우리 나라 오이피클 산업동향과 오이피클 2차 발효에서 분리된 미생물에 관한 연구 (A) study on the trend in the cucumber pickle industry of Korea and the microbial isolates from the second fermentation of cucumber pickles원문보기
본 연구에서는 오이피클의 산업 동향을 살펴보고 피클 제조시 2차 발효 과정에서 분리한 B. subtilis(U)와 L. brevis(U)의 최적 생장 조건을 찾은 후 항균성을 가지는 미국자리공 뿌리와 열매에서 분리한 항균 단백질을 첨가시켜 저해 여부를 확인하였다. 1. 재래종 오이의 생산량은 늘고 있는데 반해 피클용 오이의 생산량은 아주 낮은 수치로 해마다 비슷한 수준이다. 2. 오이의 수출과 수입은 동시에 늘어나고 있는데 이는 재래종 오이의 일본 수출과 피클용 오이의 국내 수입이 동시에 늘어나고 있는 결과에서 비롯된 것이다. 3. 오이 발효 과정에서 pH 변화는 첫 날 pH6.29에서 시간이 지날수록 낮아져 16일째 되는 날 pH는 4이하로 내려갔다. 그에 반해 산도는 점차적으로 높아지는 결과가 나타났다. 4. B. subtilis(U)와 L. brevis(U)는 35℃, pH6-8, 염이 함유되지 않은 조건에서 가장 잘 생장하였다. 5. 오이즙 배지와 ...
본 연구에서는 오이피클의 산업 동향을 살펴보고 피클 제조시 2차 발효 과정에서 분리한 B. subtilis(U)와 L. brevis(U)의 최적 생장 조건을 찾은 후 항균성을 가지는 미국자리공 뿌리와 열매에서 분리한 항균 단백질을 첨가시켜 저해 여부를 확인하였다. 1. 재래종 오이의 생산량은 늘고 있는데 반해 피클용 오이의 생산량은 아주 낮은 수치로 해마다 비슷한 수준이다. 2. 오이의 수출과 수입은 동시에 늘어나고 있는데 이는 재래종 오이의 일본 수출과 피클용 오이의 국내 수입이 동시에 늘어나고 있는 결과에서 비롯된 것이다. 3. 오이 발효 과정에서 pH 변화는 첫 날 pH6.29에서 시간이 지날수록 낮아져 16일째 되는 날 pH는 4이하로 내려갔다. 그에 반해 산도는 점차적으로 높아지는 결과가 나타났다. 4. B. subtilis(U)와 L. brevis(U)는 35℃, pH6-8, 염이 함유되지 않은 조건에서 가장 잘 생장하였다. 5. 오이즙 배지와 MRS 배지를 일정량 섞은 배지에서 B. subtilis(U)와 L. brevis(U)는 오이즙 배지가 함유되지 않은 MRS 배지에서 가장 잘 생장하였고, 오이즙 배지를 60% 이상 혼합한 배지에서는 거의 생장을 하지 않는 것으로 나타났다. 6. 미국자리공 뿌리에서의 항균 단백질은 DEAE-cellulose anion exchange chromatography를 바로 통과한 Unbound sample에서, 그리고 Sephadex G-75 gel chromatography를 통과한 peak중 3번째 peak에서 항균활성이 있는 것으로 나타났다. 7. 미국자리공 열매에서의 항균 단백질은 DEAE-cellulose anion exchange chromatography를 바로 통과한 Unbound sample에서, 그리고 Sephadex G-75 gel chromatography를 통과한 peak중 2번째 peak에서 항균활성이 있는 것으로 나타났다. 8. 미국자리공 뿌리에서 분리한 항균 단백질이 열매에서 분리한 항균 단백질에서 보다 균에 대한 저해 효과가 컸다. 9. B. subtilis(U)는 미국자리공 뿌리와 열매의 생장 저해 효과가 거의 나타나지 않았으나 L. brevis(U)에서는 약간의 저해 효과가 나타났다.
