닭발 collagen 열수 추출조건을 최적화하기 위하여 Box-Behnken 계획법을 이용하여 추출온도(90℃, 100℃, 110℃), 추출시간(3.0, 4.5, 6.0 시간) 가수량(1.5, 2.0, 2.5 배수)을 독립변수로 하고 반응변수는 수율(%), 조단백(g/100 g), 고형분(g/100 g) 등으로 하는 결과를 ...
닭발 collagen 열수 추출조건을 최적화하기 위하여 Box-Behnken 계획법을 이용하여 추출온도(90℃, 100℃, 110℃), 추출시간(3.0, 4.5, 6.0 시간) 가수량(1.5, 2.0, 2.5 배수)을 독립변수로 하고 반응변수는 수율(%), 조단백(g/100 g), 고형분(g/100 g) 등으로 하는 결과를 반응표면분석법(response surface methodology, RSM)을 이용하였다. 닭발 collagen 추출물의 반응변수에 따른 특성 값을 반응표면분석법(response surface methodology, RSM)으로 Minitab program을 이용하여 통계처리 한 결과, 추출시간과 온도에 의해 조단백과 고형분 함량이 크게 변화하였고 수율은 가수량에 의해 많은 영향을 받았다. 반응표면분석법(Response surface methodology, RSM)에 의한 최적화 결과는 추출온도 110℃, 추출시간 6.0시간, 가수량 2.5배수로 나타났고 예측특성 값은 수율 0.75%이었으며, 조단백 함량의 예측특성 값은 8.77 g/100 g이었고, 고형분 함량의 예측특성 값은 8.83 g/100 g으로 나타났다. 닭발 collagen 추출수율 증대를 위해 Delvolase와 Tunicase 효소를 첨가하여 실험한 결과, Delvolase는 70℃와 pH 7에서, Tunicase는 50℃와 pH 7에서 높은 활성을 보였다. 효소의 첨가량이 증가할 수록 수율이 증가했으며 Delvolase의 경우 효소 첨가량이 기질의 1%이상일 때 모두 비슷한 값을 가졌고, Tunicase의 경우 효소를 기질의 2.5%를 첨가한 결과 최고의 수율을 얻어낼 수 있었다. 또한 초음파 전 처리를 수행한 경우가 수행하지 않은 경우 보다 수율이 증가하였다.
닭발 collagen 열수 추출조건을 최적화하기 위하여 Box-Behnken 계획법을 이용하여 추출온도(90℃, 100℃, 110℃), 추출시간(3.0, 4.5, 6.0 시간) 가수량(1.5, 2.0, 2.5 배수)을 독립변수로 하고 반응변수는 수율(%), 조단백(g/100 g), 고형분(g/100 g) 등으로 하는 결과를 반응표면분석법(response surface methodology, RSM)을 이용하였다. 닭발 collagen 추출물의 반응변수에 따른 특성 값을 반응표면분석법(response surface methodology, RSM)으로 Minitab program을 이용하여 통계처리 한 결과, 추출시간과 온도에 의해 조단백과 고형분 함량이 크게 변화하였고 수율은 가수량에 의해 많은 영향을 받았다. 반응표면분석법(Response surface methodology, RSM)에 의한 최적화 결과는 추출온도 110℃, 추출시간 6.0시간, 가수량 2.5배수로 나타났고 예측특성 값은 수율 0.75%이었으며, 조단백 함량의 예측특성 값은 8.77 g/100 g이었고, 고형분 함량의 예측특성 값은 8.83 g/100 g으로 나타났다. 닭발 collagen 추출수율 증대를 위해 Delvolase와 Tunicase 효소를 첨가하여 실험한 결과, Delvolase는 70℃와 pH 7에서, Tunicase는 50℃와 pH 7에서 높은 활성을 보였다. 효소의 첨가량이 증가할 수록 수율이 증가했으며 Delvolase의 경우 효소 첨가량이 기질의 1%이상일 때 모두 비슷한 값을 가졌고, Tunicase의 경우 효소를 기질의 2.5%를 첨가한 결과 최고의 수율을 얻어낼 수 있었다. 또한 초음파 전 처리를 수행한 경우가 수행하지 않은 경우 보다 수율이 증가하였다.
In order to determine optimal conditions for the extraction of collagen from chicken feet, Box-Behnken design was employed including three independent factors, i.e. extraction temperature (90℃, 100℃, 110℃), extraction time (3.0hr, 4.5hr, 6.0hr), and addition of water (1.5x, 2.0x, 2.5x). And response...
In order to determine optimal conditions for the extraction of collagen from chicken feet, Box-Behnken design was employed including three independent factors, i.e. extraction temperature (90℃, 100℃, 110℃), extraction time (3.0hr, 4.5hr, 6.0hr), and addition of water (1.5x, 2.0x, 2.5x). And response variable yield, crude protein, and solid contents were used as dependent factors. RSM (Response surface methodology) analysis was used to find out optimal conditions for hot water extractions of collagen from chicken feet. The Minitab program was used on the RSM (response surface methodology) analysis of the characteristic values resulting from the response variables of collagen extract from chicken feet by hot water. Statistical findings showed that extraction temperature and extraction time greatly affected changes in crude protein content and solid content and that yield was largely affected by the addition of water. Optimum conditions from RSM (response surface methodology) analysis were extraction temperature 110℃, extraction time 6.0 hr, and addition of water 2.5x. Predicted characteristic values were yield 0.75%, crude protein content 8.77 g/100 g, solid content 8.83 g/100 g. Delvolase and Tunicase were also used in order to increase extraction yield of collagen from chicken feet. Delvolase showed the highest extraction yield at 70℃ and pH 7, and Tunicase did at 50℃ and pH 7. The more amount of enzyme added, the higher yield of collagen extraction from chicken feet. Also, ultrasonication treatment could gave higher collagen extraction yield.
In order to determine optimal conditions for the extraction of collagen from chicken feet, Box-Behnken design was employed including three independent factors, i.e. extraction temperature (90℃, 100℃, 110℃), extraction time (3.0hr, 4.5hr, 6.0hr), and addition of water (1.5x, 2.0x, 2.5x). And response variable yield, crude protein, and solid contents were used as dependent factors. RSM (Response surface methodology) analysis was used to find out optimal conditions for hot water extractions of collagen from chicken feet. The Minitab program was used on the RSM (response surface methodology) analysis of the characteristic values resulting from the response variables of collagen extract from chicken feet by hot water. Statistical findings showed that extraction temperature and extraction time greatly affected changes in crude protein content and solid content and that yield was largely affected by the addition of water. Optimum conditions from RSM (response surface methodology) analysis were extraction temperature 110℃, extraction time 6.0 hr, and addition of water 2.5x. Predicted characteristic values were yield 0.75%, crude protein content 8.77 g/100 g, solid content 8.83 g/100 g. Delvolase and Tunicase were also used in order to increase extraction yield of collagen from chicken feet. Delvolase showed the highest extraction yield at 70℃ and pH 7, and Tunicase did at 50℃ and pH 7. The more amount of enzyme added, the higher yield of collagen extraction from chicken feet. Also, ultrasonication treatment could gave higher collagen extraction yield.
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