양액재배에 의한 상추생산에 있어서 문제가 되는 지하수내 병원균의 서식과 용존산소량 부족문제를 해결하고자 양액내에 오존을 처리하였다. 오존처리 효과를 구명하기 위하여 상추품종 청치마와 적치마를 공시하였다. 양액재배는 저면 물흘림 베드방식으로 하였고 양액에 오존을 공급함으로써 용존산소량을 증가시켜 재배하였다. 1. 오존 처리시 상추의 지상부 초장, 엽장, 엽수, 엽생체중, 엽건물중, 직경과 지하부 근장과 근중이 모두 처리구가 대조구보다 증가되는 양상을 보였다. 특히, 상추의 주 이용부위인 엽의 경우 엽수, 엽장, 엽폭의 증가를 보여 생산성의 증가를 보였다. 2. ...
양액재배에 의한 상추생산에 있어서 문제가 되는 지하수내 병원균의 서식과 용존산소량 부족문제를 해결하고자 양액내에 오존을 처리하였다. 오존처리 효과를 구명하기 위하여 상추품종 청치마와 적치마를 공시하였다. 양액재배는 저면 물흘림 베드방식으로 하였고 양액에 오존을 공급함으로써 용존산소량을 증가시켜 재배하였다. 1. 오존 처리시 상추의 지상부 초장, 엽장, 엽수, 엽생체중, 엽건물중, 직경과 지하부 근장과 근중이 모두 처리구가 대조구보다 증가되는 양상을 보였다. 특히, 상추의 주 이용부위인 엽의 경우 엽수, 엽장, 엽폭의 증가를 보여 생산성의 증가를 보였다. 2. 클로로필 함량에 있어서는 실험 기간 중 잦은 비와 급격한 온도변화에 의해 광을 이용하는 효율이 다소 감소하였지만, 처리구가 대조구에 비해 클로로필 a와 b의 함량이 증가되었다. 그러나 카로티노이드는 '적치마'오존처리구에서 함량이 감소하였다. 3. 오존처리 상추내의 무기물 함량을 조사하기 위해 이온분석을 실시한 결과 Zn은 '청치마' 처리구에서 생육후기에 다소 증가하는 경향을 보였다. Ca은 '청치마'와 '적치마' 모두에서 증가하는 양상을 나타내었고, Na과 Cu는 생육후기로 갈수록 약간 감소하는 경향을 보였다. Fe은 초기에 흡수량이 많았던 것이 생장후기로 갈수록 저조해졌다. 4. 오존처리 양액 탱크내에 서식하고 있는 균을 전자현미경을 통해서 분리 동정하여, 갈반병을 유발하는 Pseudomonas sp.와 중금속 불활성화와 식중독을 유발하는 Bacillus sp.를 발견하였다. 5. 균 발생양상에서도 처리구 양액과 비교할 때 대조구 양액에 균 발생이 더욱 많은 것으로 나타났다. 병원균으로 인해 엽에 반점발생과 고사하는 증상이 대조구에서는 관찰되었으나 오존 처리구에서는 발견되지 않았다.
양액재배에 의한 상추생산에 있어서 문제가 되는 지하수내 병원균의 서식과 용존산소량 부족문제를 해결하고자 양액내에 오존을 처리하였다. 오존처리 효과를 구명하기 위하여 상추품종 청치마와 적치마를 공시하였다. 양액재배는 저면 물흘림 베드방식으로 하였고 양액에 오존을 공급함으로써 용존산소량을 증가시켜 재배하였다. 1. 오존 처리시 상추의 지상부 초장, 엽장, 엽수, 엽생체중, 엽건물중, 직경과 지하부 근장과 근중이 모두 처리구가 대조구보다 증가되는 양상을 보였다. 특히, 상추의 주 이용부위인 엽의 경우 엽수, 엽장, 엽폭의 증가를 보여 생산성의 증가를 보였다. 2. 클로로필 함량에 있어서는 실험 기간 중 잦은 비와 급격한 온도변화에 의해 광을 이용하는 효율이 다소 감소하였지만, 처리구가 대조구에 비해 클로로필 a와 b의 함량이 증가되었다. 그러나 카로티노이드는 '적치마'오존처리구에서 함량이 감소하였다. 3. 오존처리 상추내의 무기물 함량을 조사하기 위해 이온분석을 실시한 결과 Zn은 '청치마' 처리구에서 생육후기에 다소 증가하는 경향을 보였다. Ca은 '청치마'와 '적치마' 모두에서 증가하는 양상을 나타내었고, Na과 Cu는 생육후기로 갈수록 약간 감소하는 경향을 보였다. Fe은 초기에 흡수량이 많았던 것이 생장후기로 갈수록 저조해졌다. 4. 오존처리 양액 탱크내에 서식하고 있는 균을 전자현미경을 통해서 분리 동정하여, 갈반병을 유발하는 Pseudomonas sp.와 중금속 불활성화와 식중독을 유발하는 Bacillus sp.를 발견하였다. 5. 균 발생양상에서도 처리구 양액과 비교할 때 대조구 양액에 균 발생이 더욱 많은 것으로 나타났다. 병원균으로 인해 엽에 반점발생과 고사하는 증상이 대조구에서는 관찰되었으나 오존 처리구에서는 발견되지 않았다.
