실버타운 입주자의 개인특성에 따른 급식만족에 관한 연구 : 서울·경기지역의 노인입주시설을 중심으로 (A) study on the feeding satisfaction of silver town tenants through their demographic characteristics : emphasized on silver town facilities in Seoul & Gyunggi-do area원문보기
오늘날 우리 사회는 급속한 경제성장으로 인한 사회적 변화를 거치면서 공중위생의 향상과 보건의료기술의 발전을 가져왔다. 이것은 생활환경변화에 영향을 주었고 특히, 인간의 평균수명을 연장시켜 인구구조의 고령화 현상을 초 래하였다. 이에 따라 노인복지시설의 필요성과 중요성은 점차 그 의미를 더해가고 있으며 국가의 복지 부담과 정책적인 요구도 증가되고 있다. 노인복지시설 등의 실버타운에서 급식은 거주노인들의 건강유지와 질환을 예방하고, 정신적 즐거움을 주는데 도움을 주고 있는 실정이므로 입주자의 급식에 대한 중요성도 함께 요구되고 있다. 실버타운입주자 급식 특성은 어떤 질병상태에 있는 사람들의 경우가 대부분이고 소화력이 일반인보다 현저히 떨어지는 경우가 많으므로 질병상태와 관계하는 특이적 대사 상태를 이해하고 영양섭취의 ...
오늘날 우리 사회는 급속한 경제성장으로 인한 사회적 변화를 거치면서 공중위생의 향상과 보건의료기술의 발전을 가져왔다. 이것은 생활환경변화에 영향을 주었고 특히, 인간의 평균수명을 연장시켜 인구구조의 고령화 현상을 초 래하였다. 이에 따라 노인복지시설의 필요성과 중요성은 점차 그 의미를 더해가고 있으며 국가의 복지 부담과 정책적인 요구도 증가되고 있다. 노인복지시설 등의 실버타운에서 급식은 거주노인들의 건강유지와 질환을 예방하고, 정신적 즐거움을 주는데 도움을 주고 있는 실정이므로 입주자의 급식에 대한 중요성도 함께 요구되고 있다. 실버타운입주자 급식 특성은 어떤 질병상태에 있는 사람들의 경우가 대부분이고 소화력이 일반인보다 현저히 떨어지는 경우가 많으므로 질병상태와 관계하는 특이적 대사 상태를 이해하고 영양섭취의 적합도를 평가하여 적절하게 식사조절을 하며, 영양지도와 상담을 통해 전반적으로 식생활이 개선되도록 세심한 식사관리가 요구된다. 본 연구는 실버타운 입주자를 대상으로 실버타운 내 급식시설을 이용할 때 어떠한 불편사항을 바탕으로 하고 있으며, 입주자의 급식만족도에 어떠한 영향을 줄 수 있는가에 대하여 알아보기 위하여 진행되었다. 따라서 입주자의 다양한 욕구에 대응할 수 있는 급식시설의 바람직한 발전 방향을 제시하고자 하는데 그 목적이 있으며, 본 연구의 목적을 달성하기 위하여 선행연구 고찰에 의해 검증된 연구변수들을 선정하여 다음과 같이 분석하였다. 본 연구를 위한 조사대상은 서울· 경기지역 실버타운 (노인 입주시설) 입주자를 대상으로 하였으며, 2005년 3월15일부터 4월21일까지 조사가 이루어졌다. 설문지는 총 230부를 배포하여 그 중 205부를 본 연구의 최종분석 자료로 사용하였다. 수집된 자료에 의한 가설검정의 주요 분석결과는 다음과 같다. <가설1> 입주자의 개인적 특성 중 <가설1-1, 성별>에 따른 식습관 및 음식선호도의 차이검정에 대한 분석결과로는 맵거나 짜고 자극적인 음식을 즐겨 먹는 습관에 대하여 대체로 남성이 더 맵거나 짜고 자극적인 음식을 즐겨 먹었던 것으로 나타났다. 또한 생선음식을 선호했던 속성에서도 남성이 생선을 더 많이 선호했던 것으로 나타났다. 식사 외의 간식을 즐기는 부분에서는 여성이 간식을 즐겨 먹었던 것으로 나타났다. <가설1-2, 학력>에 따른 입주 전 외식 선호 습관은 학력이 높을수록 외식비율이 높았으며, 생식을 선호하는 것으로 나타났다. 