[학위논문]보호아미노산과 보호지방의 추가공급이 착유우의 유량생산 및 유성분에 미치는 영향 Effects of Supplementation of Protected-Amino acids and Fats on Milk Yield and Milk Composition of Lactating Cows원문보기
본 실험은 착유우의 유단백 향상을 위한 보호아미노산과 보호지방의 추가공급에 따른 이용성을 살펴보고자 다음과 같이 실험을 시행하였다. 첫째 in vitro 실험을 통하여 보호아미노산과 보호지방을 첨가할 경우 위액의 성상을 알아보았고, 둘째, in vivo 실험을 통하여 착유우 사료에 보호아미노산과 보호지방 첨가시 착유우의 산유량과 유성분등의 생산성 변화에 관하여 조사하였다. 1. In vitro 결과로부터, 보호아미노산과 보호지방의 추가공급에 따른 반추위내 pH는 전체적으로 실험 개시부터 종료까지 배양시간이 경과함에 따라 대조구와 첨가구 모두 비슷하게 감소하는 경향을 나타내었고 통계적 유의차는 없었다. 반추위내에서 보호 아미노산과 보호 지방의 추가 급여가 반추위내 건물 소화율에 미치는 영향은 없던 것으로 평가되었다. Acetate와 ...
본 실험은 착유우의 유단백 향상을 위한 보호아미노산과 보호지방의 추가공급에 따른 이용성을 살펴보고자 다음과 같이 실험을 시행하였다. 첫째 in vitro 실험을 통하여 보호아미노산과 보호지방을 첨가할 경우 위액의 성상을 알아보았고, 둘째, in vivo 실험을 통하여 착유우 사료에 보호아미노산과 보호지방 첨가시 착유우의 산유량과 유성분등의 생산성 변화에 관하여 조사하였다. 1. In vitro 결과로부터, 보호아미노산과 보호지방의 추가공급에 따른 반추위내 pH는 전체적으로 실험 개시부터 종료까지 배양시간이 경과함에 따라 대조구와 첨가구 모두 비슷하게 감소하는 경향을 나타내었고 통계적 유의차는 없었다. 반추위내에서 보호 아미노산과 보호 지방의 추가 급여가 반추위내 건물 소화율에 미치는 영향은 없던 것으로 평가되었다. Acetate와 propionate 생성량은 배양 후 12시간이전까지는 대조구가 처리구에 비하여 유의하게 높았지만(P<0.05), 12시간이후부터는 대조구에 비하여 처리구에서 유의하게 높았다(P<0.05). Total VFA 생성량은 처리구에서 유의하게 높게 생성되었다(p<0.05). 반추위액의 ammonia-N 농도 결과는 대조구에서 처리구에 비해 유의하게 높았다(p<0.05). 2. In vivo 결과로부터, 4% FCM 생성량은 실험기간동안 대조구는 4.00%의 감소를 보였고, 처리구는 3.77%의 증가를 나타내었다. 유단백 생성량(㎏)을 계산한 결과 실험 기간동안 대조구는 4.40%가 감소하였고, 처리구는 1.22%가 감소하여 처리구에서보다 적게 감소하였다(p<0.05). 우유내 urea 농도는 처리구가 대조구에 비해 다소 높았으며(p<0.05), 보호아미노산과 보호지방을 첨가시 우유중 지방함량도 증가한 결과를 나타내었으며, 대조구에 비해 유의한 차이를 나타내었다(p<0.05). 이상의 결과를 종합해 볼 때 in vitro의 경우 보호아미노산과 보호지방 첨가시 반추위 내 발효성상에 문제가 없었고, in vivo 실험의 결과로 볼 때 처리구에서 산유량의 증가가 있었으며 비유시기가 경과할수록 처리구가 대조구에 비하여 유단백 감소율이 적었다. 유지방의 경우는 처리구에서 매우 유의하게 증가하였다. 그러나 본 연구에서는 섭취단백질 및 추가 공급한 보호아미노산이 어느 정도 우유내 유단백으로 전환되었는지를 정확히 규명되지 못하였다. 따라서 향후 연구로는 사료단백질 공급원에 대한 실제 소장내 essential amino acids의 흡수율 평가가 수행되어야 하며, 반추 미생물 단백질 합성량을 고려한 metabolizable amino acids 공급량 평가 방법을 개발할 필요성이 있다고 사료된다. 결론적으로 젖소에게 급여되는 사료 단백질의 bypass essential amino acids의 정확한 평가와 이의 체내 대사효율에 영향을 미치는 요인에 대하여 더욱 많은 연구가 필요하다고 사료된다.