In order to solve the problems that the lack of dissolved oxygen and the survival of pathogenic bacteria in the production of lettuce by hydroponic culture. Ozone was treated in the hydroponic nutrient water solution and lettuce species 'Blue' and 'Red' were cultured on bed by circulating water to b...
In order to solve the problems that the lack of dissolved oxygen and the survival of pathogenic bacteria in the production of lettuce by hydroponic culture. Ozone was treated in the hydroponic nutrient water solution and lettuce species 'Blue' and 'Red' were cultured on bed by circulating water to base way. 1. The treatment of ozone in the ground water made the higher the plant height, leaf length, leaf number, leaf fresh weight, leaf dry weight, stem diameter, root length and root weight of lettuce. Specially the leaf number, leaf length and leaf width those are main utilization part of lettuce increased remarkably and showed the higher productivity. 2. Frequent rainfall and rapid change of air temperature during experiment period caused the decrease in chlorophyll and carotenoid contents, But in ozone treatment made increase the chlorophyll a, b and carotenoid contents compare to that of nontreatment. But carotenoid contents in 'Red' was decreased in ozone treatment. 3. Zn showed increase tendency at latter growth stage in ozone treatment according to result on ion analysis to investigate nutrition content in ozone treatment of lettuce 'Blue'. Ca displayed the increase aspect from all in 'Blue' and 'Red' lettuce, Na and Cu showed the decrease tendency at latter growth stage. Fe became inactive when it goes to latter growth stage whereas absorpted much amount at early growth stage. 4. The inhabiting pathogenic bacteria through the analysis of electron microscope separation sympathetically were found to be pseudomonas sp. that causes brown blotch diseases and Bacillus sp. that cause heavy metals deactivation. 5. Pathogenic bacteria occurrence aspects were most frequent in non- ozone treatment. But the occurrence of spot and symptoms observed in non - ozone treatment were not found in ozone treatment.
In order to solve the problems that the lack of dissolved oxygen and the survival of pathogenic bacteria in the production of lettuce by hydroponic culture. Ozone was treated in the hydroponic nutrient water solution and lettuce species 'Blue' and 'Red' were cultured on bed by circulating water to base way. 1. The treatment of ozone in the ground water made the higher the plant height, leaf length, leaf number, leaf fresh weight, leaf dry weight, stem diameter, root length and root weight of lettuce. Specially the leaf number, leaf length and leaf width those are main utilization part of lettuce increased remarkably and showed the higher productivity. 2. Frequent rainfall and rapid change of air temperature during experiment period caused the decrease in chlorophyll and carotenoid contents, But in ozone treatment made increase the chlorophyll a, b and carotenoid contents compare to that of nontreatment. But carotenoid contents in 'Red' was decreased in ozone treatment. 3. Zn showed increase tendency at latter growth stage in ozone treatment according to result on ion analysis to investigate nutrition content in ozone treatment of lettuce 'Blue'. Ca displayed the increase aspect from all in 'Blue' and 'Red' lettuce, Na and Cu showed the decrease tendency at latter growth stage. Fe became inactive when it goes to latter growth stage whereas absorpted much amount at early growth stage. 4. The inhabiting pathogenic bacteria through the analysis of electron microscope separation sympathetically were found to be pseudomonas sp. that causes brown blotch diseases and Bacillus sp. that cause heavy metals deactivation. 5. Pathogenic bacteria occurrence aspects were most frequent in non- ozone treatment. But the occurrence of spot and symptoms observed in non - ozone treatment were not found in ozone treatment.
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