Comparative Analyses of the Flavors from Hallabong (Citrus sphaerocarpa) with Lemon, Orange and Grapefruit by SPTE and HS-SPME Combined with GC-MS : 고체상 포집 추출법, 시료 상층부 고체상 극미량 추출법과 GC-MS를 이용한 한라봉의 향미성분 분석 : 레몬, 오렌지, 자몽과의 비교원문보기
이 논문에서는 고체상 포집 추출법 (SPTE)과 시료 상층부 고체상 극미량 추출법 (HS-SPME)의 두 가지 추출방법을 사용하여 한라봉의 껍질로부터 추출한 향미성분들을 GC-MS로 규명하였다. 한라봉의 향미성분들 중 d-limonene (98.5%)이 주요 성분으로 검출되었고, cis-β-ocimene, valencene 그리고 α-farnesene과 같은 성분들 또한 상대적으로 높은 peak로서 검출되었으며, 그밖에 ...
이 논문에서는 고체상 포집 추출법 (SPTE)과 시료 상층부 고체상 극미량 추출법 (HS-SPME)의 두 가지 추출방법을 사용하여 한라봉의 껍질로부터 추출한 향미성분들을 GC-MS로 규명하였다. 한라봉의 향미성분들 중 d-limonene (98.5%)이 주요 성분으로 검출되었고, cis-β-ocimene, valencene 그리고 α-farnesene과 같은 성분들 또한 상대적으로 높은 peak로서 검출되었으며, 그밖에 sabinene, isothujol 및 δ-elemene 등과 같은 향미성분들이 소량 검출되었다. SPTE-GC-MS방법을 이용하여 추출, 동정한 한라봉의 향미성분들을 같은 방법을 이용하여 분석한 레몬, 오렌지 및 자몽의 향미성분들과 비교하였다. 또한 크로마토그래피 분석자료를 근거로 한라봉, 레몬, 오렌지 및 자몽 향기성분의 유사성을 파악하기 위하여 주성분 분석이 시도되었다. HS-SPME에 있어서는 네 개의 citrus속 과일들에 존재하는 다섯 개의 특징적인 향미성분들의 추출을 위하여 선택된 fiber들의 효율이 시료 상층부의 기체상과 HS-SPME fiber coating물질 사이의 분배계수(K_(fg))와 상대농도인자(relative concentration factor)를 통하여 평가되었다. 모든 시료에 대하여 평가된 네 개의 fiber들 중 50/30㎛ DVB/CAR/PDMS fiber가 가장 추출효율이 높은 것으로 나타났다.
이 논문에서는 고체상 포집 추출법 (SPTE)과 시료 상층부 고체상 극미량 추출법 (HS-SPME)의 두 가지 추출방법을 사용하여 한라봉의 껍질로부터 추출한 향미성분들을 GC-MS로 규명하였다. 한라봉의 향미성분들 중 d-limonene (98.5%)이 주요 성분으로 검출되었고, cis-β-ocimene, valencene 그리고 α-farnesene과 같은 성분들 또한 상대적으로 높은 peak로서 검출되었으며, 그밖에 sabinene, isothujol 및 δ-elemene 등과 같은 향미성분들이 소량 검출되었다. SPTE-GC-MS방법을 이용하여 추출, 동정한 한라봉의 향미성분들을 같은 방법을 이용하여 분석한 레몬, 오렌지 및 자몽의 향미성분들과 비교하였다. 또한 크로마토그래피 분석자료를 근거로 한라봉, 레몬, 오렌지 및 자몽 향기성분의 유사성을 파악하기 위하여 주성분 분석이 시도되었다. HS-SPME에 있어서는 네 개의 citrus속 과일들에 존재하는 다섯 개의 특징적인 향미성분들의 추출을 위하여 선택된 fiber들의 효율이 시료 상층부의 기체상과 HS-SPME fiber coating물질 사이의 분배계수(K_(fg))와 상대농도인자(relative concentration factor)를 통하여 평가되었다. 모든 시료에 대하여 평가된 네 개의 fiber들 중 50/30㎛ DVB/CAR/PDMS fiber가 가장 추출효율이 높은 것으로 나타났다.
The aroma component of Hallabong peel was characterized by GC-MS with two different extraction techniques including solid-phase trapping solvent extraction (SPTE) and headspace solid-phase microextraction (HS-SPME). Aroma components emitted from Hallabong peel were compared with those of the other c...
The aroma component of Hallabong peel was characterized by GC-MS with two different extraction techniques including solid-phase trapping solvent extraction (SPTE) and headspace solid-phase microextraction (HS-SPME). Aroma components emitted from Hallabong peel were compared with those of the other citrus varieties such as lemon, orange and grapefruit by SPTE and GC-MS. d-Limonene (98.5%) was main component and relatively higher peaks of cis-β-ocimene, valencene and α-farnesene in Hallabong are observed. Other volatile aromas such as sabinene, isothujol and δ-elemene were found at small peaks. And principal component analysis was employed to distinguish citrus aromas based on their chromatographic data. For HS-SPME, the fiber efficiency is evaluated through comparing the partition coefficient (K_(gs)) between the HS gaseous phase and HS-SPME fiber coating, and the relative concentration factors (CF) of the five characteristic compounds of the four citrus varieties. 50/30㎛ DVB/CAR/PDMS fiber is verified as the best choice among the four fibers evaluated for all the samples.
The aroma component of Hallabong peel was characterized by GC-MS with two different extraction techniques including solid-phase trapping solvent extraction (SPTE) and headspace solid-phase microextraction (HS-SPME). Aroma components emitted from Hallabong peel were compared with those of the other citrus varieties such as lemon, orange and grapefruit by SPTE and GC-MS. d-Limonene (98.5%) was main component and relatively higher peaks of cis-β-ocimene, valencene and α-farnesene in Hallabong are observed. Other volatile aromas such as sabinene, isothujol and δ-elemene were found at small peaks. And principal component analysis was employed to distinguish citrus aromas based on their chromatographic data. For HS-SPME, the fiber efficiency is evaluated through comparing the partition coefficient (K_(gs)) between the HS gaseous phase and HS-SPME fiber coating, and the relative concentration factors (CF) of the five characteristic compounds of the four citrus varieties. 50/30㎛ DVB/CAR/PDMS fiber is verified as the best choice among the four fibers evaluated for all the samples.
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