기체 크로마토그래피에 의한 시판 된장 중의 소르빈산과 안식향산의 신속정량법 연구 (A) Study on Quick Quantitative Analyzing Method of Sorbic acid and Benzoic acid in Doenjang by Gas Chromatography원문보기
시판 된장중에 보존제로 사용되는 소르빈산과 안식향산 측정방법을 품질관리에 응용할 수 있도록 신속하고 실용적인 분석방법을 검토한 결과는 다음과 같다. 1. 소르빈산과 안식향산을 기체크로마토그래피로 분석할 때, HP-FFAP(acid modified polyethylene) wide bore 모세관 칼럼을 사용하여 분리능을 크게 개선할 수 있었으며, 전체 분리에 소요되는 분석시간은 기체 ...
시판 된장중에 보존제로 사용되는 소르빈산과 안식향산 측정방법을 품질관리에 응용할 수 있도록 신속하고 실용적인 분석방법을 검토한 결과는 다음과 같다. 1. 소르빈산과 안식향산을 기체크로마토그래피로 분석할 때, HP-FFAP(acid modified polyethylene) wide bore 모세관 칼럼을 사용하여 분리능을 크게 개선할 수 있었으며, 전체 분리에 소요되는 분석시간은 기체 크로마토그래피의 오븐 온도를 200℃로 조절하면 충진칼럼에서와 비슷한 시간대에서 분석정량이 가능하였다. 2. 된장중에 함유된 소르빈산과 안식향산을 자동수증기 증류장치를 이용하여 추출하면 분석에 소요되는 시간을 기존의 수증기 증류에 소요되는 시간보다 약 80% 정도 단축시킬 수 있었다. 3. 표준물질 첨가법에 따라 회수율을 측정한 결과 자동수증기 추출장치에서 소르빈산은 98.1%, 안식향산은 99.9%로서 수증기증류법 보다 3% 정도 높았다. 4. 시판 된장중의 소르빈산 함량을 측정한 결과 14개의 검체중에서 3개의 시료에서 466~530 ppm 범위의 농도를 갖고 있었으며, 안식향산은 모든 시료에서 0.3~4.4 ppm 정도로 검출되었다.
시판 된장중에 보존제로 사용되는 소르빈산과 안식향산 측정방법을 품질관리에 응용할 수 있도록 신속하고 실용적인 분석방법을 검토한 결과는 다음과 같다. 1. 소르빈산과 안식향산을 기체크로마토그래피로 분석할 때, HP-FFAP(acid modified polyethylene) wide bore 모세관 칼럼을 사용하여 분리능을 크게 개선할 수 있었으며, 전체 분리에 소요되는 분석시간은 기체 크로마토그래피의 오븐 온도를 200℃로 조절하면 충진칼럼에서와 비슷한 시간대에서 분석정량이 가능하였다. 2. 된장중에 함유된 소르빈산과 안식향산을 자동수증기 증류장치를 이용하여 추출하면 분석에 소요되는 시간을 기존의 수증기 증류에 소요되는 시간보다 약 80% 정도 단축시킬 수 있었다. 3. 표준물질 첨가법에 따라 회수율을 측정한 결과 자동수증기 추출장치에서 소르빈산은 98.1%, 안식향산은 99.9%로서 수증기증류법 보다 3% 정도 높았다. 4. 시판 된장중의 소르빈산 함량을 측정한 결과 14개의 검체중에서 3개의 시료에서 466~530 ppm 범위의 농도를 갖고 있었으며, 안식향산은 모든 시료에서 0.3~4.4 ppm 정도로 검출되었다.
An analytical method applicable to quality control and its optimum conditions were studied for rapid and efficient analysis of sorbic and benzoic acids used as preservatives in the commercial soybean paste. 1. In gas-chromatographic analysis of sorbic and benzoic acids, the application of HP-FFAP(ac...
An analytical method applicable to quality control and its optimum conditions were studied for rapid and efficient analysis of sorbic and benzoic acids used as preservatives in the commercial soybean paste. 1. In gas-chromatographic analysis of sorbic and benzoic acids, the application of HP-FFAP(acid modified polyethylene) wide bore column improved the separation ability significantly. By setting the oven temperature of GC to 200℃, the total elapsed time for quantity analysis was also reduced to the level required in using stainless column. 2. Extracting sorbic and benzoic acids front soybean paste with auto steam distillation device, the elapsed time for analysis was reduced by 80% more than the elapsed time using conventional steam distillation method used widely. 3. The recoveries of sorbic and benzoic acids were determined by following standard material method. The recoveries of sorbic and benzoic acids were 98.1% and 99.9%, respectively. The recoveries of sorbic and benzoic acids were further improved by auto steam distillation, compared to those by conventional steam distillation. 4. The sorbic acid was found in 3 samples of 14 commercial soybean pastes, of which contents were 466~530 ppm, while 0.3~4.4 ppm of benzoic acid was found in all the samples.
An analytical method applicable to quality control and its optimum conditions were studied for rapid and efficient analysis of sorbic and benzoic acids used as preservatives in the commercial soybean paste. 1. In gas-chromatographic analysis of sorbic and benzoic acids, the application of HP-FFAP(acid modified polyethylene) wide bore column improved the separation ability significantly. By setting the oven temperature of GC to 200℃, the total elapsed time for quantity analysis was also reduced to the level required in using stainless column. 2. Extracting sorbic and benzoic acids front soybean paste with auto steam distillation device, the elapsed time for analysis was reduced by 80% more than the elapsed time using conventional steam distillation method used widely. 3. The recoveries of sorbic and benzoic acids were determined by following standard material method. The recoveries of sorbic and benzoic acids were 98.1% and 99.9%, respectively. The recoveries of sorbic and benzoic acids were further improved by auto steam distillation, compared to those by conventional steam distillation. 4. The sorbic acid was found in 3 samples of 14 commercial soybean pastes, of which contents were 466~530 ppm, while 0.3~4.4 ppm of benzoic acid was found in all the samples.
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