울금 추출물의 항산화 효과와 아질산염 소거능 및 항균 효과를 실험하였다. 울금 10kg에 증류수 80kg을 가해 95℃에서 6시간 추출하였다. 6시간 동안 60℃에서 감압 농축한 추출물을 다시 37℃에서 30일간 숙성 발효하였다. 발효액은 HPLC를 이용해 발효 전후의 성분을 비교분석하였다. DPPH법에 의한 항산화효과는 발효 전에는73.08%, 발효 후에는 73.59%로 BHA, BHT를 대체할 수 있는 높은 항산화 효과를 나타냈다. 아질산염 소거능은 발효 전에는 61.76%, 발효 후에는 97.26%로 매우 높게 나타났으며 발효를 통한 아질산염 소거율은 35.5% 증가하였다. ...
울금 추출물의 항산화 효과와 아질산염 소거능 및 항균 효과를 실험하였다. 울금 10kg에 증류수 80kg을 가해 95℃에서 6시간 추출하였다. 6시간 동안 60℃에서 감압 농축한 추출물을 다시 37℃에서 30일간 숙성 발효하였다. 발효액은 HPLC를 이용해 발효 전후의 성분을 비교분석하였다. DPPH법에 의한 항산화효과는 발효 전에는73.08%, 발효 후에는 73.59%로 BHA, BHT를 대체할 수 있는 높은 항산화 효과를 나타냈다. 아질산염 소거능은 발효 전에는 61.76%, 발효 후에는 97.26%로 매우 높게 나타났으며 발효를 통한 아질산염 소거율은 35.5% 증가하였다. 유기산 생성은 발효 전 보다 발효 후가 증가하였고, 발효 전에는 검출되지 않았던 pyruvic acid와 acetic acid가 생성되었으며, pH는 감소했다. 그램 음성균인 대장균(Escherichia coli), Helicobacter pyroli와 그램 양성균인 황색포도상구균(Staphylococcus aureus)을 이용하여 항균 효과를 측정하였다. Disk paper clear zone에서의 항균효과는 숙성 발효 후 Staphylococcus aureus와 Helicobacter pylori에서 9mm의 clear zone을 나타내었고 Escherichia coli에서는 항균활성을 나타내지 않았다. 이를 통해 울금 추출물은 발효 전보다 발효 후에 아질산염 소거 및 유기산 생성이 우수한 것으로 나타났다. 따라서 울금의 발효액을 천연원료 물질로 사용할 수 있는 것으로 나타났다.
울금 추출물의 항산화 효과와 아질산염 소거능 및 항균 효과를 실험하였다. 울금 10kg에 증류수 80kg을 가해 95℃에서 6시간 추출하였다. 6시간 동안 60℃에서 감압 농축한 추출물을 다시 37℃에서 30일간 숙성 발효하였다. 발효액은 HPLC를 이용해 발효 전후의 성분을 비교분석하였다. DPPH법에 의한 항산화효과는 발효 전에는73.08%, 발효 후에는 73.59%로 BHA, BHT를 대체할 수 있는 높은 항산화 효과를 나타냈다. 아질산염 소거능은 발효 전에는 61.76%, 발효 후에는 97.26%로 매우 높게 나타났으며 발효를 통한 아질산염 소거율은 35.5% 증가하였다. 유기산 생성은 발효 전 보다 발효 후가 증가하였고, 발효 전에는 검출되지 않았던 pyruvic acid와 acetic acid가 생성되었으며, pH는 감소했다. 그램 음성균인 대장균(Escherichia coli), Helicobacter pyroli와 그램 양성균인 황색포도상구균(Staphylococcus aureus)을 이용하여 항균 효과를 측정하였다. Disk paper clear zone에서의 항균효과는 숙성 발효 후 Staphylococcus aureus와 Helicobacter pylori에서 9mm의 clear zone을 나타내었고 Escherichia coli에서는 항균활성을 나타내지 않았다. 이를 통해 울금 추출물은 발효 전보다 발효 후에 아질산염 소거 및 유기산 생성이 우수한 것으로 나타났다. 따라서 울금의 발효액을 천연원료 물질로 사용할 수 있는 것으로 나타났다.
The antioxidant and nitrite scavenging activity, analysis of organic acid and antimicrobial effects of extracts from Curcuma longa L. has been investigated. The extraction was carried out with 10kg of Curcuma longa L. by adding 80kg of distilled water for 6 hours at 95℃. The extract was concentrated...
The antioxidant and nitrite scavenging activity, analysis of organic acid and antimicrobial effects of extracts from Curcuma longa L. has been investigated. The extraction was carried out with 10kg of Curcuma longa L. by adding 80kg of distilled water for 6 hours at 95℃. The extract was concentrated under vacuum for 6 hours at 60℃ and then, it was performed aging fermentation for 30 days at 37℃. The fermentation product was compared and analyzed before and after their fermentation constituents using HPLC. With DPPH radical scavenging activity, the antioxidant effects of before and after fermentation were 73.08% and 73.59% respectively, it showed that the extract of Curcuma longa L. was to be replaced to BHA and BHT. The effects of nitrite scavenging activity of before and after fermentation were 61.76% and 97.26% respectively, it showed very higher value than antioxidant effect and its increase was 35.5%. Organic acid, pyruvic acid and acetic acid were more produced after fermentation and pH decreased 5.63 to 4.00. For antimicrobial effects using Escherichia coli, Helicobacter pyroli and Staphylococcus aureus. The clear zone of disk paper for antimicrobial effect was 9mm for Staphylococcus aureus and Helicobacter pylori after fermentation. Summing up, it showed that the antioxidant effect, nitrite scavenging activity and organic acid production was good, and especially its nitrite scavenging activity was excellent after fermentation of Curcuma longa L.. So it is expected that the fermented extract of Curcuma longa L. can be used as a new natural materials.
The antioxidant and nitrite scavenging activity, analysis of organic acid and antimicrobial effects of extracts from Curcuma longa L. has been investigated. The extraction was carried out with 10kg of Curcuma longa L. by adding 80kg of distilled water for 6 hours at 95℃. The extract was concentrated under vacuum for 6 hours at 60℃ and then, it was performed aging fermentation for 30 days at 37℃. The fermentation product was compared and analyzed before and after their fermentation constituents using HPLC. With DPPH radical scavenging activity, the antioxidant effects of before and after fermentation were 73.08% and 73.59% respectively, it showed that the extract of Curcuma longa L. was to be replaced to BHA and BHT. The effects of nitrite scavenging activity of before and after fermentation were 61.76% and 97.26% respectively, it showed very higher value than antioxidant effect and its increase was 35.5%. Organic acid, pyruvic acid and acetic acid were more produced after fermentation and pH decreased 5.63 to 4.00. For antimicrobial effects using Escherichia coli, Helicobacter pyroli and Staphylococcus aureus. The clear zone of disk paper for antimicrobial effect was 9mm for Staphylococcus aureus and Helicobacter pylori after fermentation. Summing up, it showed that the antioxidant effect, nitrite scavenging activity and organic acid production was good, and especially its nitrite scavenging activity was excellent after fermentation of Curcuma longa L.. So it is expected that the fermented extract of Curcuma longa L. can be used as a new natural materials.
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