본 연구는 구취감소의 기본 방법인 잇솔질을 시행할 수 없을 때 사용되는 구강보조용품군의 효과를 알아보고자 수행되었다. S보건대학 치위생과 학생 70명을 대상으로, 잇솔질 사용군, 잇솔질과 구강보조용품을 동시에 사용한 군, 구강보조용품만을 사용한 군 그리고 양파즙 가글만을 시행한 군 등으로 분류하여 구취감소의 효과를 측정하였다. 본 연구의 실험결과는 다음과 같았다. 1. 양파 즙 가글 후 잇솔질을 시행한 실험군 A에서는 실험 20분까지 지속적인 구취감소를 보였으며, 실험 30분 이후부터 다시 구취도가 증가함을 알 수 있었다. 2. 양파 즙 가글 후 잇솔질을 시행하고 가그린, 껌 저작, 현미녹차섭취 및 혀솔질 등의 보조용품을 사용한 실험군 B의 결과는 다음과 같았다. 첫째, 가그린을 사용한 실험군 BG의 경우는 실험 30분 경과까지 지속적인 구취감소를 보였다. 둘째, 껌 저작 (실험군 ...
본 연구는 구취감소의 기본 방법인 잇솔질을 시행할 수 없을 때 사용되는 구강보조용품군의 효과를 알아보고자 수행되었다. S보건대학 치위생과 학생 70명을 대상으로, 잇솔질 사용군, 잇솔질과 구강보조용품을 동시에 사용한 군, 구강보조용품만을 사용한 군 그리고 양파즙 가글만을 시행한 군 등으로 분류하여 구취감소의 효과를 측정하였다. 본 연구의 실험결과는 다음과 같았다. 1. 양파 즙 가글 후 잇솔질을 시행한 실험군 A에서는 실험 20분까지 지속적인 구취감소를 보였으며, 실험 30분 이후부터 다시 구취도가 증가함을 알 수 있었다. 2. 양파 즙 가글 후 잇솔질을 시행하고 가그린, 껌 저작, 현미녹차섭취 및 혀솔질 등의 보조용품을 사용한 실험군 B의 결과는 다음과 같았다. 첫째, 가그린을 사용한 실험군 BG의 경우는 실험 30분 경과까지 지속적인 구취감소를 보였다. 둘째, 껌 저작 (실험군 BC), 현미녹차섭취 (실험군 BT), 혀솔질 (실험군 BO)의 경우는 실험 20분 경과까지 지속적인 구취감소 효과가 있었으나 실험 30분 이 후부터 다시 구취도가 증가함을 알 수 있었다. 3. 양파 즙 가글 후 가그린, 껌 저작, 현미녹차섭취 및 혀솔질 등의 보조용품만을 사용한 실험군 C의 결과는 다음과 같았다. 첫째, 가그린을 사용한 실험군 CG의 경우는 실험군 BG 실험과 동일한 양상으로 실험 30분 경과까지 지속적인 구취감소 효과를 나타냈다. 둘째, 껌 저작 (실험군 CC), 현미녹차섭취 (실험군 CT) 및 혀솔질 (실험군 CO)에서는 실험 10분 경과까지 지속적인 구취감소를 보이다가 실험 20분 이후부터 다시 구취도가 증가함을 알 수 있었다. 4. 양파 즙 가글 후 잇솔질 혹은 보조용품을 사용하지 않고 경과시간에 따른 구취도만을 측정한 실험군 D에서는 실험 30분 경과까지 다른 실험군들과 비슷한 구취감소 양상을 보였으나, 실험군 A, B 그리고 C에 비해서 높은 구취도를 보였다. 본 구취감소효과 실험의 결과를 종합해 볼 때 구취감소보조용품 특히 가그린의 사용은 껌저작, 현미녹차섭취 및 혀솔질과 같은 보조용품이 실험 10분 경과까지만 구취감소의 효과를 보이는 것과는 달리 실험 30분 이 후까지 지속적으로 구취감소 효과가 있음을 알 수 있었다. 최근 삶의 질 향상으로 과거에 비해 구취에 대한 일반인들의 관심이 높아지고 있는 가운데 부득불 잇솔질을 시행하지 못 할 경우 가그린과 같은 보조용품의 사용이 구취감소에 유용한 방법임을 본 실험을 통해 알 수 있었다.
