본 연구는 Lysozyme의 항균 작용에 대하여 관찰하고 그 혼합재를 만들어 Bacillus subtilis KCCM 41459, Bacillus cereus ATCC 11778, Micrococcus luteus KCCM 11326, Staphylococcus aureus KCCM 11326 과 ...
본 연구는 Lysozyme의 항균 작용에 대하여 관찰하고 그 혼합재를 만들어 Bacillus subtilis KCCM 41459, Bacillus cereus ATCC 11778, Micrococcus luteus KCCM 11326, Staphylococcus aureus KCCM 11326 과 Escherichia coli ATCC 25922 등 5종류의 균에 대한 항균 작용에 대하여 연구하고자 하였다.실험을 위하여 glycine, lower fatty acid, 유기산 등을 혼합하여 난백 lysozyme 혼합재 4종류를 만들어 MIC와 MBC를 측정하였고, 정균작용을 연구하였다.그 결과, 난백 lysozyme 혼합재의 MIC와 MBC는 혼합재 Ⅳ가 가장 좋은 것으로 확인되었다. 또한, Bacillus subtilis KCCM 41459에 대한 lysozyme 혼합재의 항균작용은 혼합재제 4종류 모두 뛰어난 항균활성을 나타내었다. Bacillus cereus ATCC 11778에 대한 lysozyme 혼합재의 항균작용은 혼합재 Ⅳ가 다른 혼합재 보다 뛰어난 항균활성을 나타내었다. Micrococcus luteus KCCM 11326에 대한 lysozyme 혼합재의 항균작용은 혼합재 Ⅰ, Ⅳ가 다른 혼합재 보다 뛰어난 항균활성을 나타내었다. Staphylococcus aureus KCCM 11326 에 대한 lysozyme 혼합재의 항균작용은 혼합재 Ⅳ가 1% 이상 첨가할 경우, 항균활성을 나타냈으며, 나머지 혼합재들은 뚜렷한 항균활성을 나타내지 못했다. Escherichia coli ATCC 25922에 대한 lysozyme 혼합재의 항균작용은 혼합재 Ⅳ가 다른 혼합재보다 뛰어난 항균활성을 나타내었다.
본 연구는 Lysozyme의 항균 작용에 대하여 관찰하고 그 혼합재를 만들어 Bacillus subtilis KCCM 41459, Bacillus cereus ATCC 11778, Micrococcus luteus KCCM 11326, Staphylococcus aureus KCCM 11326 과 Escherichia coli ATCC 25922 등 5종류의 균에 대한 항균 작용에 대하여 연구하고자 하였다.실험을 위하여 glycine, lower fatty acid, 유기산 등을 혼합하여 난백 lysozyme 혼합재 4종류를 만들어 MIC와 MBC를 측정하였고, 정균작용을 연구하였다.그 결과, 난백 lysozyme 혼합재의 MIC와 MBC는 혼합재 Ⅳ가 가장 좋은 것으로 확인되었다. 또한, Bacillus subtilis KCCM 41459에 대한 lysozyme 혼합재의 항균작용은 혼합재제 4종류 모두 뛰어난 항균활성을 나타내었다. Bacillus cereus ATCC 11778에 대한 lysozyme 혼합재의 항균작용은 혼합재 Ⅳ가 다른 혼합재 보다 뛰어난 항균활성을 나타내었다. Micrococcus luteus KCCM 11326에 대한 lysozyme 혼합재의 항균작용은 혼합재 Ⅰ, Ⅳ가 다른 혼합재 보다 뛰어난 항균활성을 나타내었다. Staphylococcus aureus KCCM 11326 에 대한 lysozyme 혼합재의 항균작용은 혼합재 Ⅳ가 1% 이상 첨가할 경우, 항균활성을 나타냈으며, 나머지 혼합재들은 뚜렷한 항균활성을 나타내지 못했다. Escherichia coli ATCC 25922에 대한 lysozyme 혼합재의 항균작용은 혼합재 Ⅳ가 다른 혼합재보다 뛰어난 항균활성을 나타내었다.
The purpose of this study was to observe antibacterial activities of egg-white lysozyme and its mixtures against 5 bacteria such as Bacillus subtilis KCCM 41459, Bacillus cereus ATCC 11778, Micrococcus luteus KCCM 11326, Staphylococcus aureus KCCM 11326 and Escherichia coli ATCC 25922.Glycine, lower...
The purpose of this study was to observe antibacterial activities of egg-white lysozyme and its mixtures against 5 bacteria such as Bacillus subtilis KCCM 41459, Bacillus cereus ATCC 11778, Micrococcus luteus KCCM 11326, Staphylococcus aureus KCCM 11326 and Escherichia coli ATCC 25922.Glycine, lower fatty acids and organic acids were incorporated to prepare 4 egg-white lysozyme mixtures. Minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) were measured to examine their antibacterial activities.As a result, it was confirmed that the egg-white lysozyme mixture IV was the best in terms of MIC and MBC. All 4 lysozyme mixtures showed antibacterial activities against Bacillus subtilis KCCM 41459. The lysozyme mixture IV showed the highest antibacterial activities against Bacillus cereus ATCC 11778. Both mixture I and mixture IV showed antibacterial activities against Micrococcus luteus KCCM 11326 compared to the other mixtures. Mixture IV also showed the highest antibacterial activities against Staphylococcus aureus KCCM 11326 among the lysozyme mixtures when it was added 1% or more. Also, the mixture IV showed the most outstanding antibacterial activities against Escherichia coli ATCC 25922 among the lysozyme mixtures.
The purpose of this study was to observe antibacterial activities of egg-white lysozyme and its mixtures against 5 bacteria such as Bacillus subtilis KCCM 41459, Bacillus cereus ATCC 11778, Micrococcus luteus KCCM 11326, Staphylococcus aureus KCCM 11326 and Escherichia coli ATCC 25922.Glycine, lower fatty acids and organic acids were incorporated to prepare 4 egg-white lysozyme mixtures. Minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) were measured to examine their antibacterial activities.As a result, it was confirmed that the egg-white lysozyme mixture IV was the best in terms of MIC and MBC. All 4 lysozyme mixtures showed antibacterial activities against Bacillus subtilis KCCM 41459. The lysozyme mixture IV showed the highest antibacterial activities against Bacillus cereus ATCC 11778. Both mixture I and mixture IV showed antibacterial activities against Micrococcus luteus KCCM 11326 compared to the other mixtures. Mixture IV also showed the highest antibacterial activities against Staphylococcus aureus KCCM 11326 among the lysozyme mixtures when it was added 1% or more. Also, the mixture IV showed the most outstanding antibacterial activities against Escherichia coli ATCC 25922 among the lysozyme mixtures.
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