본 연구는 국내 식육가공품 중 아질산염의 위해평가를 통해 아질산염의 사용으로부터 안전성 여부를 평가하고자 하였다. 시중에 유통 중인 94종류의 식육제품을 분석하여 함량을 조사하였고, 2005년 국민건강·영양조사의 섭취량 결과를 적용하여 아질산염의 섭취량을 산출하였다. 산출된 아질산염 섭취량 결과를 바탕으로 위해평가를 실시하였다. 아질산염의 일일섭취량평가는 Point estimation으로 실시하였으며, 극단섭취군을 고려한 시나리오를 적용하여 평...
본 연구는 국내 식육가공품 중 아질산염의 위해평가를 통해 아질산염의 사용으로부터 안전성 여부를 평가하고자 하였다. 시중에 유통 중인 94종류의 식육제품을 분석하여 함량을 조사하였고, 2005년 국민건강·영양조사의 섭취량 결과를 적용하여 아질산염의 섭취량을 산출하였다. 산출된 아질산염 섭취량 결과를 바탕으로 위해평가를 실시하였다. 아질산염의 일일섭취량평가는 Point estimation으로 실시하였으며, 극단섭취군을 고려한 시나리오를 적용하여 평가하였다. 식육가공품 중 아질산염의 섭취에 대한 위해평가 결과, 국민 전체 평균섭취량이 ADI대비 1.5%로 나타났으며, 성별, 연령별, 극단섭취자는 ADI 대비 13.3% 이내로 안전한 결과를 얻었다. 또한 아질산함유식품 섭취자는 평균, 성별, 연령별 ADI 대비 40.7% 이내로 안전한 결과를 나타내었다. 아질산염 위해평가 결과 아질산염이 함유된 식육가공품을 평균적으로 섭취하는 집단의 경우 ADI 대비 안전하다는 결론을 얻을 수 있었다. 하지만 아질산염이 함유된 식육가공품을 과다하게 섭취하는 집단인 95th, 97.5th의 경우 ADI 대비 117.5%, 162.9%로 ADI를 초과하여 위험한 수준인 것으로 판단되었다. 그러므로 아질산염이 함유된 식육가공식품을 극단적으로 섭취하는 집단에 대한 올바른 섭취량의 관리가 필요하다.
본 연구는 국내 식육가공품 중 아질산염의 위해평가를 통해 아질산염의 사용으로부터 안전성 여부를 평가하고자 하였다. 시중에 유통 중인 94종류의 식육제품을 분석하여 함량을 조사하였고, 2005년 국민건강·영양조사의 섭취량 결과를 적용하여 아질산염의 섭취량을 산출하였다. 산출된 아질산염 섭취량 결과를 바탕으로 위해평가를 실시하였다. 아질산염의 일일섭취량평가는 Point estimation으로 실시하였으며, 극단섭취군을 고려한 시나리오를 적용하여 평가하였다. 식육가공품 중 아질산염의 섭취에 대한 위해평가 결과, 국민 전체 평균섭취량이 ADI대비 1.5%로 나타났으며, 성별, 연령별, 극단섭취자는 ADI 대비 13.3% 이내로 안전한 결과를 얻었다. 또한 아질산함유식품 섭취자는 평균, 성별, 연령별 ADI 대비 40.7% 이내로 안전한 결과를 나타내었다. 아질산염 위해평가 결과 아질산염이 함유된 식육가공품을 평균적으로 섭취하는 집단의 경우 ADI 대비 안전하다는 결론을 얻을 수 있었다. 하지만 아질산염이 함유된 식육가공품을 과다하게 섭취하는 집단인 95th, 97.5th의 경우 ADI 대비 117.5%, 162.9%로 ADI를 초과하여 위험한 수준인 것으로 판단되었다. 그러므로 아질산염이 함유된 식육가공식품을 극단적으로 섭취하는 집단에 대한 올바른 섭취량의 관리가 필요하다.
The purpose of this study was to assess the safety of nitrite by risk assessment of nitrites in domestic meat products. This study examined the contents of nitrites from 94 samples of meats in market and figured out the ingesting amount of nitrite with the "2005 National Health & Nutrition Survey". ...
The purpose of this study was to assess the safety of nitrite by risk assessment of nitrites in domestic meat products. This study examined the contents of nitrites from 94 samples of meats in market and figured out the ingesting amount of nitrite with the "2005 National Health & Nutrition Survey". The calculated result of nitrite intaking amount was used for risk assessment. Daily intaking amount of nitrite was calculated by point estimation method with application of scenario considering the radical intaking groups. As a result of risk assessment of nitrites in meat products, the national average intaking amount was 1.5% of ADI and the various radical intaking groups by gender and age also ranged below 13.3% of ADI. The nitrite containing food intaking groups classified by gender, ages also showed the result below 40.7% of ADI which is in safe level. The result indicated that the group who intake the meat products containing nitrite in average level was safe compared to ADI. However, in case of 95th and 97.5th percentile radical groups who intake excessive amount of nitrite in meat products showed 117.5% and 162.9% compared to ADI which indicates dangerous level. Consequently, it is necessary to control intaking amount of nitrite in meat products of the radical intaking group.
The purpose of this study was to assess the safety of nitrite by risk assessment of nitrites in domestic meat products. This study examined the contents of nitrites from 94 samples of meats in market and figured out the ingesting amount of nitrite with the "2005 National Health & Nutrition Survey". The calculated result of nitrite intaking amount was used for risk assessment. Daily intaking amount of nitrite was calculated by point estimation method with application of scenario considering the radical intaking groups. As a result of risk assessment of nitrites in meat products, the national average intaking amount was 1.5% of ADI and the various radical intaking groups by gender and age also ranged below 13.3% of ADI. The nitrite containing food intaking groups classified by gender, ages also showed the result below 40.7% of ADI which is in safe level. The result indicated that the group who intake the meat products containing nitrite in average level was safe compared to ADI. However, in case of 95th and 97.5th percentile radical groups who intake excessive amount of nitrite in meat products showed 117.5% and 162.9% compared to ADI which indicates dangerous level. Consequently, it is necessary to control intaking amount of nitrite in meat products of the radical intaking group.
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