본 연구는 구취감소의 기본 방법인 잇솔질을 시행할 수 없을 때 사용되는 구강보조용품군의 효과를 알아보고자 수행되었다. S보건대학 치위생과 학생 70명을 대상으로, 잇솔질 사용군, 잇솔질과 구강보조용품을 동시에 사용한 군, 구강보조용품만을 사용한 군 그리고 양파즙 가글만을 시행한 군 등으로 분류하여 구취감소의 효과를 측정하였다. 본 연구의 실험결과는 다음과 같았다. 1. 양파 즙 가글 후 잇솔질을 시행한 실험군 A에서는 실험 20분까지 지속적인 구취감소를 보였으며, 실험 30분 이후부터 다시 구취도가 증가함을 알 수 있었다. 2. 양파 즙 가글 후 잇솔질을 시행하고 가그린, 껌 저작, 현미녹차섭취 및 혀솔질 등의 보조용품을 사용한 실험군 B의 결과는 다음과 같았다. 첫째, 가그린을 사용한 실험군 BG의 경우는 실험 30분 경과까지 지속적인 구취감소를 보였다. 둘째, 껌 저작 (실험군 BC), 현미녹차섭취 (실험군 BT), 혀솔질 (실험군 BO)의 경우는 실험 20분 경과까지 지속적인 구취감소 효과가 있었으나 실험 30분 이 후부터 다시 구취도가 증가함을 알 수 있었다. 3. 양파 즙 가글 후 가그린, 껌 저작, 현미녹차섭취 및 혀솔질 등의 보조용품만을 사용한 실험군 C의 결과는 다음과 같았다. 첫째, 가그린을 사용한 실험군 CG의 경우는 실험군 BG 실험과 동일한 양상으로 실험 30분 경과까지 지속적인 구취감소 효과를 나타냈다. 둘째, 껌 저작 (실험군 CC), 현미녹차섭취 (실험군 CT) 및 혀솔질 (실험군 CO)에서는 실험 10분 경과까지 지속적인 구취감소를 보이다가 실험 20분 이후부터 다시 구취도가 증가함을 알 수 있었다. 4. 양파 즙 가글 후 잇솔질 혹은 보조용품을 사용하지 않고 경과시간에 따른 구취도만을 측정한 실험군 D에서는 실험 30분 경과까지 다른 실험군들과 비슷한 구취감소 양상을 보였으나, 실험군 A, B 그리고 C에 비해서 높은 구취도를 보였다. 본 구취감소효과 실험의 결과를 종합해 볼 때 구취감소보조용품 특히 가그린의 사용은 껌저작, 현미녹차섭취 및 혀솔질과 같은 보조용품이 실험 10분 경과까지만 구취감소의 효과를 보이는 것과는 달리 실험 30분 이 후까지 지속적으로 구취감소 효과가 있음을 알 수 있었다. 최근 삶의 질 향상으로 과거에 비해 구취에 대한 일반인들의 관심이 높아지고 있는 가운데 부득불 잇솔질을 시행하지 못 할 경우 가그린과 같은 보조용품의 사용이 구취감소에 유용한 방법임을 본 실험을 통해 알 수 있었다.
This study was carried out to see the effect of dental auxiliary product groups being used in case of not being able to brush teeth. This study was executed for 70 students in the Dept. of Dental Hygiene of S Health College, and it was divided into the group which used brushing teeth, the one which ...