간식을 즐기는 경우 고등학교졸업이 가장 높았으나 전체적 으로 고른 분포를 보였다. <가설1-3, 전직>에 따라 선호하는 식습관 중에서 입주 전 외식의 경우, 맵거나 짜고 자극적인 음식선호, 생식 선호 등에서 자영업에 종사했던 입주자에게서 높게 나타났으며, 건강식에 대한 선호도는 전문직에 종사하였던 입주자들에게서 높게 나타났다. <가설1-4, 건강상태>에 따라 선호하는 식습관 중에서는 건강하지 않은 경우 야채요리를 선호하였으며, 건강한 경우 생선요리를 선호했던 것으로 나타났다. <가설1-5, 입주 전 거주지>에 따라 선호하는 식습관 중에는 특별시, 광역시 등 대도시 생활자 등의 경우 생식, 야채, 생선요리 및 건강식을 선호하는 습관이 많았으며, 시·군·읍·면 등의 소도시 혹은 농촌 지방 생활자들의 경우 한식 선호의 습관이 많았던 것으로 나타났다. <가설2> 입주자의 개인적 특성 중 <가설2-1, 연령>에 따른 급식만족의 차이검정에 대한 분석결과로는 65세 미만의 입주자 경우 음식의 맛에 대한 만족, 급식직원의 친절함에 대한 만족에 대하여 높은 인식도를 보였고, 그 외의 모든 연령대에서 개인적 요구의 반영정도에 대한 만족도에 높은 인식도를 보여주었다. <가설2-2, 전직>에 따른 급식만족에서는 음식의 맛과 식당분위기에 대한 만족의 경우 전반적으로 고른 분포를 보여 주었으며, 음식의 양에 대한 만족 부분은 전직 주부의 경우 높은 인식도를 보였고, 전문직의 경우 급식직원의 공손하고 친절함에 대한 만족, 식당의 청결함에 대한 만족, 개인적 요구도의 반영정도에 대한 만족에 대하여 높은 인식도를 보여주었다. <가설2-3, 입주기간>에 따른 급식만족 중에서 입주기간 1년 미만의 경우 만족도가 가장 높았으며, 입주 기간 7년 이상에서 가장 만족도가 가장 낮게 나타나는 등 입주기간과 만족은 반비례하는 것으로 나타났다. <가설2-4, 건강상태>에 따른 급식만족 중에서 건강한 노인들의 경우 음식의 맛에 대하여 높은 인식도를 보여 주었으며, 건강상태가 양호하지 않은 노인들의 경우 직원의 공손하고 친절함 등에 높은 인식도를 보여 주었다. <가설3> 입주자의 개인특성에 따른 실버타운의 전체적 만족에 대한 분석결과로는, 입주 전 직업 중에서 주부의 경우 전제적 만족도가 높게 나타났으며, 입주시설의 입주기간에 따른 특성에서는 81세 이상의 고령자의 경우 실버타운에 대한 전체적 만족도가 높은 것으로 나타났다. <가설4> 입주시설의 서비스내용에 따른 급식만족의 영향 관계 분석결과로는 입주 시설에서의 '전문 서비스', '인적 서비스', '공간적 서비스' 등에 의한 서비스 내용 중 시설에서 건강에 도움이 될 수 있는 의료기구 서비스 제공, 여가시간을 활용한 적절한 프로그램의 운영, 입주시설 내에서의 충분한 안전장치 및 입주시설 종사자들의 전문적인 지식에 의한 서비스 등은 실버타운 입주자들의 급식만족에도 영향을 미치는 것으로 분석되었다. <가설5> 입주시설의 서비스내용에 따른 실버타운의 전체적 만족의 영향 관계 분석결과로는 입주 시설에서의 '전문 서비스', '인적 서비스', '공간적 서비스' 등에 의한 서비스 내용 중 시설내의 건강에 도움이 될 수 있는 의료기구 서비스 제공, 여가시간을 활용한 적절한 프로그램의 운영, 입주시설 내에서의 충분한 안전장치 및 입주시설 종사자들의 전문적인 지식에 의한 서비스제공 등은 실버타운 입주자들의 전체적 만족에 영향을 미치는 것으로 분석되었다. <가설6> 입주자의 급식만족 정도에 따른 실버타운의 전체적 만족의 영향 관계 분석결과로는 입주 시설내의 식당시설의 청결상태, 개인적 요구의 반영정도, 식당분위기 및 급식직원의 친절함 등에 의한 급식만족은 실버타운 입주자들의 전체만족에 영향을 미치는 것으로 분석되었다. 이상과 같은 결과로써, 본 실버타운 입주자의 개인특성에 따른 서비스내용과 급식만족에 관한 연구가 입주자의 다양한 욕구에 대응할 수 있는 노인입주시설 내 급식의 바람직한 발전방안으로 활용되길 기대하며, 미래의 실버타운 입주 노인들의 욕구수준에 맞는 서비스 제공으로 노년기 삶의 질에 일조 할 수 있는 시설로 거듭 나기 위한 자료로서 의미를 부여하고자 한다.
