본 연구에서는 구성 성분 중 광물질이 97.2%이며 이중 CaCO_(3)이 95%이상인 난각을 이용하여 현대인에게 부족하기 쉬운 칼슘을 보충하고자 하였다. 난각분은 초음파 세척기를 이용하여 25℃에서 10분간 세척한 후, 흐르는 물에서 5분간 수세하는 조작을 2회 반복, sample miller를 이용하여 5초간 분쇄하여 40~20mesh 사이의 난각분을 얻었다. 난각 초산칼슘은 난각분을 식초에 침지하여 flask shaker를 이용 탈기시켜 난각 침지 초산을 제조하였다. 제조한 난각분의 성분은 칼슘함량이 94% 이었고 수분은 0.9%, 단백질은 2.7%이었다. 난각 초산 칼슘은 침지시킨 용매(식초, 물)에 따라 다소 이온화율의 차이를 보였다. 양조식초에 침지시킨 양조칼슘은 이온화율이 86.4%, 현미식초에 침지시킨 현미칼슘은 88.12%, 물에 침지시킨 난각분 및 침강성 ...
본 연구에서는 구성 성분 중 광물질이 97.2%이며 이중 CaCO_(3)이 95%이상인 난각을 이용하여 현대인에게 부족하기 쉬운 칼슘을 보충하고자 하였다. 난각분은 초음파 세척기를 이용하여 25℃에서 10분간 세척한 후, 흐르는 물에서 5분간 수세하는 조작을 2회 반복, sample miller를 이용하여 5초간 분쇄하여 40~20mesh 사이의 난각분을 얻었다. 난각 초산칼슘은 난각분을 식초에 침지하여 flask shaker를 이용 탈기시켜 난각 침지 초산을 제조하였다. 제조한 난각분의 성분은 칼슘함량이 94% 이었고 수분은 0.9%, 단백질은 2.7%이었다. 난각 초산 칼슘은 침지시킨 용매(식초, 물)에 따라 다소 이온화율의 차이를 보였다. 양조식초에 침지시킨 양조칼슘은 이온화율이 86.4%, 현미식초에 침지시킨 현미칼슘은 88.12%, 물에 침지시킨 난각분 및 침강성 탄산칼슘은 각각 18.9%, 0.04%의 이온화율을 보여 유기산인 초산에 난각칼슘의 이온화율이 높음을 알 수 있었다. 이온화율은 현미칼슘 > 양조칼슘 > 난각분 > 침강성 탄산칼슘 순으로 높음을 알 수 있었다. 칼슘 함량 또한 현미칼슘이 31.6%, 양조 칼슘이 27.8%, 난각분 및 침강성 탄산칼슘이 각각 47.4% 와 20.1% 이었다. 하지만 체내에 흡수에 영향을 미치는 이온화율을 감안할 때 현미칼슘 > 양조칼슘 > 난각분 > 침강성 탄산칼슘 순으로 나타났다. 이같은 칼슘강화물질들을 마요네즈에 첨가하여 마요네즈의 칼슘변화를 살펴보았다. 양조칼슘을 마요네즈에 첨가시 칼슘이온 농도는 1,399ppm 이었으며, 시간이 경과함에 따라 점차 감소하여 23.87% 감소하다가 48시간 이후 증감은 있지만 일정수준을 유지하는 것으로 나타났다. 현미칼슘을 마요네즈에 첨가시 칼슘이온 농도는 1,550ppm 이었으며 시간이 경과함에 따라 감소하여 23.87% 감소하다가 48시간 이후 증감은 있지만 일정수준을 유지하는 것으로 나타났다. 난각 칼슘분 및 침강성 탄산칼슘 또한 시간 경과함에 따라 각각 초기 농도의 26%, 41% 감소함을 알 수 있었다. 이상으로 보아 현미칼슘 > 양조칼슘 > 난각분 > 침강성 탄산칼슘 순으로 칼슘 강화물질로서 이용성이 높음을 알 수 있었다.
