비가열 가공방법인 초고압(ultra high pressure)을 이용하여 인삼의 유효성분을 추출하고 추출 효율 및 유효 성분 변화를 조사하였다. 인삼분말을 이용하여 수분함량 70, 80, 90% 시료를 제조하고 retortable pouch에 봉입 후 각각 다른 압력(150, 300, 450, 600MPa)과 처리시간(5, 10,15분)에 따른 추출 효율을 분석하였다. 이들 추출물들로부터 수포화 부탄올을 이용하여 조사포닌 성분을 추출하여 조사포닌 함량을 측정하였으며, ginsenoside의 ...
비가열 가공방법인 초고압(ultra high pressure)을 이용하여 인삼의 유효성분을 추출하고 추출 효율 및 유효 성분 변화를 조사하였다. 인삼분말을 이용하여 수분함량 70, 80, 90% 시료를 제조하고 retortable pouch에 봉입 후 각각 다른 압력(150, 300, 450, 600MPa)과 처리시간(5, 10,15분)에 따른 추출 효율을 분석하였다. 이들 추출물들로부터 수포화 부탄올을 이용하여 조사포닌 성분을 추출하여 조사포닌 함량을 측정하였으며, ginsenoside의 정성 분석은 TLC를 이용하여 분석하였다. 전반적으로 초고압 처리를 한 시료의 경우 초고압 처리를 하지 않은 시료에 비해 높은 추출 효율을 나타내었다. 그러나 압력과 처리시간에 따른 유의적인 차이는 나타나지 않았다. 모든 시료에 있어 압력과 처리시간에 상관 없이 수분함량이 많을수록 추출 효율이 증가하는 경향을 나타내었다. 조사포닌 함량의 경우도 추출 효율과 비슷한 경향을 나타내었으며, 초고압 처리를 한 시료의 경우 초고압 처리를 하지 않은 시료에 비해 20 ? 370% 정도 조사포닌 함량이 증가하는 것으로 나타났다. TLC 분석 결과 표준 시료로 사용한 ginsenoside Rg, Re, Rf, Rb1, Rb2, Rc, Rd 등 7종 사포닌은 동일 처리시간 및 동일 수분함량에 조건에서 처리 압력이 증가할수록 함량이 증가하는 것으로 나타났다. 이와 같은 현상은 인삼을 초고압 처리 후 압력을 신속하게 상압으로 낮추는 과정에서 인삼 분말 내부와 외부의 압력 차이에 의해 성분들이 신속하게 외부로 유출되는 것으로 보이며, 초고압을 사용하여 인삼의 유효성분을 추출할 경우 다른 방법들에 비해 추출 시간이 짧고 추출 효율이 높은 것을 알 수 있었다.
비가열 가공방법인 초고압(ultra high pressure)을 이용하여 인삼의 유효성분을 추출하고 추출 효율 및 유효 성분 변화를 조사하였다. 인삼분말을 이용하여 수분함량 70, 80, 90% 시료를 제조하고 retortable pouch에 봉입 후 각각 다른 압력(150, 300, 450, 600MPa)과 처리시간(5, 10,15분)에 따른 추출 효율을 분석하였다. 이들 추출물들로부터 수포화 부탄올을 이용하여 조사포닌 성분을 추출하여 조사포닌 함량을 측정하였으며, ginsenoside의 정성 분석은 TLC를 이용하여 분석하였다. 전반적으로 초고압 처리를 한 시료의 경우 초고압 처리를 하지 않은 시료에 비해 높은 추출 효율을 나타내었다. 그러나 압력과 처리시간에 따른 유의적인 차이는 나타나지 않았다. 모든 시료에 있어 압력과 처리시간에 상관 없이 수분함량이 많을수록 추출 효율이 증가하는 경향을 나타내었다. 조사포닌 함량의 경우도 추출 효율과 비슷한 경향을 나타내었으며, 초고압 처리를 한 시료의 경우 초고압 처리를 하지 않은 시료에 비해 20 ? 370% 정도 조사포닌 함량이 증가하는 것으로 나타났다. TLC 분석 결과 표준 시료로 사용한 ginsenoside Rg, Re, Rf, Rb1, Rb2, Rc, Rd 등 7종 사포닌은 동일 처리시간 및 동일 수분함량에 조건에서 처리 압력이 증가할수록 함량이 증가하는 것으로 나타났다. 이와 같은 현상은 인삼을 초고압 처리 후 압력을 신속하게 상압으로 낮추는 과정에서 인삼 분말 내부와 외부의 압력 차이에 의해 성분들이 신속하게 외부로 유출되는 것으로 보이며, 초고압을 사용하여 인삼의 유효성분을 추출할 경우 다른 방법들에 비해 추출 시간이 짧고 추출 효율이 높은 것을 알 수 있었다.
Ultra high pressure (UHP) processing is an attractive non-thermal technique for the food treatment and preservation at room temperature, and of great concern because of its potential to achieve interesting functional effects. There is limited information on UHP processing of ginseng. To elucidate th...