오늘날 우리 사회는 급속한 경제성장으로 인한 사회적 변화를 거치면서 공중위생의 향상과 보건의료기술의 발전을 가져왔다. 이것은 생활환경변화에 영향을 주었고 특히, 인간의 평균수명을 연장시켜 인구구조의 고령화 현상을 초 래하였다. 이에 따라 노인복지시설의 필요성과 중요성은 점차 그 의미를 더해가고 있으며 국가의 복지 부담과 정책적인 요구도 증가되고 있다. 노인복지시설 등의 실버타운에서 급식은 거주노인들의 건강유지와 질환을 예방하고, 정신적 즐거움을 주는데 도움을 주고 있는 실정이므로 입주자의 급식에 대한 중요성도 함께 요구되고 있다. 실버타운입주자 급식 특성은 어떤 질병상태에 있는 사람들의 경우가 대부분이고 소화력이 일반인보다 현저히 떨어지는 경우가 많으므로 질병상태와 관계하는 특이적 대사 상태를 이해하고 영양섭취의 적합도를 평가하여 적절하게 식사조절을 하며, 영양지도와 상담을 통해 전반적으로 식생활이 개선되도록 세심한 식사관리가 요구된다. 본 연구는 실버타운 입주자를 대상으로 실버타운 내 급식시설을 이용할 때 어떠한 불편사항을 바탕으로 하고 있으며, 입주자의 급식만족도에 어떠한 영향을 줄 수 있는가에 대하여 알아보기 위하여 진행되었다. 따라서 입주자의 다양한 욕구에 대응할 수 있는 급식시설의 바람직한 발전 방향을 제시하고자 하는데 그 목적이 있으며, 본 연구의 목적을 달성하기 위하여 선행연구 고찰에 의해 검증된 연구변수들을 선정하여 다음과 같이 분석하였다. 본 연구를 위한 조사대상은 서울· 경기지역 실버타운 (노인 입주시설) 입주자를 대상으로 하였으며, 2005년 3월15일부터 4월21일까지 조사가 이루어졌다. 설문지는 총 230부를 배포하여 그 중 205부를 본 연구의 최종분석 자료로 사용하였다. 수집된 자료에 의한 가설검정의 주요 분석결과는 다음과 같다. <가설1> 입주자의 개인적 특성 중 <가설1-1, 성별>에 따른 식습관 및 음식선호도의 차이검정에 대한 분석결과로는 맵거나 짜고 자극적인 음식을 즐겨 먹는 습관에 대하여 대체로 남성이 더 맵거나 짜고 자극적인 음식을 즐겨 먹었던 것으로 나타났다. 또한 생선음식을 선호했던 속성에서도 남성이 생선을 더 많이 선호했던 것으로 나타났다. 식사 외의 간식을 즐기는 부분에서는 여성이 간식을 즐겨 먹었던 것으로 나타났다. <가설1-2, 학력>에 따른 입주 전 외식 선호 습관은 학력이 높을수록 외식비율이 높았으며, 생식을 선호하는 것으로 나타났다. 간식을 즐기는 경우 고등학교졸업이 가장 높았으나 전체적 으로 고른 분포를 보였다. <가설1-3, 전직>에 따라 선호하는 식습관 중에서 입주 전 외식의 경우, 맵거나 짜고 자극적인 음식선호, 생식 선호 등에서 자영업에 종사했던 입주자에게서 높게 나타났으며, 건강식에 대한 선호도는 전문직에 종사하였던 입주자들에게서 높게 나타났다. <가설1-4, 건강상태>에 따라 선호하는 식습관 중에서는 건강하지 않은 경우 야채요리를 선호하였으며, 건강한 경우 생선요리를 선호했던 것으로 나타났다. <가설1-5, 입주 전 거주지>에 따라 선호하는 식습관 중에는 특별시, 광역시 등 대도시 생활자 등의 경우 생식, 야채, 생선요리 및 건강식을 선호하는 습관이 많았으며, 시·군·읍·면 등의 소도시 혹은 농촌 지방 생활자들의 경우 한식 선호의 습관이 많았던 것으로 