressure and blood parameters on 102 healthy women aged 19-65 years old. Dietary intake was evaluated by 3-day records method. Comparative analysis of food intake by eum-yang features according to constitution was conducted using subdivided 41 food groups. Multinomial logistic regression analysis was conducted to investigate the relationship between Sasang constitution and dietary patterns. The distribution SC types of the study subjects were indicated Tae-eum type 18%, So-yang type 47% and So-eum type 34%. Three patterns were extracted by factor analysis: traditional, modified Western, and processed food. The present study conducted analyses focused on the traditional dietary pattern identified the greatest intake in the study subjects. As a result, adjusted OR for the traditional pattern was significantly decreased (OR 0.15; 95% CI 0.02, 0.94) in the TE type females compared with women of the SE type. This study suggests that the TE type individuals are associated with intake of the decreased traditional dietary pattern. Further research is needed to identify the relationship between the SY type and dietary pattern.
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