<국문초록> 보성 차시험장에서 5월 15일 채엽한 차는 24시간 100% 질소(N2) 개스에서 혐기처리한 후 꺼내 덖음차 제다 방법으로 가바차를 제다하였다. 90℃뜨거운 물에 추출하여 녹차와 가바차를 관능평가한 결과 맛 차이는 없었다. 수분, 총아미노산, 총질소, 탄닌, 카페인은 녹차와 가바차간 차이가 없었으나 비타민 C는 가바차보다 녹차에서 현저히 높은 경향을 나타냈다. 가바와 ...
<국문초록> 보성 차시험장에서 5월 15일 채엽한 차는 24시간 100% 질소(N2) 개스에서 혐기처리한 후 꺼내 덖음차 제다 방법으로 가바차를 제다하였다. 90℃뜨거운 물에 추출하여 녹차와 가바차를 관능평가한 결과 맛 차이는 없었다. 수분, 총아미노산, 총질소, 탄닌, 카페인은 녹차와 가바차간 차이가 없었으나 비타민 C는 가바차보다 녹차에서 현저히 높은 경향을 나타냈다. 가바와 알라닌 함량은 녹차보다 가바차에서 훨씬 높았다. 그러나 데아닌, 알라닌, 페닐알라닌, 트리토판 함량은 제품간 차이가 없었다. EC와 EGC함량은 녹차보다는 가바차에서 높았다. 무기물함량에서 마그네슘은 가바차보다 녹차에서 높았다. EDA, NSE, ACE억제도는 녹차보다 가바차에서 다소 높았다. 가바차는 가바 함량증가와 함께 EDA, NSE, ACE 저해제 활성증가로 품질이 다소 증가하였다.
<국문초록> 보성 차시험장에서 5월 15일 채엽한 차는 24시간 100% 질소(N2) 개스에서 혐기처리한 후 꺼내 덖음차 제다 방법으로 가바차를 제다하였다. 90℃뜨거운 물에 추출하여 녹차와 가바차를 관능평가한 결과 맛 차이는 없었다. 수분, 총아미노산, 총질소, 탄닌, 카페인은 녹차와 가바차간 차이가 없었으나 비타민 C는 가바차보다 녹차에서 현저히 높은 경향을 나타냈다. 가바와 알라닌 함량은 녹차보다 가바차에서 훨씬 높았다. 그러나 데아닌, 알라닌, 페닐알라닌, 트리토판 함량은 제품간 차이가 없었다. EC와 EGC함량은 녹차보다는 가바차에서 높았다. 무기물함량에서 마그네슘은 가바차보다 녹차에서 높았다. EDA, NSE, ACE억제도는 녹차보다 가바차에서 다소 높았다. 가바차는 가바 함량증가와 함께 EDA, NSE, ACE 저해제 활성증가로 품질이 다소 증가하였다.
Fresh tea leaves (Camellia sinensis) plucked at 15 May at Bosung county, were immediately made gaba tea using roasted tea processing procedure following anaerobic treatment under 100% N2 gas for 24 hours an ambient temperature. There was no difference sensory quality between green tea and gaba tea ...
Fresh tea leaves (Camellia sinensis) plucked at 15 May at Bosung county, were immediately made gaba tea using roasted tea processing procedure following anaerobic treatment under 100% N2 gas for 24 hours an ambient temperature. There was no difference sensory quality between green tea and gaba tea and its quality expressed best when tea extracted with 90℃ hot water for first time. Contents of moisture, total amino acid, total nitrogen, tannin and caffein did not change between product, but ascorbic acid is much higher in green tea than gaba tea, gaba and alanine contents were much higher in gaba tea than green tea, but theanine, valine, phenylalanine and trytophan contents did not change between two product. Epicatechin and epigallocatechin contents are much higher in gaba tea comparison with green tea. In mineral content, magnesium is much higher in green tea than gaba tea. Activities of electron donating(EDA), nitrite scarvenging (NSE) and angiotensin 1-converting enzyme (ACE) inhibition are slightly improved in gaba tea compared to green tea. Tea quality is improved in gaba tea by increasing gaba content and bioactivities of EDA, NSE and ACE inhibition.
Fresh tea leaves (Camellia sinensis) plucked at 15 May at Bosung county, were immediately made gaba tea using roasted tea processing procedure following anaerobic treatment under 100% N2 gas for 24 hours an ambient temperature. There was no difference sensory quality between green tea and gaba tea and its quality expressed best when tea extracted with 90℃ hot water for first time. Contents of moisture, total amino acid, total nitrogen, tannin and caffein did not change between product, but ascorbic acid is much higher in green tea than gaba tea, gaba and alanine contents were much higher in gaba tea than green tea, but theanine, valine, phenylalanine and trytophan contents did not change between two product. Epicatechin and epigallocatechin contents are much higher in gaba tea comparison with green tea. In mineral content, magnesium is much higher in green tea than gaba tea. Activities of electron donating(EDA), nitrite scarvenging (NSE) and angiotensin 1-converting enzyme (ACE) inhibition are slightly improved in gaba tea compared to green tea. Tea quality is improved in gaba tea by increasing gaba content and bioactivities of EDA, NSE and ACE inhibition.
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