본 연구에서는 구성 성분 중 광물질이 97.2%이며 이중 CaCO_(3)이 95%이상인 난각을 이용하여 현대인에게 부족하기 쉬운 칼슘을 보충하고자 하였다. 난각분은 초음파 세척기를 이용하여 25℃에서 10분간 세척한 후, 흐르는 물에서 5분간 수세하는 조작을 2회 반복, sample miller를 이용하여 5초간 분쇄하여 40~20mesh 사이의 난각분을 얻었다. 난각 초산칼슘은 난각분을 식초에 침지하여 flask shaker를 이용 탈기시켜 난각 침지 초산을 제조하였다. 제조한 난각분의 성분은 칼슘함량이 94% 이었고 수분은 0.9%, 단백질은 2.7%이었다. 난각 초산 칼슘은 침지시킨 용매(식초, 물)에 따라 다소 이온화율의 차이를 보였다. 양조식초에 침지시킨 양조칼슘은 이온화율이 86.4%, 현미식초에 침지시킨 현미칼슘은 88.12%, 물에 침지시킨 난각분 및 침강성 탄산칼슘은 각각 18.9%, 0.04%의 이온화율을 보여 유기산인 초산에 난각칼슘의 이온화율이 높음을 알 수 있었다. 이온화율은 현미칼슘 > 양조칼슘 > 난각분 > 침강성 탄산칼슘 순으로 높음을 알 수 있었다. 칼슘 함량 또한 현미칼슘이 31.6%, 양조 칼슘이 27.8%, 난각분 및 침강성 탄산칼슘이 각각 47.4% 와 20.1% 이었다. 하지만 체내에 흡수에 영향을 미치는 이온화율을 감안할 때 현미칼슘 > 양조칼슘 > 난각분 > 침강성 탄산칼슘 순으로 나타났다. 이같은 칼슘강화물질들을 마요네즈에 첨가하여 마요네즈의 칼슘변화를 살펴보았다. 양조칼슘을 마요네즈에 첨가시 칼슘이온 농도는 1,399ppm 이었으며, 시간이 경과함에 따라 점차 감소하여 23.87% 감소하다가 48시간 이후 증감은 있지만 일정수준을 유지하는 것으로 나타났다. 현미칼슘을 마요네즈에 첨가시 칼슘이온 농도는 1,550ppm 이었으며 시간이 경과함에 따라 감소하여 23.87% 감소하다가 48시간 이후 증감은 있지만 일정수준을 유지하는 것으로 나타났다. 난각 칼슘분 및 침강성 탄산칼슘 또한 시간 경과함에 따라 각각 초기 농도의 26%, 41% 감소함을 알 수 있었다. 이상으로 보아 현미칼슘 > 양조칼슘 > 난각분 > 침강성 탄산칼슘 순으로 칼슘 강화물질로서 이용성이 높음을 알 수 있었다.
This study aims to supplement the calcium ions to the calcium-deficient moderns with the egg-shell, which consists of 97.2% minerals. In particular, CaCO_(3) occupies above 95%. The egg-shell powder was obtained after several procedures such as washing with water, crashing with sample miller and sie...
