한글초록:본 연구는 시금치 재배 시 많이 사용되며, 검출 빈도가 높은 농약 (chlorpyrifos, flufenoxuron, procymidon, azoxystrobin, dimethomorph, imidacloprid)을 선정하여 인위적으로 부착시키고, 이들 농약이 시금치 중에 잔류되어 있을때, 여러 가지 조건을 통해 잔류 농약의 제거 효과를 알아보기 위한 실험을 수행하였다. 시금치에 여러 가지 세척 방법, 가열 시 사용되는 물의 양과 가열 시간에 대해 ...
한글초록:본 연구는 시금치 재배 시 많이 사용되며, 검출 빈도가 높은 농약 (chlorpyrifos, flufenoxuron, procymidon, azoxystrobin, dimethomorph, imidacloprid)을 선정하여 인위적으로 부착시키고, 이들 농약이 시금치 중에 잔류되어 있을때, 여러 가지 조건을 통해 잔류 농약의 제거 효과를 알아보기 위한 실험을 수행하였다. 시금치에 여러 가지 세척 방법, 가열 시 사용되는 물의 양과 가열 시간에 대해 잔류 농약 제거 방법을 실험한 결과는 다음과 같다. 물 세척에 의한 농약의 제거율은 chlorpyrifos, flufenoxuron, procymidon, azoxystrobin, dimethomorph, imidacloprid에 각각 32.65, 32.93, 68.28, 67.05, 75.79, 18.08%의 농약마다 각기 다른 제거율을 나타냈으며, 물의 사용량보다는 세척회수가 많을수록 제거율은 증가하였다. 고인 물과 흐르는 물, 중성세제와 알칼리 용액, 산성 용액을 비교 실험한 결과에서는 중성세제를 이용한 세척 방법이 농약의 제거율이 가장 높았으며, 흐르는 물에 의한 농약의 제거 효과가 고여 있는 물에 의한 농약의 제거효과보다 3.55-16.31% 높았다. 데치기라는 조리과정을 거치는 동안 사용되는 물의 양을 조절하여 실험한 결과에서는 250 mL를 사용하여 시금치를 데친 경우와 1,000 mL를 사용하여 시금치를 데친 경우를 비교해보면, 농약의 제거율이 각 성분별로 -0.14-10.94% 증가하였다. 데치는 시간을 조절하여 잔류 농약 제거 효과를 실험한 결과를 보면, 가열 시간이 증가함에 따라 잔류 농약의 제거 효과가 높아진다영문초록:This study was conducted to determine residual amounts of pesticides on spinach after washing and blanching. The most widely used pesticides, chlorpyrifos, flufenoxuron, procymidon, azoxystrobin, dimethomorph and imidacloprid, were properly applied to spinach to observe the removing rate by washing and blanching. Various washing and blanching conditions, such as, amounts of washing water, washing times, detergents, amounts of blanching water and blanching times, were tested in this study.Removed amounts of the pesticide by water washing were 32.65, 32.93, 68.28, 67.05, 75.79 and 18.08% for chlorpyrifos, flufenoxuron, procymidon, azoxystrobin, dimethomorph and imidacloprid, respectively, indicating that the effect of water washing on the pesticide removal varied depending on the characteristics of individual pesticide. Washing time influenced to pesticide removal more profoundly than water amounts used in washing. Running water was more efficient in removing pesticides on spinach than soaking in water. Additionally, neutral detergent was most effective in pesticide removal, compared to water, alkali solution and acid solution.Increasing amount of blanching water from 250 mL to 1,000 mL increased the pesticide removal from 0.14 to 10.94%. Increasing blanching period also resulted in increases in pesticide removal.Consequently, washing spinach with neutral detergent and blanching with 1,000 mL water for 3 min removed 48.35, 35.94, 85.46, 90.92, 88.69 and 99.03% of chlorpyrifos, flufenoxuron, procymidon, azoxystrobin, dimethomorph and imidacloprid from spinach, respectively. Therefore, proper washing and blanching are necessary to ensure the safety
한글초록:본 연구는 시금치 재배 시 많이 사용되며, 검출 빈도가 높은 농약 (chlorpyrifos, flufenoxuron, procymidon, azoxystrobin, dimethomorph, imidacloprid)을 선정하여 인위적으로 부착시키고, 이들 농약이 시금치 중에 잔류되어 있을때, 여러 가지 조건을 통해 잔류 농약의 제거 효과를 알아보기 위한 실험을 수행하였다. 시금치에 여러 가지 세척 방법, 가열 시 사용되는 물의 양과 가열 시간에 대해 잔류 농약 제거 방법을 실험한 결과는 다음과 같다. 물 세척에 의한 농약의 제거율은 chlorpyrifos, flufenoxuron, procymidon, azoxystrobin, dimethomorph, imidacloprid에 각각 32.65, 32.93, 68.28, 67.05, 75.79, 18.08%의 농약마다 각기 다른 제거율을 나타냈으며, 물의 사용량보다는 세척회수가 많을수록 제거율은 증가하였다. 고인 물과 흐르는 물, 중성세제와 알칼리 용액, 산성 용액을 비교 실험한 결과에서는 중성세제를 이용한 세척 방법이 농약의 제거율이 가장 높았으며, 흐르는 물에 의한 농약의 제거 효과가 고여 있는 물에 의한 농약의 제거효과보다 3.55-16.31% 높았다. 데치기라는 조리과정을 거치는 동안 사용되는 물의 양을 조절하여 실험한 결과에서는 250 mL를 사용하여 시금치를 데친 경우와 1,000 mL를 사용하여 시금치를 데친 경우를 비교해보면, 농약의 제거율이 각 성분별로 -0.14-10.94% 증가하였다. 데치는 시간을 조절하여 잔류 농약 제거 효과를 실험한 결과를 보면, 가열 시간이 증가함에 따라 잔류 농약의 제거 효과가 높아진다영문초록:This study was conducted to determine residual amounts of pesticides on spinach after washing and blanching. The most widely used pesticides, chlorpyrifos, flufenoxuron, procymidon, azoxystrobin, dimethomorph and imidacloprid, were properly applied to spinach to observe the removing rate by washing and blanching. Various washing and blanching conditions, such as, amounts of washing water, washing times, detergents, amounts of blanching water and blanching times, were tested in this study.Removed amounts of the pesticide by water washing were 32.65, 32.93, 68.28, 67.05, 75.79 and 18.08% for chlorpyrifos, flufenoxuron, procymidon, azoxystrobin, dimethomorph and imidacloprid, respectively, indicating that the effect of water washing on the pesticide removal varied depending on the characteristics of individual pesticide. Washing time influenced to pesticide removal more profoundly than water amounts used in washing. Running water was more efficient in removing pesticides on spinach than soaking in water. Additionally, neutral detergent was most effective in pesticide removal, compared to water, alkali solution and acid solution.Increasing amount of blanching water from 250 mL to 1,000 mL increased the pesticide removal from 0.14 to 10.94%. Increasing blanching period also resulted in increases in pesticide removal.Consequently, washing spinach with neutral detergent and blanching with 1,000 mL water for 3 min removed 48.35, 35.94, 85.46, 90.92, 88.69 and 99.03% of chlorpyrifos, flufenoxuron, procymidon, azoxystrobin, dimethomorph and imidacloprid from spinach, respectively. Therefore, proper washing and blanching are necessary to ensure the safety
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