본 연구는 다양한 가공식품에서 보존료(소르빈산류, 안식향산류, 파라옥시안식향산류)의 위해성평가를 수행하기 위하여 식품 중 보존료의 모니터링 및 섭취량 조사를 통해 노출량평가를 한 후 다양한 시나리오를 통해 국민에게 미치는 위험성을 확인하고자 하였다. 분석결과는 평균함량, 검출평균함량으로 분류하였으며, 식품섭취량은 2009년 “국민영양․조사” 자료를 이용하여 국민전체와 섭취자로 조사하였다. 노출량평가는 Point estimation으로 실시하였고 1인당 보존료 대상 식품을 하루에 전부 섭취하는 것으로 가정하였다. 국민 전체와 섭취자의 평균, 성별, 연령별, 상위섭취자(90th, 95th)로 그룹을 분류하였다. 시중에 유통 중인 가공식품 28종 506품목의 소르빈산류 함량을 분석한 결과, 평균함량이 높게 검출된 품목으로 ...
본 연구는 다양한 가공식품에서 보존료(소르빈산류, 안식향산류, 파라옥시안식향산류)의 위해성평가를 수행하기 위하여 식품 중 보존료의 모니터링 및 섭취량 조사를 통해 노출량평가를 한 후 다양한 시나리오를 통해 국민에게 미치는 위험성을 확인하고자 하였다. 분석결과는 평균함량, 검출평균함량으로 분류하였으며, 식품섭취량은 2009년 “국민영양․조사” 자료를 이용하여 국민전체와 섭취자로 조사하였다. 노출량평가는 Point estimation으로 실시하였고 1인당 보존료 대상 식품을 하루에 전부 섭취하는 것으로 가정하였다. 국민 전체와 섭취자의 평균, 성별, 연령별, 상위섭취자(90th, 95th)로 그룹을 분류하였다. 시중에 유통 중인 가공식품 28종 506품목의 소르빈산류 함량을 분석한 결과, 평균함량이 높게 검출된 품목으로 가공치즈가 761.69 mg/kg, 어육가공품이 711.91 mg/kg, 건조저장육 585.28 mg/kg 검출되었으며, 나머지는 500 mg/kg 미만으로 검출되었다. 안식향산류의 경우 11종 203품목을 분석하였으며, 평균함량은 기타음료 86.83 mg/kg, 혼합음료 86.16 mg/kg, 땅콩버터 58 mg/kg, 인ㆍ홍삼음료 51.22 mg/kg, 탄산음료 30.87 mg/kg 에서 높게 검출되었으며, 대부분이 음료류였다. 파라옥시안식향산류의 경우 5종 113품목을 분석하였으며, 평균함량은 간장 21.00 mg/kg, 절임류 7.52 mg/kg, 소스류 5.67 mg/kg에서 높게 검출되었다. 우리나라 국민의 식품유형별 보존료 섭취 패턴을 보면, 빵류, 떡류, 치즈, 어육가공품, 건조저장육, 탄산음료, 혼합음료 등을 통해 주로 섭취하는 것으로 조사되었다. 보존료별로 소르빈산류는 어육가공품, 안식향산류는 탄산음료, 파라옥시안식향산류는 절임류를 통하여 주로 섭취하는 것으로 나타났다. 국내 가공식품의 보존료별로 가장 높게 평가된 섭취수준은 ADI 대비 소르빈산류의 경우 71.31 %, 안식향산류 90.89 %, 파라옥시안식향산류 3.39 % 였다. 섭취자에 검출평균을 적용했을 때 상위섭취자(95th)의 섭취수준이 어떤 시나리오 보다 높게 나오는 극단적인 평가임에도 불구하고 모든 보존료의 섭취수준은 ADI를 초과하지 않는 안전한 수준이지만 보존료 함유량이 많은 일부 식품들의 경우 섭취량이 많을수록 보존료의 섭취량을 초과할 수 있으므로 식품 선택 시 주의할 필요가 있다고 사료된다.
