방울토마토 재배시 적정 적엽방법을 구명하고자 미니캐롤 품종(Mini Carol)을 공시하여 적엽정도를 달리한 6개 처리를 설정하고 수량과 과실특성 등을 조사한 결과는 다음과 같다. 1. 총수량은 제3화방 하위 4매 잔엽구(제 2번처리)에서 가장 많았고, 적엽정도가 강할수록 감소하여 제3화방 상위 4매 적엽구에서 가장 적었다. 제1화방을 제외한 제2~제5화방까지의 화방별 수량도 같은 경향이었다. 2. 과실 특성에서 제3화방 하위 2매~4매 잔엽(하위 10~12매적엽)이 과고, 과경, 당도, 숙도 등의 면에서 가장 좋았다. 3. 이상...
방울토마토 재배시 적정 적엽방법을 구명하고자 미니캐롤 품종(Mini Carol)을 공시하여 적엽정도를 달리한 6개 처리를 설정하고 수량과 과실특성 등을 조사한 결과는 다음과 같다. 1. 총수량은 제3화방 하위 4매 잔엽구(제 2번처리)에서 가장 많았고, 적엽정도가 강할수록 감소하여 제3화방 상위 4매 적엽구에서 가장 적었다. 제1화방을 제외한 제2~제5화방까지의 화방별 수량도 같은 경향이었다. 2. 과실 특성에서 제3화방 하위 2매~4매 잔엽(하위 10~12매적엽)이 과고, 과경, 당도, 숙도 등의 면에서 가장 좋았다. 3. 이상의 결과에서 수량, 과수, 성숙 및 당도 등을 고려할 때 방울토마토 재배시 제3화방을 기준으로 할 때 제3화방 하위 2매~4매를 남기고 적엽하는 것이 알맞는 것으로 조사되었고, 수확 화방이 상승함에 따라 적엽 절위도 상승되어야 할 것으로 생각된다.
방울토마토 재배시 적정 적엽방법을 구명하고자 미니캐롤 품종(Mini Carol)을 공시하여 적엽정도를 달리한 6개 처리를 설정하고 수량과 과실특성 등을 조사한 결과는 다음과 같다. 1. 총수량은 제3화방 하위 4매 잔엽구(제 2번처리)에서 가장 많았고, 적엽정도가 강할수록 감소하여 제3화방 상위 4매 적엽구에서 가장 적었다. 제1화방을 제외한 제2~제5화방까지의 화방별 수량도 같은 경향이었다. 2. 과실 특성에서 제3화방 하위 2매~4매 잔엽(하위 10~12매적엽)이 과고, 과경, 당도, 숙도 등의 면에서 가장 좋았다. 3. 이상의 결과에서 수량, 과수, 성숙 및 당도 등을 고려할 때 방울토마토 재배시 제3화방을 기준으로 할 때 제3화방 하위 2매~4매를 남기고 적엽하는 것이 알맞는 것으로 조사되었고, 수확 화방이 상승함에 따라 적엽 절위도 상승되어야 할 것으로 생각된다.
To identify the adequate defoliation method in cherry tomato cultivation Mini Carol was utilized to test the effects of 6 different defoliation patterns. Followings are the results of the test in yields and characteristics of fruit. 1. Total fruit yield of tomato was most when first four leaves unde...
To identify the adequate defoliation method in cherry tomato cultivation Mini Carol was utilized to test the effects of 6 different defoliation patterns. Followings are the results of the test in yields and characteristics of fruit. 1. Total fruit yield of tomato was most when first four leaves under the 3^(rd) flower truss were left and all leaves under the 3^(rd) flower truss were removed. There was a tendency that the fatal yield decreased as the number of removed leaves increased: the least yield was observed when four leaves over and all leaves under the for flower truss were removed. Such a tendency of yield was the same from the 2^(nd) to the 5^(th) flower truss except the 1^(st) flower truss. 2. The height, diameter, soluble solids concentration and maturity of fruit were the most desirable when either first 2 or 4 leaves under the 3^(rd) flower truss were left and all leaves under the 3^(rd) flower truss were removed. 3. The analyses revealed that the best defoliation method to produce high quality cherry tomato, in terms of height, diameter, soluble solids concentration and maturity was to leave either first 2 or 4 leaves under the 3^(rd) flower truss and to removed all leaves under the 3^(rd) flower truss. Therefore, number of leaves under the 3^(rd) flower truss has to be maintained to either two or four as the flower truss to be harvested goes up.
To identify the adequate defoliation method in cherry tomato cultivation Mini Carol was utilized to test the effects of 6 different defoliation patterns. Followings are the results of the test in yields and characteristics of fruit. 1. Total fruit yield of tomato was most when first four leaves under the 3^(rd) flower truss were left and all leaves under the 3^(rd) flower truss were removed. There was a tendency that the fatal yield decreased as the number of removed leaves increased: the least yield was observed when four leaves over and all leaves under the for flower truss were removed. Such a tendency of yield was the same from the 2^(nd) to the 5^(th) flower truss except the 1^(st) flower truss. 2. The height, diameter, soluble solids concentration and maturity of fruit were the most desirable when either first 2 or 4 leaves under the 3^(rd) flower truss were left and all leaves under the 3^(rd) flower truss were removed. 3. The analyses revealed that the best defoliation method to produce high quality cherry tomato, in terms of height, diameter, soluble solids concentration and maturity was to leave either first 2 or 4 leaves under the 3^(rd) flower truss and to removed all leaves under the 3^(rd) flower truss. Therefore, number of leaves under the 3^(rd) flower truss has to be maintained to either two or four as the flower truss to be harvested goes up.
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