나타났다. <가설2> 입주자의 개인적 특성 중 <가설2-1, 연령>에 따른 급식만족의 차이검정에 대한 분석결과로는 65세 미만의 입주자 경우 음식의 맛에 대한 만족, 급식직원의 친절함에 대한 만족에 대하여 높은 인식도를 보였고, 그 외의 모든 연령대에서 개인적 요구의 반영정도에 대한 만족도에 높은 인식도를 보여주었다. <가설2-2, 전직>에 따른 급식만족에서는 음식의 맛과 식당분위기에 대한 만족의 경우 전반적으로 고른 분포를 보여 주었으며, 음식의 양에 대한 만족 부분은 전직 주부의 경우 높은 인식도를 보였고, 전문직의 경우 급식직원의 공손하고 친절함에 대한 만족, 식당의 청결함에 대한 만족, 개인적 요구도의 반영정도에 대한 만족에 대하여 높은 인식도를 보여주었다. <가설2-3, 입주기간>에 따른 급식만족 중에서 입주기간 1년 미만의 경우 만족도가 가장 높았으며, 입주 기간 7년 이상에서 가장 만족도가 가장 낮게 나타나는 등 입주기간과 만족은 반비례하는 것으로 나타났다. <가설2-4, 건강상태>에 따른 급식만족 중에서 건강한 노인들의 경우 음식의 맛에 대하여 높은 인식도를 보여 주었으며, 건강상태가 양호하지 않은 노인들의 경우 직원의 공손하고 친절함 등에 높은 인식도를 보여 주었다. <가설3> 입주자의 개인특성에 따른 실버타운의 전체적 만족에 대한 분석결과로는, 입주 전 직업 중에서 주부의 경우 전제적 만족도가 높게 나타났으며, 입주시설의 입주기간에 따른 특성에서는 81세 이상의 고령자의 경우 실버타운에 대한 전체적 만족도가 높은 것으로 나타났다. <가설4> 입주시설의 서비스내용에 따른 급식만족의 영향 관계 분석결과로는 입주 시설에서의 '전문 서비스', '인적 서비스', '공간적 서비스' 등에 의한 서비스 내용 중 시설에서 건강에 도움이 될 수 있는 의료기구 서비스 제공, 여가시간을 활용한 적절한 프로그램의 운영, 입주시설 내에서의 충분한 안전장치 및 입주시설 종사자들의 전문적인 지식에 의한 서비스 등은 실버타운 입주자들의 급식만족에도 영향을 미치는 것으로 분석되었다. <가설5> 입주시설의 서비스내용에 따른 실버타운의 전체적 만족의 영향 관계 분석결과로는 입주 시설에서의 '전문 서비스', '인적 서비스', '공간적 서비스' 등에 의한 서비스 내용 중 시설내의 건강에 도움이 될 수 있는 의료기구 서비스 제공, 여가시간을 활용한 적절한 프로그램의 운영, 입주시설 내에서의 충분한 안전장치 및 입주시설 종사자들의 전문적인 지식에 의한 서비스제공 등은 실버타운 입주자들의 전체적 만족에 영향을 미치는 것으로 분석되었다. <가설6> 입주자의 급식만족 정도에 따른 실버타운의 전체적 만족의 영향 관계 분석결과로는 입주 시설내의 식당시설의 청결상태, 개인적 요구의 반영정도, 식당분위기 및 급식직원의 친절함 등에 의한 급식만족은 실버타운 입주자들의 전체만족에 영향을 미치는 것으로 분석되었다. 이상과 같은 결과로써, 본 실버타운 입주자의 개인특성에 따른 서비스내용과 급식만족에 관한 연구가 입주자의 다양한 욕구에 대응할 수 있는 노인입주시설 내 급식의 바람직한 발전방안으로 활용되길 기대하며, 미래의 실버타운 입주 노인들의 욕구수준에 맞는 서비스 제공으로 노년기 삶의 질에 일조 할 수 있는 시설로 거듭 나기 위한 자료로서 의미를 부여하고자 한다.