본 연구는 다양한 가공식품에서 보존료(소르빈산류, 안식향산류, 파라옥시안식향산류)의 위해성평가를 수행하기 위하여 식품 중 보존료의 모니터링 및 섭취량 조사를 통해 노출량평가를 한 후 다양한 시나리오를 통해 국민에게 미치는 위험성을 확인하고자 하였다. 분석결과는 평균함량, 검출평균함량으로 분류하였으며, 식품섭취량은 2009년 “국민영양․조사” 자료를 이용하여 국민전체와 섭취자로 조사하였다. 노출량평가는 Point estimation으로 실시하였고 1인당 보존료 대상 식품을 하루에 전부 섭취하는 것으로 가정하였다. 국민 전체와 섭취자의 평균, 성별, 연령별, 상위섭취자(90th, 95th)로 그룹을 분류하였다. 시중에 유통 중인 가공식품 28종 506품목의 소르빈산류 함량을 분석한 결과, 평균함량이 높게 검출된 품목으로 가공치즈가 761.69 mg/kg, 어육가공품이 711.91 mg/kg, 건조저장육 585.28 mg/kg 검출되었으며, 나머지는 500 mg/kg 미만으로 검출되었다. 안식향산류의 경우 11종 203품목을 분석하였으며, 평균함량은 기타음료 86.83 mg/kg, 혼합음료 86.16 mg/kg, 땅콩버터 58 mg/kg, 인ㆍ홍삼음료 51.22 mg/kg, 탄산음료 30.87 mg/kg 에서 높게 검출되었으며, 대부분이 음료류였다. 파라옥시안식향산류의 경우 5종 113품목을 분석하였으며, 평균함량은 간장 21.00 mg/kg, 절임류 7.52 mg/kg, 소스류 5.67 mg/kg에서 높게 검출되었다. 우리나라 국민의 식품유형별 보존료 섭취 패턴을 보면, 빵류, 떡류, 치즈, 어육가공품, 건조저장육, 탄산음료, 혼합음료 등을 통해 주로 섭취하는 것으로 조사되었다. 보존료별로 소르빈산류는 어육가공품, 안식향산류는 탄산음료, 파라옥시안식향산류는 절임류를 통하여 주로 섭취하는 것으로 나타났다. 국내 가공식품의 보존료별로 가장 높게 평가된 섭취수준은 ADI 대비 소르빈산류의 경우 71.31 %, 안식향산류 90.89 %, 파라옥시안식향산류 3.39 % 였다. 섭취자에 검출평균을 적용했을 때 상위섭취자(95th)의 섭취수준이 어떤 시나리오 보다 높게 나오는 극단적인 평가임에도 불구하고 모든 보존료의 섭취수준은 ADI를 초과하지 않는 안전한 수준이지만 보존료 함유량이 많은 일부 식품들의 경우 섭취량이 많을수록 보존료의 섭취량을 초과할 수 있으므로 식품 선택 시 주의할 필요가 있다고 사료된다.
The purpose of this study is to check risks to people through various scenarios, after the monitoring of food additives, and carrying out the intake survey for harmfulness evaluation of additives (sorbic acid, benzoic acid, esters of p-hydroxybenzoic acid)in various processed foods. The analysis res...