본 실험은 착유우의 유단백 향상을 위한 보호아미노산과 보호지방의 추가공급에 따른 이용성을 살펴보고자 다음과 같이 실험을 시행하였다. 첫째 in vitro 실험을 통하여 보호아미노산과 보호지방을 첨가할 경우 위액의 성상을 알아보았고, 둘째, in vivo 실험을 통하여 착유우 사료에 보호아미노산과 보호지방 첨가시 착유우의 산유량과 유성분등의 생산성 변화에 관하여 조사하였다. 1. In vitro 결과로부터, 보호아미노산과 보호지방의 추가공급에 따른 반추위내 pH는 전체적으로 실험 개시부터 종료까지 배양시간이 경과함에 따라 대조구와 첨가구 모두 비슷하게 감소하는 경향을 나타내었고 통계적 유의차는 없었다. 반추위내에서 보호 아미노산과 보호 지방의 추가 급여가 반추위내 건물 소화율에 미치는 영향은 없던 것으로 평가되었다. Acetate와 propionate 생성량은 배양 후 12시간이전까지는 대조구가 처리구에 비하여 유의하게 높았지만(P<0.05), 12시간이후부터는 대조구에 비하여 처리구에서 유의하게 높았다(P<0.05). Total VFA 생성량은 처리구에서 유의하게 높게 생성되었다(p<0.05). 반추위액의 ammonia-N 농도 결과는 대조구에서 처리구에 비해 유의하게 높았다(p<0.05). 2. In vivo 결과로부터, 4% FCM 생성량은 실험기간동안 대조구는 4.00%의 감소를 보였고, 처리구는 3.77%의 증가를 나타내었다. 유단백 생성량(㎏)을 계산한 결과 실험 기간동안 대조구는 4.40%가 감소하였고, 처리구는 1.22%가 감소하여 처리구에서보다 적게 감소하였다(p<0.05). 우유내 urea 농도는 처리구가 대조구에 비해 다소 높았으며(p<0.05), 보호아미노산과 보호지방을 첨가시 우유중 지방함량도 증가한 결과를 나타내었으며, 대조구에 비해 유의한 차이를 나타내었다(p<0.05). 이상의 결과를 종합해 볼 때 in vitro의 경우 보호아미노산과 보호지방 첨가시 반추위 내 발효성상에 문제가 없었고, in vivo 실험의 결과로 볼 때 처리구에서 산유량의 증가가 있었으며 비유시기가 경과할수록 처리구가 대조구에 비하여 유단백 감소율이 적었다. 유지방의 경우는 처리구에서 매우 유의하게 증가하였다. 그러나 본 연구에서는 섭취단백질 및 추가 공급한 보호아미노산이 어느 정도 우유내 유단백으로 전환되었는지를 정확히 규명되지 못하였다. 따라서 향후 연구로는 사료단백질 공급원에 대한 실제 소장내 essential amino acids의 흡수율 평가가 수행되어야 하며, 반추 미생물 단백질 합성량을 고려한 metabolizable amino acids 공급량 평가 방법을 개발할 필요성이 있다고 사료된다. 결론적으로 젖소에게 급여되는 사료 단백질의 bypass essential amino acids의 정확한 평가와 이의 체내 대사효율에 영향을 미치는 요인에 대하여 더욱 많은 연구가 필요하다고 사료된다.
These trials consist with two experiments in which have been supplemented protected essential amino acids and fat into diet, and conducted to evaluate the rumen fermentation and lactation performances. First experiment was carried out in vitro batch culture was conducted to evaluate the fermentation...
These trials consist with two experiments in which have been supplemented protected essential amino acids and fat into diet, and conducted to evaluate the rumen fermentation and lactation performances. First experiment was carried out in vitro batch culture was conducted to evaluate the fermentation characteristics by supplementation of protected amino acid and (Met, Lys) and fat. Second experiment was to compare the lactation when cows were given protected amino acids and fat. The results from these trials are as follows : From the first experiment, there were no significantly different among treatment in ruminal pH and dry matter digestibility during incubation. Ammonia-N concentration was little higher for treatment compared to control(P<0.05). Acetate and propionate was significantly higher for control(P<0.05) until 12hours incubation but there after significantly increased for treatment than those of control(P<0.05). Total VFA production was little increased in treatment compared to control(P<0.05). In second experiments, there were similar nutrient intakes of Holstein dairy cows among treatments. 4% FCM yield was decreased with 4.00% in control and increased with 3.77% in treatment as compared with intial. Milk protein production was little decreased in treatment than that of control(P<0.05). Milk fat content was increased with supplementing protected amino acids and fat compared to control(P<0.05). Milk urea nitrogen concentration was little higher for treatment than that of control(P<0.05). From the above results, protected amino acids and fat utilization was positively measured in lactation performances without altering rumen fermentation. Essential amino acid composition and intestinal digestion rate out of rumen bypass protein in dietary protein to be estimated. An accuracy analytical methods considering microbial protein metabolism for metabolizable amino acids of feeds were needed. Conclusively, further research on factors affecting metabolic efficiency of essential amino acids in the body.
These trials consist with two experiments in which have been supplemented protected essential amino acids and fat into diet, and conducted to evaluate the rumen fermentation and lactation performances. First experiment was carried out in vitro batch culture was conducted to evaluate the fermentation characteristics by supplementation of protected amino acid and (Met, Lys) and fat. Second experiment was to compare the lactation when cows were given protected amino acids and fat. The results from these trials are as follows : From the first experiment, there were no significantly different among treatment in ruminal pH and dry matter digestibility during incubation. Ammonia-N concentration was little higher for treatment compared to control(P<0.05). Acetate and propionate was significantly higher for control(P<0.05) until 12hours incubation but there after significantly increased for treatment than those of control(P<0.05). Total VFA production was little increased in treatment compared to control(P<0.05). In second experiments, there were similar nutrient intakes of Holstein dairy cows among treatments. 4% FCM yield was decreased with 4.00% in control and increased with 3.77% in treatment as compared with intial. Milk protein production was little decreased in treatment than that of control(P<0.05). Milk fat content was increased with supplementing protected amino acids and fat compared to control(P<0.05). Milk urea nitrogen concentration was little higher for treatment than that of control(P<0.05). From the above results, protected amino acids and fat utilization was positively measured in lactation performances without altering rumen fermentation. Essential amino acid composition and intestinal digestion rate out of rumen bypass protein in dietary protein to be estimated. An accuracy analytical methods considering microbial protein metabolism for metabolizable amino acids of feeds were needed. Conclusively, further research on factors affecting metabolic efficiency of essential amino acids in the body.
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