Today as our society passes through a social change due to the rapidly economic growth, it brought about the enhancement in public sanitation and the development in health care technology. This had influence upon a change in living environment, and in particular, extended the average longevity, thus...
Today as our society passes through a social change due to the rapidly economic growth, it brought about the enhancement in public sanitation and the development in health care technology. This had influence upon a change in living environment, and in particular, extended the average longevity, thus it caused the aging phenomenon in the structure of population. According to this, the necessity and the importance in the welfare facilities for the elderly are gradually being added its meaning, and it is also increasing in the national welfare burden and in the policy demand. It is a real situation that the meal service at silver towns such as the welfare facilities for the elderly, is giving help in maintaining health, preventing diseases, and giving mental pleasure in the dwelling elderly people, thus the importance of meal service for the silver town tenants is being demanded together. The characteristics of tenants feeding services at the silver town, are mostly cases of people who are having some diseases, and many cases of people whose digestion is markedly dropping, thereby being required the carefully diet management in a bid to control diet properly, by understanding the special metabolism condition related to a disease state and by evaluating the fitness of nutrient intake, and to be improved food habits on the whole through the nutritional guidance. This study is based on some inconvenient matters when using the feeding-service facilities within the silver town targeting the tenants, and was progressed aiming to examine about which influence it can have upon the satisfaction with feeding service, the purpose of this study is to present a desirably developmental direction for the feeding-service facilities, which can cope with diverse needs of tenants, and aiming to achieve the objectives of this study, it was analyzed as follows, by selecting research variables that were verified by the consideration of preceding studies. As for the research subjects aiming at this study, it targeted tenants for silver towns(facilities with the elderly entered) in Seoul and Gyunggi area, and the survey was performed from Mar. 15 to Apr. 21 of 2005. By widely distributing totally 230 copies of questionnaire, 205 sheets among them were used for the final analysis materials in this study. The following are the main analyzed results in the hypothesis tests by the collected materials. In terms of the analyzed results about the difference in food habit and in food preference depending on among individual characteristics of tenants, it was indicated that men generally enjoyed as for the habit eating more hot, salty, and stimulative food. Also, even as for the attribute that preferred the fish food, it was indicated that men preferred fish more. In the section of enjoying a light meal except a meal, it was indicated that women enjoyed eating a snack. In terms of the habit of preferring the eating-out habit before entering the house, the higher academic career, the eating-out ratio was high, and it was indicated to prefer the uncooked food. In case of enjoying a light meal, the high-school graduate was highest, but it showed the equal distribution on the whole. Among food habits of preferring depending on , in case of eating out before entering the facilities, the preference for hot, salty, and stimulative food, and the preference for the uncooked food were indicated to be high for the tenants who had engaged in the self-employed, and the preference for the health food was indicated to be high for the tenants who had engaged in profession. Among food habits of preferring depending on , in case of being unhealthy, it was preferred the vegetable dishes, and in case of being healthy, it was indicated to be preferred fish dishes. Among food habits of preferring depending on , in case of people who had lived in a big city such as Seoul and metropolitan city, it was many in the habit of preferring the uncooked food, vegetables, fish dishes, and health food, and in case of people who had lived in a small city such as Si, Gun, Eup, and Myeon, or a rural district, it was indicated to be large in the habit of preferring Korean-style food. In terms of the analyzed results about the test of difference in the satisfaction with meal service depending on among individual characteristics of tenants, in case of tenants with less than 65 years old, it was represented the high recognition about the satisfaction with taste, and the satisfaction with kindness of feeding service employees, and it was represented the high recognition of satisfaction at the degree of reflecting an individual need in all the age level other than that. In terms of the satisfaction with meal service depending on , in case of the satisfaction with food taste and with the mood in a dining room, it was represented the equal distribution on the whole, and the section in the satisfaction with food amount showed the high recognition in case of a former housewife, and in case of a profession, it was indicated the high recognition about the satisfaction with politeness and kindness in feeding service employees, the satisfaction with cleanness in a dining room, and the satisfaction with the degree of reflecting individual needs. Among satisfactions with food depending on , it was highest satisfaction in a case of being less than one year for the period of entering the facilities, and it was represented the lowest satisfaction in being more than 7 years for the period of entering the facilities, thus the period of entering a house and the satisfaction were shown to be inverse proportion. Among satisfactions with food depending on , it was indicated the high recognition about food taste in a