The purpose of this study is to check risks to people through various scenarios, after the monitoring of food additives, and carrying out the intake survey for harmfulness evaluation of additives (sorbic acid, benzoic acid, esters of p-hydroxybenzoic acid)in various processed foods. The analysis results have been classified into average content and detected average content. As for food intake, this study has examined the entire Korean people and intakers using the data of "2009 Nutrition Research of Korean People.' The dosage evaluation was conducted by point estimation, and an assumption that each person intakes all foods containing the target preservatives in a day was made. The groups were divided into entire Korean people, average, by gender, by age, and top percentile intakers (90th and 95th). As a result of analyzing the content of sorbic acid in the 506 items of 28 processed foods that are distributed in the markets, the items detected as having high average content were processed cheese (761.69 mg/kg), processed fish (711.91 mg/kg), stored dry meat (585.28 mg/kg), and the rest (les than 500 mg/kg). In the case of benzoic acid, this study has analyzed 203 items of 11 types of foods. As for average content, high content was detected in other beverages (86.83 mg/kg), mixed beverages (86.16 mg/kg), peanut butter (58 mg/kg), ginseng and red ginseng drinks (51.22 mg/kg), and carbonated drinks (30.87 mg/kg). Actually, beverages accounted for most. When it comes to esters of p-hydroxybenzoic acid, this study has analyzed 113 items of 5 types of foods. The high average content was detected in the following items as follows: soybean sauce (21.00 mg/kg), pickles (7.52 mg/kg), and sauces (5.67 mg/kg). Looking at the Korean people's food preservatives intake pattern, they have been researched to intake preservatives mainly through breads, rice cakes, cheeses, processed fish, stored dry meat, carbonated drinks, and mixed beverages. By preservative, Korean people intake sorbic acid through mainly processed fish, benzoic acid through mainly carbonated beverages, and esters of p-hydroxybenzoic acid through mainly pickles. In the case of the highest intake level by preservative of Korean processed foods vs. ADI, sorbic acid was 71.31%, benzoic acid was 90.89%, and esters of p-hydroxybenzoic acid was 3.39%. The intake level of all preservatives was at safe level not exceeding ADI, although the intake level of top percentile intakers (95th) was higher than any scenario, which is an extreme evaluation, when the detected average preservative content applied to the intakers. However, in some foods having high level of preservative content, the intake of preservatives can exceed the proper preservative intake, as people intake more foods. Consequently, people need to be careful about selecting foods.
The purpose of this study is to check risks to people through various scenarios, after the monitoring of food additives, and carrying out the intake survey for harmfulness evaluation of additives (sorbic acid, benzoic acid, esters of p-hydroxybenzoic acid)in various processed foods. The analysis results have been classified into average content and detected average content. As for food intake, this study has examined the entire Korean people and intakers using the data of "2009 Nutrition Research of Korean People.' The dosage evaluation was conducted by point estimation, and an assumption that each person intakes all foods containing the target preservatives in a day was made. The groups were divided into entire Korean people, average, by gender, by age, and top percentile intakers (90th and 95th). As a result of analyzing the content of sorbic acid in the 506 items of 28 processed foods that are distributed in the markets, the items detected as having high average content were processed cheese (761.69 mg/kg), processed fish (711.91 mg/kg), stored dry meat (585.28 mg/kg), and the rest (les than 500 mg/kg). In the case of benzoic acid, this study has analyzed 203 items of 11 types of foods. As for average content, high content was detected in other beverages (86.83 mg/kg), mixed beverages (86.16 mg/kg), peanut butter (58 mg/kg), ginseng and red ginseng drinks (51.22 mg/kg), and carbonated drinks (30.87 mg/kg). Actually, beverages accounted for most. When it comes to esters of p-hydroxybenzoic acid, this study has analyzed 113 items of 5 types of foods. The high average content was detected in the following items as follows: soybean sauce (21.00 mg/kg), pickles (7.52 mg/kg), and sauces (5.67 mg/kg). Looking at the Korean people's food preservatives intake pattern, they have been researched to intake preservatives mainly through breads, rice cakes, cheeses, processed fish, stored dry meat, carbonated drinks, and mixed beverages. By preservative, Korean people intake sorbic acid through mainly processed fish, benzoic acid through mainly carbonated beverages, and esters of p-hydroxybenzoic acid through mainly pickles. In the case of the highest intake level by preservative of Korean processed foods vs. ADI, sorbic acid was 71.31%, benzoic acid was 90.89%, and esters of p-hydroxybenzoic acid was 3.39%. The intake level of all preservatives was at safe level not exceeding ADI, although the intake level of top percentile intakers (95th) was higher than any scenario, which is an extreme evaluation, when the detected average preservative content applied to the intakers. However, in some foods having high level of preservative content, the intake of preservatives can exceed the proper preservative intake, as people intake more foods. Consequently, people need to be careful about selecting foods.
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