본 연구에서는 오이피클의 산업 동향을 살펴보고 피클 제조시 2차 발효 과정에서 분리한 B. subtilis(U)와 L. brevis(U)의 최적 생장 조건을 찾은 후 항균성을 가지는 미국자리공 뿌리와 열매에서 분리한 항균 단백질을 첨가시켜 저해 여부를 확인하였다. 1. 재래종 오이의 생산량은 늘고 있는데 반해 피클용 오이의 생산량은 아주 낮은 수치로 해마다 비슷한 수준이다. 2. 오이의 수출과 수입은 동시에 늘어나고 있는데 이는 재래종 오이의 일본 수출과 피클용 오이의 국내 수입이 동시에 늘어나고 있는 결과에서 비롯된 것이다. 3. 오이 발효 과정에서 pH 변화는 첫 날 pH6.29에서 시간이 지날수록 낮아져 16일째 되는 날 pH는 4이하로 내려갔다. 그에 반해 산도는 점차적으로 높아지는 결과가 나타났다. 4. B. subtilis(U)와 L. brevis(U)는 35℃, pH6-8, 염이 함유되지 않은 조건에서 가장 잘 생장하였다. 5. 오이즙 배지와 MRS 배지를 일정량 섞은 배지에서 B. subtilis(U)와 L. brevis(U)는 오이즙 배지가 함유되지 않은 MRS 배지에서 가장 잘 생장하였고, 오이즙 배지를 60% 이상 혼합한 배지에서는 거의 생장을 하지 않는 것으로 나타났다. 6. 미국자리공 뿌리에서의 항균 단백질은 DEAE-cellulose anion exchange chromatography를 바로 통과한 Unbound sample에서, 그리고 Sephadex G-75 gel chromatography를 통과한 peak중 3번째 peak에서 항균활성이 있는 것으로 나타났다. 7. 미국자리공 열매에서의 항균 단백질은 DEAE-cellulose anion exchange chromatography를 바로 통과한 Unbound sample에서, 그리고 Sephadex G-75 gel chromatography를 통과한 peak중 2번째 peak에서 항균활성이 있는 것으로 나타났다. 8. 미국자리공 뿌리에서 분리한 항균 단백질이 열매에서 분리한 항균 단백질에서 보다 균에 대한 저해 효과가 컸다. 9. B. subtilis(U)는 미국자리공 뿌리와 열매의 생장 저해 효과가 거의 나타나지 않았으나 L. brevis(U)에서는 약간의 저해 효과가 나타났다.
In this paper the trend in the cucumber pickle industry of Korea was studied and an optimal growth conditions of B. subtilis(U) and L. brevis(U), isolated from the second fermented cucumber pickles, was found. Then the antibacterial protein which was isolated from a root and a fruit of the phytolacc...
In this paper the trend in the cucumber pickle industry of Korea was studied and an optimal growth conditions of B. subtilis(U) and L. brevis(U), isolated from the second fermented cucumber pickles, was found. Then the antibacterial protein which was isolated from a root and a fruit of the phytolacca americana L. was added to see whether it had an inhibition activity or not. 1. While the production quantity of native cucumbers has increased, the production quantity of cucumbers for pickles is still very low. 2. The increase of cucumbers' export and import is the result of more native cucumbers being sold to Japan and an increased import of pickled cucumbers. 3. The first measured pH 6.29 is decreased to below pH 4 at 16 days after the fermentation. Its acidity, however, increased gradually. 4. The best optimal growth conditions of B. subtilis(U) and L. brevis(U) are at the temperature of 35℃, pH 6-8 with no salts. 5. B. subtilis(U) and L. brevis(U) can 2row well at the MRS media without any cucumbers juice but they are not grow in the MRS media with 60% of the cucumbers juice. 6. From the root there is the antibacterial protein in the unbound portion of DEAE-Cellulose anion exchange chromatography and in the third peak of Sephadex G-75 gel chromatography. 7. From the fruit there is the antibacterial protein in the unbound portion of DEAE-Cellulose anion exchange chromatography and in the second peak of Sephadex G-75 gel chromatography. 8. Antibacterial protein, isolated from a root of the phytolacca americana L., has more inhibition activity than it from a fruit of the phytolacca americana L. . 9. The growth of B. subtilis(U) was not inhibited by the antibacterial protein from root and fruit of the phytolacca americana L. but it of L. brevis(U) was inhibited a little.
In this paper the trend in the cucumber pickle industry of Korea was studied and an optimal growth conditions of B. subtilis(U) and L. brevis(U), isolated from the second fermented cucumber pickles, was found. Then the antibacterial protein which was isolated from a root and a fruit of the phytolacca americana L. was added to see whether it had an inhibition activity or not. 1. While the production quantity of native cucumbers has increased, the production quantity of cucumbers for pickles is still very low. 2. The increase of cucumbers' export and import is the result of more native cucumbers being sold to Japan and an increased import of pickled cucumbers. 3. The first measured pH 6.29 is decreased to below pH 4 at 16 days after the fermentation. Its acidity, however, increased gradually. 4. The best optimal growth conditions of B. subtilis(U) and L. brevis(U) are at the temperature of 35℃, pH 6-8 with no salts. 5. B. subtilis(U) and L. brevis(U) can 2row well at the MRS media without any cucumbers juice but they are not grow in the MRS media with 60% of the cucumbers juice. 6. From the root there is the antibacterial protein in the unbound portion of DEAE-Cellulose anion exchange chromatography and in the third peak of Sephadex G-75 gel chromatography. 7. From the fruit there is the antibacterial protein in the unbound portion of DEAE-Cellulose anion exchange chromatography and in the second peak of Sephadex G-75 gel chromatography. 8. Antibacterial protein, isolated from a root of the phytolacca americana L., has more inhibition activity than it from a fruit of the phytolacca americana L. . 9. The growth of B. subtilis(U) was not inhibited by the antibacterial protein from root and fruit of the phytolacca americana L. but it of L. brevis(U) was inhibited a little.
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