본 연구는 환경오염원으로 대두되고 있는 생활 폐기물인 남은 음식물에 미생물 Lactobacillus와 Bacillus를 3:7의 비율로 첨가하여 발효공정을 거친 후 일부원료와 혼합하여 돼지 사료원으로서 영양적 가치 및 유해성을 검사하였고 이들 발효 남은 음식물을 양돈사료에 직접적으로 이용하기 위해 완전 혼합 사료를 제조하여 돼지에게 급여했을 때 돼지의 생산성 도체특성 및 경제성을 조사하기 위하여 실시하였다. 본 연구에서 얻어진 결과를 요약하면 다음과 같다. 1.발효 남은 음식물의 수분과 단백질 및 조지방 함량은 각각 56.7,19.5및 19.5%로 높은 비율을 나타내었고,염분함량은 0.39%로 나타났다. 2.발효 남은 음식물 내에서 유해성 미생물인 ...
본 연구는 환경오염원으로 대두되고 있는 생활 폐기물인 남은 음식물에 미생물 Lactobacillus와 Bacillus를 3:7의 비율로 첨가하여 발효공정을 거친 후 일부원료와 혼합하여 돼지 사료원으로서 영양적 가치 및 유해성을 검사하였고 이들 발효 남은 음식물을 양돈사료에 직접적으로 이용하기 위해 완전 혼합 사료를 제조하여 돼지에게 급여했을 때 돼지의 생산성 도체특성 및 경제성을 조사하기 위하여 실시하였다. 본 연구에서 얻어진 결과를 요약하면 다음과 같다. 1.발효 남은 음식물의 수분과 단백질 및 조지방 함량은 각각 56.7,19.5및 19.5%로 높은 비율을 나타내었고,염분함량은 0.39%로 나타났다. 2.발효 남은 음식물 내에서 유해성 미생물인 살모넬라 및 대장균이 검출되지 않았고,중금속 및 아플라톡신 B₁은 기준치 이하로 나타났다. 3.시험사료의 영양소 함량은 한국사양표준의 요구량을 100%이상 충족하였다. 4.사양시험 성적은 시험사료 혼합비율이 증가함에 따라 사료섭취량이 유의하게 감소하였고,경제성과 증체율을 고려하면 75% 혼합비율이 가장 이상적이었다. 5.도체성적은 시험사료 50% 혼합구에서 도체율이 가장 높았고 도체등급은 시험사료 25%,50%,75%군에서 모두 A등급을 나타내었다. 6.제조된 시험사료의 가격은 167.95원으로 일반 시판사료 350원/kg의 약 52%로 사료비 절약효과가 있는 것으로 나타났다.
본 연구는 환경오염원으로 대두되고 있는 생활 폐기물인 남은 음식물에 미생물 Lactobacillus와 Bacillus를 3:7의 비율로 첨가하여 발효공정을 거친 후 일부원료와 혼합하여 돼지 사료원으로서 영양적 가치 및 유해성을 검사하였고 이들 발효 남은 음식물을 양돈사료에 직접적으로 이용하기 위해 완전 혼합 사료를 제조하여 돼지에게 급여했을 때 돼지의 생산성 도체특성 및 경제성을 조사하기 위하여 실시하였다. 본 연구에서 얻어진 결과를 요약하면 다음과 같다. 1.발효 남은 음식물의 수분과 단백질 및 조지방 함량은 각각 56.7,19.5및 19.5%로 높은 비율을 나타내었고,염분함량은 0.39%로 나타났다. 2.발효 남은 음식물 내에서 유해성 미생물인 살모넬라 및 대장균이 검출되지 않았고,중금속 및 아플라톡신 B₁은 기준치 이하로 나타났다. 3.시험사료의 영양소 함량은 한국사양표준의 요구량을 100%이상 충족하였다. 4.사양시험 성적은 시험사료 혼합비율이 증가함에 따라 사료섭취량이 유의하게 감소하였고,경제성과 증체율을 고려하면 75% 혼합비율이 가장 이상적이었다. 5.도체성적은 시험사료 50% 혼합구에서 도체율이 가장 높았고 도체등급은 시험사료 25%,50%,75%군에서 모두 A등급을 나타내었다. 6.제조된 시험사료의 가격은 167.95원으로 일반 시판사료 350원/kg의 약 52%로 사료비 절약효과가 있는 것으로 나타났다.
This study was conducted to identify the nutritional value and the harmfulness of the fermented food waste mixing feed for pigs, which is made by adding microorganisms (Lactobacillus and Bacillus at 3:7 ratio) to food waste, and examine the pig productivity, carcass features and economy resulting fr...
This study was conducted to identify the nutritional value and the harmfulness of the fermented food waste mixing feed for pigs, which is made by adding microorganisms (Lactobacillus and Bacillus at 3:7 ratio) to food waste, and examine the pig productivity, carcass features and economy resulting from the complete combination feed produced in the way above. The result of this study is summarized as follows: 1. The contents combination of the food waste were 56.7, 19.5 and 19.5% for moisture, crude protein and crude fat respectively, and the content of salt was 0.39%. 2. Noxious microorganism such as salmonella and E. coli were not found in the fermented food waste, and the content of heavy metal and aflatoxin B₁ was below the standard. 3. The contents of nutrition factors of the experimental feed satisfied the requirements of the Korean standard over 100%. 4. In this pig rearing experiment was showed that as the experimental feed's combination ratio increased, the amount of feed intake decreased significantly and the ideal combination ratio was 75% considering the economy and weight gain. 5. As for the features of carcass, the dressing was best at 50% combination ratio, and the carcass grade was all A at 25%, 50% and 75% experimental feed group. 6. The price 167.95 Korean Won/kg of the manufactured experimental feed was 52% of the price of the commercial feed - 350 Korean Won/kg, so it can save the feed cost. being about.
This study was conducted to identify the nutritional value and the harmfulness of the fermented food waste mixing feed for pigs, which is made by adding microorganisms (Lactobacillus and Bacillus at 3:7 ratio) to food waste, and examine the pig productivity, carcass features and economy resulting from the complete combination feed produced in the way above. The result of this study is summarized as follows: 1. The contents combination of the food waste were 56.7, 19.5 and 19.5% for moisture, crude protein and crude fat respectively, and the content of salt was 0.39%. 2. Noxious microorganism such as salmonella and E. coli were not found in the fermented food waste, and the content of heavy metal and aflatoxin B₁ was below the standard. 3. The contents of nutrition factors of the experimental feed satisfied the requirements of the Korean standard over 100%. 4. In this pig rearing experiment was showed that as the experimental feed's combination ratio increased, the amount of feed intake decreased significantly and the ideal combination ratio was 75% considering the economy and weight gain. 5. As for the features of carcass, the dressing was best at 50% combination ratio, and the carcass grade was all A at 25%, 50% and 75% experimental feed group. 6. The price 167.95 Korean Won/kg of the manufactured experimental feed was 52% of the price of the commercial feed - 350 Korean Won/kg, so it can save the feed cost. being about.
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