This study aims to supplement the calcium ions to the calcium-deficient moderns with the egg-shell, which consists of 97.2% minerals. In particular, CaCO_(3) occupies above 95%. The egg-shell powder was obtained after several procedures such as washing with water, crashing with sample miller and sieving with mesh. The egg-shell calcium acetate contained 94% calcium, 0.9% water and 2.7% protein. The vinegar-egg-shell calcium acetate was prepared after digesting egg-shell powder in vinegar and evaporating the excessive gas. The ionization rate of vinegar-egg-shell calcium acetate variously appeared as a function of digested solvents. The brown rice vinegar-egg-shell calcium acetate digested in brewed vinegar and the brewed vinegar-egg-shell calcium acetate digested in brown rice vinegar had the ionization rates of 86.4% and 88.12%, respectively. The egg-shell calcium acetate and the precipitated calcium carbonate digested in water had the ionization rates of 18.9% and 0.04%, respectively. Thus, the ionization rate increased in vinegar, which is a kind of organic acid. The ionization rate was ordered in brown rice vinegar-egg-shell calcium acetate > brewed vinegar-egg-shell calcium acetate > egg-shell calcium acetate > precipitated calcium carbonate. The calcium contents in brown rice calcium and brown calcium were 31.6% and 27.8%, respectively. Egg-shell calcium acetate and precipitated calcium carbonate had 47.4% and 20.1% calcium contents, respectively. However, if the calcium content and ionization rate were considered together, the absorption of calcium into the body was ordered in brown rice vinegar-egg-shell calcium acetate > brewed vinegar-egg-shell calcium acetate > egg-shell calcium acetate > precipitated calcium carbonate. Calcium ion concentration was measured after adding the calcium-fortifying agents into the mayonnaise. In the addition of the brewed vinegar-egg-shell calcium acetate, the concentration of calcium ions was 1,399 ppm at the initial, decreased with decreasing ratio of 23.87% until 48 hr and levelled off. The concentration of calcium ions after adding brown rice vinegar-egg-shell calcium acetate was 1,550 ppm at the initial, decreased with decreasing ratio of 23.87% until 48 hr and levelled off. The decreasing ratios in calcium ions of egg-shell calcium acetate and precipitated calcium carbonate were 26% and 41% of initial concentration, respectively. The usability of egg-shell powder was ordered in brown rice vinegar-egg-shell calcium acetate > brewed vinegar-egg-shell calcium acetate > egg-shell calcium acetate > precipitated calcium carbonate.
This study aims to supplement the calcium ions to the calcium-deficient moderns with the egg-shell, which consists of 97.2% minerals. In particular, CaCO_(3) occupies above 95%. The egg-shell powder was obtained after several procedures such as washing with water, crashing with sample miller and sieving with mesh. The egg-shell calcium acetate contained 94% calcium, 0.9% water and 2.7% protein. The vinegar-egg-shell calcium acetate was prepared after digesting egg-shell powder in vinegar and evaporating the excessive gas. The ionization rate of vinegar-egg-shell calcium acetate variously appeared as a function of digested solvents. The brown rice vinegar-egg-shell calcium acetate digested in brewed vinegar and the brewed vinegar-egg-shell calcium acetate digested in brown rice vinegar had the ionization rates of 86.4% and 88.12%, respectively. The egg-shell calcium acetate and the precipitated calcium carbonate digested in water had the ionization rates of 18.9% and 0.04%, respectively. Thus, the ionization rate increased in vinegar, which is a kind of organic acid. The ionization rate was ordered in brown rice vinegar-egg-shell calcium acetate > brewed vinegar-egg-shell calcium acetate > egg-shell calcium acetate > precipitated calcium carbonate. The calcium contents in brown rice calcium and brown calcium were 31.6% and 27.8%, respectively. Egg-shell calcium acetate and precipitated calcium carbonate had 47.4% and 20.1% calcium contents, respectively. However, if the calcium content and ionization rate were considered together, the absorption of calcium into the body was ordered in brown rice vinegar-egg-shell calcium acetate > brewed vinegar-egg-shell calcium acetate > egg-shell calcium acetate > precipitated calcium carbonate. Calcium ion concentration was measured after adding the calcium-fortifying agents into the mayonnaise. In the addition of the brewed vinegar-egg-shell calcium acetate, the concentration of calcium ions was 1,399 ppm at the initial, decreased with decreasing ratio of 23.87% until 48 hr and levelled off. The concentration of calcium ions after adding brown rice vinegar-egg-shell calcium acetate was 1,550 ppm at the initial, decreased with decreasing ratio of 23.87% until 48 hr and levelled off. The decreasing ratios in calcium ions of egg-shell calcium acetate and precipitated calcium carbonate were 26% and 41% of initial concentration, respectively. The usability of egg-shell powder was ordered in brown rice vinegar-egg-shell calcium acetate > brewed vinegar-egg-shell calcium acetate > egg-shell calcium acetate > precipitated calcium carbonate.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.