Ultra high pressure (UHP) processing is an attractive non-thermal technique for the food treatment and preservation at room temperature, and of great concern because of its potential to achieve interesting functional effects. There is limited information on UHP processing of ginseng. To elucidate the potential of UHP processing, effect of UHP on extraction yield and ginsenoside contents was investigated. Ginseng slurries (70, 80, and 90 % moisture content) were put into a retortable pouch then hermetically sealed. These mixtures were pressurized at room temperature up to 600 MPa for 5-15 min. Ginsenosides contents were monitored using HPLC. UHP ginseng showed relatively higher extraction yield (312.2-387.1 mg) and amounts of crude saponins (19.3-32.6 mg/g ginseng) than control ginseng (189.9 ± 1.8 mg and 17.5 ± 1.1 mg/g ginseng, respectively). The highest extraction yield and amounts of crude saponins were obtained in 90 % moisture content sample pressurized at 600 MPa for 15 min. However, correlation coefficient between extraction yield and amounts of crude saponins was relatively low (r²=0.2908). In HPLC analysis, amounts of measured total ginsenosides (Rb1, Rb2, Rc, Rd, Re and Rg1) increased with UHP processing but pressure level and pressing time did not influence the amount of ginsenosides. In case of pulsed treatment, two types of pressurization were applied, i.e., 5 min-1 step (non-pulsed) and 1 min-5 step (pulsed) treatment at 600MPa. In both cases, 10% solid content (W/W) ginseng powder samples were prepared using 70% EtOH, 70% MeOH and water, and then the change of bioactive content, extraction yield and crude saponin content were analyzed. Extraction yield of both pulsed and non-pulsed samples with UHP were higher than non-UHP treated sample. The highest extraction yield was observed in water (246.7±1.8) followed by 70% MeOH (195.3±4.5) and 70% EtOH (170.0±2.8) after non-pulsed UHP treatment. On the contrary, in case of crude saponin content (mg/g ginseng), 70% EtOH (41.2±3.8) showed the highest value followed by 70% MeOH (41.2±0.6) and water (27.5±5.4). But, there was no significant difference between pulsed and non-pulsed UHP treatments. In HPLC analysis, the content of ginsenoside Rg1, Re, Rb1, Rb2, Rc, Rd increased after non-pulsed UHP treatment. But, in case of pulsed treatment, the content of PPT type ginsenoside Rg1, Re decreased. Also, the later peak area of choromatogram was increased in both pulsed and non-pulsed UHP treatments.
Ultra high pressure (UHP) processing is an attractive non-thermal technique for the food treatment and preservation at room temperature, and of great concern because of its potential to achieve interesting functional effects. There is limited information on UHP processing of ginseng. To elucidate the potential of UHP processing, effect of UHP on extraction yield and ginsenoside contents was investigated. Ginseng slurries (70, 80, and 90 % moisture content) were put into a retortable pouch then hermetically sealed. These mixtures were pressurized at room temperature up to 600 MPa for 5-15 min. Ginsenosides contents were monitored using HPLC. UHP ginseng showed relatively higher extraction yield (312.2-387.1 mg) and amounts of crude saponins (19.3-32.6 mg/g ginseng) than control ginseng (189.9 ± 1.8 mg and 17.5 ± 1.1 mg/g ginseng, respectively). The highest extraction yield and amounts of crude saponins were obtained in 90 % moisture content sample pressurized at 600 MPa for 15 min. However, correlation coefficient between extraction yield and amounts of crude saponins was relatively low (r²=0.2908). In HPLC analysis, amounts of measured total ginsenosides (Rb1, Rb2, Rc, Rd, Re and Rg1) increased with UHP processing but pressure level and pressing time did not influence the amount of ginsenosides. In case of pulsed treatment, two types of pressurization were applied, i.e., 5 min-1 step (non-pulsed) and 1 min-5 step (pulsed) treatment at 600MPa. In both cases, 10% solid content (W/W) ginseng powder samples were prepared using 70% EtOH, 70% MeOH and water, and then the change of bioactive content, extraction yield and crude saponin content were analyzed. Extraction yield of both pulsed and non-pulsed samples with UHP were higher than non-UHP treated sample. The highest extraction yield was observed in water (246.7±1.8) followed by 70% MeOH (195.3±4.5) and 70% EtOH (170.0±2.8) after non-pulsed UHP treatment. On the contrary, in case of crude saponin content (mg/g ginseng), 70% EtOH (41.2±3.8) showed the highest value followed by 70% MeOH (41.2±0.6) and water (27.5±5.4). But, there was no significant difference between pulsed and non-pulsed UHP treatments. In HPLC analysis, the content of ginsenoside Rg1, Re, Rb1, Rb2, Rc, Rd increased after non-pulsed UHP treatment. But, in case of pulsed treatment, the content of PPT type ginsenoside Rg1, Re decreased. Also, the later peak area of choromatogram was increased in both pulsed and non-pulsed UHP treatments.
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