case of healthy elderly people, and it was represented the high recognition about employees' politeness in case of the elderly people with being not good healthy condition. In terms of the analyzed results about the whole satisfaction with the silver town depending on individual characteristics of tenants, in case of a housewife among occupations prior to entering the facilities, the overall satisfaction was shown to be high, and as for the characteristics depending on the period of entering the facilities, it was indicated to be high in the overall satisfaction with the silver town, in case of the aged people with being more than 81 years old. In terms of the analyzed results about the influential relation in the satisfaction with meal service depending on the service contents of the facilities, among service contents such as 'professional service', 'human service', and 'spatial space' in the facilities, the offer of medical-instrument service, which can be conducive to health, in the facilities, the operation of a proper program utilizing leisure time, the enough safety device within the facilities, and the service by professional knowledge in the employees for the facilities, were analyzed to have influence even upon the satisfaction with meal service in housing occupants for the silver town. In terms of the analyzed results about the influential relation in the whole satisfaction with the silver town depending on the service contents of the occupied facilities, among service contents such as 'professional service', 'human service', and 'spatial space' in the facilities, the offer of medical-instrument service, which can be conducive to health, within the facilities, the operation of a proper program utilizing leisure time, the enough safety device within the facilities, and the offer of service by professional knowledge in the employees for the facilities, were analyzed to have influence upon the whole satisfaction of tenants for the silver town. In terms of the analyzed results about the influential relation in the whole satisfaction with the silver town depending on the degree in the satisfaction with feeding service for tenants, the satisfaction with feeding service due to the clean condition of dining-room facilitie within the silver town facilities, to the degree of reflecting individual needs, to the mood in a dining room, and to the kindness in feeding service employees, was analyzed to have influence upon the whole satisfaction of tenants for the silver town. As the above results, a research on service contents, and on the satisfaction with meal service, depending on individual characteristics of tenants for this silver town, is expected to be utilized as a desirably developmental direction for meal service within the facilities with the elderly entered, which can cope with diverse needs for the tenants, and by offering the service in line with the level of needs in the elderly people who will enter the silver town in the future, it is aimed to give a significance as materials in a bid to be reborn as the facility that can be helpful for the quality of life in late adulthood.
Today as our society passes through a social change due to the rapidly economic growth, it brought about the enhancement in public sanitation and the development in health care technology. This had influence upon a change in living environment, and in particular, extended the average longevity, thus it caused the aging phenomenon in the structure of population. According to this, the necessity and the importance in the welfare facilities for the elderly are gradually being added its meaning, and it is also increasing in the national welfare burden and in the policy demand. It is a real situation that the meal service at silver towns such as the welfare facilities for the elderly, is giving help in maintaining health, preventing diseases, and giving mental pleasure in the dwelling elderly people, thus the importance of meal service for the silver town tenants is being demanded together. The characteristics of tenants feeding services at the silver town, are mostly cases of people who are having some diseases, and many cases of people whose digestion is markedly dropping, thereby being required the carefully diet management in a bid to control diet properly, by understanding the special metabolism condition related to a disease state and by evaluating the fitness of nutrient intake, and to be improved food habits on the whole through the nutritional guidance. This study is based on some inconvenient matters when using the feeding-service facilities within the silver town targeting the tenants, and was progressed aiming to examine about which influence it can have upon the satisfaction with feeding service, the purpose of this study is to present a desirably developmental direction for the feeding-service facilities, which can cope with diverse needs of tenants, and aiming to achieve the objectives of this study, it was analyzed as follows, by selecting research variables that were verified by the consideration of preceding studies. As for the research subjects aiming at this study, it targeted tenants for silver towns(facilities with the elderly entered) in Seoul and Gyunggi area, and the survey was performed from Mar. 15 to Apr. 21 of 2005. By widely distributing totally 230 copies of questionnaire, 205 sheets among them were used for the final analysis materials in this study. The following are the main analyzed results in the hypothesis tests by the collected materials. In terms of the analyzed results about the difference in food habit and in food preference depending on among individual characteristics of tenants, it was indicated that men generally enjoyed as for the habit eating more hot, salty, and stimulative food. Also, even as for the attribute that preferred the fish food, it was indicated that men preferred fish more. In the section of enjoying a light meal except a meal, it was indicated that women enjoyed eating a snack. In