카페인은 가장 많이 사용되고 있는 정신활성물질이다. 카페인은 중추신경 흥분제로 작용하며 두 잔 정도의 커피를 마시면 수행능력이 향상되고, 피로가 감소되며 각성 효과를 갖는다. 본 연구에서는 나라별 로스팅 단계에 따른 색차측정 및 green bean과 medium roasting 원두의 추출 온도 조건에 따른 pH, 산도, 고형분, 카페인 함량에 대하여 조사하...
카페인은 가장 많이 사용되고 있는 정신활성물질이다. 카페인은 중추신경 흥분제로 작용하며 두 잔 정도의 커피를 마시면 수행능력이 향상되고, 피로가 감소되며 각성 효과를 갖는다. 본 연구에서는 나라별 로스팅 단계에 따른 색차측정 및 green bean과 medium roasting 원두의 추출 온도 조건에 따른 pH, 산도, 고형분, 카페인 함량에 대하여 조사하였다. 1. 추출온도에 따른 pH 는 원산지별, 종류별 커피가 크게 차이를 보이지 않았다. 2. 산도의 경우 추출온도가 낮을수록 수치가 높게 나타나는 경향을 보였다. 특히 에티오피아 커피와 인도네시아 커피가 산도가 높이 나타났다. 3. 고형분 함량 변화의 경우 원두내부의 세포구조가 완전히 팽창되어 있는 상태에서는 추출액이 쉽게 통과 하므로 추출온도가 빠르게 떨어지지 않아 고형분의 함량이 증가하는 경향을 보였다. 콜롬비아 커피의 고형분 함량이 높게 나타났다. 4. 추출온도별 카페인 함량을 분석한 결과 낮은 온도에 비해 높은 온도에서 추출할 경우 카페인 함량이 증가하는 추세를 보였다. 이러한 경향은 카페인이 뜨거운 물에 잘 용출되어짐을 보여 주었다.
카페인은 가장 많이 사용되고 있는 정신활성물질이다. 카페인은 중추신경 흥분제로 작용하며 두 잔 정도의 커피를 마시면 수행능력이 향상되고, 피로가 감소되며 각성 효과를 갖는다. 본 연구에서는 나라별 로스팅 단계에 따른 색차측정 및 green bean과 medium roasting 원두의 추출 온도 조건에 따른 pH, 산도, 고형분, 카페인 함량에 대하여 조사하였다. 1. 추출온도에 따른 pH 는 원산지별, 종류별 커피가 크게 차이를 보이지 않았다. 2. 산도의 경우 추출온도가 낮을수록 수치가 높게 나타나는 경향을 보였다. 특히 에티오피아 커피와 인도네시아 커피가 산도가 높이 나타났다. 3. 고형분 함량 변화의 경우 원두내부의 세포구조가 완전히 팽창되어 있는 상태에서는 추출액이 쉽게 통과 하므로 추출온도가 빠르게 떨어지지 않아 고형분의 함량이 증가하는 경향을 보였다. 콜롬비아 커피의 고형분 함량이 높게 나타났다. 4. 추출온도별 카페인 함량을 분석한 결과 낮은 온도에 비해 높은 온도에서 추출할 경우 카페인 함량이 증가하는 추세를 보였다. 이러한 경향은 카페인이 뜨거운 물에 잘 용출되어짐을 보여 주었다.
Caffeine is the most well known to be used for the material for activating mind. Caffeine stimulates our central nerve system. Two cups of coffee in a day can escalate your ability for performance, release fatigue and give you the clear mind and decrease depression. People who used to drink coffee c...
Caffeine is the most well known to be used for the material for activating mind. Caffeine stimulates our central nerve system. Two cups of coffee in a day can escalate your ability for performance, release fatigue and give you the clear mind and decrease depression. People who used to drink coffee can feel euphoria and feel happy. There has been released 3,000 documents related the effects of coffee for health. Green beans from different soil and climate contain various caffeine content. And extracted coffee has different caffeine content due to roasting and extracting methods. So in this paper, pH, acidity, extractable solid and caffeine contents were investigated according to roasting and extractingconditions of various coffee beans. Brazilian coffee bean did not show much difference in pH in variation of roasting and extracting temperature. Acidity on the low roasting and extracting temperature went up. Especially Ethiopia and Indonesian coffee beans recorded high figure. With large expansion of cells of coffee beans, water could easily pass through. When it was high temperature the extractable solid of coffee beans also showed increasing, especially Colombian coffee was the best. On the condition of higher temperature extraction, the caffeine contents increased. Caffeine is easily extracted in high temperature. Indonesian and Vietnam robusta coffee showed high figures.
Caffeine is the most well known to be used for the material for activating mind. Caffeine stimulates our central nerve system. Two cups of coffee in a day can escalate your ability for performance, release fatigue and give you the clear mind and decrease depression. People who used to drink coffee can feel euphoria and feel happy. There has been released 3,000 documents related the effects of coffee for health. Green beans from different soil and climate contain various caffeine content. And extracted coffee has different caffeine content due to roasting and extracting methods. So in this paper, pH, acidity, extractable solid and caffeine contents were investigated according to roasting and extractingconditions of various coffee beans. Brazilian coffee bean did not show much difference in pH in variation of roasting and extracting temperature. Acidity on the low roasting and extracting temperature went up. Especially Ethiopia and Indonesian coffee beans recorded high figure. With large expansion of cells of coffee beans, water could easily pass through. When it was high temperature the extractable solid of coffee beans also showed increasing, especially Colombian coffee was the best. On the condition of higher temperature extraction, the caffeine contents increased. Caffeine is easily extracted in high temperature. Indonesian and Vietnam robusta coffee showed high figures.
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