세계의 향신료 산업과 국내의 향신료 수출․입 동향을 분석한 바 그 결과는 다음과 같다. 1. 전 세계 향신료 생산량은 2004년 현재 약 5천7백만 톤이었다. 지난 30년간 세계향신료 수출시장은 약 8.3배 신장하였다. 향신료의 주요 수출국은 2004년 말레이시아, 중국, 인도, 인도네시아, 싱가포르 순서이다. 주요 생산국으로 지난 30년간 가장 수출 증가율이 높은 국가로는 중국(100배), 말레이시아(24배) 등이다. 향신료 주요 수입국은 미국, 일본, 독일 등 선진 국가들이 주류를 이루고 있다. 수입 대비 수출이 가...
세계의 향신료 산업과 국내의 향신료 수출․입 동향을 분석한 바 그 결과는 다음과 같다. 1. 전 세계 향신료 생산량은 2004년 현재 약 5천7백만 톤이었다. 지난 30년간 세계향신료 수출시장은 약 8.3배 신장하였다. 향신료의 주요 수출국은 2004년 말레이시아, 중국, 인도, 인도네시아, 싱가포르 순서이다. 주요 생산국으로 지난 30년간 가장 수출 증가율이 높은 국가로는 중국(100배), 말레이시아(24배) 등이다. 향신료 주요 수입국은 미국, 일본, 독일 등 선진 국가들이 주류를 이루고 있다. 수입 대비 수출이 가장 많은 나라는 말레이시아와 중국으로서 약 수입량의 70%를 수출하고 있고, 수출대비 수입이 많은 나라는 미국과 일본 등이 있다. 2. 우리나라의 향신료 수입량은 지난 35년 사이 약 60배 증가하여 6천만 달러(2005년)이다. 허브와 향신료 수입은 지난 34 간 약 25배 증대되었고 수출은 34년동안 6천4만 달러로 크게 증가했다. 허브와 향신료 수입량을 보면 2000년에 약 35백만 달러였으나 2005년에는 60백만 달러로 5년 사이에 약 2배가 되었다. 우리나라의 수출은 2000년도를 넘어서면서 크게 증가했는데 특히, 2005년도에는 수출이 수입보다 많았다. 지난 5년간 금액으로 고추가 가장 많이 수입되었고, 다음이 후추, 겨자 등이었다. 국민의 생활수준의 향상에 따라 이들 허브와 향신료의 수입은 계속되리라 예상된다.
세계의 향신료 산업과 국내의 향신료 수출․입 동향을 분석한 바 그 결과는 다음과 같다. 1. 전 세계 향신료 생산량은 2004년 현재 약 5천7백만 톤이었다. 지난 30년간 세계향신료 수출시장은 약 8.3배 신장하였다. 향신료의 주요 수출국은 2004년 말레이시아, 중국, 인도, 인도네시아, 싱가포르 순서이다. 주요 생산국으로 지난 30년간 가장 수출 증가율이 높은 국가로는 중국(100배), 말레이시아(24배) 등이다. 향신료 주요 수입국은 미국, 일본, 독일 등 선진 국가들이 주류를 이루고 있다. 수입 대비 수출이 가장 많은 나라는 말레이시아와 중국으로서 약 수입량의 70%를 수출하고 있고, 수출대비 수입이 많은 나라는 미국과 일본 등이 있다. 2. 우리나라의 향신료 수입량은 지난 35년 사이 약 60배 증가하여 6천만 달러(2005년)이다. 허브와 향신료 수입은 지난 34 간 약 25배 증대되었고 수출은 34년동안 6천4만 달러로 크게 증가했다. 허브와 향신료 수입량을 보면 2000년에 약 35백만 달러였으나 2005년에는 60백만 달러로 5년 사이에 약 2배가 되었다. 우리나라의 수출은 2000년도를 넘어서면서 크게 증가했는데 특히, 2005년도에는 수출이 수입보다 많았다. 지난 5년간 금액으로 고추가 가장 많이 수입되었고, 다음이 후추, 겨자 등이었다. 국민의 생활수준의 향상에 따라 이들 허브와 향신료의 수입은 계속되리라 예상된다.
Present status of domestic and foreign herb and spices market was investigated and got following results. 1. The total world production of spices were 57 million MT in 2004. During last 30 years the world export market increased about 8.3 times. Main producing countries of spices with high increasin...
Present status of domestic and foreign herb and spices market was investigated and got following results. 1. The total world production of spices were 57 million MT in 2004. During last 30 years the world export market increased about 8.3 times. Main producing countries of spices with high increasing rate of export were Vietnam(750times), China(35times), and Indonesia(28times) etc. Main importing countries were consisted of developed countries, such as USA Japan, Singapore, Germany, Netherland, France, and England. The ratio of export / import was very high in Indonesia and China. Two countries exported about 70% of imported spices to foreign countries. USA and Japan imported many amounts of spices, but exported amount was very lower than other developed countries. 2. During last 30 years the import amount of spices in Korea increased about 25 times, but export amount was insignificant. The import amount of herb and spices estimated 35 million dollars in 2000, but 64 million dollars in 2005. Import amount increased about 2 times during last 5 years. The highest import item during last 5 years was hot pepper and following pepper, and mustard etc. The import amount of herb and spices could be increased very strong with high standard of life in future.
Present status of domestic and foreign herb and spices market was investigated and got following results. 1. The total world production of spices were 57 million MT in 2004. During last 30 years the world export market increased about 8.3 times. Main producing countries of spices with high increasing rate of export were Vietnam(750times), China(35times), and Indonesia(28times) etc. Main importing countries were consisted of developed countries, such as USA Japan, Singapore, Germany, Netherland, France, and England. The ratio of export / import was very high in Indonesia and China. Two countries exported about 70% of imported spices to foreign countries. USA and Japan imported many amounts of spices, but exported amount was very lower than other developed countries. 2. During last 30 years the import amount of spices in Korea increased about 25 times, but export amount was insignificant. The import amount of herb and spices estimated 35 million dollars in 2000, but 64 million dollars in 2005. Import amount increased about 2 times during last 5 years. The highest import item during last 5 years was hot pepper and following pepper, and mustard etc. The import amount of herb and spices could be increased very strong with high standard of life in future.
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