This study was carried out to see the effect of dental auxiliary product groups being used in case of not being able to brush teeth. This study was executed for 70 students in the Dept. of Dental Hygiene of S Health College, and it was divided into the group which used brushing teeth, the one which used brushing teeth and dental auxiliary products at the same time, the one which used only dental auxiliary products, the one which did onion juice gargle, etc, and measured the effect on the reduction of oral malodor. The experimental results of the study were as below. 1. After onion juice gargle, in the experimental group A which brushed teeth, it showed lasting decrease of oral malodor until 20 min since the experiment, and after 30 min, the degree of oral malodor started to increase again. 2. After onion juice gargle, the result of the experimental group B which brushed teeth, using auxiliary products such as garglin, chewing gum, intaking green tea with roasted rice & brushing a tongue, etc. was as follows. First, in case of the experimental group BG which used garglin, it showed continuous reduction of oral malodor until 30 min since the experiment. Second, Also, in case of chewing gum (experimental group BC), intaking green tea with roasted rice (experimental group BT) and brushing a tongue (experimental group BO), it showed the lasting reduction of oral malodor until 20 min, but, after 30 min, the degree of oral malodor began to increase again. 3. After onion juice gargle, the result of the experimental group C which took only supplementary products such as garglin, chewing gum, intaking green tea with roasted rice & brushing a tongue and so on, was as follows. First, in case of experimental group CG which used garglin, until 30 min has passed since the experiment, it showed the lasting reduction of oral malodor as the same trend with the experimental group BG. Second, in chewing gum (experimental group CC), intaking green tea with roasted rice (experimental group CT), and brushing a tongue (experimental group CO), continuous reduction of oral malodor was shown until 10 minutes has passed since the experiment, but, after 20 minutes, we could see the degree of oral malodor started to increase again. 4. After onion juice gargle, in the experimental group D which only the degree of oral malodor was measured with the passage of time, neither brushing teeth nor using auxiliary goods, until 30 min since the experiment, it showed the similar trend of the reduction of oral malodor with other experimental groups, but, it showed high degree of oral malodor, as compared with other experimental groups A, B, and C. As considering all the experimental results about the effect of reduction of oral malodor, it indicated that the auxiliary goods for the reduction of oral malodor, especially using garglin had the continuous effect of the reduction of oral malodor even after 30 min since the experiment. On the other hand, auxiliary goods like chewing gum, taking green tea, unpolished rice & brushing a tongue showed the effect of the reduction of oral malodor only until 10 min has passed since the experiment. Through this experiment, it revealed that, due to improved quality of life recently, since the interest of general people in oral malodor is bing increased, in case of not being able to brush teeth inevitably, using auxiliary products like garglin is a useful way for the reduction of oral malodor.
This study was carried out to see the effect of dental auxiliary product groups being used in case of not being able to brush teeth. This study was executed for 70 students in the Dept. of Dental Hygiene of S Health College, and it was divided into the group which used brushing teeth, the one which used brushing teeth and dental auxiliary products at the same time, the one which used only dental auxiliary products, the one which did onion juice gargle, etc, and measured the effect on the reduction of oral malodor. The experimental results of the study were as below. 1. After onion juice gargle, in the experimental group A which brushed teeth, it showed lasting decrease of oral malodor until 20 min since the experiment, and after 30 min, the degree of oral malodor started to increase again. 2. After onion juice gargle, the result of the experimental group B which brushed teeth, using auxiliary products such as garglin, chewing gum, intaking green tea with roasted rice & brushing a tongue, etc. was as follows. First, in case of the experimental group BG which used garglin, it showed continuous reduction of oral malodor until 30 min since the experiment. Second, Also, in case of chewing gum (experimental group BC), intaking green tea with roasted rice (experimental group BT) and brushing a tongue (experimental group BO), it showed the lasting reduction of oral malodor until 20 min, but, after 30 min, the degree of oral malodor began to increase again. 3. After onion juice gargle, the result of the experimental group C which took only supplementary products such as garglin, chewing gum, intaking green tea with roasted rice & brushing a tongue and so on, was as follows. First, in case of experimental group CG which used garglin, until 30 min has passed since the experiment, it showed the lasting reduction of oral malodor as the same trend with the experimental group BG. Second, in chewing gum (experimental group CC), intaking green tea with roasted rice (experimental group CT), and brushing a tongue (experimental group CO), continuous reduction of oral malodor was shown until 10 minutes has passed since the experiment, but, after 20 minutes, we could see the degree of oral malodor started to increase again. 4. After onion juice gargle, in the experimental group D which only the degree of oral malodor was measured with the passage of time, neither brushing teeth nor using auxiliary goods, until 30 min since the experiment, it showed the similar trend of the reduction of oral malodor with other experimental groups, but, it showed high degree of oral malodor, as compared with other experimental groups A, B, and C. As considering all the experimental results about the effect of reduction of oral malodor, it indicated that the auxiliary goods for the reduction of oral malodor, especially using garglin had the continuous effect of the reduction of oral malodor even after 30 min since the experiment. On the other hand, auxiliary goods like chewing gum, taking green tea, unpolished rice & brushing a tongue showed the effect of the reduction of oral malodor only until 10 min has passed since the experiment. Through this experiment, it revealed that, due to improved quality of life recently, since the interest of general people in oral malodor is bing increased, in case of not being able to brush teeth inevitably, using auxiliary products like garglin is a useful way for the reduction of oral malodor.
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