terms of the habit of preferring the eating-out habit before entering the house, the higher academic career, the eating-out ratio was high, and it was indicated to prefer the uncooked food. In case of enjoying a light meal, the high-school graduate was highest, but it showed the equal distribution on the whole. Among food habits of preferring depending on , in case of eating out before entering the facilities, the preference for hot, salty, and stimulative food, and the preference for the uncooked food were indicated to be high for the tenants who had engaged in the self-employed, and the preference for the health food was indicated to be high for the tenants who had engaged in profession. Among food habits of preferring depending on , in case of being unhealthy, it was preferred the vegetable dishes, and in case of being healthy, it was indicated to be preferred fish dishes. Among food habits of preferring depending on , in case of people who had lived in a big city such as Seoul and metropolitan city, it was many in the habit of preferring the uncooked food, vegetables, fish dishes, and health food, and in case of people who had lived in a small city such as Si, Gun, Eup, and Myeon, or a rural district, it was indicated to be large in the habit of preferring Korean-style food. In terms of the analyzed results about the test of difference in the satisfaction with meal service depending on among individual characteristics of tenants, in case of tenants with less than 65 years old, it was represented the high recognition about the satisfaction with taste, and the satisfaction with kindness of feeding service employees, and it was represented the high recognition of satisfaction at the degree of reflecting an individual need in all the age level other than that. In terms of the satisfaction with meal service depending on , in case of the satisfaction with food taste and with the mood in a dining room, it was represented the equal distribution on the whole, and the section in the satisfaction with food amount showed the high recognition in case of a former housewife, and in case of a profession, it was indicated the high recognition about the satisfaction with politeness and kindness in feeding service employees, the satisfaction with cleanness in a dining room, and the satisfaction with the degree of reflecting individual needs. Among satisfactions with food depending on , it was highest satisfaction in a case of being less than one year for the period of entering the facilities, and it was represented the lowest satisfaction in being more than 7 years for the period of entering the facilities, thus the period of entering a house and the satisfaction were shown to be inverse proportion. Among satisfactions with food depending on , it was indicated the high recognition about food taste in a case of healthy elderly people, and it was represented the high recognition about employees' politeness in case of the elderly people with being not good healthy condition. In terms of the analyzed results about the whole satisfaction with the silver town depending on individual characteristics of tenants, in case of a housewife among occupations prior to entering the facilities, the overall satisfaction was shown to be high, and as for the characteristics depending on the period of entering the facilities, it was indicated to be high in the overall satisfaction with the silver town, in case of the aged people with being more than 81 years old. In terms of the analyzed results about the influential relation in the satisfaction with meal service depending on the service contents of the facilities, among service contents such as 'professional service', 'human service', and 'spatial space' in the facilities, the offer of medical-instrument service, which can be conducive to health, in the facilities, the operation of a proper program utilizing leisure time, the enough safety device within the facilities, and the service by professional knowledge in the employees for the facilities, were analyzed to have influence even upon the satisfaction with meal service in housing occupants for the silver town. In terms of the analyzed results about the influential relation in the whole satisfaction with the silver town depending on the service contents of the occupied facilities, among service contents such as 'professional service', 'human service', and 'spatial space' in the facilities, the offer of medical-instrument service, which can be conducive to health, within the facilities, the operation of a proper program utilizing leisure time, the enough safety device within the facilities, and the offer of service by professional knowledge in the employees for the facilities, were analyzed to have influence upon the whole satisfaction of tenants for the silver town. In terms of the analyzed results about the influential relation in the whole satisfaction with the silver town depending on the degree in the satisfaction with feeding service for tenants, the satisfaction with feeding service due to the clean condition of dining-room facilitie within the silver town facilities, to the degree of reflecting individual needs, to the mood in a dining room, and to the kindness in feeding service employees, was analyzed to have influence upon the whole satisfaction of tenants for the silver town. As the above results, a research on service contents, and on the satisfaction with meal service, depending on individual characteristics of tenants for this silver town, is expected to be utilized as a desirably developmental direction for meal service within the facilities with the elderly entered, which can cope with diverse needs for the tenants, and by offering the service in line with the level of needs in the elderly people who will enter the silver town in the future, it is aimed to give a significance as materials in a bid to be reborn as the facility that can be helpful for the quality of life in late adulthood.
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