누에가 먹고 자라는 뽕은 비단을 만드는 나무라하여 예로부터 신목(神木)이라 부르며 공해가 없는 청정지역에서만 자라는 식물이다. 뽕나무는 뽕나무과(Moraceae)의 뽕나무속(Morus)에 속하는 교목성 낙엽수로 온대에서 아열대에 이르기까지 널리 분포하며, 분포밀도가 가장 높은 곳은 동아시아의 한국, 중국대륙 및 일본열도이다. 항산화능이 높은 유전자원을 선발하...
누에가 먹고 자라는 뽕은 비단을 만드는 나무라하여 예로부터 신목(神木)이라 부르며 공해가 없는 청정지역에서만 자라는 식물이다. 뽕나무는 뽕나무과(Moraceae)의 뽕나무속(Morus)에 속하는 교목성 낙엽수로 온대에서 아열대에 이르기까지 널리 분포하며, 분포밀도가 가장 높은 곳은 동아시아의 한국, 중국대륙 및 일본열도이다. 항산화능이 높은 유전자원을 선발하여 기호성과 기능성을 공유한 뽕잎분말, 뽕잎떡, 뽕잎차, 뽕잎국수, 뽕잎음료, 뽕잎아이스크림 등을 제조하여 가공 상품으로 판매한다면 농가의 소득을 향상시킬 수 있을 것으로 기대된다. 본 연구는 기능성 소재로서 각광받고 있는 뽕잎의 이용효율을 높이기 위해 특히 전라북도에서 보유하고 있는 뽕나무 유전자원을 이용하여 생장 특성을 조사함과 동시에 품종별 및 시기별 뽕잎의 항산화능 변화 양상을 구명함으로써 항산화능이 높은 유전자원을 선발하고 동시에 항산화능이 높은 뽕잎차 제조에 기여하고자 하였다.
누에가 먹고 자라는 뽕은 비단을 만드는 나무라하여 예로부터 신목(神木)이라 부르며 공해가 없는 청정지역에서만 자라는 식물이다. 뽕나무는 뽕나무과(Moraceae)의 뽕나무속(Morus)에 속하는 교목성 낙엽수로 온대에서 아열대에 이르기까지 널리 분포하며, 분포밀도가 가장 높은 곳은 동아시아의 한국, 중국대륙 및 일본열도이다. 항산화능이 높은 유전자원을 선발하여 기호성과 기능성을 공유한 뽕잎분말, 뽕잎떡, 뽕잎차, 뽕잎국수, 뽕잎음료, 뽕잎아이스크림 등을 제조하여 가공 상품으로 판매한다면 농가의 소득을 향상시킬 수 있을 것으로 기대된다. 본 연구는 기능성 소재로서 각광받고 있는 뽕잎의 이용효율을 높이기 위해 특히 전라북도에서 보유하고 있는 뽕나무 유전자원을 이용하여 생장 특성을 조사함과 동시에 품종별 및 시기별 뽕잎의 항산화능 변화 양상을 구명함으로써 항산화능이 높은 유전자원을 선발하고 동시에 항산화능이 높은 뽕잎차 제조에 기여하고자 하였다.
This study was carried out to develope the utilization of mulberry resources conserved by Jeollabuk-Do Agricultural Research & Extension Services. 15 mulberry accessions were tested for agronomic characteristics and antioxidant capacity according to varieties. From that result, three suitable variet...
This study was carried out to develope the utilization of mulberry resources conserved by Jeollabuk-Do Agricultural Research & Extension Services. 15 mulberry accessions were tested for agronomic characteristics and antioxidant capacity according to varieties. From that result, three suitable varieties such as 'Sinilppong', 'Suwonsang 2' and 'Ilbongeum' were selected for the production of mulberry leaves. They have strong agronomic characteristics like size, yield and resistance against damages by blight and harmful insects. Whereas, 'Gumunyoung' showed the lowest freezing resistance. In the antioxidant capacity analysis of mulberry leaves, autumn's mulberry leaves showed higher antioxidant capacity (ascorbic acid equivalent) than that of spring's. According to collection time, antioxidant capacity were 2,109.8 nmol (August), 2,617.8 nmol (September) and 3,311.5 nmol (October), respectively. Also, mulberry leaf tea's antioxidant cappacity was 1,053.7 nmol.
This study was carried out to develope the utilization of mulberry resources conserved by Jeollabuk-Do Agricultural Research & Extension Services. 15 mulberry accessions were tested for agronomic characteristics and antioxidant capacity according to varieties. From that result, three suitable varieties such as 'Sinilppong', 'Suwonsang 2' and 'Ilbongeum' were selected for the production of mulberry leaves. They have strong agronomic characteristics like size, yield and resistance against damages by blight and harmful insects. Whereas, 'Gumunyoung' showed the lowest freezing resistance. In the antioxidant capacity analysis of mulberry leaves, autumn's mulberry leaves showed higher antioxidant capacity (ascorbic acid equivalent) than that of spring's. According to collection time, antioxidant capacity were 2,109.8 nmol (August), 2,617.8 nmol (September) and 3,311.5 nmol (October), respectively. Also, mulberry leaf tea's antioxidant cappacity was 1,053.7 nmol.
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